Kako studenti u Nemačkoj tokom leta zarade preko 4.000 evra? Studentski poslovi

NK-Kako-studenti-u-Nemačkoj-tokom-leta-zarade-preko-4.000-evra-studentski-poslovi
Početna Posao Kako studenti u Nemačkoj tokom leta zarade preko 4.000 evra? Studentski poslovi

U Nemačkoj trenutno ima nešto više od 2.8 miliona studenata, što predstavlja najveći broj ikada. Struktura, demografske odlike studenata i popularni smerovi se menjaju, čak su i i studije postale skoro besplatne –  ipak ono što se ne menja je da studenti rade tokom studija. Različiti izvori navode druge brojke, ali kažu da između 51% i 74% studenata radi. Neki rade da bi imali dodatni džeparac, neki da bi stekli finansijsku nezavisnost od roditelja, dok neki rade jer nemaju drugog izbora. Dakle, posao tokom studija je normalna stvar i radno iskustvo je cenjenije nego završavanje studija u roku. Studenti MINT[1] smerova uglavnom rade u struci, dok se ostali snalaze kako znaju i umeju. Bitno je napomenuti da studenti sa non-EU državljanstvom i studenti iz Hrvatske odnosno studenti koji imaju vizu na osnovu § 16 Abs. 3 AufenthG imaju manja prava na rad. Naime, dozvoljeno im je da rade samo 120 dana u godini odnoso 240 polu dana tj. 240 puta po 4 sata dnevno. Ovo ograničenje se odnosi na rad koji ne spada u grupu studentische Nebentätigkeiten odnosno sporedne studentske aktivnosti. U ovom tekstu ću opisati razne vrste studentskih poslova kao i primanja koju idu uz njih.

Stručna praksa – Praktikum

Stručna praksa može biti obavezna ili svojevoljna tj. Pflichtpraktikum ili freiwilliges Praktikum. Obavezna stručna praksa u trajanju od minimum 90 radnih dana je tipična za hohšule dok studenti univerziteta je rade svojevoljno tokom ili nakon studija. Stručna praksa znači da radite 40 sati nedeljno i niste zaduženi za kuvanje kafe, što je nažalost praksa na Balkanu, već ste uključeni u operativni rad firme ili radite na nekom sporednom projektu. Prosečna plata za studente MINT smerova je 800 € bruto, može i da dostigne i do 1.600 € u zavisnosti od Vaših pregovaračkih veština, znanja, iskustva, smera i u neku ruku ocena. Sa druge strane, prosečna plata studenta društvenih nauka se kreće u rasponu od 300 €  do 800 € bruto mesečno. Radni dani tokom obavezne stručne prakse se ne broje u dozvoljene radne dane po godini.

Praktikum
Izvor: deutschlands100.de

Radni student – Werkstudent

Verkštudent ili na nemačko-engleskom Working student – u slobodnom prevodu radni student – je, po mom znanju, specifično za Nemačku. Predstavlja posebnu vrstu ugovora po kojima se studenti obavezuju da rade do 20 sati nedeljno za firmu po satnici od 9 € do 19 € bruto, u zavisnosti od firme, pregovaračkih sposobnosti i znanja koje donosite. Kao i na praksi, ne kuva se kafa nego se očekuje velika odgovornost. Fiksno radno vreme ne postoji tako da sve zavisi od dogovora Vas sa vašim timom i menadžerom. Može da se desi da preskočite koju nedelju, pa onda neke druge nedelje odradite više od 20 sati nedeljno. Učestala je praksa da tokom raspusta radite 40 sati nedeljno, a tokom ispitnog roka ne radite uopšte  – samo sate koje ste radili morate uvek da knjižite tako da na papiru uvek radite do 20 sati nedeljno. Može da se desi da npr. radite ceo avgust i septembar, a da se na poslu ne pojavite u oktobru i novembru – s’tim što ćete dobiti platu za sva četiri meseca. Studenti MINT smerova su uglavnom zaposleni kao radni studenti. Za razliku od obavezne prakse, dani koje radite se broje u dozvoljene radne dane po godini.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Završni radovi – Bachelor- und Masterthesis

Bachelorthesis odnosno završni rad osnovnih studija i Masterthesis odnosno završni rad master studija može da se piše kako na univerzitetu, tako i u firmi. U firmi je rad plaćen i u proseku iznosi 800 € bruto za 40 sati Vašeg vremena nedeljno. Na univerzitetu se završni rad uglavnom ne plaća, mada može da se nađe i sa platom.

Praksa, završni radovi i pozicija radnog studenta su ujedno za firmu neka vrsta probnog perioda, jer imaju dovoljno vremena da Vas upoznaju i da vide da li ste podobni za posao u njihovoj firmi kada završite sa studijama. Često studenti započinju profesionalnu karijeru u firmama u kojima su radili kao studenti.

Rad na univerzitetu – Studentische Hilfskraft

Kao student imate dosta mogućnosti rada na univerzitetu i najbolje je da se informišete na stranicama svog fakulteta i univerziteta. Za takav posao dobijate ugovor “Studentski pomoćnik” odnosno studentische Hilfskraft (študentiše hilfskraft).  Možete da radite kao asistent profesora tj. Tutor što znači da držite vežbanja iz određenog predmeta za studente iz semestra ispod vas. Vežbe sami pišete u dogovoru sa profesorom tj. u zavisnosti koliko je stigao sa gradivom. Profesori su i znatiželjni da saznaju od Vas kako se studenti snalaze i na čemu treba još da rade. U zavisnosti od predmeta neki put ćete pregledati domaće i/ili Probeklausur odnosno probni ispit. Satnica je uslovljena zakonom i iznosi oko 8,5 € bruto. Ipak, dosta profesora uvažava da je satnica veoma niska pa kao kompenzaciju dobijate više sati plaćeno. Npr. za neki predmet Vam možda treba 9 sati rada nedeljno tj. 36 sati mesečno ali će Vam profesor dati ugovor po kome zvanično radite 45 sati mesečno. Da bi dobili posao možete da se obratite profesoru, a neki put će i profesori Vas pitati da li želite da radite sa njima – nepisano pravilo da biste dobili posao tutora je da treba da položite ispit sa mininum 2.0 ocenom. Pored tutora možete da radite u naučnom timu profesora, u administraciji ili kao pomoćnik na katedri. S’ tim što plate ovakvih poslova uglavnom imaju višu satnicu.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Posao za vreme raspusta – Ferienjob

Ferienjob odnosno posao za vreme raspusta je posao namenjen đacima i studentima – što znači da bi uopšte mogli da konkurišete morate da imate dokaz da studirate na Nemačkom univerzitetu tzv. Immatrikulationsbescheinigung [Ima-tri-kulacions-bešajnigung]. Uglavnom to predstavlja veoma dobro plaćeni rad u fabrici za koje nisu potrebne kvalifikacije. Na primer, možete da radite na traci u fabrici Mercedesa[2], BMW-a, Audija itd. i npr. da šrafite hladnjake u kamione ili da monitirate gume ili da sklapate kutije i tako dalje. Možete da radite u fabrici kozmetike i da prepakujete kartone ili da slažete police ili šta već. Ima brdo fabrika koje nude leti ovakve poslove i zajednički imenilac za sve njih: kvalifikacije nisu potrebne osim nekog elementarnog znanja Nemačkog, radićete jedno te isto po ceo dan i radi se u tri smene uglavnom od šest do tri, od tri do 11 i noćna smena. Za svak sat koji radite pre osam ujutru i posle 18 časova poslodavac je obavezan zakonom da Vam da veću satnicu jer radite van normalnog radnog vremena.

Daimler Woerth Ferienjob.jpg
Daimler Woerth – Najveća fabrika kamiona na svetu nudi letnje poslove za studente

Prosečna bruto plata se kreće oko 2.200 € mesečno, plus na to dolaze ekstra pare za svaki sat koji ste radili vikendom ili van normalnog vremena tako da na kraju meseca uglavnom dobijete oko 2.500 € bruto. Pošto kao student za godinu dana po pravilu zaradite manje od 8.004 € bruto, imate pravo na povraćaj celokupnog poreza tako da na kraju od 2.500  € bruto Vama ostane oko 2.100 € neto. Neke fabrike su dosta daleko od mesta studiranja, čak i na drugom kraju Nemačke, ali se ipak isplati iznajmiti neku sobu u tom mestu i odraditi tu šljaku. Studenti mogu da rade ovaj posao od jednog do tri meseca – često rade dva i po – tako da preko leta mogu sigurno da zarade bar 4.000 € neto. Ovo je odlična svota novca od koje možete da vratite dugove ako ste zajmili pare da bi došli u Nemačku; pare od kojih možete da živite u narednom periodu odnosno možete manje da radite sledećeg semestra i više da se fokusirate na studije; a možete i da ih potrošite na ono šta je srcu drago.

Sporedni posao – Nebenjob

Nebenjob – u slobodnom prevodu sporedni ili dodatni posao – predstavlja vrstu poslova koji nisu specifični za studenta ali često ih oni rade. Neki su ograničeni na 450 € neto mesečno, a neki su plaćeni po satnici. Satnica se uglavnom kreće između 8 i 12 € bruto i uključuje poslove kao konobarisanje, barmen, prodavac u butiku, slagač robe u samoposluzi, pomoćnik u kancelariji, radnik u bioskopu, radnik u call centru, dostavljač brze hrane, promoter, noćni stražar, bejbi siter, držanje privatnih časova (satnica 20 €), itd.  Neki od ovih poslova uključuju zvanično manju satnicu po ugovoru, a ostatak keša ide na ruke. Neki od ovih poslova ne uključuju ni ugovor, već sve ide na ruke. Da li ćete prihvati takav posao je samo Vaša odluka.

Kao što vidite naći posao kao student u Nemačkoj nije nemoguća misija, pogotovo ako studirate neki od MINT smerova. Šta više lakše ga je naći nego bilo kakav posao u domovini. Ako planirate da studirate u Nemačkoj oslobodite se nepotrebnog pritiska da sve morate da završite u roku, već kao i Nemci krenite da radite tokom studiranja – ako uspete da nađete posao u struci, to vam je mnogo veći plus nego da završite u roku.

Za svaku vrstu posla da bi konkurisali Vam treba CV, prijavna forma i motivaciono pismo. Ukoliko se bavite programiranjem i zanima Vas posao u Nemačkoj, slobodno nam se javite sa Vašim CV na kontakt(at)nemackikutak.com. Uzmite u obzir, da treba da planirate minimum pet meseci unapred, jer proces dobijanja vize traje u proseku tri meseca. Ovo naravno ne važi za građane Hrvatske pošto su oni članovi EU tako da mogu kratkoročnije da planiraju. Znanje Nemačkog nije obavezno, ali što bolje znate Nemački, lakše možemo da Vam pomognemo oko posla.

Nemački kutak želi svim studentima puno sreće pri pronalaženju posla!

_________________

[1] MINT je skraćenica od Mathetamtik, Informatik, Naturwissenschaften, Tehnik. Na Engleskom je STEAM od science, technology, engineering, mathematics. Prevod na naš nisam našao.
[2]  Mercedes zapravo nije firma već proizvod firme koja se zove Daimler tako da zapravo radite u Daimlerovoj fabrici.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.