Kako do nemačkog državljanstva – proces naturalizacije (Einbürgerung)

Kako do nemačkog državljanstva Proces naturalizacije Einbürgerung
Početna Papiri Kako do nemačkog državljanstva – proces naturalizacije (Einbürgerung)

Ukoliko ste se odlučili za nemačko ili dvojno državljanstvo, treba da prođete kroz proces naturalizacije koji su ugrubo sastoji od tri koraka koja ćemo ovde obrazložiti. U ovom tekstu bavimo pravnim okvirima i principima, dok detaljna iskustvo prolaska kroz ovaj proces opisano je u tekstu Iskustvo uzimanja nemačkog državljanstva – proces naturalizacije (Einbürgerung) uz dodatak Iskustvo otpusta iz srpskog državljanstva radi dobijanja nemačkog (Einbürgerung)

Prvi korak je predaja zahteva

Zahtev za naturalizaciju predaje se Službi za naturalizaciju odnosno Einbürgerungsamt-u. U prethodnim tekstovima smo pisali 

Služba za naturalizaciju proverava svu vašu dokumentaciju i prikuplja dodatnu

Proces naturalizacije uglavnom počinje informativnim terminom koji je besplatan. Ovaj termin možete iskoristiti za razjašnjavanja otvorenih pitanja vezana za sam proces kao i to šta u stvari znači naturalizacija za vas.  

U pojedinim pokrajinama, poput Hamburga, je informativni termin obavezan, dok ga neke druge pokrajine nude kao opciju. Informišite se u Einbürgerungsamtu da li je obavezan i u vašoj pokrajini.

Na tom terminu će vam navesti dokumenata koja su vam potrebna za predavanje zahteva. Kao i kod svega ostalog, potrebni dokumenta nisu isti za sve, već zavise od slučaja do slučaja tj. od vaše konkretne situacije poput – da li ste u braku, imate li dece, da li imate univerzitetsku diplomu i da li je stečena u Nemačkoj ili inostranstvu, itd.

Ali budite svesni da se ne možete 100% osloniti na sve što vam kažu tokom ovog razgovora jer nemačke ustanove nemaju savetodavnu ulogu. Oslanjati se 100% na ono što vam usmeno kažu u nemačkim ustanovama je jedna od pet tipičnih grešaka koje stranci prave u Nemačkoj.

Nakon ovog informativnog termina treba da zakažete termin za predavanja zahteva. Ukoliko ste 100% sigurni u svoju odluku vezano za državljanstvo, možete već tokom informativnog razgovora zakazati termin za predaju zahteva. 

Jedan od dokumenata koji vam mogu tražiti je položen test naturalizacije tj. Einbürgerungstest. Pročitajte više o Einbürgerungstestu, koliko košta i kako da se spremite za njega. 

Tokom predaje zahteva, službenica će popričati sa vama kako bi stekla utisak o vama. 

Nakon što predate zahtev, Einbürgerungsamt ima zakonski rok od 6. meseci da obavi svoje obaveze koje uključuju, između ostalog, sledeća tri stvari.

Provera svih predatih dokumenata i provera da li je zahtev potpun odnosno da li fali neki dokument. Ukoliko se ispostavi da fali neki dokument, Služba za naturalizaciju će vas kontaktirati da ga dostavite da bi kompletirali vaš zahtev.

Birokrata u Einbürgerungsamt-u koji je zadužen za vaš slučaj treba da prikupi dodatnu dokumentaciju od nemačkih institucija. Na primer, prikupiće podatke o vama od Poreske uprave (Finanzamt), iz policije, iz Imigracione službe (Ausländerbehörde (ABH)), Savezne agencije za rad (Bundesagentur für Arbeit), itd. 

Takođe, birokrata utvrđuje vaš identitet i da li ste vi zapravo oni za koga se izlažete.

Na kraju, službenik sastavlja isveštaj i mišljenje o vama tzv. Gutachten u kome će stajati formalne stvari kao npr. da li je vaš identitet utvrđen, ali i da li on/ona misli da li treba da dobijete nemačko državljanstvo i da li treba da vam se dozvoli da zadržite svoje državljanstvo ukoliko ste tu opciju zaokružili u zahtevu. Deo Gutachten-a o mišljenju birokrate o vama nije odlučujuća jer birokrata iz Službe za naturalizaciju nije donosilac odluke. To znači da možete dobiti nemačko državljanstvo pa i dvojno ukoliko Gutachten nema preporuku. Isto tako, mogu vas odbiti iako je Gutachten veoma pozitivan o vama. 

Ono što je veoma bitno je da ukoliko se nešto promeni dok ste u ovoj fazi – kao npr. radni ugovor, poslodavac, stambena adresa i slično, dužni ste da te promene prijavite. To može resetovati rok od 6. meseci za ovu fazu na novih 6 meseci od kad dostavite nove informacije. Zbog toga je preporuka da ukoliko uđete u proces naturalizacije, da ne menjate poslodavca i da se ne selite dok ste još u procesu.
Na kraju, službenik prosleđuje vaš zahtev u nadležno ministarstvo. Preciznije, prosleđuje zahtev u BMI tj. Bundesministerium des Innern und für Heimat.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Većanje – komisija ministarstva odlučuje o vašem zahtevu

Vaš zahtev treba da stigne na dveni red komsije koja glasa o vašem zahtevu. Većina treba da izglasa da Vam se dodeli nemačko državljanstvo i isto većina treba da izglasa da vam se dozvoli da zadržite svoje državljanstvo ukoliko ste to zatražili.

Od kad birokrata iz Službe za naturalizaciju proslede vaš zahtev ministarstvu, ministarstvo ima rok od 6. meseci da obradi vaš zahtev.

U Berlinu je komsija 2021. godine zasedala jednom mesečno, pa kad vi stignete na red, stignete.

Ukoliko komisija donese pozitivno rešenje o vašem zahtevu za naturalizaciju i uz to da možete da zadržite svoje rodno državljanstvo (tj. ne morate da ga se odreknete) da biste dobili nemačko, odmah prelazite na poslednji korak preuzimanja rešenja i potvrda.

Ukoliko ipak morate da se odreknete rodnog državljanstva, dobićete Einbürgerungszusicherung, tj. potvrdu da ćete biti naturalizovani ukoliko ga se u naredne 2 godine stvarno i odreknete. 

Sa tim papirom idete u domovinu i tražite otpust iz državljanstva.  To traje uglavnom između 6 i 18 meseci, s tim što može trajati i kraće i duže. Zavisi od države i mesta u kom podnosite zahtev za otpust.  Potvrdu o otpustu iz državljanstva nosite opet u Einbürgerungsamt kako bi nastavili proces naturalizacije.

Polaganje zakletve – od pokrajine do pokrajine se razlikuje

Ukoliko stigne pozitivan odgovor iz ministarstva, Služba za naturalizaciju će vam zakazati termin da pokupite vašu potvrdu o naturalizaciji odnosno Einbürgerungsurkunde. Čuvajte veoma dobro ovaj dokument jer se izdaje samo jednom i ne može se izdati opet.  Ukoliko nekako ostane bez njega, možete dobiti samo kopiju rešenja o potvrdi naturalizacije na običnom papiru. Tako je bar u Berlinu, u drugim pokrajinama je možda drugačije.

Primer potvrde o nemačkom državljanstvu
Primer potvrde o nemačkom državljanstvu

U Berlinu je npr. ceo termin preuzimanja zakletve trajao 10-ak minuta tokom kojeg je trebalo da se pročita zakletva zapisana na papiru koju vam daje službenik. Uz to, trebalo je još da se potpiše potvrda o primanju rešenja.

Sa druge strane, pročitajte u tekstu Iskustvo uzimanja nemačkog državljanstva – proces naturalizacije (Einbürgerung) kako je taj termin prošao u Hambugu uključujući svečanu ceremoniju.

Sa ovom potvrdom posle idete do nadležne službe da podnesete zahteve za ličnu kartu i pasoš. Koja je tačno nadležna služba opet zavisi od pokrajine do pokrajine, a to će vam reći u Einbürgerungsamt-u.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Dužina procesa se razlikuje od pokrajine od pokrajine i od podnosioca zahteva

Iako zakonski rok za ceo proces do godinu dana odnosno do 6 meseci za Službu za naturalizaciju i do 6 meseci za nadležno ministarstvo, u praksi to može izgledati veoma drugačije.

Primer radi, prijatelj iz Hajdelberga je 2018. godine predao zahtev i već za 4 nedelje dobio pozitivno rešenje o nemačkom državljanstvu. Drugi prijatelj iz Hamburga je 2019. godine godine predao i ceo proces je trajao 8 meseci, dok je drugi drugar iz Hamburga morao da čeka 16 meseci na pozitivan odgovor.

Sa druge strane, Služba sa naturalizaciju iz Štutgarta ↗️ kaže da u proseku traje godinu ipo dana dok se obradi zahtev, a Kemnic kaže da može da traje do 3 godine. 

Ukoliko imate advokata koji vas prati kroz proces naturalizacije, on može da “ubrza” proces odnosno da kroz “opomene” pogura da se sve završi u roku od godinu dana. 

Ukratko, ceo proces je jednostavan gde je na vama da prikupite dokumentaciju za predaju zahteva i da budete strpljivi dok čekata na rešenja. Ukoliko rešenje bude pozitivno, imaćete još jedan termin da pokupite dokumentaciju sa kojom dalje možete da podnesete zahtev za izdvanje lične karte i pasoša. Kroz ceo proces možete proći skroz sami, a možete i angažovati advokata da vas zastupa.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.