Osam stvari koje treba znati o povraćaju poreza – Steuererklärung

osam-stvari-koje-treba-znati-o-povracaju-poreza-steuererklaerung
Početna Papiri Osam stvari koje treba znati o povraćaju poreza – Steuererklärung

U Nemačkoj se porez na dohadak preplaćuje. Na sreću države Nemačke, dobar deo građana ne podnosi poresku prijavu čime se državi poklanja skoro 10 milijardi evra godišnje. U ovom tekstu ćemo se baviti sa osam osnovnih stvari koje treba da znate o povraćaju poreza ukoliko živite u Nemačkoj. Ukoliko do sada niste čitali, toplo preporučujemo da pročitate

1. Princip povraćaja poreza

Ukoliko ste zaposleni porez na dohodak koji plaćate se zove Lohnsteuer [lon-štojer] odnosno porez na platu. Ovu svotu novca zajedno sa solidarnim porezom i eventualno porezom za crkvu poslodavac uplaćuje u Vaše ime poreskoj upravi odnosno Finanzamt-u  [financ-amt].

Porez se plaćaja samo na oporezivi dohodak odnosno na zu versteuerndes Einkommen (zvE ) [cu fer-štojerndes ajn-komen]. Oporezivi dohodak se dobije kada od ukupnog dohotka odbijete troškove koji smanjuju poreski namet.

Oporezivi dohodak = Ukupan dohodak – troškovi koji smanjuju poreski namet

Problem je što poreska uprava ne zna koji su Vaši troškovi koji smanjuju poreski namet pa shodno tome se Vaš oporezivi dohodak izjednačava sa dohotkom. To znači da Vaš poslodavac veoma verovatno preplaćuje porez jer troškovi koji smanjuju poreski namet nisu uzeti u obzir. Dakle, cilj svakog zahteva za povraćaj poreza je umanjiti oporezivi dohodak odnosno navesti sve troškove koji smanjuju poreski namet.

Sledeća slika ilustruje primer na osnovu koga je lakše razumeti osnovni princip. Kažimo da godišnja bruto plata koja stoji u ugovoru iznosi 40.000 €.  Pošto troškovi koji smanjuju poreski namet iznose 0 € odnosno poreska uprava za njih ne zna, onda oporezivi dohodak iznosi takođe 40.000 €. Vaš poslodavac računa koliko poreza treba da se plati i dolazi na sumu od 7.000 € za godinu dana. Napomena: ovaj primer služi kao ilustracija radi lakšeg razumevanja principa i ne predstavlja tačne iznose. Naredne godine podnosite poresku prijavu i navodite troškove koji smanjuju poreski namet u iznosu od 5.000 €. Sada, Vaš oporezivi dohodak nije više 40.000 € već 35.000 €, a na 35.000 € potrebno je platiti 5.500 € evra. Dakle, vi ste preplatili porez na dohodak za 1.500 € i to je okvirna suma koju možete očekivati da dobijete nazad.

osnovni-princip-povracaja-poreza
Osnovni princip povraćaja poreza na dohodak

Dakle, cilj je navesti što više troškova koji smanjuju oporezivi dohodak. Koji će troškovi biti uvaženi zavisi od poreske uprave, a može se i desiti da Vam zatraže dokaze za navedene troškove. Zbog toga se savetuje da tokom godine čuvate sve račune i izvode iz banke.

2. U Nemačkoj je progresivan porez

U Nemačkoj postoji progresivan porez, tj. što više zarađujete, to viši porez plaćate. Visina poreza na platu se kreće od 14% do 45%, a ona se oporezuje tek ukoliko ste zaradili više od 9.168 € godišnje. Dakle, ukoliko zaradite 9.169 €, na 1 € treba da platite porez. Napomena: ova svota novca se menja vremenom godine. Ta suma od 9.168€ se zvanično zove Grundfreibetrag  [Grund-fraj-betrag]  ili Freibetrag [Fraj-betrag] ili Steuerfreibetrag [Štojer-fraj-betrag] predstavlja iznos koji se ne oporezuje. To je iznos koji je država Nemačka odlučila da osobi bez dece i van braka potrebno da bi preživela godinu dana. Bitno je napoomenuti da Steuerfreibetrag granica nije ista za sve. Primera radi, viša je za samohrane roditelje.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

3. Kako proceniti sumu koju možete dobiti nazad

Sumu koju možete očekivati nazad možete sami dobiti koristeći bruto-neto kalkulutor koji možete naći u našem tekstu Kalkulator i vodič za obračunavanje plate: kako se dobija neto od bruto u Nemačkoj. U tekstu možete naučiti kako se dobija neto kao i kako se koristi kalkulator. Uzmimo malopredašnji primer za bruto platu od 40.000 € i kažimo da živite u Berlinu, da ste neoženjeni i bez dece tj. prva poreska grupa, da ste pripadnik crkve i da plaćate crkveni porez, kao i da Vaše zdravstveno osiguranje naplaćuje dodatni doprinos od 1.3%. U tom slučaju porez možete videti na levom delu slike ispod odnosno 7.002,60 €. Ta suma se dobija zbirom tri poreza odnosno zbirom solidarnog poreza, poreza na crkvu i poreza na platu/porez na dohodak. Kažimo da ćete prijavit troškove koji smanjuju poreski namet u visini od 5.000 € i da će svi troškovi biti uvaženi. U tom slučaju oporezivi dohodak iznosi 35.000 €, a na desnom delu slike možete videti koliki bi bio porez na taj dohodak.

povracaj-poreza-procenite-sami
Koristeći kalkulator za bruto-neto računicu možete proceniti koliku svotu novca možete povratiti od poreza. Primer je za 2018. godinu.

Dakle, možete očekivati povraćaj poreza u nekom iznosu od 1.500 € odnosno razlici između 7.002,60 € i 5.509,68 €. Uzmite u obzir da kalkulator ne garantuje računicu u cent te da se stvarna cifra možete razlikovati, ali bi trebalo biti u datom redu veličine.

4. Ko mora da preda za povraćaj poreza

Za uobičajne slučajeve odnosno regularno zaposlene bez dodatnih primanja (npr. izdavanja nekretnina, trgovina hartijama od vrednosti, prihodi iz samostalne delatnosti, prihodi kapitala, itd.) nije obavezno predati poresku prijavu jer PU zapravo zna sva vaša primanja i sav porez ste već (pre)platili. Tačnije, vaš poslodavac se brine o tome da ste platili porez. Na sreću države i na nesreću zaposlenih, veliki deo stanovništva ne predaje poresku prijavu i tako poklanja svoj vredno zarađeni novac. Jedna studija kaže da ne predavanjem za povraćaj poreza građani Nemačke godišnje skoro 10 milijardi evra poklone državi!

Sa druge strane, morate predati poresku prijavu u nekoliko slučajeva. Najčešći, ali i ne jedini, su sledeći slučajevi:

 • pored plate imate druge oporezive prihode više od 410 €. Napomena: ova količna novca se menja vremenom godine.
 • zaposleni ste kod više poslodavaca, a na jedna od tih primanje nije plaćen porez paušalno
 • poslodavcu se eksplicitno rekli da uplaćuje manje poreza da bi imali više neto plate. U ovom slučaju, veoma verovatno morate doplatiti porez na platu.
 • U bračnoj zajednici ste i izabrali ste kombinaciju III i V poreskegrupe
 • Samozaposleni ste

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

5. Kada se predaje za povraćaj poreza

Poreska prijava se može predati tek naredne godine za prethodnu godinu. Dakle, za 2018. godinu moguće je predati poresku prijavu najranije prvog januara 2019. godine. Za ljude koji su obavezni da podnesu poreske prijave je zvaničan rok je 31. jul naredne godine. Ukoliko angažujete poreskog savetnika, rok se produžava do 31. decembra. Sa druge strane, za ljude koji dobrovoljno podnose poresku prijavu rok je četiri godine. Dakle, za povraćaj poreza za 2018. godinu imate vremena do 2022. godine. Što se tiče studenta, rok može biti do 7 godina retroaktivno. Ipak, neki troškovi koji smanjuju poreski namet važe samo jednu godinu. Primera radi, 2020. godine predajete poresku prijavu za 2018. i pritom navedete troškove u iznosu od 5.000 €. Može biti da vam PU ne uvaži jedan deo troškova jer se njihovo prijavljivanje užava samo naredne godine odnosno 2019 godine.

6. Kada je veoma isplativo predati zahtev za povraćaj poreza

Uopšteno rečeno, porez na platu (pre)plaćujete u napred i u ogromnom broju slučajeva je veoma isplativo podneti poresku prijavu. Ovo je posebno tačno za slučajeve gde na prvom mestu niste ni trebali da plaćate porez na platu jer su vam godišnja primanja mala. To je tipičan slučaj za Ferienjob, plaćene prakse i pre svega početak rada u drugoj polovini kalendarske godine. Primera radi, recimo da ste u 2018. došli u Nemačku i u julu krenuli sa poslom sa ugovorom od 50.000 € godišnje. Ukoliko ne podnesete poresku prijavu Vaši oporezivi dohodak će ostati 50.000 € iako ste te godine zaradili zapravo samo pet plata odnosno 20.800 €. Pošto je porez progresivan možete očekivati više od 6.000 € da dobijete nazad. Pritom, ukoliko se selite za Nemačku, možete navesti još dosta troškova koji smanjuju poreski namet.

Isto tako, ukoliko ste završili studije u Nemačkoj i u drugoj polovini godine se ovde zaposlili, podnošenjem poreske prijave možete očekivati da povratiti veću svotu novca.

Ukoliko ste student u Nemačkoj, veoma se isplati podneti poresku prijavu zbog takozvanog Vorlustvortrag-a odnosno troškovi studiranja spadaju u troškove koji smanjuju poreski namet. Više o tome ovde.

Dakle, opšte pravilo je: plati porez pa ćemo posle videti da li si uopšte trebao da plaćaš pa ćemo ti vratiti ukoliko si preplatio. S tim da ako ste “samo” zaposleni ili student, sa velikom verovatnoćom ste preplatili porez. Za studente postoje dopunjeniji uslovi, a sve o studentskom povraćaju poreza možete pročitati ovde.

7. Kako predati poresku prijavu

Poreska prijava se podnosi tako što PU dostavite lično ili poštom ispunjene formular(e). Ispunjavanje tih formulara jeste veoma komplikovano. Pre svega, morate biti u toku koja vrsta troškova je priznata od strane PU i koje su aktuelne poreske olakšice jer se to menja vremenom. Tako može biti da troškovi koji 2015. nisu priznati kao troškovi koji smanjuju poreski namet, danas jesu. Ukoliko niste naveli sve troškove, dobićete manje para nazad. Sa druge strane, PU vas sigurno neće kontaktirati i reći: “Zdravo, niste naveli x,y troškove. Navedite i njih pa da vam vratimo još više para”.

Postoj pet načina kako dostaviti ispunjene formulare:

 1. Sami odete do PU, pokupite sve potrebne formulare i ispunite ih. Prednost je što je besplatno. Mana je što je veoma komplikovano i morate biti u toku što je veoma teško za normalne građane.
 2. Koristite ElSter (elektronische Steuererklärung) odnosno softver PU za ispunjanjave formulara od kuće sa kompjutera. Prednost je što je besplatno i što ne morate da idete fizički do PU. Mana je što je isto tako veoma komplikovano, morate biti u toku sa poreskim olakšicima i treba da instalirate program na svom kompjuteru. Naravno, ElSter vam neće otkriti trikove kako da uštedite na porezu. Njih morate znati sami.
 3. Angažujete Steuerberater [Štojer-berater] odnosno poreskog savetnika (poreskog punomoćnika) koji će za Vas popuniti formulare i predati ih PU. Prednost je što ne morate sami ispunjavati formulare i što poreski savetnik verovatno zna sve aktuelne poreske olakšice (ukoliko je dobar). Mana je što kvalitetan poreski savetnik košta i isplativ je ukoliko imate više izvora primanja. Takođe, odlični poreski savetnici se veoma retko bave poreskim prijavima građana gde bi se mlatili malim svotama novca. Odlični poreski savetnici rade za preduzeća gde se na osnovu poreske prijave radi o milionskim iznosima. Po meni, poreski savetnik je nepotreban ljudima čiji je jedini prihod plata od poslodavca.
 4. Potražite pomoć od Lohnsteuerhilfeverein [Lon-štojer-hilfe-ferajn] odnosno udruženje koje pomaže pri podnošenju poreske prijave. Ovo uglavnom nešto jeftinija varijanta poreskog savetnika, a njihovu pomoć dozvoljeno je koristiti samo u ograničenoj meri. Pritom, ne mogu je svi koristiti. Primera radi, samozaposleni ne smeju ili ako imate primanja od iznajmljivanja nekretnina ili neke druge dodatne izvore novca. Članstvo u ovakvom udruženju u proseku košta oko 150 € godišnje plus procentualna nadoknada od svote novca koju dobijate nazad. Po mom mišljenju takođe nepotrebno za jednostavne slučajeve odnosno gde je dohodak isključivo plata od poslodavca.
 5. Koristite jedan od softvera za podnošenja poreskih prijava koji se plaćaju za svaku podnešenu poresku prijavu. Izbor mogućih softvera sa kojima možete podneti poresku prijavu je ogroman. Razlikuju se po ceni, da li je potrebno instalirati program ili može preko interneta, jednostavnošću za korišćenje, da li je isključivo na nemačkom ili može da se popuni i na engleskom, da li imaju sve prizante troškove i trikove za poreske olakšice po poreskoj godini, da li imaju korisničku podršku, sam kvalitet softvera, kome je namenjen softver (npr. studentima, državnim službenicima, vojnicima, itd.) i na kraju mišljenje PU o samom softveru. Jer ukoliko podnosite poresku prijavu uz pomoć softvera, kvalitetan program na formularu, koji dostavljate PU, ubaci i logo i ime softvera. Na osnovu toga PU već unapred može proceniti koliko je dobro popunjen formular i ukoliko nisu u pitanju velike svote novca, bez neke dalje kontrole i zahteva za dokumentacijom, priznaje sve troškove i refundira novac. Naravno, koliko detaljno PU pregleda svaki zahtev zavisi od same kancelarije PU. Primera radi, kancelarije poreske uprave u Berlinu, koje su zadužene za stotine hiljada građana, nemaju mnogo vremena sve pregladati i raduju se kad vide je formular popunjen kvalitetnim softverom jer onda nemaju mnogo posla.

Dakle, od pet mogućnosti samo dve su besplatne. Sa jedne strane jeste besplatno, ali sa druge strane odlazak u PU ili ElSter oduzimaju previše vremena, morate odlično vladati materijom i ostajete uskraćeni za sve poreske trikove i olakšice. Ja lično koristim rešenje startup-a iz Berlina koje omogućava podnešenje prijave kako na nemačkom tako i na engleskom jeziku. Zahvaljući blogu, možete dobiti i popust ukoliko koristite jedan od datih linkova. U jednom od sledećih tekstova ću opisati korak po korak pri podnešenju poreske prijave, ali pretpostavljam da ćete umeti i sami da popunite..

8. Pomoć koju šaljete svojima možete navesti kao troškove

Mnogi od nas šalju finansijsku pomoć nazad u domovinu. Nemačka ovu finansijsku pomoć pod određenim uslovima uvažava kao troškove koji smanjuju poreski namet. Neretko se može čuti kako se te pare koje šaljemo mogu dobiti nazad od poreza. Sad nakon što znate osnovni princip o povraćaju poreza znate da se ne mogu te pare dobiti nazad već razlika u porezu nakon što navedete pomoć kao troškove koji smanjuju poreski namet. Opširnije o ovaj temi ću pisati nekom drugom prilikom.

Nadam se da ste ovim čitanjem razumeli osnovne stvari oko povraćaja poreza, da možete sami proceniti svotu novca koju ste preplatili, da znate kada i kako se predaje poreska prijava.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

54 Responses

 1. Pre 10ak dana sam popunio poresku prijavu preko wundertax-a. Lako je popuniti, samo se ja i dalje pitam da li sam pored svega mozda mogao jos nesto da navedem. Ali nebitno.. U Nemackoj sam od avgusta 2018, i kalkulator u aplikaciji mi je grubo izracunao da cu povratiti nesto manje od 2.000e. Pri tom mi je bruto godisnja plata manja od 40.000e. Malo mi je neverovatno, ali videcemo.
  Na odluku se ceka 6-8 nedelja, i wundertax kao naknadu uzima 30e.

  1. Ukoliko si krenuo da radis u drugoj polovini godine tj. od avugsta 2018 € onda je ta suma veoma verovatna iz gore navedenog razloga.
   Da si koristio linkove sa bloga dobio bi popust pa bi kostalo 25 €, a ukoliko se uzme trogodisnji paket, onda je jos jefintije..inace taj trosak za wundertax mozes prijaviti kao troskove koji smanjuju poreski namet 🙂
   Za one koji citaju, ovo su linkovi koji donose popust:
   – za englesku verziju: https://goo.gl/aeo4Qr
   – za nemacku verziju: https://goo.gl/ZCfGZJ
   – studentska verzija: https://goo.gl/uXtPnh

   Drzim ti palceve da dobijes tu sumu nazad 🙂

   Veliki pozdrav,
   FSP

 2. Zivim i radim u nemackoj vec 3,5 godina jos nisam radio porez moram ovih dana ja sam na klasi 3 a moja supruga na 5 moj bruto je oko 27000 god.a od supruge je oko 15600 po god.ja putujem na posao 23 km ukupno na dan to pausalno jedino mogu prijaviti imamo 1 dete interesuje me dali cu puno doplatiti za ove 3,5 godine.

 3. Za pocetak, lijep pozdrav svima.
  U Njemacku sam dosla polovinom septembra 2018. Radila sam 2,5 mjeseca kod jednog poslodavca, te od 1.12. presla na novi posao. Znaci, ukupno 3,5 mjeseca rada. Prijavljena sam u 1. poresku klasu. Nisam znala da trebam cuvati racune, tako da trenutno nemam nikakvih dokaza o olaksicama (npr. mjesecna karta za prevoz). Takodjer, zivim kod poznanika gdje nemam ugovor o renti, ali placam stanarinu. Da li i u ovom slucaju postoji mogucnost povrata poreza? Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

 4. Pozdrav svima. Prije svega svaka cast za clanke koje pišeš, za trud i volju da svoje znanje i iskustvo podijeliš sa drugima.
  Imam pitanje iz licnog iskustva. Ako sam dosla u Njemacku u junu 2019, zajedno sa suprugom i odmah poceli raditi, da li je istina da ce nam se vratiti kompletan porez na platu u 2019 godini, kao prvoj godini boravka u Njemackoj? Po toj logici ispada da onaj ko se doselio i poceo raditi u Njemackoj pocetkom godine dobicee pino vise povrata poreza nego da se doselio krajem godine. I da li je tacno da osim troskova doseljenja, poreska osnovica se moze umanjiti i troskovima opremanja stana, namještaja?

 5. Kako mogu proveriti uplatu proslog stojera koliko je bio posto sam slucajno u neznanju uzeo kes varijantu.

  1. Zdravo Ivice,

   pocetkom godine se dobija izvod o placenim porezima i doprinosima za proslu godinu. Taj izvod se zove Lohnsteuerbescheinigung.

   Veliki pozdrav,
   FSP

   1. Kako preći iz Štojer klase 6 u 1, radim vec dva meseca u Deutche Bahn-u, kao vozač autobusa, i dve plate primam u 6oj klasi?

    1. Zdravo Mladene, treba da smanjite platu sa jednog posla na (ili ispod) 520€ tj. da dodjete na nivo Nebenjoba, kako biste se sa glavnim poslom vratili u Steuerklasse 1.
     Veliki pozdrav
     Nikola

 6. Zdravo Filipe,

  hvala ti puno na tekstovima koje pises, da ih nisam procitala, ne bih uspela da povratim 1300€ 🙂

  Zavrsila sam master studije 2016. godine, od 2017. godine sam fest angestellt i interesuje me da li troskove jednog putovanja kuci godisnje mogu da navedem kao trosak? I za slucaj da mogu, gde se tacno unosi?

  Da li si ti navodio kao trosak i “Doppelte Haushaltsführung”? Prema objasnjenju Wundertaxa bih rekla da mogu to da uradim:
  https://wundertax.zendesk.com/hc/de/articles/115002239309-Doppelte-Haushaltsf%C3%BChrung

  Medjutim kad sam videla da mi to povecava povracaj taksi za oko 2000€, kao i da se na blogovima uglavnom pise da retko ko ima pravo na to, pocela sam da se premisljam da li to da uradim.

  Puno pozdrava,

  Jovana

  1. Zdravo Jovana,

   drago mi je da ti je blog od pomoci 🙂

   Kao student sigurno moze, ali kao stalno zaposleni – ne znam. Ne verujem da je moguce.

   Svako ima pravo na to ko ispunjava uslove. Koliko razumem, ti bi da prijavis troskove dodatnog domacinstva, a to domacinstvo je van Nemacke i to van EU? Ne verujem da se to priznaje jer je dodatno domacinstvo je uglavnom uslovljeno poslom. Primera radi, zivis u Berlinu, ali zbog posla redovno putujes za Keln gde provodis par noci. Da bi sacuvao troskove prenocista, zakupis neki prostor i onda tamo boravis.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 7. Pozdrav,

  Kao prvo, hvala na svim ovim korisnim informacijama koje ovde mozemo naci

  Moj muz je poceo da radi u Nemackoj u septembru prosle godine, dobio plavu kartu i u oktobru upisao kurs nemackog jezika koji je sam platio. Nije mi najjasnije, da li postoji mogucnost da se i to navede kao stavka, npr usavrsavanje za potrebe posla? Ili je porez moguce vratiti samo ukoliko je u pitanju integracioni kurs? Takodje, da li se takse placane u ambasadi i za izradu plave karte mogu navesti kao npr troskovi preseljenja ili zaposljavanja?

  Unapred hvala!

  Pozdrav,
  Marija

  1. Zdravo Marija,

   mozete navesti te troskove pa videti da li ce ih poreska uprava uvaziti.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 8. Zdravo,
  Culi smo da se u prvoj bracnoj godini vraca porez 100%, koliko je to istina mozetel nam objasniti, unaprijed hvala.

 9. Pozdrav Filipe, da li osoba koja je samac, i pripada I poreskoj grupi, ima pravo na povraćaj dela poreza na platu, i koji bi troškovi mogli paušalno da se navedu (bez dokazivanja) ?

  Hvala puno!

 10. Pozdrav Filipe,

  U Njemacku sam se doselio i poceo da radim (Plava Karta) od 01.12.2020. Tu sam zajedno sa suprugom i porezna klasa smo 3/5. Zanima me tvoje misljenje da li sam obavezan raditi Steuererklärung s obzirom da sam u prosloj godini radio samo jedan mjesec? Sa druge strane, prema ovome sto stoji u tekstu, spadam u kategorije za koje je veoma isplativo s obzirom da sam poceo raditi u drugoj polovini godine.

  Unaprijed hvala,
  Lijep pozdrav

  1. Zdravo Armine,
   prreporucujem da ponovo procitas sekciju “4. Ko mora da preda za povraćaj poreza”.

   Ukratko, bracni parovi u poreskim grupama 3/5 su u obavezi da predaju poresku prijavu. Sve ostale navedene stvari su nepovezane.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 11. Cekaj cekaj cekaj, sada mi nista nije jasno, dakle, predavanje poreza ne mora da se radi? Jer ja bih imao samo doplatu…. moja bruto godisnja plata je 75000 evra. Ranije kada sam radio 2018 imao sam povrat, bila mi je manja plata i imali smo preseljenje iz Srbije u Nemacku i dobio sam 3000 evra povrat, 2019 smo imali 300 evra povrat, a u Lohi-ju su nam rekli da bi smo ove godine mogli ocekivati doplatu poreza.

  od cega to zavisi, da li onaj ko je poceo da radi povrat poreza sada mora stalno da ga radi ili kako….

 12. Unterhaltsformular
  Pozdrav Filipe,
  Pre svega čestitke za Vaš rad i trud i pomoć koju ovde svima pružate.
  Ja imam pitanje ako ste upoznati, naime da li je potrebno moj suprug da popunjava gore navedeni formular pošto nije državljanin Srbije, već EU a šalje nam novčanu pomoć u vidu mesečnog izdržavanja koju bismo prijavili poreskoj upravi u Nemačkoj.
  Ja sam išla ovde u Opštinu na kojoj boravim ali nisu znali ništa da mi kažu. Inače ja sam trenutno nezaposlena.
  Dobijam različite poruke sa različitih strana, pa ne znam gde je istina. Neki mi takodje kažu da je potrebno da se overi kod notara i da mi je potrebna potvrda sa biroa da sam nezaposlena…itd, itd…
  Hvala unapred u svakom slučaju.

  Srdačan pozdrav
  Jelena Polychronis

  1. Zdravo Jelena,
   ko kog zeli da preda zahtev za povracaj poreza, treba da popuni formular. Drzavljansto tu ne igra nikaku ulogu.

   Ukoliko u poreskoj prijavi zeli da zavede troskove izdravanje porodice, onda te troskove mora da dokaze (po mom iskustvu PU uglavnom trazi dokaze za to). Dokazi su 1) nesto sto potvrdjuje da je stvarno slao novac i u kojoj sumi i 2) dokazi da je porodici zaista potrebno izdrzavanje. Ova druga grupa dokaza moze zavisiti od slucaja do slucaja. U tvom slucaju je to popunjen formular koji sadrzi (izmedju ostalog) informacije o tvom imovinskom/materijalnom stanju, infomracije o tvom tradnom odnosu i druge. Taj popunjeni formular treba da bude overen kod notora jer je ta ovara dokaz PU da formular sadrzi istinite informacije. Notaru (ukoliko je ozbiljan) za nevede informacije u formularu trebaju dokazi poput potvrde sa biroa i drugih.

   Srecno!

   FSP

   1. Pozdrav, imam pitanje na temu izdrzavanje dece u Srbiji.
    Svakog meseca saljemo pare za izdrzavanje dvoje dece, obe su studenti.
    Interesuje me koliki je iznos koji mogu navesti i koji Nemacka prizna za pivrat poreza? Samo stanarina i rezije iznose 400 eura, a cula sam da Nemacka prizna mnogo manji iznos.
    Hvala

 13. Zdravo Filipe,

  Hvala na edtaljnim objašnjenjima! Ja imam nekoliko pitanja.
  Ja sam krenula da radim u Nemačkoj prijavljena kao frilenser u novembru prošle godine, medjutim moja primanja zvanična su niža od te minimalne granice i po toj računici ja ne bi trebalo da plaćam porez, jer mi je zarada manja od minimalne. Medjutim meni se pre par dana pojavilo pismo u pošti, u kom oni računaju taj neki porez za prihod, Einkommenstuer, da li je to neka greška ili ću ja morati da platim taj porez i onda tražim posle pare nazad? Drugo pitanje je ako su moja primanja manja od minimalnih pa prema tome ne moram da plaćam porez, da li onda imam prava na povraćaj poreza i da li mi se isplati da radim Steuererklerung za novembar i decembar? Hvala, poz

  1. Zdravo Ana,

   sta znaci krenula si da radis prijavljena kao frilenser? Pravno ne postoji status frilensera.

   Ovaj tekst se odnosni na ljude koji su zaposleni. “Frilenseri”, u kom god pravnom obliku, nemaju status zaposlenog. “Frilenseri” su obavezni da predaju poresku prijavu i za njih vaze druga pravila nego za poslene. Preporuka da angazujes poreskog savetnika da ti pomogne.

   Srecno!
   FSP

   1. Zdravo Filipe,
    Nisam sigurna na sta mislis kada kazes da pravno ne postoji status frilensera? Ja sam freiberfulcher sa boravisnom dozvolom i vizom na kojoj pise da sam samozopaslena i to opcija freiberfulcher. Savetnike koje sam kontaktirala su previse skupi za ono sto mi je potrebno, ali sam u svakom slucaju htela nekog da angazujem. Hvala u svakom slucaju!

    1. Zdravo Ana,

     mislim na to da nema zakona koji definise sta je freelance.
     Freiberufler je definisan zakonom i “jasno” navodi koja aktivnosti i zanimanja mogu biti Freiberufler. Npr lekari su cesto Freiberufler, ali niko ne kaze da je lekar frilenser. Sa druge strane, ima drugih “frilensera” koji ne mogu da budu Freiberufler.

     Sto se tice boravisne i vize, verovatno si mislila na nesto drugo posto ne mozes imati istovremeno i vizu i boravisnu. Preporuka za sl tekst: https://nemackikutak.com/vizualno-slicne-a-zapravo-veoma-razlicite-viza-i-boravisna-dozvola-za-nemacku/

     Jasno je da nisu najjfetiniji. Jedna opcija je ih angazujes i platis “skupo”, drugo opcija je da sama odradis poresku prijavu za Freiberufler-a i eventualnlo udjes u velike probleme i platis na kraju mnogo vise nego “skupog poreskog savetnika”.

     Za koji god put da se odlucis, srecno!

     FSP

 14. Pozdrav Filipe.
  Pitanje u vezi poreza – imam Steuerberater-a , s toga sam prikupio dokumentaciju koja je potrebna . Naravno racune koji su uvazeni kao sto je bilo od zubara, slanje novca roditeljima sa potvrdom izjavom o izdrazavanju i td. Sve je to uredno uradjeno. I po tvojoj racunici ja sam trebao dobiti vise povrata , kad kazem vise mislim na duplo vise. Inace je zena koja radi povrat Nemica. O cemu se radi? Pozz

  1. Zdravo Mladene,
   razlozi mogu biti razni. Npr da si vec bio placanjao manje poreza, da nisu svi navedeni troskovi uvazeni (ne bih rekao da se troskovi zubara uvazavaju), da nisu navedeni troskovi apsolutno uvazeni, da je PU napravila gresku i lose izracunala, da je poreski savetnik lose odradio posao. Najbolje je da pitas svog poreskog savetnika za obrazlozenje.

   Ne znam na koju moju racunicu konkretno mislis, ali mozes da proveris sa pravim kalkulatorom koji je objasnjen u sl tekstu: https://nemackikutak.com/vodic-o-obracunavanju-plate-kako-se-dobija-neto-od-bruto-u-nemackoj/

   Srecno!

   FSP

 15. Pozdrav Filipe,

  Da li za ljude koji rade po terenu (2 mjeseca Minhen, 1 mjesec Hanover…..) novac za jelo iznosi 28e po danu, e sad na mojoj platnoj listi piše da se isplaćuje 14e uz to je i placen stan na terenu, da li ja imam pravo da razgovaram o tome da mi se isplaćuje i ostalih 14e? U ugovoru ne stoji ništa vezano za to..

 16. Da li biste mogli da preporucite nekog Steuerberatera, koji govori srpski ili engleski? Trebao bi mi da posaljem prijavu za proslu godinu, glavni prihod plata, ali imam i neki mali od online kurseva, a tu je i home office, pa bih da iskoristim olaksice u vezi toga.

 17. Pozdrav Filipe,

  imam prijatelja, radio je pre dve godine preko studenske vize tri meseca. Da li postoji nekako način da on povrati Štojer iz matične zemlje? Pokušavali smo preko ovih softvera Taxfixa i ona druga aplikacija koja je predlagana na ovom blogu (zaboravio sam naziv), ali nije bilo moguće, jer nije imao prijavljeni Wohnsitz u Nemačkoj

  Srdačan pozdrav

 18. Zdravo Filipe,

  Zanima me da li formular o izdržavanju porodice u Srbiji overava notar ili opština?

  Hvala u napred na odgovoru.

  Srdačni podrav,
  Jovana

 19. Dobar dan
  Imam poteskoce sa povratom poreza ,po Vasem savetu najbolje bi bilo kontaktirati poresku upravu u Berlinu ,direktno.Posto zivim u Srbiji ,da li mi mozete dati zvanican mejl te institucije da pokusam tako da ih kontaktiram ,ili mozda znate na koji nacin da dodjem do njih .Hvala

  1. Zdravo Marko, verovatno kasnimo sa odgovorom… “Die Steuererklärung muss bis zum 31.7. des Jahres beim Finanzamt eingehen, das auf den Tod folgt.” –> Tako da imate vremena do kraja Jula 2023. godine ukoliko je osoba preminula u 2022. godini.

 20. Pozdrav, radio sam u Njemackoj kao student na ljeto 2022 godine. Prikupio sve papire i posao u poresku upravu jer mi je receno sa poreska u Bosni treba da ovjeri taj papir nakon cega treba da ga posaljem u Bremen i dobijem svoj porez nazad. Kada sam dosao u poresku oni su mi rekli da ja moram da platim Bosni porez u iznosu od 13% od zarade da bi mi oni to ovjerili i onda da trazim povrat poreza iz Njemacke. U tom slucaju kada sracunam sve od povrate necu imati nista. Da li je iko to radio i da li je to uopste po zakonu?

  Unaprijed hvala.

   1. Hvala puno, papir je potvrda van EU (tako pise u naslovu)
    koju izdaje inostrana poreska uprava kao prilog poreskoj prijavi za utvrdjivanje poreza na dohodak za poreske obveznike koji nisu rezidenti neke od drzava u EU. To sam dobio sa sa dokumentacijom koja treba za povrat.

 21. Potrebna mi je pomoc
  Do stada nisam radio povracaj poreza
  A radio sam u periodu od 2018 do 2022 dodine u nemachkoj
  Recite mi kome se mogu obratiti za pomoc pri podnoshenju zahteva za povracaj poreza i soka bau…hvala unapred

 22. Pozdrav svima..
  Imam situaciju, predao sam zahtev, preko jedne zene u nemackoj,za isplatu stojera za 2021.godinu.
  Prošlo je skoro godinu dana i ništa.
  Iz finanzata su mi trazili EWR obrazac, koji sam dostavio, a sad mi traže amneldung, ali ne znam da li iz srbije ili iz nemacke.
  Obracam se ovde pošto ta žena neće da odgovara na poruke.
  Ako neko zna hvala unapred na odgovoru.

  1. Koji “zahtev” ste predali i preko koje žene? Jel ona poreski savetnik ili? Svakako treba da imate neki potpisani ugovor da Vas ona zastupa. Ili?
   Ako Vam traže Anmeldung, to je verovatno iz Nemačke.

   Veliki pozdrav
   Nikola

   1. Nemamo nikakav ugovor.preko prijatelja sam predao zahtev, ona je valjda poreski savetnik. zahtev za povrat poreza, imao sam vizu i radio, prijava, sve po propisima.

    1. Nazalost, to sto nemate dokument o Vertretung ili Vollmacht in Steuersachen znaci da se ne mozete pravno osloniti na nju. Eventualno mozete da pozovete Poresku upravu i da pitate sta jos fali pod Vasim poreskim brojem da se uradi. Ili mozete pronaci novog poreskog savetnika koji ce Vam pomoci oko toga.

 23. Zvao sam jednu agenciju,nažalost rekli su mi da ne može ponovo da se podnose zahtev ili da se preuzme slučaj.
  Ništa, ostaje da sačekam još mesec dana, tad ce biti godinu dana od kako sam podneo zahtev,pa ćemo videti.Ukoliko se ništa ne desi, objavicu javno ovde ime i prezime te žene, da ostali ljudi ne bi imali problem kao ja.
  Nikola, hvala na ukazanoj pomoći i odgovorima.
  Pozdrav.

 24. Zdravo,

  Hvala na pomoći za povrat poreza. Inače, ovaj popust ne funkcioniše, a to nije kritika, već informacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.