Otvoren konkurs za doktorske studije iz ekonomije i biznisa na Berlinskoj školi za ekonomiju

veljko_bojovic_phd_stipendija_ekonomija_berlin
Početna Studije Otvoren konkurs za doktorske studije iz ekonomije i biznisa na Berlinskoj školi za ekonomiju

Berlinska škola za ekonomiju raspisala je konkurs za doktorske studije iz ekonomije i poslovnih studija (menadžment, finansije i računovodstvo), koji je otvoren u periodu od 15.11.2018 do 15.2.2018. Iznos stipendije je od 1.200 € mesečno.

O programu

Doktorske studije iz ekonomije i biznisa na Berlinskoj školi za ekonomiju odnosno Berlin School of Economics (BSE) predstavlja u stvari spoj dva doktorska programa iz ekonomije koja trenutno postoje u Berlinu. Prvi program se zove Berlin Doctoral Program in Economics and Management Science (BDPEMS). Ovaj program zajednički organizuju pet univerziteta odnosno European School for Management and Technology, Freie Universität Berlin, Humboldt-Universität zu Berlin, Technische Universität Berlin i Social Science Center Berlin (WZB). Drugi program organizuje ekonomski institut DIW. Pored navedenih institucija, od 2019. godine biće uključena i Hertie School of Governance.

Sam program je podeljen na četiri smera – ekonomiju, menadžment, finansije i računovodstvo. Pri samoj prijavi, student treba da navede za koji se smer prijavljuje. Ipak,e u prvoj godini studija moguće menjanje smera. Informacije o sadržaju smerova nalaze se na ovom linku. Zajedničko svim smerovima je da su dosta kvantitativni, odnosno zahtevaju dobro predznanje iz matematike i statistike.

Za razliku od većine drugih oblasti, doktorske studije iz ekonomije ne započinju istraživanjem već kursevima. Prva faza traje dve godine i sastoji se od opštih predmeta u prvoj godini i izbornih predmeta u drugoj godini. Druga faza, koja počinje od treće godine, se sastoji od pisanja teze i istraživanja, pohađanja letnjih škola, konferencija, držanja vežbi ili učestvovanja na projektu. Ideja ovakve strukture programa je da student u prvoj fazi ovlada znanjem i veštinama koje su mu neophodne za istraživanje i pisanje doktorske teze.

Glavna prednost programa je što u njemu učestvuje veliki broj institucija i samim tim je uključen veliki broj profesora koji pokrivaju širok spektar tema iz sveta ekonomije i biznisa. Na kraju ovog dela, treba istaći da ne treba praviti zabunu oko imena, odnosno da Berlin School of Economics (BSE) nije Berlin School of Economics and Law (HWR), koja predstavlja drugi univerzitet u Berlinu, koji će u budućnosti verovatno biti uključena u program.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Uslovi

Što se tiče uslova za prijavu, nepohodno je da kandidat ima završene master studije iz ekonomije ili biznisa i da je tokom studija ostvario zapažene rezultate, odnosno visok prosek (nema pravila koji je minimalan prosek neophodan za konkurisanje, mada je poželjno da kandidat bude među 10% najboljih u generaciji). Na konkurs se mogu prijaviti i studenti iz drugih oblasti (matematika, inzenjerstvo, statistika, fizika i sl. – neophodno je dobro predznanje kvantitativnih predmeta) pod uslovom da imaju dovoljno predznanje iz ekonomije i biznisa (pošto nije precizno navedeno šta to znači, najbolje je poslati mejl radi provere ovog uslova).

Pored toga, neophodno je poznavanje engleskog jezika što se može dokazati polaganje IELTS (minimum 7.0) ili TOEFL poena (minimum 95 poena). Navedeni ispiti se ne moraju polagati samo u slučaju da je kandidat studirao na nekom od univerziteta u zemljama engleskog govornog područja.

Za razliku od nekih drugih oblasti, za doktorske studije iz ekonomije nije potrebno naći mentora pre početka programa. Naravno, postoje studenti koji imaju mentora ali to su uglavnom studenti koji imaju završene master studije na nekoj od institucija koje učestvuju u programu. Međutim, većina studenata nema mentora već je potrebno da ga sama pronađe u prvoj godini studija. Takođe, poznavanje nemačkog jezika nije neophodno, ali svakako da predstavlja prednost na konkursu.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Neophodna dokumentacija

Pre svega, treba istaći da se za program kandidat moze prijaviti samo putem portala za prijavu i nikako drugačije (poštom, mejlom i sl.). Portal za prijavu se nalazi na ovom linku. Dokumenta koja su potrebna su:

  • Motivaciono pismo, u kome treba navesti specificne razloge za prijavu na program kao i glavne oblasti istraživanja kojima kandidat namera da se bavi (u toku studija kandidat može da promeni oblast istraživanja)
  • Detaljan CV (bez slike)
  • Kopija transkripta ocena i drugih sertifikata
  • GRE rezultat (za ekonomiju) ili GMAT (za studente iz oblasti biznisa)
  • IELTS ili TOEFL
  • Dva pisma preporuke od strane profesora

Naravno, kao i uvek, nepotpuna prijava se neće razmatrati.

Otkrijte šta nude NAŠI U BERLINU, gde su naši restorani u glavnom gradu, gde se nalaze lekari i stomatolozi, automehaničari, kako da kontaktirate naše prevodioce i advokate, koja sve udruženja i klubovi postoje i još mnogo toga. Sve što nude naši u Berlinu nalazi se na Nemačkom kutku →

Stipendija

U toku prve dve godine studija, odnoso u prvoj fazi studija, stipendiju u iznosu od 1.200 € dobijaju svi studenti koji nemaju mentora. Nakon toga postoji mogućnost za zaposlenje na jednoj od institucija koja učestvuje u programu u vidu držanja vežbi ili rada na projektu, u zavisnosti od toga koje su pozicije otvorene).

Na kraju, za sve nedoumice konsultujte zvaničnu stranicu programa.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

4 Responses

  1. Postovani, zaista su na jednom mestu aktuelni clanci I postovi. Mene zanima kakva je situacija sa doktorima nauka u vezi plave karte, jeste li Ii imali iskustva say time. Ja sam is drustveno humanistickog polja, oblast menadzmenta, veliki pozdrav Predrag.

  2. Postovani, zaista su na jednom mestu aktuelni clanci I postovi. Mene zanima kakva je situacija sa doktorima nauka u vezi plave karte, jeste li Ii imali iskustva say time. Ja sam is drustveno humanistickog polja, oblast menadzmenta, veliki pozdrav Predrag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.