Kako udomiti ljubimca iz Srbije – iskustvo udomljavanja pasa

Udomljavanje pasa Nemacki kutak
Početna Razno Kako udomiti ljubimca iz Srbije – iskustvo udomljavanja pasa

Ako želite da udomite psa iz Srbije, a nemate ideju odakle da krenete u ceo proces, na pravom ste mestu. Ovim tekstom bih želela da vas motivišem da u tome istrajete, jer iz ličnog iskustva, vredi i vratiće vam se sa kamatom u vidu četvoronogog prijatelja.

Do you want your life to be better or worse or stay the same?

Ovom rečenicom sam polovinom prošle godine započela kampanju ubedjivanja svog dečka da je usvajanje psa prava odluka za nas. Mogućnost rada od kuće na duži rok nas je konačno pogurala da se zajedno odlučimo za taj korak.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

U Berlinskom azilu za pse nije bilo ljubimaca za usvajanje

Prvo smo pretraživali azile po Berlinu. U startu smo znali da će izbor biti uzak jer ovde retko koji psi završavaju u azilu. Naš filter je bio da je pas mlad i da se preporučuje početnicima. Nula rezultata, hm, pa dobro, može i da bude stariji pas, mudar i miran kome bismo ulepšali poslednje godine života. I dalje nema rezultata. Bez filtera ostaju psi koji su nažalost u azilu zbog bihevioralnih problema i preporuka je da ih usvoje ljudi koji već imaju iskustva u treningu pasa.

Zašto ne bismo usvojili psa iz Srbije? Svi znamo kakva je situacija tamo – ulice su pune pasa zbog neodgovornih vlasnika i nepostojanja kulture sterilizacije. Za mnoge pse je, na žalost, azil još gori od ulice. Moja sestra je 2017. godine udomila Laru, psa iz azila koji se nalazi  u blizini sela Laćarak, nedaleko od Sremske Mitrovice. Lara nam je podarila toliko ljubavi i lepih uspomena, da sam znala tada da želim i ja psa u Berlinu koji bi mi pružio makar samo deo onoga što je Lara dala. Osetila sam kako vole mešanci i znala sam da želim da istim putem dođem do psa.

Ako i vi imate jaku želju da jedan mešanac postane deo vašeg života, nastavite da čitate kako da pronađete i dovedete u Nemačku baš vaše šapice.

Primetićete da u tekstu koristim više sinonima za pse, ali to je sve ljubav, razumećete.

Preko Instagrama možete naći psa za udomiti

Postoji puno stranica na Instagram-u koje oglašavaju pse za udomljavanje. Zaista, jako puno i sa istim zadatkom, a to je da što više pasa sklone sa ulica ili spasu od propadanja u azilima. Ovde ostavljam par stranica koje lično pratim i za koje smatram da su zaista maksimalno posvećeni u naporima da udome pse o kojima brinu. Predlažem da krenete odatle, a to će vas zasigurno odvesti do drugih stranica sa puno novih njuškica. Na primer:

Takođe, za inspiraciju, ostavljam u tekstu par sličica njuškica koje trenutno traže dom.

Seka - Zašto Seka - zato što je taman! Za stan, za spavanje u krilu, za maženje, za putovanja... Kontakt za udomljavanje: IG stranica @udomi_ljubimca_
Seka – Zašto Seka – zato što je taman! Za stan, za spavanje u krilu, za maženje, za putovanja… Kontakt za udomljavanje: IG stranica @udomi_ljubimca_

Postavljajte pitanja da bi utvrdili da li karakter psa odgovara vama

Pogledajte slike, pročitajte njihove priče, kontaktirajte ljude iz udruženja za dodatne informacije o psu – na primer, da li je primio sve obavezne vakcine, da li je čišćen od parazita, gde je trenutno smešten. Slobodno pitajte i za ostale informacije koje su vama relevantne, na primer: da li se slaže sa mačkama ili drugim psima; da li može duži vremenski period da provodi sam u stanu dok ste na poslu; da li se boji grmljavine; da li je više motivisan igrom ili hranom. U ovom stadijumu pokušavate da procenite karakter psa i da li ste match na dugi rok, a to zahteva malo vremena, kreativnosti i truda.

Tokom ovog procesa razmena informacija sa udruženjem koje psa udomljava, od vas će se verovatno tražiti da popunite i neki upitnik o udomljavanju. Moguće je i da će se obaviti i telefonski razgovor sa vama kako bi vas bolje upoznali – ipak su oni predstavnici vašeg čupavog izabranika i u njegovo ime moraju da se uvere da pas odlazi u dobre ruke.

Dakle našli ste čupavca koji vas je osvojio, ali pre nego što kupite avionsku kartu da otrčite po psa i naručite hiljadu i jednu igračku preko Amazona, strpljenje!

I šta ćemo sad?

Smeštaj psa dok se ne pripremi papirologija

Baš sam se to i ja pitala negde u novembru 2021. godine kada sam se zaljubila u našu Đinu i ubedila dečka da *kad, ako ne sad*. Osvojila me je svojim obrvicama koje su provirivale iz kartonske kutije u Kraljevu, i ubrzo sam kontaktirala udruženje koje je podelilo njene slike da je baš mi želimo – ali imamo jedan mali problem, u Berlinu smo. To nije problem, kažu oni, ali spremite se na nekoliko meseci čekanja dok ne ispuni sve uslove da putuje u EU. 

I dolazimo to te famozne checklist-e, pa hajmo korak po korak:

Prvo i osnovno, gde će pas biti smešten dok se ne ispune svi uslovi? Ipak govorimo o mesecima.

Maza -- Njeno ime sve govori. Poznata i kao Čarapanka zbog svog šarenog krzna i belih šapica. Kontakt za udomljavanje: IG stranica @udomi_spasii
Maza — Njeno ime sve govori. Poznata i kao Čarapanka zbog svog šarenog krzna i belih šapica. Kontakt za udomljavanje: IG stranica @udomi_spasii

Da li su roditelji, prijatelji, rođaci ili bilo ko drugi od dobrih duša poznanika voljni da pruže psu privremeni dom u međuvremenu? Da li imaju uslova za psa, vremena da mu se posvete i da ga vode kod veterinara na neophodne preglede? Da li su spremni da ih cimate svaki dan za nove slike pasa, video pozivima i pitanjima šta pas radi u bilo kom delu dana (odgovor je spava, leži i grize čarape, jurca po dvorištu, laje na poštara da vam uštedim vreme).

Ako je odgovor DA, čestitamo, prešli ste na sledeći korak. Ne zaboravite da odnesete jako dobar suvenir ljudima koji će pružiti privremeni dom vašoj kuci.

Ako je odgovor NE, ne očajavajte. Tu su pansioni koji mogu preuzeti brigu o psu. Jednostavna Google pretraga će vas navesti na stotine pansiona u Srbiji, ali ukoliko vam se od toga zavrti u glavi, moj savet je da se konsultujete sa udruženjem preko kojeg usvajate psa da vam se preporuči pansion. Ukoliko je udruženje već smestilo psa u pansion, porazgovarajte sa udruženjem oko preuzimanja obaveza plaćanja ili potencijalnog premeštanja u drugi pansion po izboru.

Na primer, u mom slučaju je udruženje @udomi_spasii organizovalo prevoz iz Kraljeva do Mladenovca za Đinu kako bi bila smeštena u pansionu @pansion_za_pse_beliNama je ovo odgovaralo jer smo iz Beograda i mogli bismo lako doći do nje u posetu. Pansion se plaća na mesečnom nivou i zavisi od veličine psa (od 30 do 100 eura). Uz to idu i troškovi za hranu (sami možete birate brend, pa pogledajte kako se kreću cene na sajtovima Pet Shop-ova). Pansion organizuje sve posete veterinaru i prevoz, prikuplja papire za vas i šalje račune tako da je na vama da samo platite uslugu i posetite svog čupavog prijatelja dok ste u Srbiji. Redovno su mi slali slike i obaveštavali me o Đini, tako da sam se osećala uključeno i na daljinu. Moram da naglasim da su joj odlično procenili i karakter, tako da sam unapred upozorena da voli pažnju više od granula. 

Za kraj, imam samo reči hvale i za udruženje koje mi je našlo Đinu na ulicama Kraljeva, i za pansion Beli gde je provela par meseci. Trenutno Đina kopa rupe u dvorištu moje kuće u Zemunu, gde se moji roditelji i sestra brinu o njoj dok ne dobije sve papire za Berlin. Tamo ima i drugara Boška, koji je harao ulicama Žarkova dok ga moja sestra nije usvojila. Dakle, i hibridni model je moguća opcija – malo pansion, malo vaši ljudi. Hvala i jednima i drugima.

Zdravstveni karton psa iliti koliko dugo ćete čekati na papire za putovanje u EU

Da li je pas primio obavezne vakcine protiv psećih bolesti?

Pas treba da primi 3 vakcine protiv psećih bolesti u razmaku od po mesec dana. Ove vakcine se primaju obično dok je pas još štene, mada nema pravila, pogotovo ako je pas dugo vremena proveo u azilu ili na ulici. Proverite sa udruženjem da li pas ima karton sa upisanim vakcinama i koliko ih je primio do sada. Cena vakcine u januaru 2022 se kretala između između 1000 i 1500 dinara.

Dakle, ako je pas već kompletno vakcinisan, tu ste u prednosti jer brže može stići kod vas. To ne znači da malci koji nisu još vakcinisani treba da budu swiped left, samo malo više strpljenja.

Nina -- Jedan jako mazan i druželjubiv pas. Obožava da je u centru pažnje, poslastice i da vas prati u stopu. Hrabrica iz azila koja čeka svoj dom. Kontakt za udomljavanje: IG stranica @ljubav_za_sapice
Nina — Jedan jako mazan i druželjubiv pas. Obožava da je u centru pažnje, poslastice i da vas prati u stopu. Hrabrica iz azila koja čeka svoj dom. Kontakt za udomljavanje: IG stranica @ljubav_za_sapice

Čipovanje i vakcina protiv besnila

Mesec dana od primanja obaveznih vakcina protiv psećih bolesti, pas se vakciniše protiv besnila, tada se i čipuje i dobija svoj pasoš. Cena ove usluge u aprilu 2022 se kretala između 2000 i 2500 dinara. Ukoliko vas udruženje obavesti da je pas već vakcinisan i čipovan, onda je na vama da u kontaktu sa veterinarom promenite podatke na čipu i u pasošu psa na vas. Dobra vest je da to možete uraditi na daljinu, vaš predstavnik će biti osoba koja vodi računa o psu uz kopiju vaše lične karte. 

Titar test je obavezan za pse koji ulaze u EU

I za kraj, drum rolls – čuveni titar test.  Računajte da je skoro sigurno da pas nema rezultate titar testa. To je specijalizovani test koji meri količinu antitela na virus besnila. Neophodan je za pse koji ulaze na prostor EU, jer prema direktivi 516/2013 Srbija ne spada među zemlje gde je iskorenjeno besnilo. Ovaj test može da se radi najranije mesec dana nakon vakcine protiv besnila, uzorak uzima veterinar, a obrađuje se u Pasterovom zavodu u Novom Sadu. Cena u maju 2022 je iznosila 8900 dinara. Deset dana od uzorkovanja, rezultati stižu veterinaru i vlasniku na adresu prijavljenu na čipu. Ukoliko pas ima dovoljno antitela (više od 0.5 i.j.), čestitamo, položio je i ima uslov da putuje u zemlje EU – ali tek nakon 3 meseca od datuma rezultata titar testa. Baš zato ovaj korak najteže pada budućim vlasnicima jer dodaje još sigurna 3 meseca čekanja čak i da je pas primio sve obavezne vakcine, da je čipovan i vakcinisan protiv besnila. Još malo strpljenja, u suštini imate sve što vam treba, sada je samo da odbrojavate dane.

Psi smeju tek 3 meseca nakon dobrog rezultata titar testa da uđu u EU

U situaciji da pas nije položio titar test, možete da uradite revakcinu protiv besnila (najranije mesec dana od prethodne vakcine), sačekate još jedan mesec od revakcine i ponovite titar test. Može da se desi da neki psi ne odreaguju na prvu vakcinu sa dovoljno antitela, ali to najčešće neće biti slučaj. Ne brinite, iako dodaje još 2 meseca na celokupni timeline, vaš ljubimac i dalje ima šanse da počisti taj test.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Uverenje o opštem zdravlju ljubimca i veterinarski sertifikat

Ističe i tih 3 meseca, da li je to sve? Neće biti FT1P na granici? Ima još nešto, i to je onda to, obećavam. 

Kada dođete po ljubimca, 48 sati pre putovanja morate otići do veterinara po uverenje o opštem zdravlju ljubimca. U junu 2022 uverenje je koštalo od 800 do 1000 dinara.

Sledeći korak je veterinarski sertifikat za koji je potrebno

  • uverenje o opštem zdravlju
  • pasoš ljubimca
  • rezultati titar testa

Sa ovim papirima pravac u Veterinarsku inspekciju svoga grada da bi vam se izdao veterinarski certifikat sa kojim možete putovati sa ljubimcem u EU. Cena certifikata je u junu 2022 iznosila 4000 dinara. Savet veterinara je da okrenete Veterinarsku inspekciju koji dan ranije i da najavite svoj dolazak, pošto sve obavljate dva dana pred putovanje i ne trebaju vam dodatna iznenađenja. 

Kada to prikupite, čestitam, vaš pas ima važeću dokumentaciju za ulaz u EU!

Ukoliko udomljavate na području Beograda, moja topla preporuka je da vaš odabrani veterinar bude Vukoje. Zaista se ne zna da li on više voli pse ili oni njega. Samo pogledajte IG stranicu i sve će vam biti jasno.

Simba -- Predivan pas, zahvalan na svakom posvećenom trenutku. Ovaj dečko već duže vreme traži svoj dom, ali nažalost nema puno upita za njega. Kontakt za udomvljavanje: IG stranica @udruzenje_carna
Simba — Predivan pas, zahvalan na svakom posvećenom trenutku. Ovaj dečko već duže vreme traži svoj dom, ali nažalost nema puno upita za njega. Kontakt za udomvljavanje: IG stranica @udruzenje_carna

Sterilizacija i kastracija se podrazumevaju

Važno! Sterilizacija ili kastracija se podrazumevaju. Ukoliko želite da usvojite psa, budite onda odgovorni vlasnici i nemojte shvatati sterilizaciju i kastraciju kao samo opciju. Najbolje je da to uradite dok je pas još u Srbiji (sasvim je sigurno da cena povoljnija nego u Nemačkoj), a koji je najbolji trenutak procenite u dogovoru sa veterinarom. Cene sterilizacije su se u februaru 2022 kretale od 10.000 do 18.000 (u zavisnosti od težine psa), a cene kastracije od 7.000 do 10.000 (takođe u zavisnosti od težine). Cena najčešće uključuje i kontrole nakon intervencije, dok ostala nega poput antibiotika ili krema nije pokrivena.

Aurora -- Obožava da se mazi, češka i udeli po koji poljubac. Pokazala se i kao prava hrabrica kod veterinara. Kontakt za udomljavanje: IG stranica @ventura_udomi
Aurora — Obožava da se mazi, češka i udeli po koji poljubac. Pokazala se i kao prava hrabrica kod veterinara. Kontakt za udomljavanje: IG stranica @ventura_udomi

Čišćenje psa od unutrašnjih i spoljnih parazita

Takođe korisno: obično se radi i čišćenje psa od unutrašnjih i spoljnih parazita negde tokom perioda obaveznih vakcina ili revakcina. Ampule (ili tablete) od zaštite protiv krpelja su još jedna stvar koja će vašem ljubimcu biti neophodna, dogovorite se sa ljudima koji vam čuvaju psa da obrate pažnju i na to. Testirajte psa i na srčanog crva, pogotovo tokom meseci kada su komarci aktivni. Možete uraditi i laboratoriju krvi vašeg ljubimca radi procene opšteg zdravlja u dogovoru sa veterinarom. Generalno, sve ono što možete odraditi dok je pas u Srbiji čekirajte sa vaše liste jer će cene biti i do tri puta veće kada je pas konačno u Nemačkoj.

Završavam ovo maratonsko poglavlje sa jednim diagramom koji je sažetak prethodne priče, a možete ga koristiti kao svoju checklistu na putu do udomljavanja ljubimca.

Koraci ka udomljavanju pasa u Srbiji. Autor: Aleksandra Perendija
Koraci ka udomljavanju pasa u Srbiji. Autor: Aleksandra Perendija

Putovanje u EU i prijava psa u Nemačkoj

Ostajem vam dužna ovo poglavlje za neko naredno čitanje. Znam kako funkcioniše u teoriji, ali pošto ceo tekst baziram i na ličnom iskustvu, ovde moram da se zaustavim. Kada Đina i zvanično postane Berlinka, rado ću podeliti kako je prošao put. Držite mi palčeve da Nemačka birokratija nije toliko stroga kada se radi o preslatkim ljubimcima.

Well get ready, because it is going to get better!

I stižemo do odgovara na pitanje sa početka teksta.

Podrazumevam da čitate ovaj tekst jer ste zainteresovani da udomite psa, i na tome vam čestitam. Ukoliko pak čitate ovo iz radoznalosti ili ideje da to možda uradite jednog dana, i dalje postoji način da pomognete psima u Srbiji koji traže svoje domove. Zapratite IG stranice udruženja, podelite sadržaj sa prijateljima jer možda baš neki od tih pasa stigne do svojih ljudi i učestvujte u donacijama ili licitacijama. Na primer, jedna od mojih omiljenih akcija je Majica i Klopica koju često organizuje Švester dizajn stranica. Kupovinom majice ili bilo kod drugog artikla (a verujte mi, biće teško da se odlučite) donirate novac za kupovinu hrane za pse Udruženja Beta. Koliko je kul prošetati majicu Lepotica i ker mogu da vam kažem iz prve ruke.

Što se tiče pasa koji su u azilima, prioritet je izvući ih odatle, zato posebno podržite udruženja u naporima da te nesrećne pse spasu i prebace u pansione. Upitno je gde završavaju donacije azilima, zato predlažem da kontaktirate nekog od volontera koji azile posećuju i brinu o psima kako bi oni novac iskoristili na pravi način, na primer, priprema kvalitetnije hrane, kupovina činija za pse itd. Devojka iz udruženja @udomi_spasii je veoma aktivan volonter u Kraljevačkom azilu gde je pomoć preko potrebna. 

Ukoliko sam ovim tekstom makar jednog psa prevela preko granice u svoj dom, moja misija je i više nego ispunjena. Slobodno me kontaktirajte putem komentara za dodatna pitanja. U budućnosti planiram da se još aktivnije bavim udomljavanjem pasa u Nemačkoj, nadam se u saradnji sa udruženjima iz Nemačke, i ako vas zanima da budete deo takve priče, javite se, radujem se.

Vidimo se u dog parku u Berlinu!

P.S. Najveće hvala Lari koja me je volela i naučila da volim pse. Nedostaješ svakog dana.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

4 Responses

  1. Postovanje, trebao bi mi savet gde bih mogla da objavim jednu preslatku zenkicu kojoj trazimo dom vec dva meseca, u Srbiji smo kontaktirali sva moguca udruzenja i oglase i nemamo srece, pa bi pokusali preko granice negde, mozda bi imali vise srece.Hvala Vam unapred

  2. Draga Aleksandra, pokusavamo da udomimo stence, sve oglase smo probali…Uradili smo pola posla sa vakcinacijom, revakcinacijom, spremni smo i da ih cuvamo dok se ne obavi papirologija. Ako znate gde bi mogli da objavimo oglas, to bi bilo sjajno!
    Unapred zahvalna
    Milica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.