Utisci sa vebinara: Finansijska i profesionalna podrška za stručnjake i apsolvente iz dijaspore – program “Migracije i dijaspora”

nk-odjava-giz-webinar-program-migracije-i-dijaspora-mk
Početna Posao Utisci sa vebinara: Finansijska i profesionalna podrška za stručnjake i apsolvente iz dijaspore – program “Migracije i dijaspora”

U saradnji sa organizacijom Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) iz Srbije organizovali smo u tokom prošle nedelje (12. i 13.10.2021) dvodelni vebinar predstavljanja programa “Migracije i dijaspora”. Tokom vebinara Snežana Antonijević, GIZ-ova koordinatorka za kvalifikovane povratnike i rad sa dijasporom, predstavila je zanimljive programske aktivnosti. Učesnici onlajn okupljanja saznali su kako da dobiju finansijsku i profesionalnu podršku bilo za kratkoročan ili dugoročan povratak u domovinu, kao i podršku za sprovođenje svoje poslovne ideje ili aktivnosti neprofitnih organizacija.
U ovom tekstu sumiramo za Vas utiske sa vebinara.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

U sjajnoj atmosferi na oba vebinara i uz brojna pitanja predstavljen je program “Migracije i dijaspora”, pred više od 20 učesnika. 

U utorak, prvog dana vebinara pored Snežane, učestvovao je i GIZ-ov regionalni menadžer za Zapadni Balkan, Gruziju i Ukrajinu Yuriy Didevych. Uz GIZ-ove “domaćine”, tokom vebinara su Dr. Marko Panić (kvalifikovani povratnik) i Maja Vukadinović (stručnjak iz dijaspore) podelili svoje iskustvo. Na prvom delu vebinara saznali smo između ostalog i
✅  kako pronaći odgovarajući posao u Srbiji za dugoročne povratnike, pri čemu se dobija dodatak na platu u prve 2 godine od preko 600€, kao i budžet za stručno usavršavanje i opremanje radnog mesta
✅  na koji način učestvovati kao ekspert iz dijaspore na kratkim projektima (do 6 meseci) i tako podeliti svoje znanje sa kolegama i koleginicama u Srbiji, pri čemu će biti plaćeni putni troškovi kao i nadoknada za troškove smeštaja i hrane u toku angažovanja.

Drugog dana, u sredu, pored Snežane Antonijević koja je predstavila programske aktivnosti “Dijaspora organizacije” i “Poslovne ideje za razvoj”, učestvovali su dva gostujuća referenta otkrivajući nam tajne i interesantne detalje iz svojih priči. Tako su Kenan Emini ispred Roma centra i Jelena Perić, preduzetnica i osnivač savetovališta za dojenje, mentalni i fizički razvoj porodice “Sunčev zrak”, podelili iskustva i utiske sa programa i tako odgovorili na mnoga postaljena pitanja. Sumirajući utiske, učesnici su u okviru drugog dela vebinara saznali
✅  kako dobiti podršku i finansijska sredstva do 7.000€ za pokrivanje troškova za  pokretanje sopstevnog posla u Srbiji.
✅  šta je potrebno za dobijanje i do 40.000€ po projektu za neprofitna udruženja i organizacije migranata u Nemačkoj koje za cilj imaju podsticaj razvoja u Srbiji kroz transfer znanja i tehnologije
✅  kao i koji su najbrži i najjeftiniji načini slanja novca iz Nemačke u Srbiju

Prezentacija programa sa vebinara

Kompletnu prezentaciju programa “Migracije i dijaspora” sa dvodnevnog vebinara možete pogledati ovde 👇
pmd-diaspora-ansprache_pra%cc%88sentation-sr-short

Kratak pregled aktivnosti programa „Migracije i dijaspora“

Globalni program „Migracije i dijaspora“ pod okriljem Centra za međunarodne migracije i razvoj (CIM) podržan je od Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i ima za cilj jačanje doprinosa migranata za razvoj njihove domovine putem deljenja znanja. U okviru ovog programa postoje četiri komponente koje ćemo ovde još jednom predstaviti, nakon čega ćemo Vas usmeriti ka daljim koracima ukoliko ste zainteresovani. 

1. Kvalifikovani povratnici (Returning Experts)
Podrška stručnjacima i koji su apsolvirali akademsko obrazovanje u Nemačkoj ili stekli značajno radno iskustvo u nemačkoj privredi, a koji žele da se vrate i potpomognu razvoju matice. U saradnji sa CIM-om pronaći ćete odgovarajući posao u domovini, dobijati dodatak na Vašu lokalnu platu u prve 2 godine, kao i budžet za stručno usavršavanje i opremanje radnog mesta, pomoć pri preseljenju i još mnoge druge pogodnosti.
➡️ 
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677. 

2. Stručnjaci iz dijaspore ( Diaspora Experts)
Kratkoročan povratak stručnjaka u domovinu. Neophodno je minimum dve godine relevantnog profesionalnog iskustva u određenom polju i aktivno prebivalište u Nemačkoj.  Program omogućava rad na volonterskoj bazi na projektima od 3 nedelje do 6 meseci. Pored doprinosa privredi matice i ličnog ispunjenja, putni troškovi će Vam biti plaćeni kao i nadoknada za troškove smeštaja i hrane u toku angažovanja.
➡️ 
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677. 

3. Poslovne ideje za razvoj (Business ideas for development)
Za one koje žele da pokrenu sopstveni posao u Srbiji, a trenutno žive u Nemačkoj, program poslovne ideje za razvoj nudi konsultantsku podršku u Nemačkoj i Srbiji kao i finansijsku pomoć do 7.000€ za pokrivanje troškova do samog osnivanja kompanije. U to spadaju npr. troškovi pravnih savetnika, istraživanja tržišta, poslovnog puta u domovinu, co-working prostorija, tehničkih i stručnih savetovanja i slično. Budući osnivači dobijaju grupni i individualan coaching za pisanje i sprovođenje poslovnog plana, kao i pristup velikoj mreži osnivača i potencijalnih poslovnih partnera i inkubatora u zemlji porekla.
➡️ 
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677.

4. Organizacije iz dijaspore (Diaspora organisations)
Za neprofitna udruženja i organizacije migranata registrovane u Nemačkoj koje za cilj imaju podsticaj razvoja u Srbiji kroz transfer znanja i tehnologije, program može da obezbedi i do 40.000€ po projektu, uz dodatna savetovanja vezana za slanje prijave i vođenje projekta. Jedan od najvažnijih uslova je da pomenuta organizacija ili udruženje u Nemačkoj ima i ugovorenu saradnju sa lokalnom partnerskom organizacijom, koja takođe mora biti neprofitna.
➡️ 
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677.

Projekat: Kako poslati novac kući?
U okviru globalnog programa “Migracije i dijaspora” nastao je i portal geldtransfair. Preko samog portala ne možete slati novac, ali na njemu možete videti koji su najbolji, najbrži i najjeftiniji načini slanja novca iz Nemačke u 35 zemalja širom sveta. U ovu listu zemalja ubrajaju se, između ostalih, Bosna i Hercegovina i Srbija. Portal vodi tim organizacije GIZ, koji svaka dva meseca proverava uslove različitih opcija i time održava aktuelnost informacija na portalu.

Ispred tima Nemačkog kutka zahvaljujem se svima koji su odvojili vreme da čuju nešto novo o ovom interesantnom programu i naravno Snežani na velikoj podršci tokom organizacije kao i našim referentima koji su podelili njihova iskustva sa učesnicima vebinara.
Radujemo se novim druženjima, a do tada – čitamo se na Nemačkom kutku 🙂

Veliki pozdrav
Nikola

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.