Stipendija za MOE program od Nemačke savezene fondacije za zaštitu životne sredine – DBU Stipendium

NK-45-Stipendija-za-MOE-program-od-Nemačke-savezene-fondacije-za-zaštitu-životne-sredine-–-DBU-Stipendium
Početna Studije Stipendija za MOE program od Nemačke savezene fondacije za zaštitu životne sredine – DBU Stipendium

Od 2009. godine Nemačka savezna fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) nudi stipendije za MOE program razmene studenata i studentima iz država bivše Jugoslavie. MOE program podrazumeva istraživački boravak u Nemačkoj do 12 meseci, a namenjen je građanima iz 19 zemalja Istočne Evrope. Cilj MOE programa je, pored dodatnog obrazovanja stipendista, uspostavljenje mreže nemačkih naučnika i naučnika iz Istočne Evrope iz oblasti očuvanja životne sredine. Mreža naučnika treba da ojača međunarodnu saradnju i time doprinese bržem napretku i boljoj razmeni informacija.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

O  programu

MOE program uključuje projekte iz oblasti održivog razvoja, obnovljivih izvora energije, klimatskih promena, ekologije i zaštite životne sredine. Sam program se sastoji iz dva dela. Prvi deo uključuje jednomesečni boravak u Osnabriku gde se pohađa nastava nemačkog jezika, upoznaje nemačka kultura i odlazi na izlet za ostalim stipendistima. Drugi deo je naučno istraživački rad do 11 meseci koji se može vršiti na univerzitetu, u istraživačkom institutu, pri ministarstvu, u preduzeću ili u nevladinoj organizaciji. Nakon programa možete učestovati u okupljanju alumnija iz Vaše države i drugim alumni aktivnostima. Stipendija uključuje 1.250 € mesečnog prihoda i zdravstveno osiguranje, a početak programa je 01.02.2018. Rok za konkurisanje je 01.08.2017.

Uslovi

Potrebni uslovi za DBU stipendiju su:

  • Studenti do 30 godina starosti
  • Master studenti koji su blizu kraju studija ili master diplomci sa stečenom diplom u poslednje tri godine ili studenti doktorskih studija
  • Diploma ili sertifikat Nemačkog ili Engleskog jezika

Potrebna dokumenta

Dokumenta potreba sa uspešno konkurisanje su:

  • Predlog projekta – ovo je najbitniji dokument i zahteva da na maksimalno tri strane opišite problem na kom biste radili, metodologiju koju bi primenili i rezultate koje trenutno očekujete
  • CV – ovo je drugi najbitniji dokument. Pogledajte naš tekst sa primerima i obrascima kako se piše CV po nemačkim standardima, koje greške ne smete da napravite i povećajte time sebi šanse
  • Pismo preporuke od strane profesora
  • Sertifikati ili diplome o poznavanju jezika
  • Kopija master diplome ili dokaz da se nalazite pred krajem master studija ili dokaz da ste doktorand

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Proces konkurisanja

Konkuriše se online na DBU stranici. Nakon što lokalni predstavnici DBU-a provere da je dostavljena celokupna dokumentacija i da imate potrebne kvalifikacije, sledi drugi krug odnosno intervju. Intervju je na Nemačkom ili Engleskom jeziku, traje oko 30 minuta i uključuje predstavljanje kandidata, desetominutnu prezentaciju predloga projekta i na kraju diskusiju i pitanja od strane članova komisije. Kandidatu se saopštava odluka komisije u roku od 48 časova nakon intervjua.

Više informacija možete naći na stranici DBU-a, a ako imate pitanja možete i uspostaviti kontakt sa DBU koordinatorkom za Srbiju – Dr. Ana M. Petrović – [email protected]. U ovom trenutnku nema koordinatora za ostale države bivše Jugoslavije, pa u slučaju pitanja možete uspostaviti kontakt sa globalnom koordinatorkom Kristianom Grim (Christiane Grimm) na [email protected]

Nemački kutak ohrabruje sve da konkurišu i želi Vam puno sreće 🙂

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.