Finansijska i profesionalna podrška za stručnjake i apsolvente iz dijaspore: dvodelni vebinar “Migracije i dijaspora”

nemacki-kutak-giz-diaspora2030-vebinari-main
Početna Posao Finansijska i profesionalna podrška za stručnjake i apsolvente iz dijaspore: dvodelni vebinar “Migracije i dijaspora”

U utorak i sredu, 12. i 13. oktobra 2021., od 18 do 20 časova organizujemo dvodelni besplatni vebinar u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), tokom koga ćete saznati kako možete dobiti profesionalnu podršku i finansijska sredstva za kratkoročan ili dugoročan povratak u domovinu, podršku za sprovođenje svoje poslovne ili projektne ideje i time Vašim znanjem pomoći razvoju privrede Srbije. Ponuđeni vebinari obraćaju se stručnjacima i apsolventima poreklom iz Srbije.

Dvodelni vebinar: Predstavljanje aktivnosti programa “Migracije i dijaspora”

Šta ćete saznati:

✅  kako pronaći odgovarajući posao u Srbiji za dugoročne povratnike, pri čemu se dobija dodatak na platu u prve 2 godine od preko 600€ mesečno, kao i budžet za stručno usavršavanje i opremanje radnog mesta
✅  na koji način učestvovati kao ekspert iz dijaspore na kratkim projektima (do 6 meseci) i tako podeliti svoje znanje sa kolegama i koleginicama u Srbiji, pri čemu će biti plaćeni putni troškovi kao i nadoknada za troškove smeštaja i hrane u toku angažovanja.
✅  kako dobiti podršku i finansijska sredstva do 7.000€ za pokrivanje troškova za  pokretanje sopstevnog posla u Srbiji.
✅  šta je potrebno za dobijanje i do 44.000€ po projektu za neprofitna udruženja i organizacije migranata u Nemačkoj koje za cilj imaju podsticaj razvoja u Srbiji kroz transfer znanja i tehnologije
✅  koji su najbrži i najjeftiniji načini slanja novca iz Nemačke u Srbiju

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Najbitnije informacije o webinaru:

📅  Besplatni vebinari se održavaju u dva dela, 12. i 13. oktobra 2021. godine, oba dana od 18 do 20 časova
1️⃣  Prvi vebinar (12. oktobar, 18h) fokusiraće se na finansijsku i profesionalnu podršku za dugoročne kvalifikovane povratnike i na kratkoročna angažovanja dijaspora stručnjaka. Gosti vebinara u utorak su:
– doktor molekularne biologije Marko Panić (učesnik programa kvalifikovani povratnici) i
– profesorka nemačkog jezika Maja Vukadinović (učesnica programa stručnjaci iz dijaspore). 
2️⃣  Drugi deo (13. oktobar, 18h) posvećen je ljudima koji bi da pokrenu posao ili rukovode neprofitnim udruženjima i organizacijama u Srbiji. Gosti vebinara u sredu su:
– d
irektorka kompanije “Sunčev zrak” Jelena Perić (učesnica programa poslovne ideje za razvoj) i
– predstavnici Roma Center (učesnici programa organizacije iz dijaspore).
✋  Prijavljivanje za vebinar traje do 11. oktobra 
📡  Vebinari se održavaju na MS Teams-u. Ukoliko nemate aplikaciju, možete koristiti web-verziju iste na većim ekranima. Na mobilnim telefonima je po našem saznanju potrebna aplikacija, ali Vam nije potreban nalog.
➡️  Link za vebinare biće poslat do dva dana pre početka istih. Proverite za svaki slučaj spam.
ℹ️  Događaj organizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru globalnog programa “Migracije i dijaspora” u saradnji sa Nemačkim kutkom. 

Cilj ovog online druženja je pospešivanje doprinosa srpskih akademaca iz dijaspore razvoju matice putem deljenja znanja. Ohrabrivanje dijaspore podržava Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) pod okriljem Centra za međunarodne migracije i razvoj (CIM). Referenti vebinara su:
– Snežana Antonijević: koordinatorka za kvalifikovane povratnike i rad sa dijasporom
– Yuriy Didevych: regionalni menadžer za Zapadni Balkan iz GIZ-a

nemacki-kutak-giz-diaspora2030-vebinari-featured-de-giz-flyer

Program „Migracije i dijaspora“ i 4 polja aktivnosti

U okviru programa „Migracije i dijaspora“ postoje četiri komponente (predstavljanje na slici ispod) koje će detaljno biti predstavljani na vebinarima 12. i 13. oktobra 2021. godine.

nemacki-kutak-giz-program-migracije-i-dijaspora-aktivnosti-kvalifikovani-povratnici-strucnjaci-iz-dijaspore-dijaspora-organizacije-biznis-ideje-za-razvoj

1.Kvalifikovani povratnici (Returning Experts)
Podrška stručnjacima i koji su apsolvirali akademsko obrazovanje u Nemačkoj ili stekli značajno radno iskustvo u nemačkoj privredi, a koji žele da se vrate i potpomognu razvoju matice. U saradnji sa CIM-om pronaći ćete odgovarajući posao u domovini, dobijati dodatak na Vašu lokalnu platu u prve 2 godine od preko 600€ mesečno, kao i budžet za stručno usavršavanje i opremanje radnog mesta, pomoć pri preseljenju i još mnoge druge pogodnosti.

2.Stručnjaci iz dijaspore ( Diaspora Experts)
Kratkoročan povratak stručnjaka u domovinu. Neophodno je minimum dve godine relevantnog profesionalnog iskustva u određenom polju i aktivno prebivalište u Nemačkoj.  Program omogućava rad na volonterskoj bazi na projektima do 6 meseci. Pored doprinosa privredi matice i ličnog ispunjenja, putni troškovi će Vam biti plaćeni kao i nadoknada za troškove smeštaja i hrane u toku angažovanja.

3. Poslovne ideje za razvoj (Business ideas for development)
Za one koje žele da pokrenu sopstveni posao u Srbiji, a trenutno žive u Nemačkoj, program poslovne ideje za razvoj nudi konsultantsku podršku u Nemačkoj i Srbiji kao i finansijsku pomoć do 7.000€ za pokrivanje troškova do samog osnivanja kompanije. U to spadaju npr. troškovi pravnih savetnika, istraživanja tržišta, poslovnog puta u domovinu, co-working prostorija, tehničkih i stručnih savetovanja i slično. Budući osnivači dobijaju grupni i individualan coaching za pisanje i sprovođenje poslovnog plana, kao i pristup velikoj mreži osnivača i potencijalnih poslovnih partnera i inkubatora u zemlji porekla. 

PS: Pogledajte promotivni film (0:46min) snimljen u okviru Nemačke razvojne saradnje, kao podrška Privrednoj komori Srbije. Promotivni film je realizovan od strane globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije i dijaspora“ koji u Srbiji sprovodi GIZ: https://www.youtube.com/watch?v=7d6qarIM2Qo

4. Organizacije iz dijaspore (Diaspora organisations)
Za neprofitna udruženja i organizacije migranata registrovane u Nemačkoj koje za cilj imaju podsticaj razvoja u Srbiji kroz transfer znanja i tehnologije, program može da obezbedi i do 44.000€ po projektu, uz dodatna savetovanja vezana za slanje prijave i vođenje projekta. Jedan od najvažnijih uslova je da pomenuta organizacija ili udruženje u Nemačkoj ima i ugovorenu saradnju sa lokalnom partnerskom organizacijom, koja takođe mora biti neprofitna.

Saznajte više kako možete Vašim znanjem i iskustvom pomoći razvoju privrede, institucija i organizacija u Vašoj zemlji porekla.

Projekat: Kako poslati novac kući?

U okviru globalnog programa “Migracije i dijaspora” nastao je i portal geldtransfair. Preko samog portala ne možete slati novac, ali na njemu možete videti koji su najbolji, najbrži i najjeftiniji načini slanja novca iz Nemačke u više od 25 zemalja širom sveta. U ovu listu zemalja ubrajaju se, između ostalih, Bosna i Hercegovina i Srbija. Portal vodi tim organizacije GIZ, koji svaka dva meseca proverava uslove različitih opcija i time održava aktuelnost informacija na portalu.
Saznajte više na: geldtransfair.de


Kako je nastao ovaj program?

Globalni program “Migracije i dijaspora“ (PMD) promoviše potencijal koji imaju globalne migracije za održivi razvoj. Program se sprovodi po nalogu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i sprovodi ga Centar za međunarodne migracije i razvoj (CIM) u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, i Centralom za rad sa strancima i stručno posredovanje Službe za zapošljavanje Savezne Republike Nemačke (ZAV/BA).

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ)
GIZ pruža različite usluge na polju međunarodne saradnje za održivi razvoj u više od 120 zemalja sveta i ima preko 20.000 zaposlenih, od čega više od dve trećine radi van Nemačke. Dugogodišnje iskustvo i stručnost ove državne organizacije traženi su širom sveta, a klijenti kao što su nemačka vlada, institucije Evropske unije, Ujedinjene nacije i vlade drugih zemalja koriste njegove usluge.
Link ka veb-sajtu GIZ-a: giz.de

Centar za međunarodne migracije i razvoj (CIM)
Centar za međunarodne migracije i razvoj osnovan je 1980. godine zajedničkim snagama GIZ-a i Centrale za međunarodno zapošljavanje (ZAV). Najvažniji ciljevi i zadaci CIM-a su:
– pronalaženje stručnjaka kako iz EU tako i iz drugih zemalja koji žive u Nemačkoj i njihovo pozicioniranje u zemlje i ekonomije u razvoju,
– stvaranje mreže ljudi koji su migrirali u Nemačku i koji žele podržati razvoj svoje zemlje porekla,
– savetovanje pojedinaca i politike o pitanjima migracije.
Link ka web stranici CIM-a: 
cimonline.de

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.