Iskustvo sa jednomesečnog jezičkog boravka u Nemačkoj namenjen gimnazijalcima

NK-022-Iskustvo sa jednomesečnog jezičkog boravka u Nemačkoj namenjen gimnazijalcima
Početna Jezik Iskustvo sa jednomesečnog jezičkog boravka u Nemačkoj namenjen gimnazijalcima

Humanitarno udruženje Nemaca Gerhard bavi se očuvanjem i jačanjem kulture i identiteta podunavskih Švaba. Udruženje Gerhard zajedno sa svojim partnerima Švaben internacional organizuje razmenu đaka u nemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg odnosno mestu odakle su Švabe. Program “Jednomesečni jezički boravak u Nemačkoj” održava se tokom juna i jula, a namenjen je isključivo gimnazijalcima drugog razreda odnosno omladini od 16 godina. Na stranici Gerhard-a mogu se naći detalji čitavog programa, prijavni formular kao i cena programa, koja je uvedena od 2017. godine. Mene je ceo program koštao 200 €, a u cenu je bila uključena i avionska karta.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Proces konkurisanja

Proces konkurisanja sastoji se iz dva dela. Najpre se piše motivaciono pismo na nemačkom upućeno porodici u Nemačkoj. Konkretna porodica nije data, već se piše uopšteno. U motivacionom pismu treba opisati sebe, svoje hobije, stil života, iskustva i obrazložiti Vaš kontakt sa nemačkim jezikom. Ja sam, između ostalog, spomenuo da mi je želja da studiram u Nemačkoj i da nikad nisam bio tamo, pa bi program bio prava prilika da je posetim. Savetovao bih sve da svako sam piše svoj sastav jer će znanje jezika svakako proveriti.

Ukoliko je motivaciono pismo prihvaćeno, sledi testiranje u Novom Sadu u gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj. Testiranje se sastoji iz pismenog i usmenog dela i igranja jednog skeča na zadatu temu. Na usmenom delu sam pričao o svojim osobinama, a na pismenom delu mogu se birati teme. Pismene teme su u stilu opisavanja svojih očekivanja od programa. Odmah nakon pismenog dela sledi petominutni skeč. Svi kandidati dobijaju temu na licu mesta i dovoljno vremena da se pripreme.

Možda zvuči teško, ali ne treba da obeshrabi nikoga jer je bitno biti veseo, otvoren i imati solidno znanje jezika i prolazak je veoma izvestan. Pod solidnim znanjem se podrazumeva da možete da pričate skoro tečno i da se iražavate slobodno na nekom srednjem nivou. Ukoliko se prođe, ide se u Nemačku!

Boravak u Nemačkoj

Program je koncipiran tako da učesnici borave u nemačkim porodicama koje su voljne da ugoste strane đake. Takvih porodica je dosta jer razmene su česta pojava u Nemačkoj. Pre polaska se dobiju sve informacije o porodici i upostavlja prvi kontakt sa istom. Naravno, sve porodice su proverene od strane Gerharda i njihovih partnera. Boravak takođe uključuje pohađanje nastave drugog ili trećeg razreda Nemačke gimnazije (u Nemačkoj je to 10. ili 11. razred) i uvid u nemački školski sistem. Prva četiri dana nakon dolaska se provode u glavom gradu Švaba – Štutgartu. Smešteni ste u hostelu gde vas pripremaju za program i odlaze u obilazak grada koji je divan. Pripreme se sastoje od radionica gde nas informišu kako da se integrišemo u školu, da budemo što otvoreniji i da je sve do nas samih.

schlossplatz-stuttgart
Schlossplatz – Glavni gradski trg u Štutgartu. Izvor: eurotourtrip.eu 

Utisci o Štutgartu

Prvo ću reći da je iskustvo koje promeni za 180 stepeni, ali zaista. Mesec dana se možda čini puno, ali brzo prodje. Ja sam bio veoma zadovoljan. Pre svega, išlo se avionom, što je ujedno bio moj prvi put da letim i oduševio sam se. Bilo je divno dok smo boravili u Štutgartu, grad je očaravajući i zaista smo uživali. Obišli su smo, na primer, Mercedesov muzej, muzej umetnosti, gradske trgove, tržne centre, kao i biblioteku koja je na mene ostavila najveći utisak zbog svoje veličine i opremljenosti.

mercedes-museum
Eksponati u Mercedesovom muzeju. Izvor: mercedes-benz.de

Tu smo se upoznali sa ostalim učesnicima iz Hrvatske, Rumunije i Mađarske. Nakon Štutgarta svako je bio raspoređen po celoj pokrajini i uglavnom niko nije blizu toliko. Tako, svako je prepušten sam sebi i porodici koja ga udomljava.

gradska-biblioteka-stutgart
Gradska biblioteka u Štutgartu. Izvor: city-blogger.de

Utisci o porodici

Moja porodica je bila dosta drugačija od ostalih jer su imali drugačiji stil zivota. Pre svega, živeli su na selu i imali su dosta životinja, što je za mene predstavljalo novost. Porodica živi na selu Lossburg koje je divno. Prvo sam bio skeptičan, ali njihova sela su zaista toliko očuvana i lepa kao na slici.

Lossburg
Predeo u Losburgu, selo u kojem sam odseo.

Sa porodicom sam se odlično razumeo, a smeštaj u kojem sam odseo je bio jedinstven. Otac majke u toj porodici je radio kao profesor u Africi, pa je ona dobrim delom tamo odrasla. Shodno tome, dobar deo kuće je bio opremljen u afričkom stilu. Porodica me je vodila na dosta izleta pa sam tako bio u Europa park, jedan od najpoznatijih zabavnih parkova Evrope, gde je, suvišno je reći, bilo divno.

europa-park
Jedna od atrakcija u Europa Parku. Izvor: europapark.de

Takodje sam imao priliku da sa njima posetim Tibingen – jedan prelepi studentski grad sa dosta mladih, Karlsrue – takođe studentski grad poznat po tehničkim univerzitetima, dvorac Hohencolern i još mnogo toga.

hohenzollern
Dvorac Hoencolern. Izvor: burg-hohenzollern.com

Utisci o školi

Porodica ima sina koji je bio mojih godina i ja sam sa njim išao zajedno u školu. Nas dvoje smo dosta različite osobe, ali smo se lepo razumeli. U školi sam upoznao jednu devojku iz Brazila koja je takođe bila na razmeni. Lepo smo se slagali i dosta mi je u školi pomoglo to što je još neko bio sa mnom jer je puno lakše kada se dve osobe nađu u istoj situaciji na novom mestu i budu podrška jedno drugom. Ipak se od vas očekuje da se uklopite u novu sredinu za tih mesec dana najbolje što možete jer ćete videti ustvari koliko ste fleksibilni i psihički jaki. Mene su dosta dobro prihvatili učenici iako su svi bili malo mlađi od mene, pa je i logično da nisam sa svakim našao zajednički jezik. Bitno je da su me prihvatili kao i nastavnici koji su divni i koji imaju dosta razumevanja. Na primer, dosta puta su znali da ponove nešto zbog mene i oduševili su se mojim književnim nemačkim. Nastavnici su više prijateljski nastrojeni i nisu kao klasični nastavnici u Srbiji. Škola je zaista moderna i lepo opremljena pa su se zavese spuštale i dizale na dugme ili automatski, dok je svaka učionica bila opremljena projektorom i kompjuterom. Gradivo koje se tamo uči je neuporedivo lakše nego naše što je i već poznato, tako da su učenici rasterećeni i uče stvari koje su im potrebne. Utisak koji sam stekao je da je gradivo manjeg obima i da neke stvari koje mi radimo već u 7. razredu, oni tek rade u 10-om. U početku je bilo zbog jezika malo teško razumeti sve, ali sam se posle navikao i razumeo dobar deo nastave. Pored obaveznih predmeta postoje i izborni, a ja sam izabrao Mensch und Umwelt na kome smo pretežno kuvali. Ja nisam bio ocenjivan formalno jer sam tamo bio mesec dana, ali ukoliko sam želeo mogao sam raditi test i za to bi me samo neformalno ocenili, tako da sve je opušteno i neopterećujuće.

Moje mišljenje je da je ovo iskustvo koje vredi okusiti pa ćete sami videti je il dobro ili ne. Moj savet svima je da budu što otvoreniji i spremni na sve jer neće vam biti tamo uvek divno i biće momenata kada vam se ide kući. Ipak to je jedno životno iskustvo koje će vam pre svega pomoći puno u osamostaljivanju i daljem razvoju, dok ćete poboljšati jezik, upoznati novu kulturu, stil života, putovati i što je najvažnije bićete bogatiji za jedno novo iskustvo!

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.