Iskustvo studentskog rada u nemačkoj automobilskoj industriji – Ferienjob bei Daimler

NK-034-Iskustvo-studentskog-rada-u-nemačkoj-automobilskoj-industriji-–-Ferienjob-bei-Daimler
Početna Posao Iskustvo studentskog rada u nemačkoj automobilskoj industriji – Ferienjob bei Daimler

U Nemačkoj je normalno raditi tokom studiranja. Više od 50% studenata radi, dok neke statistike kažu da taj broj raste i do 76 %. Studenti imaju mogućnost da rade specijalno kreirane poslove namenjene studentima ili da rade Nebenjobs, što su u slobodnom prevodu sporedni poslovi. U Nebenjobs spadaju poslovi poput konobarisanja, slaganja rafova u samoposluzi, rad u bioskopu i slično. Ovaj tekst se bavi jednim od najplaćenijih studentskih poslova tzv. Ferienjob što je u slobodnom prevodu posao za vreme raspusta.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Ferienjob

Ferienjob su poslovi namenjeni studentima i đacima najčešće u fabrici za koje nisu potrebne visoke kvalifikacije. Ovi poslovi se vrše tokom zvaničnog raspusta univerziteta i škole. Kada je tačno raspust razlikuje se od univerziteta do univerziteta, ali su uglavnom u nekom periodu od jula do oktobra i od februara do marta.

Shodno tome, firme uglavnom dva puta godišnje nude Ferienjob, a konkurs se raspisuje tri do pet meseci unapred. Pored toga što su za poslodavca troškovi studenta radnika manji, pre svega zbog zdravstvenog osiguranja, studenti predstavljaju odličnu priliku da zamene radnike koji su na godišnjim odmorima sa svojim porodicama i decom koja su takođe na raspustu. Najbitniji uslov za dobijanje posla je potvrda studentskog statusa tzv. Immatrikulationsbescheinigung ( ima-tri-ku-lacions-be-ša-jni-gung). Pored toga, neophodan je dokaz o zdravstevenom osiguranju, kao i da posedujete svoj poreski broj. Uz to svakako šaljete svoj CV i motivaciono pismo. Elementarno znanje Nemačkog se uglavnom podrazumeva. Za posao se konkuriše direktno na stranici firme.

Daimler i najveća fabrika kamiona na svetu

Daimler je jedna od najstarijih autoindustrijskih firmi sveta. Na našim prostorima je retko ko čuo za Daimler, ali je svako čuo za njihov proizvod – Mercedes. Dakle, Mercedes kao firma ne postoji, već je to proizvod firme Daimler AG. Sam Daimler je organizovan tako da da ima više «kćerki firmi» koje se bave jednom delatnošću. Ja sam radio u Daimler LKW odnosno firmi koja proizvodi/sklapa Mercedes kamione u mestu Wörth nedaleko od Karlsruhe – mestu u kojem sam studirao. To je najveća fabrika kamiona na svetu površine 2.463.186 m². Toliko je velika da mi je od ulaza u fabriku do radnog mesta trebalo 18 minuta brzim hodom. Neke kolege i koleginice sa fakulteta su radile sa mnom u istoj fabrici, neki su bili u Daimlerovoj fabrici motora u Gagenau, dok neki nisu radili Ferienjob u Daimleru, već negde drugde.

Najveća fabrika kamiona na svetu - Daimler Woerth
Najveća fabrika kamiona na svetu – Daimler Woerth

Posao

Posao koji mi je bio dodeljen bio je u odeljenju zaduženom za hladnjake, a moj tim unutar odeljenja je bio zadužen za sklapanje istih. Delovi za hladnjak su dolazili sa različitih strana sveta, a mi smo u 12 koraka trebali da zašrafimo iste, namestimo šlauhe i slično. Nakon toga, hladnjaci su poslati timu na proizvodnoj traci koji ih je montirao u sam kamion. Bio sam jedini student u timu, dok su ostali bili stalno zaposleni.

Svaki od 12 koraka predstavlja jednu stanicu na kojoj radi jedan čovek. Tokom prve dve nedelje dobijete kolegu iz tima kao mentora koji vas nauči kako raditi na par stanica i upravljati potrebnim mašinama. Nakon toga, tokom celog radnog vremena radite na jednoj stanici, a u dogovoru sa timom možete sutra uzeti istu ili neku drugu stanicu za koju ste dobili obuku. Pored svog dela posla na stanici, obavezni ste da prekontrolišete da li je kolega sa prethodne stanice obavio sve kako treba tj. da mu se nije potkrala neka greška. Radilo se naporno i brzo, pa je tim u toku radnog vremena sklapao između 110 i 130 hladnjaka, u zavisnosti od toga kako je bilo propisano programom rada za dati dan. Ponekad se dogodi da proizvodna traka stane usled greške dobavljača i drugih faktora, što za Daimler predstavlja katastrofu, dok vi možete uživati u iznenadnoj pauzi bez bojazni da će vam išta biti odbijeno od plate, jer neće. Radilo se zvanično 9 sati dnevno, od čega je sat vremena bila pauza za ručak. U mom timu postojao je dogovor da svako ima još dodatnih 10 minuta pauze za cigaru. Naravno, svako je mogao da ide u WC po potrebi, sve dok je bilo kolega koje su spremne da preuzmu vaš deo posla. Sa ovih dodatnih 10 minuta pauze sam imao “sreće” jer kolega sa fakulteta koji je bio na traci nije imao ovakvu mogućnost zbog prirode posle. U kompleksu postoji velika kantina gde se može kupiti topli obrok za ručak, a fabrika ima i par malih samoposluga gde se mogu kupiti voće, grickalice, kobasice, sendviči i slično.

Kantina u fabrici
Kantina u fabrici

Rad u fabrici podeljen je u tri smene i to od 5:30 do 14:30, od 14:30 do 23:00 i noćna smena do 5:30. U kojim smenama se radi zavisi od tima, a moj tim je radio samo prve dve smene, naizmenično svake nedelje. Pored radnih dana, radila se svaka druga subota usled pojačane proizvodnje. Rad subotom se plaća 30% više kao i svaki sat koji radite pre 8:00 i nakon 20:00 časova, jer je to van standardnog radnog vremena. Dakle, ako hoćete maksimalnu platu, treba da radite noćne smene. Svako od radnika ima svoju identifikacionu karticu kojom otvora razna vrata u fabrici i koju provlači kada stigne i kad odlazi sa posla. To provlačenje kartice se zove abstempeln, a svaki kad sam to radio osećao sam se kao Fred Kremenko kada na crtanom filmu dođe na posao. Na osnovu provlačenja kartice se vodi evidencija koliko ste radili, a ako zaboravite da je provučete zvanično niste radili taj dan pa vam se odbija od plate. Meni se desilo da zaboravim da provučem karticu, ali je šef bio razuman da naknadno unese da sam ipak bio na poslu.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Plata

Ferienjob ugovor traje od mesec dana do tri i po meseca, a plate su fiksne za 40 sati rada nedeljno i 2011. su iznosile od 1.800 do 2.200 € bruto mesečno u zavisnosti od poslodavca. Na to ide još dodatna isplata za svaki sat koji ste radili pre 8:00 i nakon 20:00 časova ili vikendom ukoliko je to bio slučaj. Na kraju meseca može se sakupiti oko 2.600 € bruto, a ako ste radili noćne smene i do 4.000 €. Od bruto sume odbijaju se porezi i doprinosi, tako da manje para stvarno legne na račun. Ipak, na kraju godine možete podneti zahtev za povraćaj poreza. Studenti uglavnom mogu povratiti ceo porez jer su im godišnja primanja po nepisanom pravilu ispod propisane sume neophodne za život tj. sume koja se ne oporezuje. Ova suma se takođe zove granica siromaštva i menja se svake godine. Danas, 2017. godine, iznosni oko 8.630 € godišnje. Uz ugovor dobijate i dane odmora koje niste obavezni da uzimate. Ako ne uzmete dane odmore po isteku ugovora dobijate ih isplaćene.

Iako je plata bila odlična, meni ovaj posao nije predstavljao zadovoljstvo i samo me je dodatno motivisao da se potrudim oko fakulteta kako ne bih doveo sebe u priliku da opet radim u fabrici na proizvodnoj liniji.  Sa druge strane, kolege iz tima su bile zadovoljne poslom i radili su u fabrici već dosta dugo. Iako je moja pozicija bila dosta naporna, kolegi sa fakulteta je zapala još napornija pa se nisam mogao žaliti. Sa druge strane, kolegi sa fakulteta koji je dobio posao u fabrici motora je upala kašika u med jer je radio samo noćne smene, a glavno opterećenje mu je bilo da ne zaspi i ne propusti trenutak kada je trebao da pritisne određeno dugme na mašini.

Ferienjob je odlična prilika da studenti okuse fizički rad u fabrici i pritom zarade dobru svotu novca od koje mogu da izdržavaju sebe bar narednih šest meseci. Isplati se konkurisati u fabrikama koje nisu blizu mesta studija jer od plate možete sebe platiti i smeštaj i zaraditi pristojnu svotu novca. Nemački kutak želi svima koji konkurišu za Ferienjob sreću i još veće plate nego što su bile 2011. godine.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

17 Responses

  1. Zdravo Snezana,

   da. Da li se oporezuje zavisi od visine zarade, ne od godina, bracnog statusa i pasosa.

   Veliki pozdrav,
   FSP

  1. Zdravo Snezana,

   da. Da li se oporezuje zavisi od visine zarade, ne od godina, bracnog statusa i pasosa.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 1. Zdravo Filipe,
  Meni zanima dali studenti koji studiraju u Srbiji i ostale zemlje bivše SFRJ-a imaju ista prava da konkurišu na ove poslove kako ih nazivate Ferienjob.

  1. Zdravo Xhelil,
   ne znam da li je moguce. Ne verujem da jeste jer ti studenti nemaju boravisnu i radnu dozvolu u Nemackoj.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 2. Zdravo Filipe,
  Meni zanima dali studenti koji studiraju u Srbiji i ostale zemlje bivše SFRJ-a imaju ista prava da konkurišu na ove poslove kako ih nazivate Ferienjob.

  1. Zdravo Xhelil,
   ne znam da li je moguce. Ne verujem da jeste jer ti studenti nemaju boravisnu i radnu dozvolu u Nemackoj.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 3. Ja sam cuo da da studenti konkurisu preko nekih agencija koje srede radnu dozvolu unapred a boravisnu dozvolu tek kad idu tamo, n.p.r. na 3 meseca koliko imaju ugovor o radu.
  Ali to nije oficijelno.

  1. To ces onda morati da se raspitas kod tih sto su ti to rekli. Ja iskustva sa agencijama nemam jer mi njihova pomoc nikad nije trebala.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 4. Ja sam cuo da da studenti konkurisu preko nekih agencija koje srede radnu dozvolu unapred a boravisnu dozvolu tek kad idu tamo, n.p.r. na 3 meseca koliko imaju ugovor o radu.
  Ali to nije oficijelno.

  1. To ces onda morati da se raspitas kod tih sto su ti to rekli. Ja iskustva sa agencijama nemam jer mi njihova pomoc nikad nije trebala.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 5. Pozdrav,

  Da li ste upoznati postoji li nacin da se radna dozvola sto se dobije za strane studente (Ferien Job) nekako promijeni u radnu vizu, bez da se ide preko ambasade? Znaci direkt u Njemackoj? rijec je o studentu iz BiH

  Hvala puno unaprijed

 6. Pozdrav,

  Da li ste upoznati postoji li nacin da se radna dozvola sto se dobije za strane studente (Ferien Job) nekako promijeni u radnu vizu, bez da se ide preko ambasade? Znaci direkt u Njemackoj? rijec je o studentu iz BiH

  Hvala puno unaprijed

 7. Pozdrav Filipe,
  Treba mi savet kroz upute, kako konkurisati i raditi u Daimler firmi ili sličnoj?
  Tvoje iskustvo si nam odlično predstavio i imam želju da u istoj firmi radim.
  Student sam mašinskog fakulteta, i prethodno sam imao iskustva u timskom radu na proizvodnoj liniji jedne manje kompanije na našim prostorima…

  Unapred zahvalan.!

 8. Pozdrav Filipe,
  Treba mi savet kroz upute, kako konkurisati i raditi u Daimler firmi ili sličnoj?
  Tvoje iskustvo si nam odlično predstavio i imam želju da u istoj firmi radim.
  Student sam mašinskog fakulteta, i prethodno sam imao iskustva u timskom radu na proizvodnoj liniji jedne manje kompanije na našim prostorima…

  Unapred zahvalan.!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.