Kako legalno prebaciti više od 10.000 EUR u Srbiju?

kako prebaciti vise od 10000 iz nemacke u srbiju wise
Početna Život Kako legalno prebaciti više od 10.000 EUR u Srbiju?

Naša gost autorka, koja je želela da ostane anonimna, više od 7 godina živi i radi u Minhenu i početkom 2023. godine želela je kupiti stan u Beogradu sa novcem stečenim radom u Nemačkoj. Kako je limit za prebacivanje gotovine 10.000 EUR po ulasku u Srbiju, tražila je drugi način da prebaci sredstva za kupovinu stana. 

U ovom tekstu prenosimo njeno iskustvo ⬇️

Iako je cela moja priča poduža, pokušaću da je sažmem u par najbitnijih informacija.

Kako funkcioniše transfer novca?

Nažalost, Srbija nije deo bankarskog sistema SEPA sistema (Single Euro Payments Area) kome pripadaju 36 zemalja (EU države, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska, Andora, Monako, San Marino, Vatikan i Velika Britanija). Iz tog razloga, transfer novca iz Nemačke u Srbiju se kategorizuje kao međunarodni transfer koji ide preko SWIFT mreže. 

Kada šaljete novac iz Nemačke u Srbiju, aktivira se čitava mreža banaka preko kojih se novac šalje (korespodentske banke), sve to putem pomenutog SWIFT sistema. Cela ova procedura uopšte nije transparentna, i ne možete unapred znati preko kojih banaka će novac putovati do svog krajnjeg odredišta, kao ni koliko dugo će to da traje (iako je neki okvir izmedju 2 radna dana i 2 nedelje).

Ta netransparentnost ne znači da je transfer nesiguran i da se primanje sredstava dovodi u pitanje već samo da je uglavnom nepoznato šta se dešava sa sredstvima između pošiljke i priliva. 

Koliko košta transfer novca putem SWIFT sistema?

Banke koje su uključene u proces transfera novca su:
– banka pošaljilac
– jedna ili više korespodentnih bankaka
– banka primalac
i sve one će naplatiti svoje usluge. 

U februaru 2023. godine, ING DiBa gde ja imam račun naplaćuje za slanje novca van EU 30 EUR, korespodentske banke uzimaju oko 10 EUR i obično je u lancu samo jedna, dok banka koja prima novac u Srbiji uzima proviziju oko 0.4%. Raspitala sam se u preko 5 banaka koje posluju u Srbiji, i provizije su slične, 0.3% ili 0.4%.

Dakle, ako šaljete 10.000 EUR, banka pošiljaoca (ako je on u ING DiBa) će naplatiti 30 EUR, korespodentska banka oko 10 EUR, a banka primaoca 40 EUR. Iz toga proizilazi da troškovi transakcije iznose oko 80 EUR. Tako da u tom slučaju stiže oko 9.920 EUR na račun. Ukoliko šaljete 100.000 EUR, ukupan trošak transakcije biće oko 400 EUR (30+10+350). 

Kako proći povoljnije – slanje novca

Kada sam istraživala kako da povoljno i sigurno prebacim veću svotu novca van EU, mnogi prijatelji su me uputili na Wise (nešto kao Western Union). Kako su mi objasnili, provizije koje uzimaju su veoma male, a cela procedura slanja novca je dosta brza i jednostavna. 

Otvaranje Wise naloga bilo je besplatno, i nakon otvaranja dobila sam bankarski račun u Belgiji, koji mogu da koristim kao i svaki drugi bankarski račun.

Da bi mogla da koristim Wise, prebacila sam sredstva sa svog računa koji imam u Nemačkoj na moj Wise račun. Broj tog računa videćete na Vašem Wise profilu, a sam transfer je besplatan i poprilično brz (kod mene je trajao jedan dan). 

Kada su mi sredstva legla na Wise, stupila sam u sledeći korak – prebacivanje para za Srbiju. 

Pomalo paradoksalno (ali tako je) = što više novca šaljete preko Wise-a, to Vam je manja provizija. Na primer, za transfer od 100 EUR Wise mi je naplatio dodatnih 4,35 EUR, dok je korespodentska banka naplatila 10 EUR. Dakle u Srbiju je stiglo 90 EUR, od kojih je zatim Raifaissen banka (gde se nalazio račun primaoca) oduzela još 0.4% provizije.

Sa druge strane, za sumu od preko 50.000 EUR Wise je naplatio svega 3,83 EUR provizije, korespodentske banke oko 20 EUR, dok je AIK banka u Srbiji uzela svega 200 RSD. Dakle, cela moja tranzakcija koštala je svega 25 EUR i realizovana je istog dana!

Napomena redakcije: U komentarima možete pročitati iskustvo jedne naše čitateljke koja je imala problema sa transakcijom. AIK banka je primila sredstva sa Wise ali nije htela da ih prebaci na njen lični račun uz obrazloženje da je “Wise na crnoj listi Narodne Banke Srbije”. Niti čitateljka niti mi, urednici Nemačkog kutka, nismo mogli da potvrdimo informaciju da se Wise nalazi na crnoj listi NBSa.
Kontaktirali smo našu gost autorku koja je pisala tekst i ona je ponovila da u njenom slučaju nije bilo nikakvih problema sa slanjem novca.

Prijava transakcije Saveznoj banci Nemačke

Još jedan birokratski zadatak Vas čeka ako uplaćujete nekom više od 12.500 EUR iz Nemačke ka inostranstvu. U tom slučaju (kao i u slučaju da dobijate više od 12.500 EUR u jednoj transakciji iz inostranstva) morate popuniti formular o poreklu novca i predati ga Saveznoj banci Nemačke. Više informacija o formularu i kako ga predati, nađite na sajtu Bundesbanke.

Ja sam to izbegla time što sam sredstva slala na Wise iz nekoliko puta, transakcijama oko 10.000 EUR. Time nisam dostigla granicu transakcije od 12.500 EUR da bi morala da se bavim time – za tu opciju mi je trebalo malo više vremena ali zato nisam morala da popunjavam formular. Troškovi tih transakcija bili su 0 EUR usled besplatnog SEPA plaćanja iz Nemačke u Belgiju.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Kako proći povoljnije – primanje novca

Kao što sam navela gore, raspitala sam se u preko 5 banaka koje posluju u Srbiji, i provizije su uvek slične, 0.3% ili 0.4%, osim u AIK banci koja uzima 200 DIN za ove transfere (februar 2023).

Ja sam imala problem da je moj srpski račun bio u Sber banci (ruska banka koja je pod sankcijama), pa mi Wise nije dao da prebacim pare na taj račun. Iako je AIK banka kupila Sber banku, ti IBAN-ovi su i dalje pod sanskcijama. 

Nakon što sam otvorila račun direktno u AIK banci mogla sam normalno poslati sredstva sa Wise.

Dokaz o poreklu novca u Srbiji

S obzirom da se radi o značajnoj sumi novca koju sam prenela, AIK banka me je obavestila da moram da “dostavim dokumentaciju koja je osnov uplate”. 

Da bih ovo regulisala, morala sam da odem lično u filijalu AIK banke u Beogradu. Njihov korisnički servis ne pomaže mnogo, moji pokušaji da to rešim online bili su bezuspešni te sam morala otići u Srbiju.

U filijali se ispostavilo da je dovoljan dokaz moja trajna boravišna dozvola u Nemačkoj. Iako izgleda pomalo čudno, to zapravo ima smisla jer je sav novac prebačen sa mog računa u Nemačkoj na moj račun u Srbiji, i način na koji je isti prikupljen u Nemačkoj je nadležnost banke u Nemačkoj.

Nakon posete filijali AIK banke i kraćeg natezanja sa zaposlenima (niko nije znao šta im je činiti – budite uporni), novac je proknjižen i konačno se našao na mom računu.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Suma sumarum

Transfer preko Wise-a je jednostavan, povoljan, siguran, brz, i transparentan. Takođe, njihov korisnički servis je poprilično brz, i na engleskom jeziku je.

Na broj korespodentnih banaka između pošiljaoca i primaoca ne možete uticati. Tako je kako je.

Najpovoljnija banka u Srbiji kada je provizija na primanje transfera iz inostranstva u pitanju je AIK banka. Morate otići lično da otvorite račun, a ukoliko već imate račun kod njih, samo obratite pažnju da nije relikvija iz Sber banke. I lično “primiti” novce tj. dostaviti dokaz o poreklu novca.

Srećno!

P.S. Infromacije važe za februar 2023, nije mi poznato da li su se cene usluga i procedure promenile u međuvremenu…

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

=====

Napomena: Ukoliko kliknete na Wise linkove u tekstu i otvorite račun putem nekog linka, Nemački kutak dobiće malu proviziju koja će nam pomoći da nastavimo sa intenzivnim istraživanjem tema koje vas interesuju. Naravno, za vas je i dalje sve besplatno. 🙏🏼 Visina bonusa koju dobijamo se konstantno menja, a njegov trenutni iznos možete pronaći na sajtu Wise-a. Mi preporučujemo Wise i ukoliko ne želite da otvorite račun kod njih preko jednog od naših linkova. 💪🏼

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

7 Responses

 1. Важно је знати да се сви износи од 12500 евра морају пријавити дојче бундесбанци (важи и за приливе и за одливе). Иначе занимљив текст, свака част!

  1. Zdravo Slavko, hvala na dodatku – baš dobar input!

   Sad smo se culi sa autorkom, i ona je to rešila to tako što je vise puta slala iznose oko 10.000€ na Wise (kada je iznosila novac iz Nemačke za Belgiju), tako da nije popunjavala taj formular. Rekla je da će još danas dopuniti tekst tom informacijom. Hvala još jednom!

 2. Na osnovu preporuke iz ovog teksta otvorila sam racun u AIK banci u Beogradu i pokusala da prebacim slicnu sumu novca kao i autorka. Nazalost, nakon popunjavanja Izjave o poreklu novca (uz koji sam prilozila isti dokument kao i autorka), nakon 24h sam dobila odgovor od banke da ne mogu da prebace novac na moj racun jer se “Wise nalazi na crnoj listi NBS”. I sada je moj novac (5 dana posle) jos uvek u AIK banci i pitanje je kada cu ga dobiti nazad.

  1. Zdravo, pre svega zao mi je sto imas problema sa tim!
   Ali zapravo i nisam shvatio gde je tacno problem. Ako je novac u AIK banci kao sto si napisala u komentaru, onda nije nikakav problem, zar ne? Ili oni nece da ti prebace novac na tvoj licni racun kod njih?

   Uz to, nigde nisam uspeo da pronadjem da se WISE nalazi na crnoj listin NBSa. Ko ti je to rekao? Jel su ti poslali obavestenje/informaciju gde je to objavljeno?

 3. Zdravo Nikola,
  Da, bas tako kao sto sam i napisala, AIK banka je odbila da prebaci novac na moj racun uz gore navedeno obrazlozenje (taj odgovor sam dobila dan nakon sto sam popunila izjavu o osnovu priliva novca).

  Nazalost, ni ja nisam uspela da pronadjem tu listu na sajtu NBS, jedino sto imam je neko papirce sa listom institucija el.novca koje posluju u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju (na kojoj se nalaze PayPal, Payoneer, Skrill i sl.), koje mi je saradnik za servis klijenata N. R. (zaposlen u poslovnici koja se nalazi na adresi Kralja Milana 11 u Beogradu) dao uz obrazlozenje da rade samo sa tim kompanijama, a ostalo je na “crnoj listi” (njegove reci). Tada mi je receno i da moram da potpisem saglasnost da se pare vrate posiljaocu (jer bi u suprotnom (opet) kako mi je receno zadrzali novac 60d i tek tada vratili posiljaocu tj. na moj Wise racun).

  A problem je to sto ni nakon 6 dana od potpisivanja te saglasnosti novac jos uvek nije vracen i sto AIK banka ne zeli da mi da informaciju o tome gde je novac i kada mogu da ocekujem da ce biti vracen na moj Wise racun.

  1. Strasno! Zao mi je sto kroz to prolazite i sto su zaposleni u AIK banci tako nepristupacni. Ubacili smo u tekst napomenu kako bismo i druge ljude obavestili o Vasem problemu.

   Da li ste mozda stupili u kontakt sa Wise direktno? Ili pozvali telefonom AIK banku kako bi Vam se eventualno javio neko ko ima vise informacija o tome?

  2. Мислим да је и ауторка текста, а и ти, потпуно непотребно отварала тај рачун у Белгији. Стоји да је накнада коју је платила веома ниска, али и у немачким банкама постоји могућност преноса за мале накнаде (гледано сразмерно новцу чији пренос се врши) нпр. до 100 е. Све и да та банка није на некаквој листи НБС, много је логичније и лакше доказати порекло новца из државе у којој имаш пребивалиште и запослење и са рачуна на који примаш плату.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.