Mesečna karta za prevoz za samo 9€. Sva pitanja i odgovori. Ukratko.

9 euro ticket nemacki kutak
Početna Razno Mesečna karta za prevoz za samo 9€. Sva pitanja i odgovori. Ukratko.

Videli ste u medijima nešto o 9€ karti ali niste sigurni šta je sve to ili imate još pitanja? U ovom tekstu smo sastavili sve najvažnije informacije o ovoj interesantnoj meri vlade koja će koštati nemački budžet oko 3,7 milijardi evra. Sve o 9€ karti. Ukratko.

Važna informacija: 20.05.2022 zaseda Bundesrat koji treba sve da odobri. Očekuje se da sve što je dole navedeno u celosti bude odobreno. Ipak, nakon njihovog zasedanja, ažuriraćemo informacije o 9€-karti.

UPDATE (20.05.2022): Bundesrat je odobrio paket. Prodaja karata je u toku.

NOVO: Naši u Nemačkoj kutak – pretraži šta sve nude naši u Nemačkoj

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Šta je uopšte 9€ karta?

– Nemačka uvodi od 01.06. do 31.08.2022 kartu za javni prevoz koja će koštati samo 9€ mesečno.
– Jedna karta važi za jedan mesec tj. ukoliko kupite kartu 17.06. ona važi do 30.06., tako da Vam za 01.07. treba nova karta.
– Karta se ne može prenositi jer je 9€-karta personalizovana (sa ličnim/osobnim podacima na njoj).
– Od 01.09.2022 važe normalne cene.

– Sa tom kartom se možete voziti u gradskom prevozu svih gradova Nemačke kao i u regionalnom saobraćaju Deutsche Bahn.
– Karta važi samo za 2. klasa, za 1. klasu mora se kupiti normalna karta.
– Karta važi za neograničenu vožnju tokom meseca u kojem važi.
– Karta ne važi van teritorije Nemačke.
– Karta ne važi za FlixBus ni FlixTrain, noćne linije, niti za Deutsche Bahn vlakove/vozove IC, ICE, EC i ECE.
– Karta ne važi za specijalne turističke rute (recimo Zugspitzbahn). 

– Karta ne važi za bicikl, za koji Vam treba dodatna (normalna) karta.
– Deca do 6 godina mogu besplatno putovati sa osobom koja ima 9€-kartu a deci od 6 godina moraju imati svoje 9€-karte.
– Što se tiče vođenja jedna osobe sa sobom tokom večernjih časova, vikenda ili praznika – tu važe previla iz Vašeg grada. Uz to, ukoliko recimo imate kartu iz Hamburga, samo u Hamburgu možete povesti nekoga sa sobom vikendom. U drugim gradovima to pravilo ne važi.
– Kućni ljubimci mogu besplatno putovati sa osobom koja ima 9€-kartu ukoliko je to bilo moguće u Vašem gradu i sa normalnom kartom.

– Oni koji već imaju mesečne ili godišnje pretplate ne treba ništa da rade: njihova pretplata će i dalje važiti a u zavisnosti od grada u kom živi, ili će im se skinuti samo 9€ sa računa mesečno ili će im se skinuti regularna suma nakon čega će razlika u ceni biti vraćena. Planirano je da Vas firma iz Vašeg grada obavesti o načinu obračuna.
– Ukoliko imate neku vrstu JobTicket-a, tj obračun mesečne karte preko poslodavca, Vaša mesečna karta će isto koštati 9€ a Vaš poslodavac će koordinirati plaćanje. Ukoliko imate pitanja, javite se poslodavcu (svaki poslodavac odlučuje za sebe)
– Ukoliko ste student i plaćate SemesterTicket, obračun mesečne karte ide preko Vaše studentske organizacije i isto će koštati 9€ mesečno. Vaša studentska organizacija koordiniraće plaćanje. Ukoliko imate dodatna pitanja, javite se njima (svaka studentska organizacija odlučuje za sebe).

PRIMER PUTOVAJA:
Ukoliko idete iz Hamburga za Berlin ICE-om, za put od vrata do vrata Vam treba Vam:
– jedna 9€-karta za putovanje kroz Hamburg i Berlin i
– ukoliko za putovanje između Hamburga i Berlina idete ICEom, onda Vam treba dodatna karta
– a ukoliko idete regionalnim vozovima, ne treba Vam dodatna karta (jer već imate 9€-kartu)
Inače, ako budete išli za Berlin, pogledajte naše restorane u Berlinu
Pre nego što pogledate gde možete da kupite karte: pretražite šta nude naši u Nemačkoj i saznajte koja sva mesta i događaje možete posetiti koristeći 9€ kartu. 

Kako do karte?

– Karte će moći da se kupe na svim dosadašnjim prodajnim mestima: u aplikaciji Deutsche Bahn, u aplikaciji prevoznika u Vašem gradu kao i u papirnoj formi na svim automatima za karte i info centrima.
– Karte bi trebale biti puštene u prodaju krajem maja.
– Pratite u Vašoj aplikaciji ili prodajnim mestima kada će 9€-karte biti puštene u prodaju u Vašem gradu.

Zašto 9€-karta?

– Nemačka vlada sprema pakete koji treba da smanje troškove građana vezano za prevoz tj. transport. Podsetimo: cene goriva su skočile.
– Dodatno, Nemačka vlada pokušava dodatno da ohrabri vozače da izađu iz automobila i krenu da koriste javnom prevoz.
– Troškovi koji nastaju neplaćanjem pune cene mesečnih karata (u Hamburgu recimo koštaju 80ak€ umesto nadolazećih 9€) platiće savezna republika a ne pokrajine (ukoliko Bundestag prihvati to 20.05.). Cena ove mere koštaće budžet Nemačke oko 3,7 milijarde evra.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Pohvale i kritike javnosti

Pored i dalje otvorene debate, ko će na kraju da finansira sve to (savezna republika ili pokrajine), postoje dva mišljanja:
+ Oni koji se zalažu za “zaokret u transportu” (Verkehrswende) tj. prelazak sve više ljudi sa automobila na javni prevoz naravno podržavaju ovaj korak i opisuju ga kao bitnog eksperimenta za blisku budućnost. Po njima, interesantni slični predlozi bili bi i 365-Euro-Ticket kao i besplatan gradski transport u celoj Nemačkoj.
– Sa druge strane, drugi misle da je to populistički paket koji samo na kratko donosi dobre stvari i da to nije održivo. Uz to, veliki broj putnika doneće velike gužve, a na sve to dolazi i aspekt Korone…

Bilo kako bilo, trebalo bi da celo leto možemo za samo 27€ da putujemo kroz svoj grad kao i kroz Nemačku – koliko god hoćemo. JEEEEJ!!!🎉🎉🎉

Šta Vi mislite o 9€ karti? Jel imate još neka pitanja na koja nismo odgovorili? Pišite nam ili na blogu ili na društvenim mrežama…

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

7 Responses

    1. Zdravo Dejane, kako sada stvari stoje, moze bilo ko da kupi karte – pa i turisti.
      Karte ce biti personalizovane ali nigde nismo videli da treba da se uploaduje bilo koji dokument pri njenoj kupovini niti da ona vazi uz neki dodatan dokument (kao recimo BahnCard). Ako se nesto promeni krajem maja tokom i nakon zasedanja Bundestaga, javljamo.

    1. Haha, videcemo. Sto se mene tice, navijam da uspesno prodjemo probni period 🙂

  1. Pozdrav, dolazim u martu u Dortmund a onda bih par dana setala i obilazila okolne gradove Keln, Diseldorf, Esemn i treba mi preporuka za kupovinu jeftine karte za prevoz vozom, autobusom… Hvala puno na pomoci !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.