Iskustvo sa programa “Poslovne ideje za razvoj” i pokretanju posla u domovini – Sunčev Zrak

nemacki_kutak_suncev_zrak
Početna Posao Iskustvo sa programa “Poslovne ideje za razvoj” i pokretanju posla u domovini – Sunčev Zrak

Nemačka agencija za međunarodnu saradnju – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) organizuje 4 vrste programa među kojima je i program “Poslovne ideje za razvoj” koji nudi podršku ljudima u Nemačkoj koji žele da pokrenu posao u domovini. U ovom tekstu prenosim svoje iskustvo učestvovanja u programu i kako sam uz GIZ-ovu podršku pokrenula Sunčev Zrak – savetovalište za dojenje, mentalni i fizički razvoj porodice. 

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Najbitnije o programu “Poslovne ideje za razvoj”

Program je namenjen ljudima poreklom iz Srbije koji trenutno žive u Nemačkoj i koji žele u domovini da sprovedu svoju biznis ideju u delo. Ukoliko zainteresovani ne vode direktno poreklo iz Srbije, javite se koordinatorki programa Snežani Antonijević ([email protected]) kako bi saznali više informacija o mogućem konkurisanju na program.

Program uključuje finansijsku i savetodavnu podršku. Finansijska podrška iznosi do 7.000 € i može se iskoristiti za troškove osnivanja preduzeća kao i za servisne usluge poput pravnih i tehničkih savetovanja, izradu marketinškog koncepta, i slično.

Savetovanje uključuje individualni koučinga osnivačima i mogućnost zajedničke razrade poslovnog plana. Sam koučing radi GIZ-ov odabrani stručni partneri iz Nemačke. Pored nemačkih konsultanata, koučing izvode i lokalni partneri sa ciljem upoznavanja specifičnosti pokretanja posla u Srbiji, različitim mogućnostima finansiranja kao i umrežavanje sa drugim osnivačima, potencijalnim poslovnim partnerima i investitorima.

Za više informacija o programu posetite stranicu programa ili kontaktirajte koordinatorku programa Snežanu Antonijević putem [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677.

PS: Pogledajte promotivni film (0:46min) snimljen u okviru Nemačke razvojne saradnje, kao podrška Privrednoj komori Srbije. Promotivni film je realizovan od strane globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije i dijaspora“ koji u Srbiji sprovodi GIZ: https://www.youtube.com/watch?v=7d6qarIM2Qo

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Moje učešće na programu i osnivanje savetovališta “Sunčev Zrak”

Kao pedijatrijska sestra živim u Minhenu još od 2013. godine. Radim u porodilištu i na odeljenju neonatologije univerzitetske klinike u Minhenu (Ludwig Maximilians Universität München) i svakodnevno radim sa terminskim kao i prevremeno rođenim bebama sa najrazličitijim kliničkim slikama. 

Tokom 2018. godine učestvovala sam dva puta na GIZ-ovom programu “Stručnjaci iz dijaspore” (prenošenje znanja stručnjaka iz Nemačke domaćim organizacijama, ustanovama i institucijama) , tokom kog sam imala priliku da se detaljnije upoznam sa zdravstvenim sistemom i načinom funkcionisanja porodilišta u Srbiji kao i sa programom podrške dojenju. Posebno mi je bilo interesantna tema dojenja, jer su majke svakodnevno delile svoje strahove i brige, ukazujući potrebu za boljom edukacijom i većom podrškom u ovoj oblasti. 

Kada sam se nakon završenog programa vratila u Nemačku, krenula sam polako da razmišljam o mogućem savetovalištu za buduće i mlade mame i porodice. Saznala sam za otvoreni konkurs GIZ-a za pokretanje sopstvenog biznisa u domovini i odlučila sam se da moja ideja ugleda svetlost dana.  

Stupila sam ponovo u kontakt sa koordinatorkom projekta Snežanom Antonijević ([email protected]) i nakon prezentacije moje ideje i razrešenih administrativnih nedoumica oko načina apliciranja, poslala sam zvaničnu prijavu za konkurs. Nakon što sam prošla prvi krug, pozvana sam za Pitch day u Frankfurtu na kom sam prezentovala moju ideju. Samo par nedelja nakon tog događaja dobila sam potvrdu da sam postala tzv. “Champion” i da je moj projekat odobren. Celoukupan proces od prijave do početka programa trajao je oko 5 meseci. 

Nakon odobrenja, krenula sam u osnivanje firme i započela couching koji generalno funkcioniše po pull principu. Postoji kontingent časova sa mentorima koji osnivač može da iskoristi za edukaciju samentorima o predstojećim temama i on nije ograničen do samog osnivanja firme, već se može i nakon toga koristiti. Nakon zatražene pomoći ili saveta, mentori osnivače uglavnom usmeravaju ka mogućim idejama za rešavanje problema, dok je na vama samima da taj izazov i rešite. Mentori su tu da vam pomognu kako da, ukoliko ste u nedoumici, da pristupite određenoj situaciji i da vas kao osnivače podrže kako biste vi istrajali u svom putu, kako ne biste odustajali od sebe i svoje ideje. Oni su tu da vas sa jedne strane zaštite a sa druge i usmere. Meni su mentori recimo pomogli da nađem dodatnu mogućnost prihoda tj. da shvatim da mogu da otvorim i pripremim savetovanje i za različite fondove, a ne samo fizička lica i kompanije. 

Oblast u kojoj konsultanti i mentori nisu mogli mnogo da mi pomognu bila je administracija tj. birokratija oko osnivanja kompanije u Srbiji. Cela administracija oko zakonskih obaveza i dužnosti kao i pravima osnivača društva sa ograničenom odgovornošću bio mi je veliki izazov, a i dalje je. Birokratija osnivanja kompanije je veoma naporna i iscrpljujuća tema, jer ne postoje tačne smernice kojih se svaka opština u Beogradu pridržava (u mom slučaju: različiti uslovi u opštinama Savski Venac i Zemun). Generalno se ne možete osloniti na iskaz službenika iz državne uprave, već sve samostalno morate dodatno proveravati sa advokatima, što vam dodatno troši energije i oduzima vreme od onoga čime zapravo želite da se bavite. 

Onima koji žele da se prijave na GIZ-ov program želela bih da poručim da se slobodno upuste u ovu divnu avanturu. Bićete podržani od strane stručnih i prijatnih ljudi. Imaćete uspona ali i padova tokom vašeg puta. Šta god da se dešava, nemojte prestajati ni trenutka da verujte u svoju ideju. Svakog dana idite napred, nebitno kolikim koracima, bitno je da se krećete. Vera, upornost i disciplina će vas odvesti baš tamo gde želite da budete.

Iako mi računovodstvo i vođenje posla i dalje oduzima dosta vremena, sve više mogu da se usresredim na ono što volim i želim da radim – savetovanje porodica u njihovoj novoj ulozi roditeljstva. Moje internacionalno iskustvo, rad sa velikim stručnjacima na trećoj najvećoj klinici Evrope i mogućnost da svakodnevno učim od njih je nešto na šta sam posebno ponosna i beskrajno zahvalna. Zajedno sa mojim stručnim timom, naša misija je da svakoj porodici omogućimo adekvatnu edukaciju, nesebičnu podršku i sigurnost u novoj ulozi roditeljstva. Svaki roditeljski par ima pravo na spokojan san, svaka beba na majčino mleko, a svaka porodica na “Sunčev Zrak” u izazovnim situacijama roditeljstva.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.