Kalkulator i vodič za obračunavanje plate: kako se dobija neto od bruto u Nemačkoj

NK-63-Kalkulator-i-vodič-za-obračunavanje-plate--kako-se-dobija-neto-od-bruto-u-Nemačkoj
Početna Posao Kalkulator i vodič za obračunavanje plate: kako se dobija neto od bruto u Nemačkoj

Preseljenje u Nemačku donosi sa sobom mnoge novosti koje nisu zastupljene ili ih uopšte nema u našim krajevima. Jedna od tih novina je način na koji se priča o zaradama. U Nemačkoj se priča o bruto plati na godišnjem nivou, dok se na Balkanu priča o novcu koji zapravo legne na račun svakog meseca. Usvojiti novi način razmišljanja i pričati o godišnjim bruto platama nije baš najjednostavnije, te ću u ovom tekstu objasniti kako se dolazi od bruto plate do novca koji zapravo legne na vaš račun, na šta sve treba obratiti pažnju, kao i postaviti digitron kojim možete izračunati svoju neto platu.

Nemci komplikuju sa bruto platama, to kod nas uopšte nema – netačno!

Jedna od čestih zabluda je da u našim krajevima nema tih bruto-neto zavrzlama i da je bolje pričati o plati koja legne na račun svaki mesec umesto o bruto novcu koji ne dolazi do nas. Na prvu loptu, pričati o neto plati deluje bolje, ali zapravo sa sobom nosi dosta negativnih posledica. Po meni, najveća je nerazvijena svest o tome koliko zapravo para uzima država. Koliko para od plate koju ste zaradili zapravo ide vama, a koliko morate dati državi odnosno političarima na upravljanje. Postoji još drugih negativnih posledica, no to je tema za neki drugi tekst. Bitno je znati da i na našim prostorima postoje isto tako bruto i neto plate, ali da je u Nemačkoj svest o tome na veoma visokom nivou što smanjuje prostor političarima za zlouopotrebu novca!

Šema za odbijanje poreza i doprinosa

Pre nego što objasnimo strukturu obračuna plate, bitno je upoznati se sa tri termina: neto, bruto I i bruto II. Jednostavno rečeno, neto je svota novca koja ide vama nakon što platite poreze i doprinose državi. Neto nije nužno i svota novca koja vam legne na račun. Svota koja vam legne na račun se zove auszahlender Betrag [aus-calender betrag] odnosno iznos isplate. Bruto I je zapravo plata koju ste zaradili pre nego što ste na nju platili poreze i doprinose odnosno dali jedan deo svog novca državi. Na kraju, bruto II je vaša plata iz ugla perspektive poslodavca. Bruto II predstavlja svotu novca koju poslodavac plaća da bi radili kod njega. Ta svota novca uključuje vašu bruto I platu kao i poreze i doprinose koje poslodavac mora da plati za vas. Primeri za bruto II i bruto I slede nešto kasnije u tekstu.

U tablici ispod možete videti šemu za dobijanje neto plate iz bruto plate na nemačkom jeziku kao i uporedi prevod termina.

GrundlohnOsnovna plata
+ Sonstige Entgelte+ ostale naknade
= Bruttolohn= Bruto plata
– Lohnsteuer– Porez na platu
– Solidaritätzuschlag– Solidarni dodatak
– Kirchensteuer– Crkveni porez
– Sozialversicherungsbeiträge (KV, PV, RV, AV)– doprinosi
= Nettolohn= Neto plata
– Nicht-gesetzliche Abzüge– dobrovoljni odbitak
= Auszahlungsbetrag= iznos isplate

Grundlohn [Grund-lon] odnosno osnovna plata je bruto plata koja je ugovorena ugovorom. Primera radi, ukoliko u ugovoru stoji da vam je osnovna godišnja bruto plata 36.000 €, onda je mesečna osnovna plata 3.000 €. Na ovu svotu novca se dodaju sonstige Entgelte [zonstige ent-gelte] odnosno ostale naknade. Primera radi, to mogu biti naknade ukoliko ste radili noćnu smenu, prekovremeno, naknade ukoliko ste menjali šefa, provizije, premije i slično.

Suma ove dve stavke predstavlja vašu mesečnu bruto I platu na koju ste zakonski obavezni platiti dažbine. Po zakonu, poslodavci su obavezni da u vaše ime uplaćuju novce na odgovarajuće račune i time ispunjuju vaše obaveze (za razliku od Amerike gde morate sve sami, prim. out). U vaše ime poslodavac paušalno uplaćuje poreskoj upravi porez na platu odnosno Lohnsteuer [Lon-štojer]. Što više zarađujete, to viši porez plaćate, ali u velikom broju slučajeva imate pravo na povraćaj udela poreza na platu jer ste ga verovatno preplatitli. Dobra vest za državu Nemačku je da veliki deo građana ne podnosti zahtev za povraćaj poreza i time državi godišnje pokloni oko 10 milijardi evra.

Solidaritätzuschlag – Solidarini dodatak

Sledeća stavka koja se odbija od bruto plate je Solidaritätzuschlag [Soli-daritet-cu-šlag] poznat još i pod nadimkom Soli. Nakon pada Berlinskog zida i ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke, vlada Nemačke je 1991. donela zakon o obaveznom jednogodišnjem plaćanju solidarnog doprinosa Sjedinjenim Američkim Državama koji su vodili rat provit Iraka u prvom Zalivskom ratu. Ipak, od 1995. uved je na neograničeno da bi se tim novcem podržao razvitak nekadašnje komunističke nemačke čiji standard i danas kaska sa Zapadnom Nemačkom. Visina ovog nameta do 1997. godine je iznosila 7,5%, a od 1998. iznosi 5,5% od poreza na platu koji ste platili tog meseca. Zapravo, plaća se tek ukoliko mesečno zarađujete više od 1.444 € bruto. Napomena: ova cifra se često menja. Visina sume se razlikuje od poreske grupe u kojoj se nalazite što opet zavisi od vašeg bračnog statusa, da li imate dece i drugih faktora. Godine 2017. Nemačka je na osnovu ovog poreza sakupila 17,95 milijardi €, a na poslednjim izborima 2017. godine bila su obećanja političara da će se Soli ukinuti.

Update 23.12.2022: Nakon promene zakona, skoro 90% zaposlenih ne plaća više solidarni dodatak. Pojedinačne osobe čiji je porez na platu (Lohnsteuer) ispod 17.543 € u 2023. godine neće plaćati uopšte solidarni dodatak (za parove ta cifra iznosi 35.086 €), dok osobe koje zarađuju više od oko 75.000 € bruto nastaviće da plaćaju Soli – što je veća plata, to je veći procenat koji ide na solidarni dodatak.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Kirchensteuer – Crkveni porez

Ukoliko ste pri prijavi vašeg prebivališta reklli da ste religiozni, onda plaćate i Kirchensteuer [Kir-hen-štojer] odnosno porez za crkvu. Porez za crvku se, kao i Soli, računa procentualno od poreza na platu, ali se visina razlikuje od pokrajine i crkve. Porez na crvku plaćaju vernici rimokatoličke i evangelističke crkve. Pored njih postoje druge religije koje smeju zahtevati porez, poput pravoslavne crkve, ali to ne rade. Islamske religije ne smeju zahtevati porez jer nisu priznati kao organi javnog prava. Ukoliko ne želite plaćati crkveni porez, možete se svakog trenutka odjaviti iz crkve. Takođe, kao i kod poreza na platu, možete deo plaćenog poreza crkvi dobiti od nazad putem povraćaja poreza. Iako broj pripadnika crkve opada, ubrani porez raste. Godine 2016. rimotolička crkva ubrala je 6,15 milijardi €, dok je evangilistička iste godine skupila 5,45 milijarde €.

Sozialversicherungsbeiträge – Doprinosi

Do sada ste poplaćali sve namete državi odnosno porez. Preostaju još da se plate Sozialversicherungsbeiträge [Socijal-fer-ziherungs-baj-trege] odnosno doprinosi. U doprinose spadaju četiri osiguranja koji nemci nazivaju u doslovnom prevodu društvena osiguranja:

 • Zdravstveno osiguranje odnosno Krankenversicherung [Kranken-fer-ziherung] (KV)
 • Penziono osiguranje odnosno Rentenversicherung [Renten-fer-ziherung] (RV)
 • Doprinos za nezaposlene odnosno Arbeitslosenversicherung [Arbajts-lozen–fer-ziherung] (AV)
 • Osiguranje o dugoročnoj zdravstvenoj zaštiti odnosno Pflegeversicherung [Flege–fer-zicherung] (PV)

Kod doprinosa namet delite sa vašim poslodavcem u odnosu 50-50. Dakle, jednu polovinu plaćate vi, a drugu vaš poslodavac. Primera radi, ukoliko ste obavezni da platite 500 € penziono osiguranje, vama se od bruto plate odbija 250 €, a preostalih 250 € plaća poslodavac. Kao i sve do sada, sve svote novca uplaćuje poslodavac u vaše ime. Dakle, u ovom primeru poslodavac uplaćuje 500 €.

Krankenversicherung – Zdravstveno osiguranje

Visina zdravstevnog osiguranja se ne može paušalno reći jer završi od nekoliko faktora. Prvo, da li ste zdravstveno ili privatno osigurani. Drugo, da li ste regularno zaposleni, freelancer, student ili nešto četvrto. Kod državnih osiguravajućih kuća regularno zaposleni su po zakonu obavezni da plate stopu od 14,6 % tzv. Beitragssatz [Bajtrags-zac]. Od toga, pola plaćate vi, a pola vaš poslodavac. Dakle, vaš udeo je 7,3% vaše bruto plate. Međutim, to po pravilu nije dovoljno pa osiguravajuća kuća uvodi još dodatan namet tzv. Zusatzbeitrag [Cu-zac-bajtrag] koji iznosi između 0,5% i 1,8% u zavinosti od osiguravajuće kuće. Ovaj dodatan teret snosite sami. Granica do koje uplaćujete zdravstveno osiguranje 2018. godine iznosila je 4.425€ mesečno. Zdravstevno osiguranje je veoma opširna tema kojoj ću posvetiti više pažnje u nekom drugom tekstu.

Beitragsbemessungsgrenzen und BeitragssätzeStope za zdravstveno osiguranjeIznos
Beitragsbemessungsgrenze jährlichGodišnja gornja granica53.100 €
Beitragsbemessungsgrenze monatlichMesečna gornja granica4.425 €
BeitragssatzStopa14,6 %
Beitragssatz ArbeitgeberanteilStopa koju snosi poslodavac7,3 %
Beitragssatz ArbeitnehmerStopa koju snosi zaposleni7,3 %
ZusatzbeitragssatzDodatna stopa koju potpuno snosi zaposleniZavisi od osiguravajuće kuće

Od 2019. dodatni namet tj. Zusatzbeitrag se takođe deli sa poslodavcem što je jedan od tri razloga zašto svi zaposleni od 2019. godine imaju veću neto platu.

Rentenversicherung – Penziono osiguranje

Visina stope državnog penzionog osiguranja opada od 2007. godine. Godine 2018. iznosila je 18,6% bruto plate. Maksimalni iznos koji se uplaćuje odnosno Beitragsbemessungsgrenze [Bajtrag-be-mesungs-grence] u Zapadnoj Nemačkoj iznosi 6.500 €, dok je u Istočnoj 5.800 € mesečno. Kao i kod zdravstvenog osiguranja, ovaj namet delite sa poslodavcem. Pola plaćate vi, a pola poslodavac. Dakle, vaš udeo je 9,3% vaše bruto plate. Posladavac prebacuje vaš i njegov udeo na račun zdravstvenog osiguranja koji onda dalje te pare prosledjuje penzionom osiguranju. Pored obaveznog državnog penzionog osiguranja, postoje različita dodatna privatna osiguranja, dodatni državni programi i mnogo toga još što zaslužuje poseban tekst.

Beitragsbemessungsgrenzen und BeitragssätzeStope za penziono osiguranjeIznos u Zapadnoj NemačkojIznos u Istočnoj Nemačkoj
Beitragsbemessungsgrenze jährlichGodišnja gornja granica78.000 €69.600 €
Beitragsbemessungsgrenze monatlichMesečna gornja granica6.500 €5.800 €
BeitragssatzStopa18,6 %18,6 %
Beitragssatz ArbeitgeberanteilStopa koju snosi poslodavac9,3 %9,3 %
Beitragssatz ArbeitnehmerStopa koju snosi zaposleni9,3 %9,3 %

Arbeitslosenversicherung – Doprinos za nezaposlene

Arbeitslosenversicherung  [Arbajts-lozen-fer-ziherung] –  u doslovnom prevodu osiguranje nezaposlenosti odnosno doprinos za nezaposlene jedna je od najbitnijih stavki. Zahvaljući njoj, u slučaju da ostanete bez posla (npr. zbog otkaza, selidbe, itd), dobijaće, pod određenim uslovima i trajanju, dobar deo svoje plate tokom nezaposlenosti od države. Godine 2018. doprinos za nezaposlene iznosio je 3% od bruto od plate od čega 1,5% plaćate vi, a 1,5% poslodavac. Iako je stopa nameta ostala ista u 2018. uvećan je maksimalni iznos odnosno Beitragsbemessungsgrenze [Bajtrag-be-mesungs-grence]. U Istočnoj Nemačkoj je iznos u odnosu na 2017. povećan sa 5.700 na 5.800 €, dok je u Zapadnoj uvećan sa 6.350 € na 6.500 €.

Beitragsbemessungsgrenzen und BeitragssätzeStope za doprinos nezaposlenimaIznos u Zapadnoj NemačkojIznos u Istočnoj Nemačkoj
Beitragsbemessungsgrenze jährlichGodišnja gornja granica78.000 €69.600 €
Beitragsbemessungsgrenze monatlichMesečna gornja granica6.500 €5.800 €
BeitragssatzStopa3 %3 %
Beitragssatz ArbeitgeberanteilStopa koju snosi poslodavac1,5 %1,5 %
Beitragssatz ArbeitnehmerStopa koju snosi zaposleni1,5 %1,5 %

Pflegeversicherung – Osiguranje o dugoročnoj zdravstvenoj zaštiti

Osiguranje o dugoročnoj zdravstvenoj zaštiti, u doslovnom prevodu osiguranje za negu, je tu da pokrije deo troškova u slučaju neko mora da se brine o vama (npr. personalni asistent, dom, itd.). Stopa dobrinose se razlikuje u zavisnosti od vaših godina i da li imate dece. Za roditelje, stopa je 2018. godine iznosila 2,55% od čega pola nameta snosi poslodavac, a pola vi. Za radnike bez dece, stopa iznosi 2,8 %. Gornja stopa iste godine iznosila je 4.425 € mesečno.

Beitragsbemessungsgrenzen und BeitragssätzeStope za zdravstveno penziono osiguranjeIznos
Beitragsbemessungsgrenze jährlichGodišnja gornja granica53.100 €
Beitragsbemessungsgrenze monatlichMesečna gornja granica4.425 €
BeitragssatzStopa2,55 %
Beitragssatz für kinderlose MitgliederStopa za ljude bez dece2,8 %
Beitragssatz ArbeitgeberanteilStopa koju snosi poslodavac1,275 % ili 1,4 %
Beitragssatz ArbeitnehmerStopa koju snosi zaposleni1,275 % ili 1,4 %

Nakon što od bruto plate budu odbijeni svi porezi i doprinosi dobijate vašu netu platu. Od neto plate se mogu odbijati doprinosi koji nisu obavezni zakonom, a koji tačno zavisi donekle do vašeg poslodavca. Primera radi, ukoliko radite u akcionarskom društvu veoma verovatno možete po boljoj ceni kupiti akcije firme i to na taj način da ne morate ništa da činite jer će akcije biti kupljene automatski. Taj odbitak za akcije možete vidi pod stavkom nicht-gesetzliche Abzüge  [niht-gezeclihe-ab-zuege]. Nakon što se odbiju svi dobrovoljni doprinosi, dolazi se do sume koja će vam biti uplaćena na račun odnosno Auszahlungsbetrag [Aus-calungs-betrag]

Nemci takođe prave greške – prekontrolišete svoj platni list i čuvajte ga

Platni list odnosno Entgeltabrechnung [Ent-gelt-ab-reh-nung]  ili narodski rečeno Lohnabrechnung [Lon-ab-reh-nung] odnosno Gehaltsabrechnung [Gehalts-ab-reh-nung] se razlikuje od poslodavca do poslodavca. Međutim, svaki platni list mora da ispuni minimum uslova koji su propisani zakonom i to su:

 • Ime i adresa poslodavca
 • Ime, adresa i datum rođenja zaposlenog
 • Osiguravajući broj
 • Datum zaposlenja
 • Poreska grupa i poreski broj zaposlenog
 • Obračunski period uključući broj oporezivih dana i dana socijalnih osiguranja
 • Broj dečijih dodataka
 • Informacija o crkvenog porezu
 • Moguće poreske olakšice

Malo napredniji platni listići uključuju još informacija poput ko vam je nadređeni, koliko ste do ovog trenutka u godini zaradili i koliko ste platili porez na platu, koliko na doprinose, itd.

Po zakonu niste obavezni čuvati svoje platne listiće pošto imate Lohnsteuerbescheinigung [Lon-štojer-bešajnigung] odnosno godišnji izvod o zaradi, plaćenom porezu i doprinosima. Ipak, preporučuje se da čuvate do penzije svoje platne listiće, ugovore o radu i dokaze o penzionom osiguranju. Time ste osigurali sebe ukoliko nemačka birokratija napravi grešku što se ne može isključiti.

Kod samih platnih lastića se mogu pojaviti (nenamerne) greške. Ovo je pre svega veoma moguće početkom godine jer se nove poreske olakšice neće pojaviti već se biti preuzete prošlogodišnje. Takođe, može se desiti da kolege iz ljudskih resursa zaborave da zavedu nove poreske olakšice.

Takođe, treba da proverite da li je ispravan poreski broj kao i da li ste u odgovarajućoj poreskoj grupi odnosno Steuerklasse  [Štojer-klase]. Isto tako, ukoliko menjate poresku grupu morate sami javiti ljudskim resursima promenu i posle prekontrolisati.

Ukoliko imate dece, treba proveriti da li visina dečijeg dodatka odgovara broju dece koju imate. Visina dodatka zavisi od starosti dece i da li već rade. Primera radi, možete dobijati dečiji dodatak za decu do 25 godina starosti ukoliko studiraju ili pohađaju neku školu. Ukoliko imate decu sa specijalnim potrebama, onda imate pravo na doživotni dečiji dodatak.

Takođe treba proveriti da li i koliko plaćate porez na crkvu ukoliko ste član iste.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Izračunajte vašu neto platu

Ukoliko ste sve pročitali do sada u tekstu, trebalo bi da budete u mogućnosti da koristite kalkulator ispod i dobijete svoju neto platu. Bitno je napomenuti, da kalkulator ne može garantovati tačnost računice u cent jer ne zna sve podatke (npr. ukoliko dobijete plaćeno prekovremeno), ali ipak možete smatrati rezultat veoma dobrim.

Poslodavac zapravo plaća više nego što vi zarađujete – Bruto II

Bruto II je ukupna cena vašeg zaposlenja u firmi odnosno iznos koji poslodavac morata platiti. Bruto II je viši od Bruto I odnosno vaše plate jer poslodavac učestvuje u nametima za socijalna osiguranja. Tako poslodavac plaća deo Vašeg zdravstvenog osiguranja (7,3%), penzionog osiguranja (9,3%), osiguranja za nezaposlenost (1,2%) itd – ukupno skoro još 1/4 više nego što Vam stoji u ugovoru. Primera radi, ukoliko je vaša godišnja bruto plata 40.000 €, poslodavac zapravo plaća oko 47.750 € od čega vama legne oko 25.260 € na račun.

plata-u-nemackoj-bruto-i-neto

U Nemačkoj porezi i doprinosi nisu najniži, ali od tog novca imate uređenu državu, dobre puteve, dobro zdravstvo, besplatno školovanje, sigurnost i mnogo toga još. Koliko vam od vaše bruto plate stvarno legne na račun zavisi od nekoliko faktora poput koliko zarađujete, u kojoj ste poreskoj grupi, da li plaćete porez crkvi, da li imate privatno ili državno zdravstveno osiguranje i drugi. Svim čitaocima Nemački kutak želi višu neto zaradu 😊

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

47 Responses

 1. Gospodine Filipe,
  Vama bi trebalo plaćati za ovaj vaš blog.
  Jer ovo radite profesionalno i s ljubavlju.
  ( Dužnost može puno, ljubav mnogo više. GOETHE)

  Hvala Vam zaista.

  Iskreni pozdrav,
  od jednog Germanofila sa
  Crnogorskog primorja.

  sks

  1. Zdravo Sasa,
   hvala puno na lepim recima 🙂 Drago mi je da cujem da je ljudima blog od pomoci!
   Videcu da ubacim neku opciju za donacije, pa onda mogu ljuditi donirati ukoliko zele.

   Kao sto rece Johan: “Es ist nicht genug zu wissen – man muss auch anwenden. Es ist nicht genug zu wollen – man muss auch tun.”

   Veliki pozdrav,
   FSP

 2. Sramota me je, jer tek sada otkrivam Vaše tekstove, zaista ću da posvetim slobodno vreme čitanju i preslišam sebe podrobno!
  Svaka čast, puno Vam hvala i nastavite sa detaljima, od VELIKE su pomoći!

  1. Hvala na lepim rečima, Milane. Drago mi je da čujem da su od pomoći 🙂

   Veliki pozdrav,
   FSP

 3. Pozdrav svima.

  Iskustvo posle 1 godine rada i obnovljene privremene boravisne i radne dozvole.

  Sto se tice povracaja poreza veoma jednostavno, knjigovodja firme u koj radim popunio obrazac poslao poreskoj. Iznos koji potrazujem prepisao iz dokumenta nesto kao zavrsni obracun za proslu godinu. . Oni odgovorili, poslali formular na cirilici koji sam poslao da ispune u poreskoj u mom mestu prebivalista u Srbiji. Taj formular poslao poreskoj i posle oko mesec dana dobio sam pismo od njih koliko ce mi biti uplaceno na racun. U tom pismu je i primer kako se obracunava taj iznos.
  Kod doktora i stomatologa nista nisam placao, samo im dam moju karticu osiguranja koju mi je napravila firma u kojoj radim.

  Ozbiljan problem je sto ne mogu da dobijem kredit a ni kreditnu karticu.

  Ako neko ima pozitivno iskustvo sa dobijanjem kredita ili kreditne kartice zamolio bih ga da napise nesto o tome, ali sa privremneom boravisnom i radnom dozvolom.

  Unapred hvala

  Nikola

  1. Zdravo Nikola,

   hvala sto si podelio svoje iskustvo.

   Super sto ti je knjigovodja odradio poresku prijavu. Treba znati da to verovatno nije odradjeno otpimalno jer verovatno nije uneo sve troskove koje smanjuju poreski namet. Pisacu u skorije vreme kako sam uraditi poresku prijavu i koje troskove je sve moguce zavesti. Pisao sam o tome specijalno u slucaju za studente https://nemackikutak.com/kako-sam-za-55-minuta-dobio-vise-od-3-000-evra-studentski-povracaj-poreza/

   Ukoliko ne radis u osiguravajucoj kuci, onda nemas osiguranje u svojoj firmi, vec u jednoj od drzavnih osiguravajucih kuca.

   Kreditnu karticu verovatno mozes dobiti u svojoj fizickoj banci ukoliko imas dobar odnos sa svojim Bankberater-om. Inace mozes izvaditi debitne kreditne kartice.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 4. Pozdrav svima.

  Iskustvo posle 1 godine rada i obnovljene privremene boravisne i radne dozvole.

  Sto se tice povracaja poreza veoma jednostavno, knjigovodja firme u koj radim popunio obrazac poslao poreskoj. Iznos koji potrazujem prepisao iz dokumenta nesto kao zavrsni obracun za proslu godinu. . Oni odgovorili, poslali formular na cirilici koji sam poslao da ispune u poreskoj u mom mestu prebivalista u Srbiji. Taj formular poslao poreskoj i posle oko mesec dana dobio sam pismo od njih koliko ce mi biti uplaceno na racun. U tom pismu je i primer kako se obracunava taj iznos.
  Kod doktora i stomatologa nista nisam placao, samo im dam moju karticu osiguranja koju mi je napravila firma u kojoj radim.

  Ozbiljan problem je sto ne mogu da dobijem kredit a ni kreditnu karticu.

  Ako neko ima pozitivno iskustvo sa dobijanjem kredita ili kreditne kartice zamolio bih ga da napise nesto o tome, ali sa privremneom boravisnom i radnom dozvolom.

  Unapred hvala

  Nikola

  1. Zdravo Nikola,

   hvala sto si podelio svoje iskustvo.

   Super sto ti je knjigovodja odradio poresku prijavu. Treba znati da to verovatno nije odradjeno otpimalno jer verovatno nije uneo sve troskove koje smanjuju poreski namet. Pisacu u skorije vreme kako sam uraditi poresku prijavu i koje troskove je sve moguce zavesti. Pisao sam o tome specijalno u slucaju za studente https://nemackikutak.com/kako-sam-za-55-minuta-dobio-vise-od-3-000-evra-studentski-povracaj-poreza/

   Ukoliko ne radis u osiguravajucoj kuci, onda nemas osiguranje u svojoj firmi, vec u jednoj od drzavnih osiguravajucih kuca.

   Kreditnu karticu verovatno mozes dobiti u svojoj fizickoj banci ukoliko imas dobar odnos sa svojim Bankberater-om. Inace mozes izvaditi debitne kreditne kartice.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 5. Poz.Ako bi nas mogli posavjetovati.Imamo problem. Suprug je 3 klasa od kad je dosao u Njemacku.Djeca i ja smo dosli 4 mjeseca poslije njega.Ove godine u 11 mjesecu je obavijesten telefonski od Sefa da je Stojerberateru od firme doslo pismo da je u klasi 4 i to od Januara.Suprug nije bio obavijesten o promjeni.tim da je Sef “morao “da uplati Finanzamtu 2.000 € suprugove plate tolika je zbog zuschlagova.tj citavu 11 platu je preusmjerio.Dobili smo sad platne liste gdje pise za svaki mjesec da je klasa 4 u minus za oko 2.00 e.po mjesecu negdje i vise.za steuer.Mi sad neznamo sta dalje.za promjenu klase smo pisali.Hvala

 6. Поздрав Филипе, још једно питање мимо теме (због чега се извињавам). Каква је ситуација по питању укупне калкулације куповине стана на кредит у Немачкој (учешће, камате, однос рате и кирије, порески и други админ. трошкови при куповини, трошкови одржавања стана – у смислу обавезе према скупштини станара, накнада за превремену отплату и слично)? Срдачан поздрав

 7. Pozdrav Filipe..
  Ako moze jedan savet..u Nemackoj sam od 1.decembra,od tog dana i radim..muz i dete nisu jos samnom..danas sam dobila platnu listu na kojo pise da sam porezna klasa 5..zar nisam trebala biti neka drzga porezna klasa..hvala puno

 8. Pozdrav Filipe..
  Ako moze jedan savet..u Nemackoj sam od 1.decembra,od tog dana i radim..muz i dete nisu jos samnom..danas sam dobila platnu listu na kojo pise da sam porezna klasa 5..zar nisam trebala biti neka drzga porezna klasa..hvala puno

 9. Gospodine Filipe,
  Interesuje me da li je tačno da ukoliko imate suprugu i decu u Srbiji bez zdravstvenog osiguranja ,da imaju i oni prava na osiguranje iako nemaju boravak u DE,po sporazumu između Srbije i DE(SRB109DE).
  Hvala

 10. Gospodine Filipe,
  Interesuje me da li je tačno da ukoliko imate suprugu i decu u Srbiji bez zdravstvenog osiguranja ,da imaju i oni prava na osiguranje iako nemaju boravak u DE,po sporazumu između Srbije i DE(SRB109DE).
  Hvala

 11. Postovani,

  Da li je moguce da godisnji porez iznosi 1 200 Euro, moja bruto plata je 960Euro; a mom muzu 2360 Euro?
  Ja sam SK 5’ – moj muz 3.
  Mnogima koji su pokusali to rijesiti je nejasno, kako toliko moramo platiti za godisnjo porez u odnosu na nasa primanja, pogotovu racunanuci moju nisku zaradu. Nisu nasli resenje, osim da to platimo. Pa me interesuje Vase misljenje.
  Hvala unaprijed
  Srdacan pozdrav‍♀️

 12. Postovani,

  Da li je moguce da godisnji porez iznosi 1 200 Euro, moja bruto plata je 960Euro; a mom muzu 2360 Euro?
  Ja sam SK 5’ – moj muz 3.
  Mnogima koji su pokusali to rijesiti je nejasno, kako toliko moramo platiti za godisnjo porez u odnosu na nasa primanja, pogotovu racunanuci moju nisku zaradu. Nisu nasli resenje, osim da to platimo. Pa me interesuje Vase misljenje.
  Hvala unaprijed
  Srdacan pozdrav‍♀️

 13. Dobar dan, gospodine Filipa.
  Imam nekoliko punjenja za Vas, pa bih Vam bila veoma zahvalna kada biste našli vremena da mi date odgovore na njih.
  Od aprila tekuće godine sam u Nemačkoj (Ulm). Prijavljena sam i počela da radim od 2.4. 2019. Kod dva poslodavca i to kod oba na teilzeit. Prvi poslodavac me je prijavio na poreski razred 1 ( nisam udata, razvedena i nemam decu ), kod drugog sam bila na poreskom razredu br. 6, jer nije imao moj poreski broj.
  Treći mesec po dobitku poreskog broja drugi poslodavac me je prijavio na poresku klasu 1 ( po savetu iz Finazementa, koje je prethodno zvao, iako sam već kod prvog prijavljena na st kl 1). Zanima me sledeće :
  Obzirom da sam kod dva poslodavca prijavljena na st ko 1 ( jedan mesec), kakve su posledice po mene, da li je to neko prekršajno ili krivično delo ?
  Pod dva me zanima da li kad sam na st ko 6 ono što mi skine poslodavac od bruto i ja dobijem kao neto, da li su to sve obaveze, odnosno sav porez kojem ta grupa podleže, ili ću i ja trebati isplatiti nešto poreza?
  Inače razlika između 1 i 6 st ko je bila nekih 12 % na ime poreza na dohodak ,koji plaćam u 6 st kl. Pošto sam čula razne priče, npr. Da st kl 6 uzima 80% od bruto zarade?
  Izvinite na opširnom tekstu i hvala unapred na odgovorima.
  P.S. visina primanja o kojima govorim su 750 € , po svakom poslu bruto.
  Odličan Vam j3 belog.
  Srdačan pozdrav.

  1. Zdravo Tea,
   hvala na komentaru i pitanju.

   Nazalost nisam upucen jer nisam imao iskustva sa dva istovremena posla. Ja bih se obratio nekom poreskom savetniku ili advokatu za informacije.

   Veliki pozdrav i srecno,
   FSP

   1. Dobar dan..radila sam 7 mjeseci u Njemackoj u starackom domu…interesuje me kako da povratim porez,postupak procedure istoga…hvala unaprujed.

 14. Dobar dan, gospodine Filipa.
  Imam nekoliko punjenja za Vas, pa bih Vam bila veoma zahvalna kada biste našli vremena da mi date odgovore na njih.
  Od aprila tekuće godine sam u Nemačkoj (Ulm). Prijavljena sam i počela da radim od 2.4. 2019. Kod dva poslodavca i to kod oba na teilzeit. Prvi poslodavac me je prijavio na poreski razred 1 ( nisam udata, razvedena i nemam decu ), kod drugog sam bila na poreskom razredu br. 6, jer nije imao moj poreski broj.
  Treći mesec po dobitku poreskog broja drugi poslodavac me je prijavio na poresku klasu 1 ( po savetu iz Finazementa, koje je prethodno zvao, iako sam već kod prvog prijavljena na st kl 1). Zanima me sledeće :
  Obzirom da sam kod dva poslodavca prijavljena na st ko 1 ( jedan mesec), kakve su posledice po mene, da li je to neko prekršajno ili krivično delo ?
  Pod dva me zanima da li kad sam na st ko 6 ono što mi skine poslodavac od bruto i ja dobijem kao neto, da li su to sve obaveze, odnosno sav porez kojem ta grupa podleže, ili ću i ja trebati isplatiti nešto poreza?
  Inače razlika između 1 i 6 st ko je bila nekih 12 % na ime poreza na dohodak ,koji plaćam u 6 st kl. Pošto sam čula razne priče, npr. Da st kl 6 uzima 80% od bruto zarade?
  Izvinite na opširnom tekstu i hvala unapred na odgovorima.
  P.S. visina primanja o kojima govorim su 750 € , po svakom poslu bruto.
  Odličan Vam j3 belog.
  Srdačan pozdrav.

  1. Zdravo Tea,
   hvala na komentaru i pitanju.

   Nazalost nisam upucen jer nisam imao iskustva sa dva istovremena posla. Ja bih se obratio nekom poreskom savetniku ili advokatu za informacije.

   Veliki pozdrav i srecno,
   FSP

   1. Dobar dan..radila sam 7 mjeseci u Njemackoj u starackom domu…interesuje me kako da povratim porez,postupak procedure istoga…hvala unaprujed.

 15. Radim u Nemackoj vec par meseci. Imam porodicu ali jos nisu dosli tj. tek treba da se izvrsi spajanje. U mojoj firmi mi racunaju 3 poresku klasu jer kazu da je nebitno da li je porodica u Nemackoj ili ne. Ja sam citao po raznim formumima da se 3 klasa racuna tek kada clanovi porodice prijave boravak u Nemackoj. Pokusao sam da objasnim ljudima koji se bave obracunom plate ali oni su istrajni u stavu da sam ja 3 poreska klasa i ni da cuju da je promene u prvu. Iskren da budem plasim se neke kazne i da cu morati da vracam tu razliku izmedju 1 i 3 klase. Da li postoji mogucnost da negde dobijem zvanicni podatak koja sam klasa da bih to predocio tvrdoglavim sluzbenicima u mojoj firmi.
  Hvala i pozdrav

 16. Postovani Filipe,

  Hvala Vam na odlicnim tekstovima i na pomoci. 🙂 Samo tako nastavite!
  Ja bih Vas zamolila za informaciju da li i polsznici Ausbildung programa moraju placati porez i imaju pravo na povracaj poreza. Ausbildyng ttaje 3 godine i plata je 1095 eur u prvoj, 1230 u drugoj i 1333 u trecoj godini. Ja sam neudata, sto bi znacilo da sam u prvoj grupi. Takodje me zanima da li je istina da neudati i neozenjeni gtadjani Nemacke placaju veci porez.
  Hvala jos jednom na pomoci u vidu edukativnih tekstova. Sve najbolje Vam zelim, Nada

  1. Zdravo Nado,
   hvala na pohvalama 🙂

   Svako ima pravo na povracaj poreza. Uslov je naravno da je neki porez uopste placan da bi se mogao dobiti nazad osim za studente kojim beleziti i Verlustvortrag 🙂
   Da, jer su prva poreska grupa. Vise o tome ovde: https://nemackikutak.com/sve-sto-treba-da-znate-o-poreskim-grupama-u-nemackoj-lohnsteuerklasse/
   Preporuka i za sledeci tekst: https://nemackikutak.com/osam-stvari-koje-treba-znati-o-povracaju-poreza-steuererklarung/

   Puno uspeha sa Ausbildungom ti zelim! 🙂

   Veliki pozdrav,
   FSP

 17. Postovani Filipe,

  Hvala Vam na odlicnim tekstovima i na pomoci. 🙂 Samo tako nastavite!
  Ja bih Vas zamolila za informaciju da li i polsznici Ausbildung programa moraju placati porez i imaju pravo na povracaj poreza. Ausbildyng ttaje 3 godine i plata je 1095 eur u prvoj, 1230 u drugoj i 1333 u trecoj godini. Ja sam neudata, sto bi znacilo da sam u prvoj grupi. Takodje me zanima da li je istina da neudati i neozenjeni gtadjani Nemacke placaju veci porez.
  Hvala jos jednom na pomoci u vidu edukativnih tekstova. Sve najbolje Vam zelim, Nada

 18. Postovani,
  dosao sam u Nemacku 01.02.2020 a porodica mi se pridruzila 01.07.2020. Imam li pravo na povracaj poreza za taj period kada su me racunali kao samca? Imam li pravo da prijavim namestaj i troskove krecenja za oslobadjanje za povratak poreza?

  Puno pozdrava

  1. Zdravo Ivice,
   pravo imas da prijavis, da li ce uvaziti te troskove je drugo pitanje. Ukoliko su troskovi vezani za namestaj i krecenje kancelarije ili mesta u kom radis, onda ce ti troskovi biti uvazeni.

   Da li ces dobiti razliku u pretplacenom porezu u periodu kada ti je racunat namet za samca – ne znam. Zavisi od mnogo faktora, samo jedan od njih da li je porodica bila u EU ili van nje. Za tako specificne slucajeve ti moze pomoci i dati pravi savet iskljucivo dobar poreski savetnik.

   Srecno!

   FSP

 19. Postovani,
  dosao sam u Nemacku 01.02.2020 a porodica mi se pridruzila 01.07.2020. Imam li pravo na povracaj poreza za taj period kada su me racunali kao samca? Imam li pravo da prijavim namestaj i troskove krecenja za oslobadjanje za povratak poreza?

  Puno pozdrava

 20. Ja Sam stojer klasa 1 I zadnje dve godine ja moram da platim drzavi.Ne znam kome da se obratim povodom toga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.