Utisci sa vebinara: Podrška pri povratku – globalni program “Migracije i dijaspora”

nk-odjava-giz-webinar-program-migracije-i-dijaspora-m
Početna Posao Utisci sa vebinara: Podrška pri povratku – globalni program “Migracije i dijaspora”

U saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) organizovali smo prošle srede vebinar tokom kog je Snežana Antonijević, projektna menadžerka Programa Migracije i dijaspora (PMD) predstavila projektne aktivnosti. Učesnici onlajn okupljanja saznali su kako svojim znanjem mogu pomoći razvoju privrede Srbije, kako da dobiju profesionalnu podršku i finansijska sredstva, bilo za kratkoročan, bilo za dugoročan povratak u domovinu, kao i podršku za sprovođenje svoje poslovne ideje. U ovom tekstu sumiramo za Vas utiske sa vebinara. 

U tekstu najave ovog vebinara, pisali smo o tome kako je nastao Program tj. ko su organizacije koje stoje iza njega. 

U sjajnoj atmosferi i uz brojna pitanja koja su upućena Snežani Antonijević (koordinatorka za kvalifikovane povratnike i rad sa dijasporom) predstavljen je program “Migracije i dijaspora”, pred više od 20 učesnika koji su tokom prezentacije saznali više o sledećim temama:
– Kako da se vratite u domovinu, kako da nađete odgovarajući posao i prenosom znanja stečenim u inostranstvu dobijete podršku u vidu dodatka na platu u trajanju od 2 godine,
– Kako da iskoristite svoje znanje i unapredite ekonomski razvoj Srbije svojim kratkoročnim angažovanjem u domovini,
– Kako možete dobiti konsultantsku podršku i novac za sprovođenje svojih poslovnih ideja u Srbiji,
– Kako Vaše udruženje u Nemačkoj može sarađivati sa neprofitnim organizacijama iz Srbije i time sprovoditi finansirane aktivnosti.
– Kako na lak i jednostavan način uporediti servise putem kojih možete slati novac u Srbiju.

Program „Migracije i dijaspora“ i 4 polja aktivnosti

Globalni program „Migracije i dijaspora“ pod okriljem Centra za međunarodne migracije i razvoj (CIM) podržan je od Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i ima za cilj jačanje doprinosa migranata za razvoj njihove domovine putem deljenja znanja. U okviru ovog programa postoje četiri komponente koje ćemo ovde još jednom predstaviti, nakon čega ćemo Vas usmeriti ka daljim koracima ukoliko ste zainteresovani.  

Returning Experts tj. kvalifikovani povratnici
U programu za dugoročni povratak CIM podržava potencijalne kvalifikovane povratnike srpskog porekla koji su završili obrazovanje u Nemačkoj ili stekli značajno iskustvo u nemačkoj privredi, a koji žele da se vrate u svoju zemlju porekla i tako daju važan doprinos njenom razvoju. Program sadrži, između ostalog, i:
– Savetovanje u vezi sa povratkom i karijernim vođenjem,
– Predlaganje slobodnih radnih mesta i povezivanje sa poslodavcima u zemlji porekla,
– Podrška u reintegraciji na tržište rada,
– Dodatak na platu u toku prve 2 godine, kao sredstva za opremanje radnog mesta i usavršavanje,
– Umrežavanje.
Marko Panić, doktor molekularne biologije koji se bavi razvojem uređaja za automatizaciju biohemijskih laboratorija, ispričao je tokom vebinara svoje iskustvo na Programu i tako dočarao zainteresovanima ovu ponudu PMD programa.
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677.

Diaspora Experts tj. stručnjaci iz dijaspore
U okviru programa koji podržava kratkoročan povratak stručnjaka u domovinu, eksperti koji imaju najmanje dve godine relevantnog profesionalnog iskustva u određenom polju i koji trenutno žive i rade u Nemačkoj mogu, na volonterskoj bazi, učestvovati kao eksperti iz dijaspore na kratkoročnim projektima (od 3 nedelje do 6 meseci) i tako podeliti svoje znanje sa kolegama u domovini. Program nudi, između ostalog, i:
– Savetovanje zainteresovanih i budućih stručnjaka iz dijaspore,
– Obuke o metodama uspešne razmene znanja,
– Organizacija skupova radi umrežavanja,
– Naknada troškova boravka, putnih troškova i troškova osiguranja,
– Pomoć tokom angažovanja.
Srećko Stopić, prof. dr, inženjer tehničkih nauka koji je svoje angažovanje u domovini više puta realizovao na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju baveći se hidrometalurgijom, sintezom nano-prahova i recikliranjem metala, ispričao je tokom vebinara svoje iskustvo na Programu.
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677.

Business ideas for development tj. poslovne ideje za razvoj
Za one koji žele da pokrenu sopstveni posao u Srbiji a trenutno žive u Nemačkoj, program “Poslovne ideje za razvoj” nudi konsultantsku i finansijsku podršku u Nemačkoj i Srbiji. Program nudi, između ostalog, i:
– Individualnu podršku u izradi i sprovođenju poslovnog plana,
– Finansiranje za pripremu osnivanja preduzeća (max 7.000 evra),
– Umrežavanje sa drugim osnivačima preduzeća, potencijalnim poslovnim partnerima, poslovnim mrežama, osnivačkim centrima i inkubatorima,
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677.  

PS: Pogledajte promotivni film (0:46min) snimljen u okviru Nemačke razvojne saradnje, kao podrška Privrednoj komori Srbije. Promotivni film je realizovan od strane globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije i dijaspora“ koji u Srbiji sprovodi GIZ: https://www.youtube.com/watch?v=7d6qarIM2Qo

Diaspora organisations tj. organizacije iz dijaspore
Za neprofitna udruženja i organizacije migranata registrovane u Nemačkoj koje za cilj imaju podsticaj razvoja u Srbiji kroz transfer znanja i tehnologije, program može da obezbedi velika finansijska sredstva. Jedan od najvažnijih uslova je da pomenuta organizacija ili udruženje u Nemačkoj ima i ugovorenu saradnju sa lokalnom partnerskom organizacijom, koja takođe mora biti neprofitna. Program nudi, između ostalog, i:
– Bespovratna finansijska sredstva za manje projekte u Srbiji (do 40.000 evra),
– Savetovanje za apliciranje, planiranje i realizaciju projekta,
– Organizaciju skupova u cilju umrežavanja,
– Različite obuke aktivnim članovima organizacije.
Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovom programu ili jednostavno želite da saznate više o njemu, javite se direktno Snežani na [email protected] ili putem telefona, Vibera ili Whatsapp-a na +381 63 220 677.

Geldtransfair: Kako poslati novac kući?

U okviru globalnog programa “Migracije i dijaspora” nastao je i portal geldtransfair. Preko samog portala ne možete slati novac, ali na njemu možete videti koji su najbolji, najbrži i najjeftiniji načini slanja novca iz Nemačke u više od 35 zemalja širom sveta. U ovu listu zemalja ubrajaju se, između ostalih, i Srbija i Bosna i Hercegovina. Saznajte više na geldtransfair.de

Prezentacija programa sa vebinara

Kompletnu prezentaciju programa “Migracije i dijaspora” možete pogledati ovde 👇
pmd-prezentacija

Ispred tima Nemačkog kutka zahvaljujem se svima koji su odvojili vreme da čuju nešto o ovom interesantnom programu i naravno Snežani na podršci tokom organizacije. Radujemo se novim vebinarima, a nadamo se uskoro i događajima uživo.

Veliki pozdrav!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.