Početna Naši u Nemačkoj Naši u Berlinu FiZ Balkan Berlin

FiZ Balkan Berlin

(F)udbal (i) (Z)a*ebancija Balkan je fudbalski klub iz Berlina sa članovima iz EX-YU zemalja.

🏆 Uspeh

FiZ Balkan je od 2018 učestvovao na ukupno 9 turnira. Od toga smo na dva turnira igrali sa dva tima i jedan turnir putovali van Berlina.

Plasman na turnirima:

  • 🥇 Šampion: Copa Negra 2021
  • 🥇 Šampion: BLM-Hallenmasters 2020 (prvi tim)
  • 🥇 Šampion: Fun-Cup 2020
  • 🥈 Drugo mesto: Regio Cup 2021
  • 🥈 Drugo mesto: Horus Cup 2021
  • 🥉 Treće mesto: BLM-Hallenmasters 2020 (drugi tim)
  • 🥉 Treće mesto: Vidovdanski turnir 2019

⚽ Termini

Ponedeljkom: 19:45h 📍 Monumentenstr. 13C, 10829 Berlin

Sredom: 19:45h 📍 Markgrafenstr. 19-24, 12105 Berlin

💌 Članarina

Članarina u FiZ Balkanu je 100,00 € godišnje (50€ polugodišnje ili 25€ tri meseca).

📖 Priča o FiZ Balkanu

U toku jedne hladne januarske noći 2018 godine, Sale (zvani Lesište) i Aca su lutali po Berlinu nakon izlaska u kraju Schöneberg. Lesište je u 4 sata ujutru imao ideju, da se ide u jedan balkanski kafić, a to je bio Cafe Bar Zar, koji radi 24 sata. Kafić totalno prazan, a tamo noćnu smenu radi Deki, koji je tek kratko u Berlinu i koji se na početku začudio kako obojica drugara naručuju 2 bezalkoholna sokića u vreme, gde sav pošten svet spava. Posle upoznavanja i duže priče, Deki je saznao da Aca i Lesište igraju zajedno fudbal u jednoj fudbalskoj ekipi (FF Friedenau 02) svakog ponedeljka. S velikim interesovanjem se priključio na redovni fudbal.

Nakon malo vremena, Lesište je hteo da olakša komunikaciju između trojicu fudbalera i napravio whatsapp grupu, koja se još dan danas zove “Fudbal i Za*ebancija”.

Cafe Bar Zar – Mesto gde su se upoznali Aca, Deki i Lesište

To je bio trenutak, 05.02.2018, osnovanje fudbalskog tima FiZ Balkan, koji stoji za:

(F)udbal (i) (Z)a*ebancija Balkan.

Paralelno je bio organizovan fudbal preko jedne balkanske fejsbuk grupe, koji je do duše imao do raspada samo 2 termina. Međutim dosta igrača sa tog termina su u glavnom preko Dekija ubačeni u whatsapp grupu FiZ i pozvani na fudbal ponedeljkom sa ekipom Friedenau, protiv koje smo počeli da igramo redovne trening utakmice. U whatsapp grupi je sve više i više balkanaca dodato u glavnom iz Hrvatske, Srbije i Bosne i time je posle vrlo kratkog vremena došlo često do situacije da bude više Balkanaca nego Friedenauaca na fudbalu ponedeljkom. Komunikacija između oba tima je uvek bila pozitivna i poštena. Aca je večito bio u organizaciji i komunikaciji sa ekipom Friedenau, i partnerski tim je mnogo zahvalan tome što toliko balkanaca dolazi na trening, pošto su već dužeg vremena bili u problemu da skupe dovoljno igrača za fudbal. Standardna ekipa je bila u glavnom pored Ace, Dekija i Lesišta: Brane, Darko (Alonso), Doki, Dule, Leo, Mili, Mirko, Miša, Nemanja i Veca.

Ekipa koja je redovno pobeđivala partnersku ekipu FF Friedenau

Tradicija, koja je od prvog treninga Ace, Dekija i Lesišta nastala, je da se posle svakog fudbala ode na piće i naruči pica. I ako se to za neke ljude i ekipe podrazumeva, ali u ova vremena i pogotovu u centru Berlina ljudi posle treninga često odmah žure kući. No kod nas to nije nikad bilo, i nadajmo se da nikad neće ni biti. Jedno vreme je kafić za takozvano “treće poluvreme” bio Queens, a sada se može reći da je naš “domaći” kafić Cafe Monaco. On se pre svega nalazi samo 5 minuta peške od fudbalskog terena i skoro ne postoji ponedeljak gde smo ga preskočili. Sa tom tradicijom trećeg poluvremena privučeno je još više balkanaca u grupu. Sledelo je nekad i četvrto poluvreme, kad su FiZ-ovci bili previše gladni. U glavnom se onda išlo u grčki restoran “Ach Niko Ach” uz veliku gostoprimljivost konobara zvanog “Spidija”, inače poreklom iz Albanije.

Prvi zvanični dresovi FiZ Balkana

U martu 2019 godine je došlo do toga da FiZ Balkan prvi put zvanično učestvuje na jednom fudbalskom turniru –> Hallen-Hasen Cup 2019. Zapravo je mesto za učešće na turniru imao naš partnerski tim Friedenau, ali pošto nisu mogli da se skupe 4 dana pre turnira, morali su da ga otkažu. To su saznali nekoliko FiZ-ovaca, a Deki je onda ubedio Acu da se možda FiZ Balkan prijavi na turnir. Nakon potvrde sa strane organizatora turnira, kapiten Aca je brzinski napravio zvanični grb FiZ Balkana, nabavio 15 plavih dresova (od toga jedan golmanski žuti) u sportoj radnji Decatlon i naštampao ime kluba sa brojem, imenom igrača i grba na njih. Ekspresno štampanje je uspelo samo uz pomoć Acinog prijatelja Dejana Kljaića, koji je bukvalno u zadnjem sekundu završio posao, a Aca je noć pred turnir pokupio dresove ispred njegovog stana. Na kraju se FiZ Balkan na svom prvom turniru pojavio sa svojim prvim zvaničnim dresovima!

Prvi turnir je fantastično krenuo: prva zvanična utakmica završena pobedom od 1:0 protiv domaće ekipe (CFB Hasenheide), koja organizuje turnir. Prvi gol FiZ Balkana postigao je Alonso posle asistencije Milita. Takođe je stabilna odbrana i standardni golman Brane bez primljenog gola započela turnir. Na kraju je osvojeno solidno 5. mesto, i ako je moglo još bolje. Ekipa koja nas je dobila na penale u četvrtfinalu, na kraju je osvojila turnir. No taj turnir je bila velika motivacija za sve igrače FiZ Balkana da se igraju još više turnira. Sledeli su Vidovdanski turnir, veliki interregionalni Hyundai Cup, Hellersdorf Sommer Cup i HSB Hallenmasters u 2019 godini. U većini turnira FiZ Balkan je bio među 5 najboljih ekipa.

Ekipa koja je do sada ostvarila najbolji uspeh na svim turnirima u 2019 godini: 4. mesto u HSB Hallenmasters Kupu!

U toku 2019 godine je nastala i fejsbuk stranica FiZ Balkana, koja je jako brzo skupila stotinu lajkova, takođe je napravljena i zvanična web-stranica.

Hoang Pham, momak poreklom iz vijetnama, odigrao je 2 turnira za FiZ Balkan i postigao 4 gola!

FiZ Balkan jeste ekipa, koja želi da ujedini balkance u dijaspori sa fudbalom i zajebancijom, ali pre svega poreklo, religija i boja kože nisu bitne, već je posebna stvar da FiZ Balkan može da ujedini sve nacije bivše Jugoslavije bez mržnje. Inače za našu ekipu nisu samo igrali Bosanci, Hrvati, Srbi, Mađari, Poljaci, Nemci, Turci, Ukrajinci ili drugi fudbaleri evropskog porekla, već su na turnirima učestvovali momci iz Vijetnama, Perua i Gane. Da Peruanac nije otkazao Hyundai-Cup, imali bismo na tom turniru igrače sa 4 različitih kontinenata!

Ponosni smo na kratku i ludu priču FiZ Balkana, a u godini 2020 planiramo da odigramo još više turnira, da ekipa dalje raste sa još više igrača i da od ove godine FiZ Balkan krene da osvaja trofeje na terenu, a ne samo u kafani! Imamo puno velikih ciljeva u budućnosti, koje želimo postepeno i polako da postignemo.

15.01.2020

Dodatak

2020. godinu smo krenuli fantastično time što smo osvojili dva turnira! Nažalost posle toga je onda došlo vreme korone, gde dugo nismo mogli da se vratimo na teren. Posle prvog Lockdown-a smo odigrali u 2020. godini 15 prijateljskih utakmica, od kojih smo 10 pobedili, 4 izgubili i jedno nerešeno odigrali. Nakon toga je ponovo usledeo Lockdown!

Posle drugog Lockdowna smo se vratili još jači, osvojili smo Copa Negru 2021 i prijavili smo čak dva tima u fudbalski savez Berlina (Freizeitliga)! Takođe smo i osvojili drugo mesto u pripremnom kupu fudbalskog saveza (Regio Cup) i Horus-Cupu! Od osmog meseca smo onda krenuli sa ligom i Berlinskom kupu u cilju da sa oba tima uđu u viši rang i da jedan tim osvoji kup.

13.01.2022

Kontakt

+49(0)15158428506