Iskustvo studentskog rada u nemačkoj softverskoj kompaniji – SAP

NK-035-Iskustvo-studentskog-rada-u-nemačkoj-softverskoj-kompaniji-–-SAP
Početna Posao Iskustvo studentskog rada u nemačkoj softverskoj kompaniji – SAP

U Nemačkoj je normalno raditi tokom studiranja. Više od 50% studenata radi, dok neke statistike kažu da taj procenat raste i do 76%. Studenti imaju mogućnost da rade namenski kreirane poslove namenjene studentima ili da rade Nebenjobs, odnosno u slobodnom prevodu sporedne poslove. U Nebenjobs spadaju poslovi poput konobarisanja, slaganja rafova u samoposluzi, rad u bioskopu i slično. U jednom od prethodnih tekstova smo prenosili iskustvo studentskog posla Ferienjob, dok u ovom prenosimo iskustvo pozicije za završne naučne radove i Werkstudent, što je u slobodnom prevodu radni student.

O SAP-u

Pet radnika IBM-a u istraživačkom centru u Nemačkoj je krajem 60-ih godina pokušalo objasniti menadžmentu da postoji potencijal u softeru koji će pomoći funkcionisanju preduzeća. Pošto u menadžmentu nije bilo sluha godinama za tu ideju, njih petorica su dali otkaz i 1972. osnovali SAP. Danas je SAP najveća softverska kompanija za softvere koji oslikavaju procese preduzeća i potpomažu rad kompanija. Primera radi, sve što radnici iz računovodstva i finansija mogu da rade, poput fakturisanja, zatvaranja knjiga ili finansijskog planiranja, mogu raditi pomoću SAP softvera. Sve što kolege iz nabavke rade (slanje porudžbina, analiza dobavljača itd.), mogu raditi pomoću SAP softvera. Kolege koji planiraju proizvodnju i zanimaju se pitanjima koliko i kad čega je potrebno, mogu raditi to sa SAP softverima. Po zvaničnim podacima, preko 75% svih finansijskih transakcija sveta ima dodir sa SAP softverima. Danas SAP broji kancelarije u više od 130 zemalja i za njega radi više od 87.700 ljudi. Godine 2016. proglašen je za najboljeg poslodavca u Nemačkoj, Kanadi i VB i drugim zemljama, a u mnogim državama se nalazi u top 10 poslodavaca. Ogroman je uspeh biti proglašen za najboljeg poslodavca u jednoj zemlji, a još veći u više zemalja tako različitih kultura.

SAP najbolji poslodavac u zemljama širom sveta
SAP najbolji poslodavac u zemljama širom sveta

O studentskom poslu

SAP veoma dobro tretira studente i nudi im četiri vrste ugovora: Praktikum, Werkstudent, Abschlussarbeit i Duales Studium odnosno praksu, radni student, završne naučne radove (bečelor, master i doktor) i dualne studije. Za sve poslove konkuriše se preko zvanične stranice firme. Za razliku od studentskih poslova na Balkanu, u Nemačkoj se ne očekuje da kuvate kafu, već se od vas očekuju ozbiljan pristup poslu i rezultati. Studentski posao je takođe i podrazumevano plaćen, kako u SAP-u, tako i u ostalim firmama.

Imao sam priliku da u kooperaciji sa svojim univerzitetima i SAP-om pišem završne naučne radove kako osnovnih tako i master studija, kao i da tokom studija radim kao Werkstudent. Završni rad osnovnih studija sam proveo u SAP-ovoj centrali, koja se nalazi u malom selu Walldorf nadomak Manhajma. Na toj lokaciji se nalazi ogroman poslovni kompleks u kojem radi više od 10.000 radnika, a ja sam bio u laboratorijskom timu za mobilne tehnologije, bankarstvo, osiguranja i inovacije. Tu smo radili na inovativnim osiguravajućim konceptima uz pomoć Internet of Things, plaćanjima pametnim satovima i naočarama poput Pabble i Google Glass, inovativnim konceptima cirkulisanja novca, BlockChain i sličnim temama.

Nakon toga sam se preselio u Berlin, gde sam u početku kao Werkstudent bio u savetodavnom timu jednog SAP produkta i imao priliku da razvijam frontend za jedan SAP proizvod. Nakon toga sam tokom završnog rada master studija bio u primenjeno-istraživačkom timu za veštačku inteligenciju, gde smo se bavili temama poput natural language understanding, deep learning, machine learning, knowledge graphs i slično.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

O radnoj atmosferi i benefitima

Kultura rada u SAP-u je veoma predusretljiva i sa svima ste na Ti – sa kolegama i svojim šefom, sa šefom vašeg šefa i njegovim šefom i sve do upravnog odbora i direktora. Sa kojom god poteškoćom da se susrećete, možete se obratiti za pomoć bilo kojoj osobi u celoj firmi, a ona će ako ne pomoći, onda vas makar uputiti na nekoga ko može da vam pomogne. Takođe, možete se bez ustručavanja obratiti svakoj osobi u firmi i popričati sa njom. Svejedno da li ste na početku studija ili već završavate master, sve kolege vas uvažavaju sa poštovanjem i vaše ideje i predlozi će biti sigurno saslušani, a sa velikom verovatnoćom i prihvaćeni pod uslovom da su dobri. Pretpostavljam da je ovakva kultura posledica direktnog uticaja osnivača SAP-a, jer oni nisu bili saslušani tokom svog rada u IBM-u, čime je sam IBM izgubio milijarde. Istu grešku SAP ne želi da ponovi. Kancelarije u SAP-u širom sveta imaju tzv. Coffee Corners gde možete sesti sa kolegama na pauzu ili prodiskutovati nešto vezano za posao ili čak pozvati prijatelje da svrate na kafu. Kao kod većine IT firmi, postoje prostorije sa stoni tenisom, stoni fudbalom, bilijarom, konzolama i ostalim zanimacijama. U SAP-u je glavni jezik Engleski tako da znanje Nemačkog nije neophodno, ali sve uglovnom zavisi od tima u kome radite.

Coffee Corner u SAP-u u Berlinu
Jedan od Coffee Corners u SAP-u u Berlinu

Kao zaposleni u SAP-u imate mnoge benefite, a mnoge od njih imate i pod studentskim statusom. Primera radi, imate besplatan ručak, kafu, čaj, vodu. Uredno ste, kao i svi zaposleni, pozvani na razne događaje koje organizuje firma, pa i na Božićnu proslavu. Možete i sami zamisliti kakav se festival organizuje u Valdorfu tokom Božića, koji poseti 5000 ljudi, a što je tek polovina ukupno zaposlenih. Povrh toga, nije strano da vas nadređeni uputi sa timom na konferencije koje se bave istim temema kao i vaš tim i pritom pokrije sve troškove. Shodno tome, i sâm sam prisustvovao konferencijama na temu veštačke inteligencije, dok su kolege studenti iz drugog tima išli u San Francisko na Apple konferenciju. Atmosfera u firmi je multikulturna i inkluzivna, a SAP to aktivno podržava održavajući različite događaje koji to promovišu. Na osnovu te inicijative pomagao sam u organizaciji kulturnih događaja više zemalja, a i sâm sam organizovao događaj srpske kulture, naravno uz pomoć kolega.

sap-calcture-2
Dan Srpske kulture u SAP-u: Gostovanje KUD-a “Zlatni Opanak” iz Berlina
sap-culture
Dan Srpske kulture u SAP-u

Pored navedenih stvari, nije strano da dobijete neku plaćenu obuku, a studenti dobijaju na poklon i Vermögswirksame Leistung, odnosno neku vrstu investicije u ličnu imovinu. Radno vreme je fleksibilno i možete u dogovoru sa timom doći i ići sa posla kako želite sve dok ispostavljate dogovorene ciljeve i rezultate. Rad od kuće je isto dozvoljen i za njega vam ne trebaju posebne dozvole, bitno je samo da se dogovorite sa svojim timom. Plate za prakse, završne naučne radove osnovnih i master studije su propisane platnim razredima i oko njih nema pregovora. Sa druge strane, plate za Werkstudent se u Nemačkoj kreću od 9 do 18 € bruto po satu, a prosek je 11 €. Kolika će biti vaša satnica zavisi od vaših pregovaračkih sposobnosti, znanja, struke, iskustva i posla za koji konkurišete. U SAP-u postoji nešto prostora za pregovore, ali savetujem da ne budete halapljivi jer taj evro više ne znači mnogo u odnosu na sve benefite koje dobijate nezavisno od visine plate. Uz svaki ugovor dobijate i dane odmora koje ne morate uzeti, već možete nakon isteka ugovora da ih isplatite.

Sve u svemu, SAP je odlično mesto za rad gde možete mnogo naučiti, raditi na standardnim ili inovativnim temama i uticati na rad i organizaciju mnogih firmi u celom svetu. Neka od SAP-ovih predavanja i obuka možete slušati besplatno na OpenSAP platformi. Nadam se da sam uspeo verodostojno da prenesem atmosferu iz SAP-a i da ste stekli utisak kako je biti član SAP tima. Svima koji se odluče da konkurišu za posao u SAP-u, Nemački kutak želi puno sreće i uspeha 😊

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.