Utisci sa vebinara: Finansijska i profesionalna podrška za stručnjake i apsolvente iz dijaspore – program “Migracije i dijaspora”

U saradnji sa organizacijom Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) iz Srbije organizovali smo u tokom prošle nedelje (12. i 13.10.2021) dvodelni vebinar predstavljanja programa “Migracije i dijaspora”. Tokom vebinara Snežana Antonijević, GIZ-ova koordinatorka za kvalifikovane povratnike i rad sa dijasporom, predstavila je zanimljive programske aktivnosti. Učesnici onlajn okupljanja saznali su kako da dobiju finansijsku i profesionalnu podršku bilo za kratkoročan ili dugoročan povratak u domovinu, kao i podršku za sprovođenje svoje poslovne ideje ili aktivnosti neprofitnih organizacija.
U ovom tekstu sumiramo za Vas utiske sa vebinara.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

U sjajnoj atmosferi na oba vebinara i uz brojna pitanja predstavljen je program “Migracije i dijaspora”, pred više od 20 učesnika. 

U utorak, prvog dana vebinara pored Snežane, učestvovao je i GIZ-ov regionalni menadžer za Zapadni Balkan, Gruziju i Ukrajinu Yuriy Didevych. Uz GIZ-ove “domaćine”, tokom vebinara su Dr. Marko Panić (kvalifikovani povratnik) i Maja Vukadinović (stručnjak iz dijaspore) podelili svoje iskustvo. Na prvom delu vebinara saznali smo između ostalog i
✅  kako pronaći odgovarajući posao u Srbiji za dugoročne povratnike, pri čemu se dobija dodatak na platu u prve 2 godine od preko 600€, kao i budžet za stručno usavršavanje i opremanje radnog mesta
✅  na koji način učestvovati kao ekspert iz dijaspore na kratkim projektima (do 6 meseci) i tako podeliti svoje znanje sa kolegama i koleginicama u Srbiji, pri čemu će biti plaćeni putni troškovi kao i nadoknada za troškove smeštaja i hrane u toku angažovanja.

Drugog dana, u sredu, pored Snežane Antonijević koja je predstavila programske aktivnosti “Dijaspora organizacije” i “Poslovne ideje za razvoj”, učestvovali su dva gostujuća referenta otkrivajući nam tajne i interesantne detalje iz svojih priči. Tako su Kenan Emini ispred Roma centra i Jelena Perić, preduzetnica i osnivač savetovališta za dojenje, mentalni i fizički razvoj porodice “Sunčev zrak”, podelili iskustva i utiske sa programa i tako odgovorili na mnoga postaljena pitanja. Sumirajući utiske, učesnici su u okviru drugog dela vebinara saznali
✅  kako dobiti podršku i finansijska sredstva do 7.000€ za pokrivanje troškova za  pokretanje sopstevnog posla u Srbiji.
✅  šta je potrebno za dobijanje i do 40.000€ po projektu za neprofitna udruženja i organizacije migranata u Nemačkoj koje za cilj imaju podsticaj razvoja u Srbiji kroz transfer znanja i tehnologije
✅  kao i koji su najbrži i najjeftiniji načini slanja novca iz Nemačke u Srbiju

Prezentacija programa sa vebinara

Kompletnu prezentaciju programa “Migracije i dijaspora” sa dvodnevnog vebinara možete pogledati ovde 👇
pmd-diaspora-ansprache_pra%cc%88sentation-sr-short

Kratak pregled aktivnosti programa „Migracije i dijaspora“

Globalni program „Migracije i dijaspora“ pod okriljem Centra za međunarodne migracije i razvoj (CIM) podržan je od Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i ima za cilj jačanje doprinosa migranata za razvoj njihove domovine putem deljenja znanja. U okviru ovog programa postoje četiri komponente koje ćemo ovde još jednom predstaviti, nakon čega ćemo Vas usmeriti ka daljim koracima ukoliko ste zainteresovani. 

1. Kvalifikovani povratnici (Returning Experts)
Podrška stručnjacima i koji su apsolvirali akademsko obrazovanje u Nemačkoj ili stekli značajno radno iskustvo u nemačkoj privredi, a koji žele da se vrate i potpomognu razvoju matice. U saradnji sa CIM-om pronaći ćete odgovarajući posao u domovini, dobijati dodatak na Vašu lokalnu platu u prve 2 godine, kao i budžet za stručno usavršavanje i opremanje radnog mesta, pomoć pri preseljenju i još mnoge druge pogodnosti.
➡️ 
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677. 

2. Stručnjaci iz dijaspore ( Diaspora Experts)
Kratkoročan povratak stručnjaka u domovinu. Neophodno je minimum dve godine relevantnog profesionalnog iskustva u određenom polju i aktivno prebivalište u Nemačkoj.  Program omogućava rad na volonterskoj bazi na projektima od 3 nedelje do 6 meseci. Pored doprinosa privredi matice i ličnog ispunjenja, putni troškovi će Vam biti plaćeni kao i nadoknada za troškove smeštaja i hrane u toku angažovanja.
➡️ 
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677. 

3. Poslovne ideje za razvoj (Business ideas for development)
Za one koje žele da pokrenu sopstveni posao u Srbiji, a trenutno žive u Nemačkoj, program poslovne ideje za razvoj nudi konsultantsku podršku u Nemačkoj i Srbiji kao i finansijsku pomoć do 7.000€ za pokrivanje troškova do samog osnivanja kompanije. U to spadaju npr. troškovi pravnih savetnika, istraživanja tržišta, poslovnog puta u domovinu, co-working prostorija, tehničkih i stručnih savetovanja i slično. Budući osnivači dobijaju grupni i individualan coaching za pisanje i sprovođenje poslovnog plana, kao i pristup velikoj mreži osnivača i potencijalnih poslovnih partnera i inkubatora u zemlji porekla.
➡️ 
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677.

4. Organizacije iz dijaspore (Diaspora organisations)
Za neprofitna udruženja i organizacije migranata registrovane u Nemačkoj koje za cilj imaju podsticaj razvoja u Srbiji kroz transfer znanja i tehnologije, program može da obezbedi i do 40.000€ po projektu, uz dodatna savetovanja vezana za slanje prijave i vođenje projekta. Jedan od najvažnijih uslova je da pomenuta organizacija ili udruženje u Nemačkoj ima i ugovorenu saradnju sa lokalnom partnerskom organizacijom, koja takođe mora biti neprofitna.
➡️ 
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677.

Projekat: Kako poslati novac kući?
U okviru globalnog programa “Migracije i dijaspora” nastao je i portal geldtransfair. Preko samog portala ne možete slati novac, ali na njemu možete videti koji su najbolji, najbrži i najjeftiniji načini slanja novca iz Nemačke u 35 zemalja širom sveta. U ovu listu zemalja ubrajaju se, između ostalih, Bosna i Hercegovina i Srbija. Portal vodi tim organizacije GIZ, koji svaka dva meseca proverava uslove različitih opcija i time održava aktuelnost informacija na portalu.

Ispred tima Nemačkog kutka zahvaljujem se svima koji su odvojili vreme da čuju nešto novo o ovom interesantnom programu i naravno Snežani na velikoj podršci tokom organizacije kao i našim referentima koji su podelili njihova iskustva sa učesnicima vebinara.
Radujemo se novim druženjima, a do tada – čitamo se na Nemačkom kutku 🙂

Veliki pozdrav
Nikola

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.