Šest tajni nemačkih štediša – kako uštedeti pri svakoj online kupovini

NK-028-Šest-tajni-nemačkih-štediša-–-kako-uštedeti-pri-svakoj-online-kupovini
Početna Razno Šest tajni nemačkih štediša – kako uštedeti pri svakoj online kupovini

Štednja, promišljena kupovina i traženje popusta je, po mom utisku, u nemačkoj krvi. Iako se Švabama ove osobine najviše prepisuju, mogu se primetiti po celoj Nemačkoj. Šta više kada pričate sa prijateljima Nemcima o njihovom poslednjem šopingu, skoro da ne prođe razgovor, a da se ne pomenu izrazi poput bewusstes Kaufverhalten (svesno kupovno ponašanje) ili bewusster Konsumer (svesno konzumiranje) i u neku ruku samohvalisanje kako su uspeli da uštede pri kupovini. Ako su baš dobru ponudu našli, pohvaliće se i kako su ulovili Schnäppchen (šnep-hen), što je u slobodnom prevodu kupovina ispod cene. Po mom mišljenju dosta njih i preteruje tražeći popuste, a za takve ljude postoji i reč koja ih opisuje: Schnäppchenjäger  – u slobodnom prevodu lovci na Schnäppchen.  U takvom okruženju počinjete i sami da gledate da li ima ponude ili nekog Schnäppchen-a pre nego što kupite stvari ili usluge. U ovom tekstu vam predstavljam stranice na kojima se, zajedno sa Nemcima i ja krećem, tražeći sniženja i ponude. Stranice, naravno, nisu nikakve tajne kako naslov aludira, ali za nekog ko je nov ovde, svakako su nepoznanica.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

1. Mydealz

nemacki-kutam-mydealz
Snimak ekrana. www.mydealz.de

Utisak mi je da je mydealz najpopularnija stranica u mom okruženju. Na mydealz možete pronaći ponude i vaučere za sve živo. Počevši od sitnica kao što su hemijske, pa do tehnike poput tableta, odeće i obuće, avionskih karti i sve ostalo šta možete da zamislite. Kod svake ponude u komentarima Nemci brižljivo pišu o svojim iskustvima, da li je ponuda još aktivna i da li negde na internetu ima bolje ponude. Ako kupujete robu, u opisu oglasa uglavnom stoji da li ima garancija i da li je nova. Ja sam 2014. godine preko mydealz kupio tablet Nexus 7 za 60 €, dok mu je cena tada bila oko 240 €. Ulovio sam pravi Schnäppchen kako bi se reklo. Doduše bio je refubrished (znači da je prvobitni kupac vratio prodavcu produkat iz nekog razloga, pa prodavac ne može da ga prodaje kao nov) te nije imao garanciju,  ali radi i dan danas. Kod mydealz imam podešen jednonedeljni newsletter pa mi svaki nedelje stiže pregled najboljih ponuda.

2. Urlaubstracker i Urlaubspiraten

nemacki-kutak-odmor-letovanje-zimovanje
Snimak ekrana www.urlaubstracker.de i www.urlaubspiraten.de

Nemci se već preko decenije nalaze u top 3 nacije koje najviše putuju. Dve stranice na kojima bukiraju odmor tj. Urlaub sa badava cenama su Urlaubstracker i Urlaubspiraten. Aranžmani uglavnom uključuju avion, hotel i doručak ka odmaralištima na svim stranama sveta. Ja lično prefereriram Urlaubstracker jer ima zanimljivje i jeftinije ponude za moje potrebe i standarde, mada su Urlaubspiraten proglašeni za najbolju stranicu 2013, 2014. i 2016. godine iz kategorije slobodno vreme i putovanja. Lajkovao sam Urlaubstracker na fejsbuku, pa se tim putem informišem o njihovim ponudama. Na stranicama možete naći last minute ponude, ali i ponude za više meseci, čak i preko godinu dana u napred. Na primer, moj cimer je preko Urlaubspiraten u januaru 2017. godine našao povratnu avionsku kartu ka Zanzibaru za 152 €, na koji je otišao u avgustu iste godine i tamo proveo dve nedelje. Doduše, smeštaj je bukirao na licu mesta, ali 152 € je ništa kada recimo uporedite sa paprenim cenama letova na relaciji Berlin – Beograd.

3. Check24

Check24 je platforma na kojoj možete upoređivati cene različitih ponuđača. Uglavnom se koristi kada treba da potpišete neki ugovor poput nekih osiguranja, ugovor za internet, ugovor za struju i grejanje, ugovor za telefon i slično. Uz to dosta je popularani  za iznajmljivanje rent-a-car vozila. Preko Check24 različiti ponuđači se takmiče za Vas, pa otuda možete naći odlične popuste. Svaki put kada se selim, preko check24 sklapam nove ugovore za internet i struju. Pogledajte cenu smeštaja u Nemačkoj i kako ga naći ovde.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

4. Groupon

Groupon je stranica na kojoj možete da nađete vaučere i popuste, pre svega u svom okruženju. Pored toga, kao i na ostalim stranicama, možete pronaći sve živo. Od vaučera za masažu, restorana i obuće i odeće, preko praška za veš, odmora i svega ostalog što vam može pasti na pamet. Neretko neko od kolega sa faksa iskopa neki vaučer za restoran ili kafić, kojeg potom svi zajedno iskoristimo. Ja lično ne koristim groupon toliko često jer mi je mrsko da tražim popuste kako bih neki produkt pazario na tom popustu. Ja znam šta želim da kupim, pa pre nego što kupim pogledam da li ima vaučara i popusta za to. To nas vodi do moje omiljene stranice.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

5. iGraal

Za razliku od svih prethodnih stranica koje nađu aktualne ponude i stave ih na jednu stranicu, iGraal funkcioniše po cashback principu. Pored cashback, iGraal takođe nudi vaučere i aktuelne popuste. No srž stranice je cashback, odnosno ponuda koja ide dodatno uz sniženje. Uz to dozvoljava i kombinovanje vaučera sa Groupon-a i ostalih stranica, pa time možete dobiti i trostruki popust. Cashback sistem nastao je u Velikoj Britaniji početkom 2000-ih, a danas je zastupljen u svim razvijenijim zemljama sveta. Sledeća slika ilustruje Cashback sistem.

nemacki-kutak-cashback


Dakle, Cashback operator, u ovom slučaju iGraal (u Engleskoj Quidco, u Australiji PricePal, itd.), sklapa dogovor sa prodavnicama o proviziji za posredovanje od vaše kupovine. Deo te provizije koju dobije, cashback operator isplati vama tj. vrati vam novac. Prodavnice su voljne da plate proviziju za posredovanje jer bez cashback operatora vi verotavno ne biste kupovali kod njih, čime bi oni izgubili kupca. Prednost kupca je što dobija popust, a cashoperator zarađuje na provizijama. Tako su svi u win-win situaciji. Uzimimo primer da kupujete jaknu online za 156 €, a cashback operator Vam nudi 7% popust. Sa druge strane, cash operator ima dogovor za 7,5% proviziju. Dakle, cash operator dobija 9,48€ (jer se procenti odnosne na neto iznos), zadržava 0,63 €, dok Vama ide 8.85 €. Znači da ste uštedeli 8,85€, ako je jakna još bila snižena, onda ste uštedeli tih 8.85 € € plus sniženje.

nemacki-kutak-igraal

Ja koristim iGraal tako što, ako vidim nešto u prodavnici, pogledam da li preko iGraal-a mogu da dobijem cashback i ako to jeste slučaj, onda poručim preko iGraala. Kako iGraal sam kaže, ima trenutno dogovor sa nešto više od 1.500 prodavnica, a koristi ga preko 2,5 miliona ljudi, među kojima sam i ja. Ako se odlučite za iGraal, nakon što skupite 20 € na cashback računu, možete da ih isplatite na vaš tekući račun ili PayPal.  Možete se registrovati na iGraal klikom na ovaj link, a onda na Jetzt anmelden. Napomena: ako se registrujete klikom na link, ja dobijam bonus od iGraal-a jer sam ih preporučio Vama. Za vas je naravno i dalje sve besplatno. Visina bonusa se konstantno menja, a možete je videti na njihovoj stranici. Za samu registraciju dobijate od iGraala 5 € na Vaš cashback račun. Nakon što se registrujete možete odmah početi sa kupovinom, a kasnije možete da podesite profil prema kategorijama (npr. moda, hrana i restorani, itd.) koje Vas zanimaju, izaberete omiljene prodavnice, podesite newsletter i ostalo.

6. Shoop (Qipu)

Shoop, nekada Qipu,  drugi je cashback operator na nemačkom tržištu i time konkurent iGraal-a. Zapravo je stariji, pripada engleskom cash operatoru Quidco, a kako sam kaže ima nešto više od pola miliona korisnika i dogovor sa nešto više od 2.000 prodavnica. Nakon što se registrujete, prvo treba da podesite koje vas kategorije (npr. moda, putovanje, itd.) zanimaju i da odlučite da li želite da abonirate newsletter. Nakon toga možete da počnete sa kupovinom. Možete da se registrujete na Shoop klikom na ovaj link, a onda na Gratis anmeldenNapomena: ako se registrujete klikom na link, ja dobijam bonus od Shoop-a jer sam ih preporučio Vama. Za vas je naravno i dalje sve besplatno. Visina bonusa se konstantno menja, a možete je videti na njihovoj stranici.

Možda se pitate koji je bolji cashback operator. Moj odgovor je da nemam svog favorita već da pre svake kupovine pogledam ko ima bolju ponudu. Na Shoop sam se registrovao dok se još zvao Qipu, ali ga nisam aktivno koristio jer tada nisam razumeo kako cashback zapravo funkcioniše. Danas Shoop koristim uglavnom kada poručujem brzu hranu jer imaju dogovor sa Lieferando-m, dok iGraal uglavnom ima bolju ponudu za ostale stvari. Prednost Shoop-a je da ne morate prvo da sakupite 20 € da bi isplatili cashback kao što je slučaj kod iGraal-a.

Pored iGraal i Shoop-a, postoji još dosta cashback operatora na nemačkom internetu poput GETMORE i link-o-mat, mada ih još nisam nijednom koristio. Zavrzlama kod svih ovih stranica je da ima ljudi koji zbog ponuda i popusta kupuju znatno više tako da iako uštede pri svakoj kupovini, zapravo potroše više novca. Nadam se da ste se upoznali sa cakama na nemačkom internetu i da ćete već pri sledećoj kupovini uspeti uštedeti koji evro 🙂

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

3 Responses

  1. Interesantan tekst!
    Dodao bih jos da uvek treba da se prijavis za Newsletter pre kupovine na nekom sajtu, jer tako dobijas uglavnom 10-15% popusta na ukupan iznos kupovine. Ako ne zelis da dobijas mejlove od tog shopa, samo se odjavi posle kupovine…
    Pozdrav 🙂

  2. nisu losi ni sajtovi idealo.de kao i geizhals.de

    probajte… ovaj drugi mi se posebno dopada kada nesto iz oblasti IT tehnologije trazite… mnogo filtera za pretragu i skoro uvek imate najbolje cene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.