Kako besplatno slati pare u domovinu

NK-029-Kako-besplatno-slati-pare-u-domovinu
Početna Život Kako besplatno slati pare u domovinu

Dosta ljudi iz dijaspore šalje povremeno ili redovno novce svojima u domovini. Cenu koju banke i/ili WesternUnion i MoneyGram traže za ovu uslugu je uglavnom tolika da se osećamo opelješenim. Sa druge strane banke isto znaju da se ugrade za proviziju a ako ne za proviziju, onda za taksu, ako ne za taksu, onda za naknadnu, ako ne za naknadnu onda već nađu nešto četvrto. Slanje novca u Hrvatsku je nešto lakše jer je ulaskom u EU Hrvatska uključena u SEPA sistem. U ovom tekstu ću objasniti ukratko šta je SEPA sistem i kako iz Nemačke slati novac kako u Hrvatsku, kao članicu EU, tako i u ostale države bivše Jugoslavije.

SEPA Sistem

SEPA je akronim od Single European Payments Area i, u najkraćim crtama, predstavlja uniformni bankarski standard plaćanja unutar EU, koji time sakriva kompleksnost transfera novca u inostranstvo (u druge članice EU i članove SEPA) čime plaćanja izlgledaju identična onim unutar zemlje i po istoj ceni. To uglavnom znači da su besplatna. SEPA donosi prednosti svim licima uključenim u plaćanja. Iz perspektive potrošača to su korišćenje svoje kartice u inostranstvu bez naknade i besplatno slanja novca. SEPA sistem je idejno nastao 2000. godine, 2008. su krenula prva vrsta SEPA plaćanja. Od 2014. godine postoje još samo SEPA plaćanja. SEPA plaćanja su prepoznatljiva po tome što kada prebacujete negde novac, ne treba Vam više broj računa i broj banke, već IBAN i BIC. Pokretači SEPA su Evropska Centralna Banka i Evropska Komisija. Danas je 34 zemalja priključeno SEPA sistemu, od kojih su 28 članice EU, a preostale države su Norveška, Island, Lihenštajn, Švajcarska, San Marino i Monako.

nemacki-kutak-sepa

Možda se pitate čemu ova priča oko SEPA, ali sve će biti jasnije u sledećem paragrafu. Elem, postoje tri bitna SEPA instrumenta plaćanja, od kojih su za nas važna dva: SEPA debitna plaćanja (SDD) odnosno povlačenja para sa računa i  SEPA kreditna plaćanja (SCT) odnosno uplaćivanja para sa jednom računa na drugi. Da ne bude zabune, SEPA kreditna plaćanja nemaju veze sa kreditima i kreditnim računima, već se radi o tehničkoj strani odvijanja plaćanja.

Besplatno slanje preko ComDirect

Kratko o online bankama i ComDirect

ComDirect je veoma poznata nemačka online banka sa centralom u Kvikbornu, maloj varoši iznad Hamburga. Osnovana je 1994. godine kao ćerka druge najveće nemačke banke – Commerzbank. Online banka znači da banka nema svoje filijale već se sve odvija online putem interenet stranice, a od skoro i preko mobilne aplikacije. Nepostojanje filijale znači za banku dosta niže troškove, pa je shodno tome i otvaranje i održavanje tekućeg, kreditnog i ostalih računa besplatno. Ukoliko nije besplatno, savetujemo da ne otvarate račun u toj banci jer ima mnogo online banaka u kojima jeste. Ako već imate račun u online banci za koji plaćate održavanje, savetujemo da ga zatvorite jer Vas takoreći pelješe.

Kod online banaka korisnički servis se odvija preko (video) četa, emaila i/ili telefona (kod različitih banaka postoji različita vremenska dostupnost), podnošenje zahteva za kredit i sve ostale usluge se takođe odvijaju online. Moje iskustvo sa korisničkim servisom online banaka je mnogo bolje nego sa fizičkim bankama popust Sparkasse. Na kraju, podizanje novca sa kartice online banaka je različito u zavisnosti od toga čije usluge koristite. Uglavnom je na automatima svih banaka besplatno, kod nekih banaka možete da podignete novac i u supermarketu ili nekoj prodavnici ili samo na automatima određenih banaka.

comdirect-logo-nemacki-kutak
Logo ComDirect banke. Izvor: comdirect.de

ComDirect je veoma poznata banka pre svega zbog namenskog računa za trgovanje hartijama od vrednosti tj. Depot na nemačkom, koji je besplatan za održavanje. Ne znam da li znam nekoga ko je aktivan na berzi, a da ne koristi ComDirect. Elem, pošto je trgovanje na berzi glavni motiv najvećeg broja ComDirect mušterija, shodno tome imaju izvanredan korisnički servis koji je dostupan 24 sata preko telefona, video chata, emaila i ostalih kanala.  Održavanje svih računa (tekući, štedni, itd.) i kartica je takođe besplatno. Ja koristim ComDirect pre svega za slanje para u Srbiju, a potom za za trgovanje hartijama od vrednosti.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Kako slati pare

Kada otvorite račun u ComDirectdobićete dve kartice – jednu sivu, koja je debitna kartica (tekući račun), odnosno ispunjava normu SEPA plaćanja (SDD i SCT) i drugu, crnu karticu. Crna je prepaid kreditna kartica koja takođe ispunjava normu SEPA kreditnih plaćanja (SDD i SCT). Da ne bude zabune, crna kartica nema kreditni račun i ne možete sa njom u minus, da kupujete na kredit i plaćate na odloženo i da na kraju dobijete obračun. Na crnu karticu morate prvo da prebacite pare i samo te pare koje su na kartici možete da trošite, a pare se skidaju najkasnije u roku od 2-3 radna dana sa računa ukoliko ne istog trenutka. Ali pošto kartica ispunjava normu kreditne kartice (ali ne i kreditnog računa), njom možete da plaćate usluge na internetu poput bukiranja avionskih letova.

nemacki-kutak-comdirect
Kartice ComDirect banke. Izvor: comdirect.de

Sada, kako slati novac? ComDirect nudi uslugu podizanja para besplatno u celom svetu na automatima sa Visa logom. Kod članica SEPA koje su u evro zoni tj. imaju evro kao valutu, sa sivom karticom podižete novac besplatno, a sa crnom karticom kod svih ostalih. Dakle, podizanje para u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori se odvija besplatno crnom karticom, pošto nijedna od ovih zemalja nije članica evro zone niti SEPA, sa izuzetkom Hrvatske.

Kako šaljem novac? Crnu karticu sam dao svojima, a kada im šaljem novac, zapravo prebacujem isti na račun crne kartice, što je besplatno. Oni onda taj novac podignu sa automata u Srbiji. U Srbiji valuta u kojoj preuzimaju novac je dinar, jer automat ne isplaćuje evre. Naravno, neke banke shodno očekivanjima naplaćuju uslugu podizanja para, tako da treba da nađete automat banke koja ne naplaćuje ovu uslugu. U Srbiji moji podižu novac besplatno sa automata Komercijalne banke, tako da slanje novca za Srbiju bude besplatno. Ne znam da li ima još banaka u Srbiji kod kojih je usluga podizanja novca besplatna, pretpostaviću da ima. Koji automati nude besplatno ovu uslugu u drugim državama bivše Jugoslavije, moraćete sami da saznate. Kad saznate bio bih vam zahvalan da napišete u komentaru kako bi drugi čitaoci došli do informacije.

Bitno je napomenuti da plaćanje u inostranstvu crnom karticom nije besplatno, već se naplaćuje 1,75% na cenu plaćanja. Na slici ispod vidite obračun kupovine mojih u DM-u.

Plaćanje crnom ComDirect karticom u inostranstvu nije besplatno. Izvor: Snimak ekrana
Plaćanje crnom ComDirect karticom u inostranstvu nije besplatno. Izvor: Snimak ekrana

Kao što se vidi iz obračuna, 18.08.17 su moji pazarili u DM-u za 840 dinara, što je obračunato po kursu od 118,15 RSD odnosno 7,11 €. Taj dan su menjačnice u Beogradu imale kurs od 118,20 do 119 dinara, dok je Gugl pokazivao utopijski kurs od 119,12 dinara. Dakle, kad bi Gugl mogao da nam menja valute, 840 dinara bi trebalo da izađe 7,04 €, a banka je obračunala 7,11 €. Znači da smo na “lošijem” kursu ostali kratki za 0,07 centi, što je odlično jer da smo slali 7 € preko WesternUnion-a i sličnih, platili bismo tu uslugu od 5 do 30 €. Nažalost, plaćanje nije besplatno, pa nam je banka obračunala još 1,75 % na cenu plaćanja odnosno 0,12 €. Time smo u odnosnu na utopijski kurs sa Gugla platili ovu transkaciju 0,19 centi, što je opet ogromna razlika u odnosu na alternative u ponudi. Ipak, ako Vaši kupuju nešto skuplje od 290 €, onda tih 1,75% izađe od 5 € pa naviše, pa time plaćanjem karticom nije više najbolja opcija i jeftinije je prvo podići pare, a potom platiti u kešu.

Na sledećoj slici vidite obračun za podizanje novca. Moji su 22.08.2017 podigli 1000,00 dinara na automatu Komercijalne banke u Beogradu.

nemacki-kutak-podizanje-para
Podizanje para sa crnom ComDirect karticom je besplatno. Izvor: Snimak ekrana

Banka je tih 1000,00 RSD obračunala po kursu od 118,20 RSD odnosno 8,46 €. Taj dan kurs na menjačnicama je bio između 118 i 119, a prema Guglu je bio 119,00. To znači da, da je bilo moguće dobiti kurs po Guglu, banka bi trebala da naplati 10 centi manje. Drugim rečima, dizanja para je besplatno, ali kao malopre na neoptimalnom kursu imamo trošak, pa slanje 1000 dinara zapravo košta 10 centi. To je isto odlično jer bi Vas WesternUnion i slični odrali za ovaku uslugu.

Na sledećoj slici vidite drugu transakciju podizanja novca u Beogradu na automatu Komercijalne banke. Moji su 09.09.2017 podigli 3000,00 dinara koje je banka obračunala 11.09.2017 po kursu od 118,16 RSD odnosno 25,39 €. Da je po Guglu, banka bi trebalo da obračuna 25,08 € odnosno 31 cent manje. Opet zbog neoptimalnog kursa imamo trošak pa iako je slanje para besplatno, transakcija u vrednosti od 25 € nas košta 39 centi. Priznaćete 39 centi je džabe u poredjenju koliko bi nam WesternUnion i slični uzeli za slanje 25 €.

nemacki-kutak-podizanje-pare-drugi-primer
Podizanje para sa crnom ComDirect karticom je besplatno. Izvor: Snimak ekrana

Sad je pitanje koja je prelomna tačka rentabilnosti tj. od koje sume se isplati podizanje para sa ComDirect, a od koje korišćenje WesternUnion i ostalih. Ovako napemet bih rekao da je to 380 €. Dakle, ako šaljete manje od 380 € onda se ComDirect isplati, u suprotnom ne. Da li je tačno 380 € ta suma ne znam sa sigurnošću jer se ne može unapred tačno znati kurs koji banka postavlja. Naravno, ako svojima želite da pošaljete evre, onda dizanje sa ComDirect računa nije opcija za Vas. Ako šaljete “manje” svote novca povremeno ili u redovnim intervalima, onda preko ComDirect-a možete uštedeti dosta novca.

Mana ovog načina je da ne možete direktno prebaciti novac na crnu karticu, već morate prvo da prebacite isti na sivu, a onda sa sive na crnu karticu. Prebacivanje para sa sive na crnu karticu može potrajati do 3 radna dana. Druga mana je da ako ne želite da Vaši imaju uvid stanja na vašem tekućem, štednim računima i računu za trgovinu hartijama od vrednosti (u slučaju da koristite ComDirect-ove račune za to), onda ne možete da im date podatke da se sami uloguju u ComDirect da provere da li su pare legle na crnu karticu, koliko još ima para na crnoj kartici, koliko je banka obračunala i slično. Prednosti su da je otvaranje računa i njegovo održavanje besplatno, da su kartice besplatne, da Vaši mogu da troše samo onoliko para koliko ste prebacili na crnu karticu i ono najbitnije – slanje novca u domovinu je besplatno.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Kako otvoriti račun

Otvaranje računa možete započeti klikom na ovaj link, pa onda klikom na Girokonto u meniju gore kao što se vidi na slici.

Napomena: ako otvorite račun tako što prvo kliknete na link gore, ja dobijam bonus od ComDirect-a jer sam ih preporučio Vama. Za vas je naravno i dalje sve besplatno. Visina bonusa koju dobijam se konstantno menja, a možete je uvek videti na njihovoj stranici pod rubrikom Kunden werben Kunden odnosno Mušterije preporučuju mušterije.

Prvi korak za otvaranje računa je klik na Girokonto (tekući račun) u navigacionom meniju.
Prvi korak za otvaranje računa je klik na Girokonto (tekući račun) u navigacionom meniju.

Otvoriće Vam se stranice gde možete da videti sve produkte ComDirect poput JuniorGiro, odnonso tekući račun za decu i tinejdžere. Na ovoj stranici treba da kliknete na standardan tekući račun tj. Girokonto.

Drugi korak za otvaranje računa je klik na Girokonto (tekući račun) za biranje vrste tekućeg računa.
Drugi korak za otvaranje računa je klik na Girokonto (tekući račun) za biranje produkta koje ComDirect nudi.

U trećem koraku počinjete otvaranje računa klikom na dugme Jetzt eröffnen odnosno Sad otvoriti, a onda klikom na Für Neukunden tj. za nove mušterije. Kao što vidite na slici, za otvaranje računa možete od ComDirect-a dobiti premiju 100 €. Premija od 100 € se sastoji od premije od 25 € i premije od 75 €. Da biste dobili premiju od 25 € treba tokom prva tri meseca nakon otvaranja računa da izvršite bar pet transakcija (npr. prebacivanje para na ComDirect račun, prebacivanje para na neki drugi račun u Nemačkoj, podizanje pare, plaćanje karticom) u vrednosti većoj od 25 €. Ja sam tih pet transakcija ispunio prebacivanjem para na ComDirect račun i onda plaćanjem namirnica u prodavnici sa sivom karticom. Preostalih 75  € dobijate ukoliko tokom prva tri meseca nakon otvaranja računa kažete poslodavcu da Vam isplaćuje platu na račun u ComDirect banci. Obe premije dobijate isplaćene u četvrtom mesecu nakon otvaranja računa ukoliko ste ispunili uslove. Uslovi premije i sama visina premije se menjaju, pa pročitajte koje uslove treba da ispunite da biste premiju i dobili. Ako Vam treba pomoć, slobodno se javite u komentaru.

Treći korak je klik je početak podnešenja zahteva za otvaranje računa klikom na dugme Jetzt Eröffnen, pa onda na Für Neukunden tj. za nove mušterije
Treći korak je klik je početak podnešenja zahteva za otvaranje računa klikom na dugme Jetzt Eröffnen, pa onda na Für Neukunden tj. za nove mušterije

Primetio sam da ljudima koji su novi u Nemačkoj čudno da im banka daje pare za otvaranje računa jer tako nešto ne postoji na našim prostorima. Razlika je u tome da se Nemačke banke bore za nove mušterije, a ljudima je generalno mrsko da se informišu i cimaju oko otvaranja novog računa, pa ih banke motivišu nudeći im besplatan novac. Pogotovo dosta ponuda ima za studente gde neke banke isplaćuju premiju čak i do 300 € ako otvorite račun kod njih.

U četvrtom koraku otvoriće Vam se formular koji treba da ispunite svojim podacima.

U četvrtom koraku treba ispuniti formular ličnim podacima
U četvrtom koraku treba ispuniti formular ličnim podacima

Nemojte zaboraviti da obeležite da želite Visa karticu štikliranjem opcije Kostenlose Visa-Karte odnosno besplatna Visa kartica. Na kraju krajeva, ta Visa kartica je glavni razlog otvaranja računa jer nam omogućava besplatno slanje para u domovinu.

Da biste dobili i Visa karticu pored sive karte, bitno je da štiklirate tu opciju
Da biste dobili i Visa karticu pored sive karte, bitno je da štiklirate tu opciju

Nakon što ispunite ceo formular prelazite na sledeću stranicu gde treba da prekontrolišete unete podatke. Ako je sve ispravno, treba da kliknete na dugme Antrag erstellen tj. kreirati zahtev, što Vas dovodi na poslednju stranicu.

Poslednji korak ka otvaranju računa u ComDirect
Poslednji korak ka otvaranju računa u ComDirect

Zahtev koji ste popunili možete skinuti kao PDF i sami ga odštampati klikom na dugme Jetzt drucken. Ako nemate štampač pri ruci, onda ComDirect može da Vam pošalje odštampan zahtev poštom ukoliko kliknete na dugme per Post zu senden. Na kraju dana, potpisan zahtev zajedno sa potvrdom prebivališta tj. Anmeldebescheinigung treba da pošaljete poštom. Slanje poštom je za Vas besplatno jer ComDirect preuzima troškove.

Pored toga, treba da potvrdite svoj identitet kako bi ComDirect bio siguran ko otvara račun. Za to postoje dva načina – prvi je VideoIdent, odnosno video-identifikacija preko interneta tokom video chat-a. Razgovor traje oko 3-4 minuta i treba samo osobi sa druge strane da pokažete svoj pasoš. Nažalost ovo zahteva pasoš iz EU kao i to da bude izdat nakon 2014, tako da ja sa svojim srpskim pasošem nisam imao tu privilegiju (ne znam da li hrvatski pasoš ima istu). Drugi način identifikacije je u pošti odnosno PostIdent. Od ComDirect-a ćete dobiti formular koji treba da ispuni radnica u pošti kada budete slali zahtev za otvaranje računa i prijavu o prebivalištu. Ponesite sa sobom obavezno svoj pasoš i prijavu prebivališta jer na osnovu njega radnica u pošti vrši identifikaciju.

Nakon što pošaljete dokumenta, u roku od dve nedelje dobićete odgovor da li su prihvatili Vaš zahtev i otvorili Vam račun. Ako jesu, u roku od 10 dana počeće da Vam stižu različite koverte. Dobićete jednu kovertu sa sivom karticom, jednu kovertu sa crnom karticom i jednu kovertu sa podacima. Koverte neće dobiti istovremeno, već u razmacima od nekoliko dana pa do jedne nedelje. Slanja koverata u vremenskim razlikama od nekoliko dana je sigurnosna mera. Nakon što Vam stignu sve potrebne koverte, treba da se ulogujete na ComDirect i da izaberete PIN za Vaše kartice. Zapamtite dobro PIN jer, iako možete kasnije da ga promenite online, promena PIN-a Vaš košta 5,90 €.

Uz dve kartice i tekući račun, od ComDirect-a dobijate i besplatan štedni račun, ako tražite možete dobiti i besplatan račun za trgovanje hartijama od vrednosti, možete podneti zahtev za dozvoljeni minus, razne kredite, dobijate i pristup online seminarima i predavanjima o finasijskim tržištima i investiranju i mnogo toga još. Na Vama je da li ćete i šta ćete od toga koristiti. No, prednosti i mane različitih banaka tema su za neki drugi tekst. Ako ste se odlučili da otvorite račun u ComDirect i isprobate ovaj način, to možete učiniti klikom na ovaj link*.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Redovno ili povremeno slanje para svojima u domovinu radi veliki broj nas u dijaspori, a cene standardih metoda za slanje novca su tolike da se osećamo pokradenim. U ovom tekstu sam pokazao kako besplatno šaljem novac preko ComDirect, odnosno kako moji besplatno mogu da podignu isti. Ako ste se odlučili za ovu opciju, podelite Vaša iskustva sa nama u komentarima. Nadam se da Vam je tekst pomogao i da ćete ubuduće moći da uštedite prilikom svakog novog slanja.

————

* Napomena: ako otvorite račun klikom na link, ja dobijam bonus od ComDirect-a jer sam ih preporučio Vama. Za vas je naravno i dalje sve besplatno. Visina bonusa se konstantno menja, a možete je uvek videti na njihovoj stranici pod rubrikom Kunden werben Kunden odnosno Mušterije preporučuju mušterije.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

132 Responses

 1. Slično: debitne kartice Hypovereins banke mogu se koristiti na bankomatima srpske Unicredit banke bez provizije i sa povoljnim kursom.

  1. Hvala na komentaru, super je znati da postoji i ta opcija! Sad vidim da je Unicredit banka 2005. godine kupila Hypovereinsbanku. Koliko plaćaš održavanje računa i kako ti se tačno zove račun? Koliko sam uspeo da vidim na njihovoj stranici, običan tekući račun im se zove HVB PlusKonto i košta 7,9 mesečno, što je po meni bezobrazno mnogo.

   1. AktivKonto (2,90), i mislim da se ne plaća ništa ako zadovoljavaš neke uslove (mada ne mogu da nađem sad tu klauzulu, možda su je ukinuli otkako sam ja otvarao).

    1. Hvala na informaciji! 2,90 mesecno mozda ne deluje mnogo, ali to je skoro 35e godisnje. Po meni to je previse kad se uzme u obzir trenutno stanje na trzistu banaka. Pogotovo sto ima mali milion banaka kod kojih je racun besplatan. To mi sad dade ideju da napisem neki tekst o tome 🙂

 2. Super tekst! Hvala na rešerširanju za sve nas!

  Jel možeš da objasniš zašto si naveo da je 380€ po transakciji granica do koje bi koristio comdirect? Misliš da tada banka uzima više razlikom u njenom kursu od pravog kursa nego što bi platio Gebühren kod Western Union? Gledano u detalje, to se odnosi na podizanje para a ne na slanje, tako da ja mogu da pošaljem koliko hoću ali oni ne treba da dižu više od 380 odjednom, kako bi i dalje bilo jeftinije nego WU… Ili sam nešto pogrešno shvatio 🙂

  Jel ima nekih indicija da će Srbija ući u SEPA System? Tj. jel znaš koji su uslovi za ulazak sem EU članstvo?

  Pozdrav iz Hamburga

  1. Zdravo Nikola,

   dobro si shvatio i u pravu si. Nisam se dovoljno precizno izjasnio. Ako tvoji dizu 380 ili vise, vise puta u toku kratkog vremenskog perioda, onda je verovatno manja taksa kod WU i slicnih nego sto je trosak na neoptimalan kurs. Da ponovim samo da sam do 380 dosao napamet, mozda je tacna suma 413 ili 357 ili nesto izmedju, ali trebalo bi da se krece u tom okviru.

   Sto se tice Srbije i SEPA. Ne verujem da je uslov prikljucivanju SEPA EU clanstvo posto ima non EU zemalja koje su prikljucene SEPA sistemu. Cenim da pristupanje Srbije SEPA najvise zavisi od NBS, a gledajuci ko je guverner narodne banke i kako se NBS ponasa poslednjih godina i decenija, nisam optimista da ce to biti relativno skoro.

 3. Hvala na informacijama.
  Ima jos jedna stvar koju ne treba zaboraviti. Siguran sam da ste culi za termin Povrat Poreza, koji mozda u Srbiji ili Bosni ne znaci gotovo nista, ali u Nemackoj se moze pozamasna svota dobiti na kraju godine.
  Takodje je dozvoljeno svakom ko zivi i privredjuje u Nemackoj, da izdrzava familiju u maticnoj zemlji i na to naravno da povrati porez. To nije nikakva kradja nego vase zakonsko pravo!
  Znaci na novac koji ste poslali familiji, a to mozete i dokazati, mozete dobiti povrat poreza. Zato naravno morate da imate dokaz transakcije – sa Vasim imenom kao posaljaoca, i nekog od familije kao primaoca. To naravno nece funkcionisati u slucaju ComDirekta jer je vase ime takoreci i primalac i posiljalac.
  U tom slucaju bolja varijanta je kombinacija HypoVereins Banka (DE) i Unicredit Banka (Srbija, Bosna)
  Ima li ko kakav bolji prijedlog?

  1. Evo jos jedna informacija, upravo provjerena! Rjesenje problema je WESTERN UNION 🙂
   Znam… svi ćete reći, skupo!
   Ne, nije skupo uopste, novac se prebaci momentalno, i zadovoljava i ovu pricu oko povrata poreza jer ide s vaseg imena na ime drugog lica (nekog od robine jel)
   Kad kazem : western union, mislim iskljucivo na aplikaciju, odnosno online slanje! Znaci NE klasicni odlazak u banku!
   Fiksna cijena slanja iznosa do 1000€ je 5€ sto je priznacete veoma povoljno! S tim sto trenutno do nove godine se dobija jos i neki promo code s kojim je provizija 0€.
   Upravo sam poslao 500€ iz Njemacke u Bosnu bez ikakve provizije.
   Toliko – hvala i srecnooo
   Ps. Blog je super

 4. Hvala na informacijama.
  Ima jos jedna stvar koju ne treba zaboraviti. Siguran sam da ste culi za termin Povrat Poreza, koji mozda u Srbiji ili Bosni ne znaci gotovo nista, ali u Nemackoj se moze pozamasna svota dobiti na kraju godine.
  Takodje je dozvoljeno svakom ko zivi i privredjuje u Nemackoj, da izdrzava familiju u maticnoj zemlji i na to naravno da povrati porez. To nije nikakva kradja nego vase zakonsko pravo!
  Znaci na novac koji ste poslali familiji, a to mozete i dokazati, mozete dobiti povrat poreza. Zato naravno morate da imate dokaz transakcije – sa Vasim imenom kao posaljaoca, i nekog od familije kao primaoca. To naravno nece funkcionisati u slucaju ComDirekta jer je vase ime takoreci i primalac i posiljalac.
  U tom slucaju bolja varijanta je kombinacija HypoVereins Banka (DE) i Unicredit Banka (Srbija, Bosna)
  Ima li ko kakav bolji prijedlog?

  1. Zdravo Mihajlo,
   hvala na komentaru.

   Tako je. Uskoro cu pisati na temu povracaj poreza. Isto tako se mogu dobiti pare nazad za troskove studiranja. Da li se moze dobiti nazad pozamasna svota novca zavisi od mnogo faktora, ali se svakako deo novca moze dobiti nazad.
   Da li je bolja kombinacija HypoVereins Banka (DE) i Unicredit Banka (Srbija, Bosna) ne znam jer ne znam koliki su troskovi slanja novca, podizanja novca, taksa za zamenu valute i ostale takse koje banke uglave. Ako znate tacne brojke, pisite nam pa da uradimo matematiku, bice sigurno mnogima od koristi

   Veliki pozdrav,
   Filip

   1. Evo jos jedna informacija, upravo provjerena! Rjesenje problema je WESTERN UNION 🙂
    Znam… svi ćete reći, skupo!
    Ne, nije skupo uopste, novac se prebaci momentalno, i zadovoljava i ovu pricu oko povrata poreza jer ide s vaseg imena na ime drugog lica (nekog od robine jel)
    Kad kazem : western union, mislim iskljucivo na aplikaciju, odnosno online slanje! Znaci NE klasicni odlazak u banku!
    Fiksna cijena slanja iznosa do 1000€ je 5€ sto je priznacete veoma povoljno! S tim sto trenutno do nove godine se dobija jos i neki promo code s kojim je provizija 0€.
    Upravo sam poslao 500€ iz Njemacke u Bosnu bez ikakve provizije.
    Toliko – hvala i srecnooo
    Ps. Blog je super

    1. Zdravo Veseli,
     hvala na komentaru i pohvali.

     Da li znas koliki su troskovi podizanja tih 500€ u Bosni i da li mogu da se podignu evri?

     Veliki pozdrav

   2. Zdravo!

    Jako me interesuje tema povrata poreza za novac poslat nazad u Srbiju. Da li znate mozda kakve uslove je neophodno ispuniti? Npr. da li lica kojima se salje novac moraju da budu nezaposlena ili ako su zaposlena postoje li limiti ili neka aritmetika po kojoj se izracunava povracaj poreza?

    Do sada sam sav novac slao na svoje ime na svoj racun u Srbiju (komercijalna banka) gde moj otac ima ovlascenje za koriscenje sredstava. Nadam se da postoji nacin za dokazivanje da je novac koristila familija a ne ja.

    Svaka informacija je dobrodosla. Pozdrav!!

    1. Zdravo Nikola,

     jos uvek nisam to radio pa nemam detalje da podelim sa tobom. Pisacu na tu temu kada budem naucio nesto o njoj.

     Veliki pozdrav,
     Filip

   3. Pozdrav Filipe,

    da li ti je poznato kako na te doznake gleda Poreska u Srbiji? Da oni ne nagaze clanove porodice koji primaju novac?

 5. Da li je neko možda isprobao opciju slanja preko WU, ali onlajn , preko njihove aplikacije ili logovanjem na sajt? Kada se unesu različiti iznosi u taj njihov kalkulator, bilo to 200 ili 2000€, za iznos provizije uvek pokaže 5€.

 6. Da li je neko možda isprobao opciju slanja preko WU, ali onlajn , preko njihove aplikacije ili logovanjem na sajt? Kada se unesu različiti iznosi u taj njihov kalkulator, bilo to 200 ili 2000€, za iznos provizije uvek pokaže 5€.

 7. Zdravo Filipe,
  sve pohvale za sajt. Odlicne informacije i odlicno objasnjeno meni vrlo korisno npr. razlika izmedju debitne (ovde mislim zovu EC Karte) i kreditine kartice jer kod nas se na kreditnu zaracunava kamata (vrsta kredita). Ja sam izabrao takodje online banku ali Ing Diba jer je na check24.de
  dobila najbolje ocene. Ovaj portal je inace odlican da uporedite usluge u bilo kojoj bransi jer je ovde ponuda ludilo pa cete lako izgubiti pregled.
  Nadam se da i kod Ing Diba radi ova opcija sa kreditnom karticom i podizanjem u Srbiji.
  Veliki pozdrav i samo nastavi!

  1. Zdravo Stevane,

   hvala na komentaru. Vise o EC karticima ima ovde: https://nemackikutak.com/sve-sto-treba-da-znate-o-bankama-u-nemackoj-i-kako-otvoriti-racun-u-istim/

   Da, check24 je poznat portal za uporedjivanje ponuda..o check24 sam pisao u tekstu nemackih stedisa https://nemackikutak.com/sest-tajni-nemackih-stedisa-kako-ustedeti-pri-svakoj-online-kupovini/ 🙂 Takodje sam musterija Ing Diba ali za VL-Leistung..njihovi uslovi su 5e pausalno za podizanje + troskovi zamene valute + troskovi automata ako ih ima

   Veliki pozdrav,
   Filip

 8. Zdravo Filipe,
  sve pohvale za sajt. Odlicne informacije i odlicno objasnjeno meni vrlo korisno npr. razlika izmedju debitne (ovde mislim zovu EC Karte) i kreditine kartice jer kod nas se na kreditnu zaracunava kamata (vrsta kredita). Ja sam izabrao takodje online banku ali Ing Diba jer je na check24.de
  dobila najbolje ocene. Ovaj portal je inace odlican da uporedite usluge u bilo kojoj bransi jer je ovde ponuda ludilo pa cete lako izgubiti pregled.
  Nadam se da i kod Ing Diba radi ova opcija sa kreditnom karticom i podizanjem u Srbiji.
  Veliki pozdrav i samo nastavi!

  1. Zdravo Stevane,

   hvala na komentaru. Vise o EC karticima ima ovde: https://nemackikutak.com/sve-sto-treba-da-znate-o-bankama-u-nemackoj-i-kako-otvoriti-racun-u-istim/

   Da, check24 je poznat portal za uporedjivanje ponuda..o check24 sam pisao u tekstu nemackih stedisa https://nemackikutak.com/sest-tajni-nemackih-stedisa-kako-ustedeti-pri-svakoj-online-kupovini/ 🙂 Takodje sam musterija Ing Diba ali za VL-Leistung..njihovi uslovi su 5e pausalno za podizanje + troskovi zamene valute + troskovi automata ako ih ima

   Veliki pozdrav,
   Filip

 9. Поздрав,
  Моја ситуација: У фебруару се селим за Немачку, где остајем најмање 6, највише 12 месеци. У питању је стручно усавршавање, добио сам стипендију у износу од 1200 евра.
  Иначе још увек се информишем која банка и који тип рачуна је најбољи за мене.
  Ако имате предлог пишите. 🙂

  Иначе, интересује ме опција слања Евра за Немачку. Нпр. хоће неко да ми пошаље 5-6 хиљада евра за ауто. Које су опције?

  1. Хвала за инфо. Пошаљите ми линк.
   И ако може још мало детаља због чега је та банка добар избор?

 10. Поздрав,
  Моја ситуација: У фебруару се селим за Немачку, где остајем најмање 6, највише 12 месеци. У питању је стручно усавршавање, добио сам стипендију у износу од 1200 евра.
  Иначе још увек се информишем која банка и који тип рачуна је најбољи за мене.
  Ако имате предлог пишите. 🙂

  Иначе, интересује ме опција слања Евра за Немачку. Нпр. хоће неко да ми пошаље 5-6 хиљада евра за ауто. Које су опције?

  1. Zdravo Marko,

   cestitke na stipendiji!

   Ja bih preporucio da otvoris racun u online banci i to u N26. Dosta me ljudi pita ovo pitanje u poslednje vreme, pa cu napisati tekst na tu temu u dogledno vreme. Ako zelis moge te pozvati kod N26, time ja dobijam od njih proviziju sto sam ih preporucio, ako ne zelis, mozes sam otici na njihovu stranicu i otvoriti racun za manje od 10 min..imaj na umu da ti je za otvaranje racuna potrebna potvrda prebivalista.

   Sto se tice slanja para za Nemacku hahaha ne znam stvarno, nisam se do sad susrecao sa tim slucajem. Valjda je dozvoljeno nositi do 8.500 evra u kesu preko granice, pa bih poneo kes sa sobom da ne bih placao provizije bankama. Proveri samo koja je dozvoljena suma, posto ovo nije proverena informacija.

   Pozdrav

   1. Хвала за инфо. Пошаљите ми линк.
    И ако може још мало детаља због чега је та банка добар избор?

    1. Zdravo Marko,

     izvini sto nisam stigao ranije da ti odgovorim. Poslao sam ti pozivnicu na email sa kog si ostavio komentar.

     Preporuke za N26 je besplatna debitna kartica i besplatna (debitna) kreditna kartica, odlican korsnicki servis, pare mogu da se podignu na svim automatima i u dosta prodavnicama, fenomenalna aplikacija preko koje mogu na klik da se ukljucuju online placanja, podizanje novca sa kartice, placanje u inostranstvu, podsnosenje minusa, kredita i slicno. Mana je sto mesecno moze samo 5 puta besplatno da se podigne novac, nakon toga svako podizanje kosta. Sa druge strane, nekima je to i prednost jer pomaze u samokontroli trosenja gotovine.

     Inace postoji FB grupa za ex yu studente u Nemackoj: https://www.facebook.com/groups/140660250062136/

     Veliki pozdrav,

 11. Pozdrav svima,

  zaista su mi koristile informacije sa ovog sajta. Od skoro sam u Nemackoj i po preporuci sa sajta, i ranijim dobrim iskustvom sa online bankom u Srbiji resio sam da otvorim racun u Comdirect…. evo proslo je vise od mesec dana cekanja, zvanja, slanja mailova i jos uvek moj racun nije u potpunosti funkcinalan. do sada sam dobio 4 koverte sa karticama, brojevima pinovima sve u razmaku od po nekoliko dana do nedelju dana i jos uvek nije stiglo sve da bih mogao da koristim svoj racun. Ne znam sta je razlog, ali eto da imate ovde i moje iskustvo.

  1. Ako je banka online onda je verovatno normalno da dobijem i pristup za online bankarstvo… nisam jos uvek dobio podatke za online pristup… i posle vise dana dopisivanja i zvanja morao sam da saljem novi zahtev za on nline pristup kao da sam izgubio ili zaboravio stari…. ali mozda sam ja jedinstven slucaj. jednostavno su pretpostavili da mi nije napisano ime na postanskom sanducetu te je to moguci razlog sto jos uvek nisam dobio… logicno zar ne. razumem ja sigurnosne mere, naravno oni samo brinu o mojoj bezbednosti… ali onda napisu da procedura traje 2 meseca pa ja odlucim hocu li da cekam ili ne.

   1. Dragi Filipe,

    da se pohvalim da je danas konačno stigla, nadam se poslednja, koverta sa podacima o računu. proceduru sam započeo 16.02.2018. U tom periodu sam dobio gomulu kojekakvih pisama i samo su se pisma od banke gubila. Priznajem manja je procedura i lakše sam dobio plavu kartu. Nadam se da će korišćenje računa biti udobnije. Evo ovako je to otprilike izgledalo:
    https://www.dudarim.com/blog/proces-aka-asteriksov-trinesti/

 12. Pozdrav svima,

  zaista su mi koristile informacije sa ovog sajta. Od skoro sam u Nemackoj i po preporuci sa sajta, i ranijim dobrim iskustvom sa online bankom u Srbiji resio sam da otvorim racun u Comdirect…. evo proslo je vise od mesec dana cekanja, zvanja, slanja mailova i jos uvek moj racun nije u potpunosti funkcinalan. do sada sam dobio 4 koverte sa karticama, brojevima pinovima sve u razmaku od po nekoliko dana do nedelju dana i jos uvek nije stiglo sve da bih mogao da koristim svoj racun. Ne znam sta je razlog, ali eto da imate ovde i moje iskustvo.

  1. Zdravo Zlatko,
   hvala na komentaru.

   Dobijanje razlicitkih koverti u razmaku od nekoliko dana je normalna stvar jer je to sigurnosna mera. Dopunio sam tekst sa ovom informacijom. Ako si dobio pin i karticu, onda treba sve da bude funkcionalno. Sta tacno ne radi?

   Ukoliko trazis banku kod koje otvaranje racuna ide veoma brzo i koja ima odlicnu aplikaciju, preporucujem N26. Uskoro cu pisati tekst na tu temu.

   Veliki pozdrav,
   Filip

   1. Ako je banka online onda je verovatno normalno da dobijem i pristup za online bankarstvo… nisam jos uvek dobio podatke za online pristup… i posle vise dana dopisivanja i zvanja morao sam da saljem novi zahtev za on nline pristup kao da sam izgubio ili zaboravio stari…. ali mozda sam ja jedinstven slucaj. jednostavno su pretpostavili da mi nije napisano ime na postanskom sanducetu te je to moguci razlog sto jos uvek nisam dobio… logicno zar ne. razumem ja sigurnosne mere, naravno oni samo brinu o mojoj bezbednosti… ali onda napisu da procedura traje 2 meseca pa ja odlucim hocu li da cekam ili ne.

    1. Zao mi je da cujem da si imao neprijatno iskustvo. Do sada je dosta ljudi otvorilo racun i nisu imali nekakvog problema tako da si jedinstven slucaj. Ukoliko su oni poslali sve koverte, a koverte nisu stigle, onda je do poste, ne do njih. Nadam se da ce ti koverte ubrzo stici pa ce sve biti okay.

     Veliki pozdrav,
     Filip

     1. Dragi Filipe,

      da se pohvalim da je danas konačno stigla, nadam se poslednja, koverta sa podacima o računu. proceduru sam započeo 16.02.2018. U tom periodu sam dobio gomulu kojekakvih pisama i samo su se pisma od banke gubila. Priznajem manja je procedura i lakše sam dobio plavu kartu. Nadam se da će korišćenje računa biti udobnije. Evo ovako je to otprilike izgledalo:
      https://www.dudarim.com/blog/proces-aka-asteriksov-trinesti/

     2. Zdravo Zlatko,

      drago mi je da cujem da je na kraju sve uredu. Procedura je prilicno jednostavna. Popuniti zahtev za otvaranje racuna, verifikovati identitet online ili u posti i sacekati sva pisma da stignu. Standardna procedura kod vecina banaka (osim N26, MoneyYou koji su inovativni, ali o tome u nekom buducem tekstu), nego je posta sa dostavom zakazala iz nekog razloga pa se zakomplikovalo u tvom slucaju.
      Nisam siguran da razumem vezu izmedju ove tematike i tvog bloga, ali neka ga tu kao reklama.

      Veliki pozdrav

 13. Pohvale za info.

  Koji je najbolji način za slanje novca u Bosnu.
  Kako bi izgledalo to sa Uni kredit bankom.

  Pozdrav

 14. Pohvale za info.

  Koji je najbolji način za slanje novca u Bosnu.
  Kako bi izgledalo to sa Uni kredit bankom.

  Pozdrav

 15. Sve je super ,
  samo me zanima kakav je zakon sto se tice srbije?

  Da li dozvoljavaju da se otvaraju bankovni racuni u drugim drzavama ako radis u srbiji?
  Hvala

 16. Sve je super ,
  samo me zanima kakav je zakon sto se tice srbije?

  Da li dozvoljavaju da se otvaraju bankovni racuni u drugim drzavama ako radis u srbiji?
  Hvala

 17. Pozdrav,
  slucajno sam naletio na ovaj blog i stvarno je riznica informacija :)….inace primam platu na sparkasse i mjesecno imam sve ukupno troskova oko 8-9 e…zelio bi sad da otvorim nalog na N26 zbog toga sto je besplatan ali ne znam kakva je procedura kod zatvaranja racuna kod Sparkasse ? Jel to mogu preko neta ili licno ? I bio bi zahvalan na ,,pozivnici,, za N26…hvala

  1. Zdravo Dejane,

   nisu normalni iz Sparkasse..to je skoro 100€ godisnje ili povratna karta do Majorke za dvoje..
   Sparkasse treba da posaljes pismo i da ga potpises. Na ovom linku mozes da skines besplatan obrazac i da procitas sve oko procedure zatvaranja racuna https://nemackikutak.com/sve-sto-treba-da-znate-o-bankama-u-nemackoj-i-kako-otvoriti-racun-u-istim/

   Poslao sam ti pozivnicu za n26 na email sa kojeg si ostavio komentar.

   Veliki pozdrav,
   FSP

    1. Pozz Filipe, pitanje da li mogu npr sa mog racuna sa sparkasse da prebacim dio novca na n26 pa da placam onda sa nje? Jel postoji neka procedura ..hvala ti

 18. Pozdrav,
  slucajno sam naletio na ovaj blog i stvarno je riznica informacija :)….inace primam platu na sparkasse i mjesecno imam sve ukupno troskova oko 8-9 e…zelio bi sad da otvorim nalog na N26 zbog toga sto je besplatan ali ne znam kakva je procedura kod zatvaranja racuna kod Sparkasse ? Jel to mogu preko neta ili licno ? I bio bi zahvalan na ,,pozivnici,, za N26…hvala

  1. Zdravo Dejane,

   nisu normalni iz Sparkasse..to je skoro 100€ godisnje ili povratna karta do Majorke za dvoje..
   Sparkasse treba da posaljes pismo i da ga potpises. Na ovom linku mozes da skines besplatan obrazac i da procitas sve oko procedure zatvaranja racuna https://nemackikutak.com/sve-sto-treba-da-znate-o-bankama-u-nemackoj-i-kako-otvoriti-racun-u-istim/

   Poslao sam ti pozivnicu za n26 na email sa kojeg si ostavio komentar.

   Veliki pozdrav,
   FSP

    1. Pozz Filipe, pitanje da li mogu npr sa mog racuna sa sparkasse da prebacim dio novca na n26 pa da placam onda sa nje? Jel postoji neka procedura ..hvala ti

     1. Zdravo Dejane,

      naravno da moze. To i radi vecina ljudi kojima N26 nije racun na koji im stize plata. Pare sa Sparkasse racuna na N26 mozes prebaciti online preko stranice Sparkasse, preko njihove mobilne aplikacije ili na automatu u poslovnici.
      Veliki pozdrav,
      FSP

 19. Cao Filipe,
  zelio bih da se nadovezem na pitanje Marka koji planira da posalje (npr. ) novac od stipendije na neki od Njemackih racuna.
  Znam da (makar u Crnoj Gori) postoji mogucnost da se uplati novac na odredjenu karticu direktno na bankomatu, koji inace koristimo da podignemo novac. Stoga se ja pitam da li postoji mogucnost da se na (crnu) karticu ComDirect banke uplati novac direktno na bankomatu, i u tom slucaju kolika bi otprilike bila provizija, i da li ona zavisi od banke koja je vlasnik bankomata ili ComDirect banke?

  Vezano za ComDirect banku, da li njima mogu da se obratim na engleskom jeziku, u slicaju potrebe? Moj njemacki jos uvijek nije dovoljno dobar za tu vrstu komunikacije 🙁
  Zelio bih tu da otvorim racun, na kojem bih primao platu. Treba brzo da pocnem da radim za fakultet a trenutno imam racun u Sparkasse banci, za koji mi je besplatno odrzavanje sve dok ne zavrsim studije.
  Takodje bih te zamolio da mi posaljes tvoju pozivnicu za n26 na moj email.

  I na kraju cu iskoristiti priliku da pohvalim tvoj blog. Mnogo korisnih informacija se nalazi na njemu i puno ti hvala sto ga pises. 🙂

  Pozdrav iz Bona

 20. Cao Filipe,
  zelio bih da se nadovezem na pitanje Marka koji planira da posalje (npr. ) novac od stipendije na neki od Njemackih racuna.
  Znam da (makar u Crnoj Gori) postoji mogucnost da se uplati novac na odredjenu karticu direktno na bankomatu, koji inace koristimo da podignemo novac. Stoga se ja pitam da li postoji mogucnost da se na (crnu) karticu ComDirect banke uplati novac direktno na bankomatu, i u tom slucaju kolika bi otprilike bila provizija, i da li ona zavisi od banke koja je vlasnik bankomata ili ComDirect banke?

  Vezano za ComDirect banku, da li njima mogu da se obratim na engleskom jeziku, u slicaju potrebe? Moj njemacki jos uvijek nije dovoljno dobar za tu vrstu komunikacije 🙁
  Zelio bih tu da otvorim racun, na kojem bih primao platu. Treba brzo da pocnem da radim za fakultet a trenutno imam racun u Sparkasse banci, za koji mi je besplatno odrzavanje sve dok ne zavrsim studije.
  Takodje bih te zamolio da mi posaljes tvoju pozivnicu za n26 na moj email.

  I na kraju cu iskoristiti priliku da pohvalim tvoj blog. Mnogo korisnih informacija se nalazi na njemu i puno ti hvala sto ga pises. 🙂

  Pozdrav iz Bona

  1. Zdravo Djordje,
   po nepisanom pravilu uplacivanje na racun ne kosta nista. Nisam siguran da li moze na automatu da se uplati novac jer to nikad nisam radio sa ComDirect posto mi nije trebalo. Znam da moze ds se uplati u poslovnici Commerzbank-e (jer je Comdirect njihova cerka), a trebalo bi da moze i na automatu.

   Da, sa ComDirect moze na engleskom da se komunicira.

   Vazi, poslao sam ti pozivnicu.

   Hvala na lepim recima i veliki pozdrav,
   FSP

 21. Mene zanima može li se preko njih poslati novac direktno na račun banke u Bosni ?
  Trenutno koristim N26 ali oni nude samo prenos na IBAN koji počinje sa DExxx.

  Kakva je sutiuacija sa Comdirect ?

 22. Mene zanima može li se preko njih poslati novac direktno na račun banke u Bosni ?
  Trenutno koristim N26 ali oni nude samo prenos na IBAN koji počinje sa DExxx.

  Kakva je sutiuacija sa Comdirect ?

  1. Zdravo Jalle,

   ne moze jer Bosna nije clanica SEPA. Sa N26, kao i ostalih banaka u Nemackoj, mozes da prebacis pare na sve clanice SEPA. Dakle, pored DExxx moze i na ATxxx, FRxxx, itd.
   Kad se prebacuju pare na devizni racun u Bosnu, onda to ide preko “posredne banke” odnosno intermediary bank. To znaci da banka iz Bosne ima racun u nekoj banci u SEPA prostoru (npr. u Deutsche Bank u Frankfurtu na Majni) na koju ti prebacis novac pritom moras da navedes i racun iz Bosne. Taj transfer novca se zove Auslandsüberweisung i nije mi poznato da bilo koja banka nudi tu opciju online za normalne korisnike kao sto smo ti i ja.
   Mozes pozvati korisnicku podrsku i pitati da li mogu oni za tebe da urade to, ali ti za to trebaju i podaci od banke iz Bosne. Pretpostavljam da Auslandsüberweisung kosta par evra.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 23. Dobar dan, da li je moguće otvoriti žiro račun u nekoj nemačkoj banci ili ComDirect iako nemam prebivalište u Nemačkoj i preuzeti kartice, ali imam ugovor sa nemačkom firmom koja treba da mi uplaćuje platu na neki žr u Nemačkoj?
  Hvala unapred na odgovoru.
  Srdačan pozdrav, Jelena

  1. Hvala Filipe, može, da probamo. Inače Komerzbank može i hoće da mi otvori žr, ali za 30 eura mesečno, pa cenim da je to malo previše. Pozdrav, Jelena

   1. Hahahaha 30 € mesecno?! Oni nisu normalni..tako nesto da ponude, a tekuci racun moze bez problema da se nadje besplatan..

    Pozivnica za N26 je ovaj link https://n26.com/r/filipp9950 FYI u Nemackoj je normalno da ljudi koji posalju pozivnicu dobiju neku premiju. Visina premije zavisi od banke do banke i trenutne akcije. Vise o tome ovde: https://nemackikutak.com/sve-sto-treba-da-znate-o-bankama-u-nemackoj-i-kako-otvoriti-racun-u-istim/

    Do 31.11.18 je akcija u ComDirect da daju ljudima 50€ ako otvore racun kod njih na pozivnicu..ukoliko zelis, mogu te i tamo pozvati.

    Novopridosli u Nemackoj se nekad prijave na adresu firme. Mozes viditi sa HR-om da li to mozes kod tog poslodavca da uradis jer onda mozes bez problema da otvoris racun koliko kod hoces banaka. Naravno, izbor banke je onda ona banka kod koje je odrzavnje racuna besplatno, a to je dobar deo banaka u Nemackoj

    Srecno i pozdrav,
    FSP

    1. Dragi Filipe, stvar je u tome što ću ja za nemačku firmu raditi u trećoj zemlji i tu je problem. Da sam u Nemačkoj, sa adresom, nikakav problem…

  2. Pozdrav Jelena,

   Pošto i sama uskoro treba da počnem da radim za nemačku kompaniju, ali iz Srbije, dakle bez neophodnog prebivališta u Nemačkoj, molim te za kontakt, jer bi mi značilo da čujem kako si na kraju rešila svoju situaciju. Možeš me naći na FB ili LinkedIn – Marijana Matejić-Spasić

 24. Dobar dan, da li je moguće otvoriti žiro račun u nekoj nemačkoj banci ili ComDirect iako nemam prebivalište u Nemačkoj i preuzeti kartice, ali imam ugovor sa nemačkom firmom koja treba da mi uplaćuje platu na neki žr u Nemačkoj?
  Hvala unapred na odgovoru.
  Srdačan pozdrav, Jelena

  1. Zdravo Jelena,

   oficijalno nije moguce, ali u praksi moze biti drugacije. Zavisi od sluzbenice u filijali da li ce zahtevati prijavu prebivalista na uvid.
   Kartice se ne preuzimaju vec ih banke salju postom.
   Od skoro N26 banka reklamira da je moguce bez prijave prebivalista otvori racun, ali pretpostavljam da to vazi samo sa nemacke drzavljanje. Ukoliko zelis, mogu ti poslati pozivnicu za N26 pa mozes isprobati.

   Veliki pozdrav

   1. Hvala Filipe, može, da probamo. Inače Komerzbank može i hoće da mi otvori žr, ali za 30 eura mesečno, pa cenim da je to malo previše. Pozdrav, Jelena

    1. Hahahaha 30 € mesecno?! Oni nisu normalni..tako nesto da ponude, a tekuci racun moze bez problema da se nadje besplatan..

     Pozivnica za N26 je ovaj link https://n26.com/r/filipp9950 FYI u Nemackoj je normalno da ljudi koji posalju pozivnicu dobiju neku premiju. Visina premije zavisi od banke do banke i trenutne akcije. Vise o tome ovde: https://nemackikutak.com/sve-sto-treba-da-znate-o-bankama-u-nemackoj-i-kako-otvoriti-racun-u-istim/

     Do 31.11.18 je akcija u ComDirect da daju ljudima 50€ ako otvore racun kod njih na pozivnicu..ukoliko zelis, mogu te i tamo pozvati.

     Novopridosli u Nemackoj se nekad prijave na adresu firme. Mozes viditi sa HR-om da li to mozes kod tog poslodavca da uradis jer onda mozes bez problema da otvoris racun koliko kod hoces banaka. Naravno, izbor banke je onda ona banka kod koje je odrzavnje racuna besplatno, a to je dobar deo banaka u Nemackoj

     Srecno i pozdrav,
     FSP

     1. Dragi Filipe, stvar je u tome što ću ja za nemačku firmu raditi u trećoj zemlji i tu je problem. Da sam u Nemačkoj, sa adresom, nikakav problem…

  2. Pozdrav Jelena,

   Pošto i sama uskoro treba da počnem da radim za nemačku kompaniju, ali iz Srbije, dakle bez neophodnog prebivališta u Nemačkoj, molim te za kontakt, jer bi mi značilo da čujem kako si na kraju rešila svoju situaciju. Možeš me naći na FB ili LinkedIn – Marijana Matejić-Spasić

 25. Pozdrav! Hvala puno Filipe na iscrpnom opisu Com Direct banke i uopšte pisanju o ovoj temi. Da li znaš možda za neki način kako da primam male uplate iz Hrvatske u BiH, a bez naknade? Naime, uzgajam i prodajem stare sorte sjemena, i obično naknada za pošiljke iznosi 5-10 eura. Unaprijed ti hvala za svaku informaciju. Veliki pozdrav iz Čelinca

 26. Pozdrav! Hvala puno Filipe na iscrpnom opisu Com Direct banke i uopšte pisanju o ovoj temi. Da li znaš možda za neki način kako da primam male uplate iz Hrvatske u BiH, a bez naknade? Naime, uzgajam i prodajem stare sorte sjemena, i obično naknada za pošiljke iznosi 5-10 eura. Unaprijed ti hvala za svaku informaciju. Veliki pozdrav iz Čelinca

  1. Ne znam, Vojine.
   Mozda ima smisla da otvoris racun u Hrvatskoj pa da ti na njega tvoji klijenti uplacuju.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 27. Filipe, dobar dan, i čestitam za odlično koncipiran blog.

  Tvoji tekstovi su mi mnogo pomogli u shvatanju kako stvari funkcionišu u Nemačkoj, budući da treba da počnem da radim u Nemačkoj uskoro.

  Hteo sam da pitam da li se prebacivanje novca sa računa jedne banke (npr Sparkasse) na ComDirect račun naplaćuje?
  Da li je moguće i kako, izvršiti direktnu uplatu na ComDirect račun u Nemačkoj? (da, npr., imam novac u kešu kod sebe; svakako je da bih sa dve banke mogao da uradim ovo).

  Pokušao sam da ispratim celu diskusiju u komentarima, ali mi nije jasno sledeće:
  da li ta N26 banka funkcioniše isto kao ComDirect po pitanju slanja novca u domovinu (princip sa dve kartice)?

  Hvala ti unapred i pozdrav!

 28. Filipe, dobar dan, i čestitam za odlično koncipiran blog.

  Tvoji tekstovi su mi mnogo pomogli u shvatanju kako stvari funkcionišu u Nemačkoj, budući da treba da počnem da radim u Nemačkoj uskoro.

  Hteo sam da pitam da li se prebacivanje novca sa računa jedne banke (npr Sparkasse) na ComDirect račun naplaćuje?
  Da li je moguće i kako, izvršiti direktnu uplatu na ComDirect račun u Nemačkoj? (da, npr., imam novac u kešu kod sebe; svakako je da bih sa dve banke mogao da uradim ovo).

  Pokušao sam da ispratim celu diskusiju u komentarima, ali mi nije jasno sledeće:
  da li ta N26 banka funkcioniše isto kao ComDirect po pitanju slanja novca u domovinu (princip sa dve kartice)?

  Hvala ti unapred i pozdrav!

  1. Zdravo Uroše,
   drago mi je da čujem da ti je blog od pomoći.

   Da, prebacivanje novca izmedju bilo kojih banaka u Nemačkoj je besplatno. Šta više, besplatno je prebacivanje novca unutar SEPA prostora. Dakle, prebacivanje novca sa nemačkog računa u Francusku, Španiju ili bilo koju drugu članicu SEPA je besplatno.

   Keš možeš ubaciti na ComDirect račun na svim automatima Commerzbanke besplatno (jer je ComDirect ćerka banka). Možeš uplatiti novac i na automatima druge banke, ali tu onda nije besplatno.

   Ne, N26 nije dobar za podizanje novca u inostranstvu. N26 je odličan za nemačku jer ima najbolju aplikaciju gde možeš mnogo toga da se završi jednim klikom, a gde kod drugih banaka moraš da pišeš emailove, zoveš i šta sve ne još. Npr. ako ti neko skine neovlašćeno novac sa računa (kao što je meni uradilo auto osiguranje), možeš jednim klikom dobiti taj novac nazad. Pored mnogo funkcija, N26 je odličan jer možeš na svim automatima u Nemačkoj besplatno podići novac 3-5 puta mesečno. Naravno, održavanje računa je besplatno. Pozivnica za N26 je sledeći link https://n26.com/r/filipp9950 pa možeš odlučiti da li i tamo želiš otvoriti račun. Kao što je opisano u tekstu, za pozivnicu se dobija premija.

   Veliki pozdrav,

 29. Zdravo Filipe odličan blog!

  Zanima me koliko se naplaćuje konkretno naplaćuje konverzija valute u Komercijalnon kada tvoji roditelji podižu pare sa crnom karticom? Angažovaću nekoga da mi pošalje tu karticu, jer svidja mi se što se ne plaća održavanje i što je Paypal apsolutno besplatan za Nemačke račune i time mogu da ga korisitim. U Srbiji je to skroz neisplativo.

  Ja sam na status studenta imao račun u Sparkasse i kada god podižem novac iz Erste Bank (pošto oni kažu da su ista grupa banaka) mi naplate 7,10 evra, što je izuzetno skupo.

  Hvala što čitaš

 30. Zdravo Filipe odličan blog!

  Zanima me koliko se naplaćuje konkretno naplaćuje konverzija valute u Komercijalnon kada tvoji roditelji podižu pare sa crnom karticom? Angažovaću nekoga da mi pošalje tu karticu, jer svidja mi se što se ne plaća održavanje i što je Paypal apsolutno besplatan za Nemačke račune i time mogu da ga korisitim. U Srbiji je to skroz neisplativo.

  Ja sam na status studenta imao račun u Sparkasse i kada god podižem novac iz Erste Bank (pošto oni kažu da su ista grupa banaka) mi naplate 7,10 evra, što je izuzetno skupo.

  Hvala što čitaš

  1. Zdravo Bakire,
   hvala na pohvali.

   Koliko konkretno banka zarađuje na neoptimalnom kursu ne znam. Možeš pokušati da izvedeš računicu iz datih primera iz teksta.

   Slažem se. Em preskupo, em bezobrazno..inače oni su ista vrsta banaka, ali su različiti svetovi. Erste Bank je Austrijska Sparkasse…a Austrijska Sparkasse i Nemačka Sparkasse su dva razlicita sveta kao sto su i Sparkasse unutar Nemačke različiti svetovi…Sparkasse je vrsta univerzalne banke koja pripada okrugu/gradu, dakle nije privatna banka..pošto svaka banka pripada drugom okrugu, tako i Sparkasse u Berlinu nije ista banka kao Sparkasse u Hamburgu ili neka druga Sparkasse u Nemačkoj..

   Veliki pozdrav,
   FSP

 31. Cao Filipe, odlican si! Bicu kratak. Vlasnik sam pasosa EU, ali mi je izdat 2013. (Vazi do 23.) Mogu li konkurisati kod Comdirect, tako sto bi se identifikovao u posti ili je i u tom slucaju problem god izdavanja.
  Hvala jos jednom, pratim Vas
  Sandor

 32. Cao Filipe, odlican si! Bicu kratak. Vlasnik sam pasosa EU, ali mi je izdat 2013. (Vazi do 23.) Mogu li konkurisati kod Comdirect, tako sto bi se identifikovao u posti ili je i u tom slucaju problem god izdavanja.
  Hvala jos jednom, pratim Vas
  Sandor

  1. Cao Sandore,

   svako se moze identifikovati u posti. Ogranicenja postoje pri online identifikaciji.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 33. Zdravo Filipe.

  Svaka cast na sajtu i svim informacijama koje si podelio sa nama. Hteo sam samo da te obavestim da sam uspeo da uradim identifikaciju preko N26 aplikacije sa srpskim pasosem (ako vec nisi negde napisao da sad i to moze).

  Pozdrav Dragan

 34. Zdravo Filipe.

  Svaka cast na sajtu i svim informacijama koje si podelio sa nama. Hteo sam samo da te obavestim da sam uspeo da uradim identifikaciju preko N26 aplikacije sa srpskim pasosem (ako vec nisi negde napisao da sad i to moze).

  Pozdrav Dragan

  1. Zdravo Dragane,
   hvala na pohvalama.
   Super! To zapravo nije po proceduri ali desi se neki put da ljudi koji vrse verifikaciju ne rade sve po proceduri. Zamolio bih te da ostavis svoj komentar na tekst koji cilja tu temu jer se tamo ljudi vise interesuju za iskustvo koje si imao, te ce tvoj komentar piti od pomoci mnogo vecem broju ljudi https://nemackikutak.com/drugi-korak-u-nemackoj-otvaranje-bankovnog-racuna-girokonto/

   Veliki pozdrav,
   FSP

 35. Zdravo Filipe.

  Svaka cast na sajtu i odlicnim informacijama. Sve pohvale ,samo tako nastavi.

  Htio sam da te pitam da li se moze otvoriti u Comdirect banci racun iako jos nisam zaposlen, msm cekam trenutno za posao, u Njemackoj stanujem…i jos jedno pitanje vezano za crnu karticu, ako na njoj recimo imam 4000 eura kesa, dal prilikom podizanja cijelog iznosa unutar Njemacke se placa provizija? Lijep pozdrav!

 36. Zdravo Filipe.

  Svaka cast na sajtu i odlicnim informacijama. Sve pohvale ,samo tako nastavi.

  Htio sam da te pitam da li se moze otvoriti u Comdirect banci racun iako jos nisam zaposlen, msm cekam trenutno za posao, u Njemackoj stanujem…i jos jedno pitanje vezano za crnu karticu, ako na njoj recimo imam 4000 eura kesa, dal prilikom podizanja cijelog iznosa unutar Njemacke se placa provizija? Lijep pozdrav!

  1. Zdravo Edo,

   hvala na pohvalama.

   Mozes otvoriti racun u banci ukoliko si nezaposlen. No, neke banke mogu odbiti da otvore racun i da li ce to banka uraditi zavisi od nje same.

   Na racunu ne mozes imati 4.000 kesa. Kes je novac koji mozes da opipas. Dakle, novcici i papirni novac. Novac na racunu je digitalne forme.

   Ne placa se provizija za podizanje novca ukoliko podizes vise od 50 € po transakciji.

   Druga stvar je da nije uobacijano da se podizu tolike velike svote novca i veoma verovatno tako nesto uopste nije moguce na bilo kom automatu bilo koje banke.
   Ima vise razloga za to. Dva najbitnija su:

   – Sam automat ogranicava koja je maksimalna suma za podizanje u jednoj transakcijii. Npr. 400 €. u tom slucaju ti treba deset transakcija da bi dosao do tvoje sume od 4.000 €.
   Drugi – sama banka ogranicava koji je maksimalni iznos koji se dnevno moze podici (i potrositi). To je sigurnosna mera jer inace se moze desiti da ti neku uzme karticu i podigne celokupan iznos ili naruci nesto na internetu za velike kolicine novac kao npr. neki TV od preko 4.500 €.

   Neke banke daju korisniku mogucnost da sam podesava preko aplikacije koja je maksimalna suma za podizanje i potrosnju na dvenom nivou. Drugim bankama moras da posaljes pismo da tu granicu uvecaju ili smanje.

   Dakle, ako te banka ogranicava da dnevno moze maksimalno npr. 800 € da se podigne, onda ces morati pet dana za redom da dizes tu sumu da bi dosao do tvojih 4.000 €. No, to ce naravno biti besplatno.

   Ukoliko se podizu velike svote gotivine, uglavnom se kontaktira banka par dana u napred i pita koji je njihov predivdjen put za ovaj slucaj.

   Inace, ComDirect nije jedina banka koju preporucujem za tekuci racun. Vise o tome ovde: https://nemackikutak.com/drugi-korak-u-nemackoj-otvaranje-bankovnog-racuna-girokonto/

   Veliki pozdrav,
   FSP

 37. Pozdrav Filipe,
  Sve pohvale za ovakav sajt.

  Imam pitanje, posto saljem novce svojima u Bosnu, zainteresovala me ova Banka ComDireckt… Interesuje me dali prilikom podizanja novca sa crne kartice na automatu u Bosni je besplatno, ili uzimaju neki procenat?

  Hvala unaprijed.
  Srdacni pozdrav!

 38. Pozdrav Filipe,
  Sve pohvale za ovakav sajt.

  Imam pitanje, posto saljem novce svojima u Bosnu, zainteresovala me ova Banka ComDireckt… Interesuje me dali prilikom podizanja novca sa crne kartice na automatu u Bosni je besplatno, ili uzimaju neki procenat?

  Hvala unaprijed.
  Srdacni pozdrav!

  1. Zdravo Saro,
   sustina ovog teksta je odgovor na to pitanje. Ceo pasus “Kako slati pare” se bavi time.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 39. Dobar dan.Kao prvo svaki tekst je odlican.Sve pohvale na trudu.
  Ja sam se registrovao preko linka ,sad me zanima moze li se preko automata ubaciti novac na sivu karticu ili samo na salteru banke.Hvala na odgovoru.

 40. Dobar dan.Kao prvo svaki tekst je odlican.Sve pohvale na trudu.
  Ja sam se registrovao preko linka ,sad me zanima moze li se preko automata ubaciti novac na sivu karticu ili samo na salteru banke.Hvala na odgovoru.

 41. Pozdrav, pokušala sam otvoriti račun, išla sam preko Vašega linka i na dijelu gdje trebam unijeti adresu s osobnog dokumenta ne priznaje mi BiH niti poštanski broj Mostara, imam Hrvatsku osobnu s BiH adresom s kojom prelazim granicu bez problema a ovdje kad unesem pocrveni i ne mogu dalje. Što uraditi? Postoji li neki drugi način za otvaranje računa s ovim dokumentom? Hvala i pozdrav.

  1. Piše ovako,
   Dajana, bitte geben Sie Ihre Anschrifft an
   Tragen Sie bitte Ihre Meldeadresse laut Ihrem Personalasweis ein, da Sie mit diesem Dokument Ihre Identität nachweisen.
   Ovdje da unesem adresu iz DE ili?

   Hvala.

 42. Pozdrav, pokušala sam otvoriti račun, išla sam preko Vašega linka i na dijelu gdje trebam unijeti adresu s osobnog dokumenta ne priznaje mi BiH niti poštanski broj Mostara, imam Hrvatsku osobnu s BiH adresom s kojom prelazim granicu bez problema a ovdje kad unesem pocrveni i ne mogu dalje. Što uraditi? Postoji li neki drugi način za otvaranje računa s ovim dokumentom? Hvala i pozdrav.

  1. Zdravo Dajana,

   cudi me da treba adresa sa osobne. Normalno treba adresa prebivalista u Nemackoj jer ce na tu adresu poslati karitcu i ostala dokumenta.

   Veliki pozdrav,
   FSP

   1. Piše ovako,
    Dajana, bitte geben Sie Ihre Anschrifft an
    Tragen Sie bitte Ihre Meldeadresse laut Ihrem Personalasweis ein, da Sie mit diesem Dokument Ihre Identität nachweisen.
    Ovdje da unesem adresu iz DE ili?

    Hvala.

    1. Da, ja bih uneo adresu iz Nemacke. Posle saljete postom svoju prijavu prebivalista i vas identitet potvrdjujete preko poste.

 43. Tacno, precizno, detaljno.
  Molim te, da li mogu da podnesem zahtev sa adresom od stanodavca u München-u, posto nemam stan u vlasnistvu? Koliko to pratim od marta ce moci i SRB pasos?! Hvala.Pozzzzzz

 44. Tacno, precizno, detaljno.
  Molim te, da li mogu da podnesem zahtev sa adresom od stanodavca u München-u, posto nemam stan u vlasnistvu? Koliko to pratim od marta ce moci i SRB pasos?! Hvala.Pozzzzzz

  1. Zdravo Odardte,

   ne treba vam stan u vlasnistvu. Treba vam prijava prebivalista. Ukoliko ste prijavljeni da zivite u tom stanu u Minhenu, onda mozete to da uradite.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 45. Pozdrav, imam pitanje: od pre dva meseca sam u De, radna viza. Imam racun u Sparkasse ali naravno nisam zadovoljan.
  Hteo bih da otvorim racun u Comdirect banci ali jedan mi rece da nece prihvatiti moj zahtev jer sam kratko vreme ovde. Da li je to tacno, ako neko ima iskustva, cisto da ne gubim vreme da idem u postu da se registrujem itd.

  1. hvala, opcija mi je samo banka gde mogu putem poste da se identifikujem jer sam vec 10 puta probao sa N26 video poziv i svaki put me odbiju jer ne znam kao dovoljno jezik za njihova pitanja koja postavljaju!!!

   1. Pozdrav!
    Ja sam izvršio video identifikacija na N26, ali na engleskom jeziku.
    Negde tokom prijave za otvaranje računa odredio sam engleski kao glavni jezik. Video ident. Je prošla na engleskom bez problema.
    Ovo “slanje” novca kući, može li to sa nekom drugom bankom?
    Da li neko ima račun u N26, sa još jednom karticom ili nešto slično?

 46. Pozdrav, imam pitanje: od pre dva meseca sam u De, radna viza. Imam racun u Sparkasse ali naravno nisam zadovoljan.
  Hteo bih da otvorim racun u Comdirect banci ali jedan mi rece da nece prihvatiti moj zahtev jer sam kratko vreme ovde. Da li je to tacno, ako neko ima iskustva, cisto da ne gubim vreme da idem u postu da se registrujem itd.

   1. hvala, opcija mi je samo banka gde mogu putem poste da se identifikujem jer sam vec 10 puta probao sa N26 video poziv i svaki put me odbiju jer ne znam kao dovoljno jezik za njihova pitanja koja postavljaju!!!

    1. Pozdrav!
     Ja sam izvršio video identifikacija na N26, ali na engleskom jeziku.
     Negde tokom prijave za otvaranje računa odredio sam engleski kao glavni jezik. Video ident. Je prošla na engleskom bez problema.
     Ovo “slanje” novca kući, može li to sa nekom drugom bankom?
     Da li neko ima račun u N26, sa još jednom karticom ili nešto slično?

     1. Zdravo Velimire,
      pitanje je da li je povoljno to raditi sa karticama drugih banaka. Ja ne znam ni za jednu banku pored ComDirect-a kod koje je isplativo to.

      Veliki pozdrav,
      Filip

 47. ako sam dobro razumeo u vezi comdirect, znaci ako ja crnu kreditnu karticu ostavim svojima u Srbiji, dakle necu moci da obavljam internet kupovinu sa ovom sivom karticom… mislio sam da mi comdirect bude jedina banka, ne volim da se bakcem sa silnim karticama

 48. ako sam dobro razumeo u vezi comdirect, znaci ako ja crnu kreditnu karticu ostavim svojima u Srbiji, dakle necu moci da obavljam internet kupovinu sa ovom sivom karticom… mislio sam da mi comdirect bude jedina banka, ne volim da se bakcem sa silnim karticama

  1. Zdravo Kmil,
   mocices da obavljas internet kupovinu i sa tom karticom ukoliko znas podatke iste i ukoliko ima novca na njoj.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 49. Ne treba ti video poziv (koliko se secam to je WebId koji u 90% slucajeva odbija identifikaciju ako ne znas nemacki ). Mozes direktno da odes do poste i da se identifikujes dabi ima racun u N26

 50. Ne treba ti video poziv (koliko se secam to je WebId koji u 90% slucajeva odbija identifikaciju ako ne znas nemacki ). Mozes direktno da odes do poste i da se identifikujes dabi ima racun u N26

 51. Zdravo Filipe,
  tekstovi su ti odlicni!Sve je jasno i detaljno !
  Imam racun u ComDirect (crna i siva kartica) ali neynam kako da otvorim Paypal i koju od te dve kartice da povezem,sve mi je konfuzno…
  Molim te pomozi !!!
  Danijela

 52. Zdravo Filipe,
  tekstovi su ti odlicni!Sve je jasno i detaljno !
  Imam racun u ComDirect (crna i siva kartica) ali neynam kako da otvorim Paypal i koju od te dve kartice da povezem,sve mi je konfuzno…
  Molim te pomozi !!!
  Danijela

 53. Pozdrav Filipe, hvala na lepom objasnjenju ove teme! Interesuje me da li je ista ovakva situacija i sa ING online bankom, posto sam video da se i tu dobijaju dve kartice, odnosno da li i tu postoji mogucnost podizanja novca u Srbiji bez velike provizije?

  Unapred hvala na odgovoru. Svako dobro!

 54. Pozdrav Filipe, hvala na lepom objasnjenju ove teme! Interesuje me da li je ista ovakva situacija i sa ING online bankom, posto sam video da se i tu dobijaju dve kartice, odnosno da li i tu postoji mogucnost podizanja novca u Srbiji bez velike provizije?

  Unapred hvala na odgovoru. Svako dobro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.