Poziv na vebinar: Podrška pri povratku – program “Migracije i dijaspora”

nk-giz-webinar-program-migracije-i-dijaspora-main
Početna Posao Poziv na vebinar: Podrška pri povratku – program “Migracije i dijaspora”

U sredu, 23. juna 2021., u 18 časova organizujemo besplatni vebinar u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), tokom koga ćete saznati kako Vašim znanjem možete pomoći razvoju privrede Srbije, kako dobiti profesionalnu podršku i finansijska sredstva bilo za kratkoročan ili dugoročan povratak u domovinu, kao i podršku za sprovođenje svoje poslovne ili projektne ideje. Ponuđeni vebinar orijentisan je na stručnjake ili buduće stručnjake poreklom iz Srbije.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Vebinar: Predstavljanje programa “Migracije i dijaspora”

Šta ćete saznati:
– Kako da se vratite u domovinu, nađete odgovarajući posao i prenosom znanja stečenim u inostranstvu dobijete podršku u vidu dodatka na platu u trajanju od 2 godine.
– Kako da iskoristite svoje znanje i unapredite ekonomski razvoj Srbije svojim kratkoročnim angažovanjem u domovini.
– Kako možete dobiti konsultantsku podršku i novac za sprovođenje svojih poslovnih ideja u Srbiji.
– Kako Vaša neprofitna organizacija može sarađivati sa neprofitnim organizacijama iz Srbije i time sprovoditi finansirane aktivnosti.
– Kako na lak i jednostavan način uporediti servise putem kojih možete slati novac u Srbiju.

Organizacija oko vebinara:
– Besplatno prijavljivanje je u toku i biće moguće do 22. juna u 23:59 časova.
– Vebinar se održava 23. juna u 18 časova po nemačkom vremenu i trajaće 90 minuta.
– Vebinar će biti održan preko MS Teams-a, kojim možete pristupiti i preko Vašeg browsera, bez potrebe instaliranja aplikacije.
– Link za pristup vebinaru dobićete nekoliko dana nakon uspešne prijave.

Sažeta agenda vebinara:
1. Kratak uvod, instrukcije (vezano za privatnost podataka i slično) i upoznavanje publike kroz chat funkciju
2. Predstavljanje programa “Migracije i dijaspora” i njegovih aktivnosti uz vreme za Vaša pitanja
3. Kako se prijaviti za programe?
4. Grupno slikanje učesnika (uz Vaš pristanak)

PS: Pogledajte promotivni film (0:46min) snimljen u okviru Nemačke razvojne saradnje, kao podrška Privrednoj komori Srbije. Promotivni film je realizovan od strane globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije i dijaspora“ koji u Srbiji sprovodi GIZ: https://www.youtube.com/watch?v=7d6qarIM2Qo

Program „Migracije i dijaspora“ i 4 polja aktivnosti

Globalni program „Migracije i dijaspora“ pod okriljem Centra za međunarodne migracije i razvoj (CIM) podržan je od Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i ima za cilj jačanje doprinosa migranata za razvoj njihove domovine putem deljenja znanja.

nemacki-kutak-giz-program-migracije-i-dijaspora-aktivnosti-kvalifikovani-povratnici-strucnjaci-iz-dijaspore-dijaspora-organizacije-biznis-ideje-za-razvoj


U okviru programa „Migracije i dijaspora“ postoje četiri komponente koje ćemo ovde ukratko predstaviti a čiji ćete detaljniji opis moći čuti tokom našeg vebinara u sredu, 23. juna, u 18 časova.

Returning Experts tj. kvalifikovani povratnici
U programu za dugoročni povratak CIM podržava potencijalne kvalifikovane povratnike srpskog porekla koji su završili obrazovanje u Nemačkoj ili stekli značajno iskustvo u nemačkoj privredi, a koji žele da se vrate u svoju zemlju porekla i tako daju važan doprinos njenom razvoju. U saradnji sa CIM-om pronaći ćete odgovarajući posao u domovini, dobijati dodatak na Vašu lokalnu platu u prve 2 godine, kao i budžet za stručno usavršavanje i opremanje radnog mesta, pomoć pri preseljenju i još mnoge druge pogodnosti. Ukoliko želite da saznate više informacija o ovom programu.

Diaspora Experts tj. stručnjaci iz dijaspore
U okviru programa koji podržava kratkoročan povratak stručnjaka u domovinu, eksperti koji imaju minimum dve godine relevantnog profesionalnog iskustva u određenom polju i koji trenutno žive i rade u Nemačkoj mogu na volonterskoj bazi učestvovati kao eksperti iz dijaspore na kratkim projektima (do 6 meseci) i tako podeliti svoje znanje sa kolegama u domovini. Pored doprinosa privredi matice i ličnog ispunjenja, putni troškovi će Vam biti plaćeni kao i nadoknada za troškove smeštaja i hrane u toku angažovanja. Ukoliko želite da saznate više informacija o ovom programu.

Business ideas for development tj. poslovne ideje za razvoj
Za one koje žele da pokrenu sopstveni posao u Srbiji a trenutno žive u Nemačkoj, program poslovne ideje za razvoj nudi konsultantsku podršku u Nemačkoj i Srbiji kao i finansijsku pomoć do 5.000€ za pokrivanje troškova do samog osnivanja kompanije. U to spadaju npr. troškovi pravnih savetnika, istraživanja tržišta, poslovnog puta u domovinu, co-working prostorija, tehničkih i stručnih savetovanja i slično. Budući osnivači dobijaju grupni i individualan coaching za pisanje i sprovođenje poslovnog plana, kao i pristup velikoj mreži osnivača i potencijalnih poslovnih partnera i inkubatora u zemlji porekla. Ukoliko želite da saznate više informacija o ovom programu.

Diaspora organisations tj. organizacije iz dijaspore
Za neprofitna udruženja i organizacije migranata registrovane u Nemačkoj koje za cilj imaju podsticaj razvoja u Srbiji kroz transfer znanja i tehnologije, program može da obezbedi i do 44.000€ po projektu, uz dodatna savetovanja vezana za slanje prijave i vođenje projekta. Jedan od najvažnijih uslova je da pomenuta organizacija ili udruženje u Nemačkoj ima i ugovorenu saradnju sa lokalnom partnerskom organizacijom, koja takođe mora biti neprofitna. Ukoliko želite da saznate više informacija o ovom programu.

Saznajte više kako možete Vašim znanjem i iskustvom pomoći razvoju privrede, institucija i organizacija u Vašoj zemlji porekla.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Projekat: Kako poslati novac kući?

U okviru globalnog programa “Migracije i dijaspora” nastao je i portal geldtransfair. Preko samog portala ne možete slati novac, ali na njemu možete videti koji su najbolji, najbrži i najjeftiniji načini slanja novca iz Nemačke u više od 25 zemalja širom sveta. U ovu listu zemalja ubrajaju se, između ostalih, Bosna i Hercegovina i Srbija. Portal vodi tim organizacije GIZ, koji svaka dva meseca proverava uslove različitih opcija i time održava aktuelnost informacija na portalu.

Kako je nastao ovaj program?

Globalni program “Migracije i dijaspora“ (PMD) promoviše potencijal koji imaju globalne migracije za održivi razvoj. Program se sprovodi u ime i za račun nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i sprovodi ga Centar za međunarodne migracije i razvoj (CIM) u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, i Centralom za rad sa strancima i stručno posredovanje Službe za zapošljavanje Savezne Republike Nemačke (ZAV/BA). 

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ)
GIZ pruža različite usluge na polju međunarodne saradnje za održivi razvoj u više od 120 zemalja sveta i ima preko 20.000 zaposlenih, od čega više od dve trećine radi van Nemačke. Dugogodišnje iskustvo i stručnost ove državne organizacije traženi su širom sveta, a klijenti kao što su nemačka vlada, institucije Evropske unije, Ujedinjene nacije i vlade drugih zemalja koriste njegove usluge.
Link ka veb-sajtu GIZ-a: giz.de

Centar za međunarodne migracije i razvoj (CIM)
Centar za međunarodne migracije i razvoj osnovan je 1980. godine zajedničkim snagama GIZ-a i Centrale za međunarodno zapošljavanje (ZAV). Najvažniji ciljevi i zadaci CIM-a su:
– pronalaženje stručnjaka kako iz EU tako i iz drugih zemalja koji žive u Nemačkoj i njihovo pozicioniranje u zemlje i ekonomije u razvoju,
– stvaranje mreže ljudi koji su migrirali u Nemačku i koji žele podržati razvoj svoje zemlje porekla,
– savetovanje pojedinaca i politike o pitanjima migracije.
Link ka veb-sajtu CIM-a: 
cimonline.de

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.