IT stručnjaci zarađuju rekordne plate – Studija o platama u nemačkom IT sektoru

NK-62-IT-stručnjaci-zarađuju-rekordne-plate-–-Studija-o-platama-u-nemačkom-IT-sektoru
Početna Posao IT stručnjaci zarađuju rekordne plate – Studija o platama u nemačkom IT sektoru

U prethodnim tekstovima prenosilo smo različita istraživanja o platama u Nemačkoj. U ovom tekstu prenosimo veliku studiju Compensation Partner i ComputerWoche iz decembra 2017. o platama u IT sektoru. Rezultate njihove studije iz decembra 2016. godine smo prenosili ranije. IT industrija svakodnevno raste, otvaraju se nova radna mesta, a IT stručnjak je deficitirano zanimanje. Ne samo u Nemačkoj, reklo bi se u celom svetu. Pošto je potražnja dosta veća od ponude, IT ima prostor za rast.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Zarade po IT profesiji

Sprovedena studija analizira ukupno 29 IT profesija, a njihov uzorak uključuje 910 preduzeća, i 10.465 radnika. Pod radnike spadaju kako eksperti, tako i rukovodioci. U odnosu na 2016. godinu, plate rukovodioca su porasle za 2,8%, a plate eksperata za 3%. Godišnja bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade poput bonusa, provizije, premije i sličnog!

Kao i ranijih godina, tri najplaćenije profesije unutar IT su stručnjaci za bezbednost sa godišnjom bruto platom od 74,500 €, slede rukovodioci IT projekta sa 72,500 € i i SAP savetnici sa 72,000 € prosečno. Tabela ispod pokazuje prosečne godišnje bruto plate po IT profesiji

developer-salary-germany
Prosečne godišnje bruto plate po IT funkciji. Bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade kao što su bonusi, provizije, premije i ostalo.

Plata raste uz radno iskustvo

Što više radnog iskustva, to veća plata pokazuju takođe rezultati ove studije. Početnici do tri godine radnog iskustva prosečno zarađuju 42.000 bruto godišnje. Sa tri do šest godina iskustva, prosečna plata iznosi 51.000, dok sa sedam do deset godina plata je 54.000 € bruto godišnje. Sa preko 10 godina radno iskustva, radnici mogu zaraditi u proseku oko 66.500 € bruto godšnje. Ove plate se odnose na eksperte odnosno ljude bez odgovornošću prema osoblju. Vođe timova, odeljena i IT-a zarađuju znatno više iznose.

Godišnja bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade poput bonusa, provizije, premije i sličnog
Godišnja bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade poput bonusa, provizije, premije i sličnog

Što veća firma, to viša plata

Kao i druge studije, tako i ova jasno vidi da su plate veće u većim kompanijama. Mala preduzeća do 100 zaposlenih plaćaju u proseku 50,000 €. Kolege iz srednjih preduzeća zarađuju u proseku 9,000 više odnosno oko 59.000 €, dok kolege iz velikih preduzeća za godinu dana u proseku zarade oko 78.000 € bruto godišnje. Tabela ispod pokazuje platu po veličini firme.

Godišnja bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade poput bonusa, provizije, premije i sličnog
Godišnja bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade poput bonusa, provizije, premije i sličnog

Pokrajina utiče na platu

Kao i u drugim studijama, tako se i iz ove vidi da su plate u Zapadnoj Nemačkoj više od plata u Istočnoj. Iz rezultata studije se isto vidi da su pokrajine Zapadne Nemačke bliže prosečnoj zaradi. U gradovima poput Štutgarta i Minhena su plate znatno više jer se tamo nalaze centrale preduzeća, a zahvaljući bankarskom sektoru su plate u Frankfurtu na Majni najviše, objašnjava Compensation Partner. Sledeća tabela pokazuje zarade po gradovima u odnosu na prosečnu plata na saveznom nivou. To znači, primera radi da Frankfurt na Majni sa 121,39% ima plate koje su 21,39% iznad saveznog proseka, dok Drezden sa 81,46%, plate koje su 18,54% niže od saveznog proseka.

54c_nk_velikestudijaoitplatama

Visoka potražnja za IT stručnjacima i dalje je tu što dovodi do stabilnog rasta plata. IT industrija nudi unosne plate, dok IT stručnjaci mogu imati visoke plate tokom cele karijere, zaključuje ova studija.

Ako se bavite programiranjem, a zanima Vas praksa ili posao u Nemačkoj, slobodno nam pošaljite CV i vreme kada biste radili u Nemačkoj na posao(at)nemackikutak.com. Uzmite u obzir da treba da planirate minimum četiri meseca unapred, jer proces vađenja svih papira traje u proseku tri meseca. Ovo naravno ne važi za građane Hrvatske pošto su oni članovi EU tako da mogu kratkoročnije da planiraju. Znanje Nemačkog nije obavezno, ali što bolje znate Nemački, lakše možemo da Vam pomognemo oko posla.

Svim IT stručnjacima koji nameravaju doći za Nemačku, Nemački Kutak želi puno uspeha i berićetne plate 😊

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

One Response

  1. Jako kvalitetna i detaljna studija, koja još jednom potvrđuje da se znanje itekako cijeni i plaća u Njemačkoj (što se ne može reći za većinu balkanskih zemalja). Rast prihoda s godinama radnog staža je još jedan motivirajući faktor za sve stručnjake.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.