Finansijska i profesionalna podrška za stručnjake i apsolvente iz dijaspore: dvodelni vebinar “Migracije i dijaspora”

nemacki-kutak-giz-diaspora2030-vebinari-main
Početna Posao Finansijska i profesionalna podrška za stručnjake i apsolvente iz dijaspore: dvodelni vebinar “Migracije i dijaspora”

U utorak i sredu, 12. i 13. oktobra 2021., od 18 do 20 časova organizujemo dvodelni besplatni vebinar u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), tokom koga ćete saznati kako možete dobiti profesionalnu podršku i finansijska sredstva za kratkoročan ili dugoročan povratak u domovinu, podršku za sprovođenje svoje poslovne ili projektne ideje i time Vašim znanjem pomoći razvoju privrede Srbije. Ponuđeni vebinari obraćaju se stručnjacima i apsolventima poreklom iz Srbije.

Dvodelni vebinar: Predstavljanje aktivnosti programa “Migracije i dijaspora”

Šta ćete saznati:

✅  kako pronaći odgovarajući posao u Srbiji za dugoročne povratnike, pri čemu se dobija dodatak na platu u prve 2 godine od preko 600€ mesečno, kao i budžet za stručno usavršavanje i opremanje radnog mesta
✅  na koji način učestvovati kao ekspert iz dijaspore na kratkim projektima (do 6 meseci) i tako podeliti svoje znanje sa kolegama i koleginicama u Srbiji, pri čemu će biti plaćeni putni troškovi kao i nadoknada za troškove smeštaja i hrane u toku angažovanja.
✅  kako dobiti podršku i finansijska sredstva do 7.000€ za pokrivanje troškova za  pokretanje sopstevnog posla u Srbiji.
✅  šta je potrebno za dobijanje i do 44.000€ po projektu za neprofitna udruženja i organizacije migranata u Nemačkoj koje za cilj imaju podsticaj razvoja u Srbiji kroz transfer znanja i tehnologije
✅  koji su najbrži i najjeftiniji načini slanja novca iz Nemačke u Srbiju

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Najbitnije informacije o webinaru:

📅  Besplatni vebinari se održavaju u dva dela, 12. i 13. oktobra 2021. godine, oba dana od 18 do 20 časova
1️⃣  Prvi vebinar (12. oktobar, 18h) fokusiraće se na finansijsku i profesionalnu podršku za dugoročne kvalifikovane povratnike i na kratkoročna angažovanja dijaspora stručnjaka. Gosti vebinara u utorak su:
– doktor molekularne biologije Marko Panić (učesnik programa kvalifikovani povratnici) i
– profesorka nemačkog jezika Maja Vukadinović (učesnica programa stručnjaci iz dijaspore). 
2️⃣  Drugi deo (13. oktobar, 18h) posvećen je ljudima koji bi da pokrenu posao ili rukovode neprofitnim udruženjima i organizacijama u Srbiji. Gosti vebinara u sredu su:
– d
irektorka kompanije “Sunčev zrak” Jelena Perić (učesnica programa poslovne ideje za razvoj) i
– predstavnici Roma Center (učesnici programa organizacije iz dijaspore).
✋  Prijavljivanje za vebinar traje do 11. oktobra 
📡  Vebinari se održavaju na MS Teams-u. Ukoliko nemate aplikaciju, možete koristiti web-verziju iste na većim ekranima. Na mobilnim telefonima je po našem saznanju potrebna aplikacija, ali Vam nije potreban nalog.
➡️  Link za vebinare biće poslat do dva dana pre početka istih. Proverite za svaki slučaj spam.
ℹ️  Događaj organizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru globalnog programa “Migracije i dijaspora” u saradnji sa Nemačkim kutkom. 

Cilj ovog online druženja je pospešivanje doprinosa srpskih akademaca iz dijaspore razvoju matice putem deljenja znanja. Ohrabrivanje dijaspore podržava Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) pod okriljem Centra za međunarodne migracije i razvoj (CIM). Referenti vebinara su:
– Snežana Antonijević: koordinatorka za kvalifikovane povratnike i rad sa dijasporom
– Yuriy Didevych: regionalni menadžer za Zapadni Balkan iz GIZ-a

nemacki-kutak-giz-diaspora2030-vebinari-featured-de-giz-flyer

Program „Migracije i dijaspora“ i 4 polja aktivnosti

U okviru programa „Migracije i dijaspora“ postoje četiri komponente (predstavljanje na slici ispod) koje će detaljno biti predstavljani na vebinarima 12. i 13. oktobra 2021. godine.

nemacki-kutak-giz-program-migracije-i-dijaspora-aktivnosti-kvalifikovani-povratnici-strucnjaci-iz-dijaspore-dijaspora-organizacije-biznis-ideje-za-razvoj

1.Kvalifikovani povratnici (Returning Experts)
Podrška stručnjacima i koji su apsolvirali akademsko obrazovanje u Nemačkoj ili stekli značajno radno iskustvo u nemačkoj privredi, a koji žele da se vrate i potpomognu razvoju matice. U saradnji sa CIM-om pronaći ćete odgovarajući posao u domovini, dobijati dodatak na Vašu lokalnu platu u prve 2 godine od preko 600€ mesečno, kao i budžet za stručno usavršavanje i opremanje radnog mesta, pomoć pri preseljenju i još mnoge druge pogodnosti.

2.Stručnjaci iz dijaspore ( Diaspora Experts)
Kratkoročan povratak stručnjaka u domovinu. Neophodno je minimum dve godine relevantnog profesionalnog iskustva u određenom polju i aktivno prebivalište u Nemačkoj.  Program omogućava rad na volonterskoj bazi na projektima do 6 meseci. Pored doprinosa privredi matice i ličnog ispunjenja, putni troškovi će Vam biti plaćeni kao i nadoknada za troškove smeštaja i hrane u toku angažovanja.

3. Poslovne ideje za razvoj (Business ideas for development)
Za one koje žele da pokrenu sopstveni posao u Srbiji, a trenutno žive u Nemačkoj, program poslovne ideje za razvoj nudi konsultantsku podršku u Nemačkoj i Srbiji kao i finansijsku pomoć do 7.000€ za pokrivanje troškova do samog osnivanja kompanije. U to spadaju npr. troškovi pravnih savetnika, istraživanja tržišta, poslovnog puta u domovinu, co-working prostorija, tehničkih i stručnih savetovanja i slično. Budući osnivači dobijaju grupni i individualan coaching za pisanje i sprovođenje poslovnog plana, kao i pristup velikoj mreži osnivača i potencijalnih poslovnih partnera i inkubatora u zemlji porekla. 

PS: Pogledajte promotivni film (0:46min) snimljen u okviru Nemačke razvojne saradnje, kao podrška Privrednoj komori Srbije. Promotivni film je realizovan od strane globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije i dijaspora“ koji u Srbiji sprovodi GIZ: https://www.youtube.com/watch?v=7d6qarIM2Qo

4. Organizacije iz dijaspore (Diaspora organisations)
Za neprofitna udruženja i organizacije migranata registrovane u Nemačkoj koje za cilj imaju podsticaj razvoja u Srbiji kroz transfer znanja i tehnologije, program može da obezbedi i do 44.000€ po projektu, uz dodatna savetovanja vezana za slanje prijave i vođenje projekta. Jedan od najvažnijih uslova je da pomenuta organizacija ili udruženje u Nemačkoj ima i ugovorenu saradnju sa lokalnom partnerskom organizacijom, koja takođe mora biti neprofitna.

Saznajte više kako možete Vašim znanjem i iskustvom pomoći razvoju privrede, institucija i organizacija u Vašoj zemlji porekla.

Projekat: Kako poslati novac kući?

U okviru globalnog programa “Migracije i dijaspora” nastao je i portal geldtransfair. Preko samog portala ne možete slati novac, ali na njemu možete videti koji su najbolji, najbrži i najjeftiniji načini slanja novca iz Nemačke u više od 25 zemalja širom sveta. U ovu listu zemalja ubrajaju se, između ostalih, Bosna i Hercegovina i Srbija. Portal vodi tim organizacije GIZ, koji svaka dva meseca proverava uslove različitih opcija i time održava aktuelnost informacija na portalu.
Saznajte više na: geldtransfair.de


Kako je nastao ovaj program?

Globalni program “Migracije i dijaspora“ (PMD) promoviše potencijal koji imaju globalne migracije za održivi razvoj. Program se sprovodi po nalogu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i sprovodi ga Centar za međunarodne migracije i razvoj (CIM) u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, i Centralom za rad sa strancima i stručno posredovanje Službe za zapošljavanje Savezne Republike Nemačke (ZAV/BA).

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ)
GIZ pruža različite usluge na polju međunarodne saradnje za održivi razvoj u više od 120 zemalja sveta i ima preko 20.000 zaposlenih, od čega više od dve trećine radi van Nemačke. Dugogodišnje iskustvo i stručnost ove državne organizacije traženi su širom sveta, a klijenti kao što su nemačka vlada, institucije Evropske unije, Ujedinjene nacije i vlade drugih zemalja koriste njegove usluge.
Link ka veb-sajtu GIZ-a: giz.de

Centar za međunarodne migracije i razvoj (CIM)
Centar za međunarodne migracije i razvoj osnovan je 1980. godine zajedničkim snagama GIZ-a i Centrale za međunarodno zapošljavanje (ZAV). Najvažniji ciljevi i zadaci CIM-a su:
– pronalaženje stručnjaka kako iz EU tako i iz drugih zemalja koji žive u Nemačkoj i njihovo pozicioniranje u zemlje i ekonomije u razvoju,
– stvaranje mreže ljudi koji su migrirali u Nemačku i koji žele podržati razvoj svoje zemlje porekla,
– savetovanje pojedinaca i politike o pitanjima migracije.
Link ka web stranici CIM-a: 
cimonline.de

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.