Početna Naši u Nemačkoj Naši u Berlinu SDG Mladost Berlin e.V

SDG Mladost Berlin e.V

Osnovano 1970.g, udruženje podržava očuvanje dvojezičnosti, kulturnog identiteta srpsko-nemačke zajednice, nudeći jezičke i obrazovne kurseve na srpskom jeziku.

Srpsko-nemačka zajednica osnovana je 1970. godine i jedno je od najstarijih balkanskih udruženja u Nemačkoj. Čak i pre prvog ulaska pre 50 godina, gastarbajteri iz bivše Jugoslavije voleli su da se okupljaju kako bi sa istomišljenicima podelili svoju kulturu i tradiciju, kao i svoj maternji jezik. To je rodilo ideju da se osnuje udruženje koje čuva sve ove vrednosti od njihovog porekla i prenosi ih na buduće generacije kako ne bi bile zaboravljene.

Do danas su članovi ovog udruženja uvek uspevali da podrže integraciju u ovom gradu kroz savete, obrazovanje, promociju dvojezičnog jezika i međunarodno razumevanje i, istovremeno, u održavanju i promociji kulturnih dobara kroz kulturne narodne igre i pesme, kulturni događaji i putovanja

Nudeći jezičke i obrazovne kurseve na srpskom jeziku, udruženje podržava očuvanje dvojezičnosti, kulturnog identiteta srpsko-nemačke zajednice, dece i mladih i sledećih generacija, kako bi ih približili domu svojih roditelja i bake i deke. Decenijama je srpsko-nemačka kongregacija Berlin eV nastojala da bude kuća otvorenih vrata za sve kulture i narode, posebno da bude mesto za decu i mlade, gde mogu da nauče vrednosti i norme i osećaju se „kao kod kuće“.

Ponude naše zajednice zasnivaju se na srpskoj tradiciji i kulturi i promovišu očuvanje našeg porekla. Pored sledećih klasičnih, davno uspostavljenih projektnih ponuda koje znače naše „osnovno delo“, kao što je „folklorna grupa“, u kojoj se od najmanjih učesnika do „seniora“ nudi širok spektar muzičke i plesne raznolikosti. naučeno i naučeno konačno može biti predstavljeno. Srpsko-nemačka zajednica Mladost Berlin e.V. je neprofitno udruženje koje je svoj novi dom pronašlo u berlinskom Špandauu i s ponosom nosi njegovo novo ime.

Radujemo se što ćemo vas dočekati sa širokim spektrom ponuda u prostranim prostorijama i sigurni smo da ćete – pored 130 članova koje udruženje već ima uživati.

Kontakt

Ponedeljak: zatvoreno
Utorak: zatvoreno
Sreda: zatvoreno
Četvrtak: zatvoreno
Petak: 18:00 – 20:00
Subota: zatvoreno
Nedelja: 15:00 – 19:30

+49(0)17630434591