Sve što treba da znate o bankama u Nemačkoj i kako otvoriti račun u istim

NK-030-Sve-što-treba-da-znate-o-bankama-u-Nemačkoj-i-kako-otvoriti-račun-u-istim
Početna Papiri Sve što treba da znate o bankama u Nemačkoj i kako otvoriti račun u istim

Nemačka birokratija je nemilosrdna, pa se tek pridošlima u Nemačku savetuje da završe birokratske obaveze u najkraćem roku kako bi izbegli eventualne probleme. U jednom od prethodnih tekstova smo se bavili prvim korakom odnosno prijavljivanjem prebivališta i kako naći smeštaj. Jedan od sledećih koraka je otvaranje računa u banci. U ovom tekstu se bavimo procesom otvaranja i zatvaranja računa, vrstama računa, online bankama, a malo i trenutnim stanjem na tržištu. U tekstu takođe možete preuzeti obrazac za zatvaranje računa u bilo kojoj banci. Ukoliko vas zanima u kojoj banci da otvorite račun, naše mišljenje možete pročitati u tekstu: Drugi korak u Nemačkoj: otvaranje bankovnog računa – Girokonto

Bankarski sistem, stanje na tržištu i bankarske usluge u Nemačkoj se razlikuju od onoga na šta smo navikli kod kuće. Jedna od glavnih razlika jeste da se banke u Nemačkoj bore za nove mušterije, a ljudima je generalno mrsko da se informišu i opterećuju otvaranjem novog računa. Stoga ih banke motivišu nudeći im besplatan novac za otvaranje istog. Naročito više ponuda ima za studente gde neke banke isplaćuju premiju čak i do 300 € ukoliko otvorite račun kod njih, dok se za ostale banke premije kreću od 10 do 250 €. Naravno, 300 € se ne dobija odmah na ruke, već nakon što ispunite određene uslove. Primera radi, 50 € dobijate ako imate pet transkacija sa vrednošću većom od nekog iznosa (npr. 10 €),  a pod transakcijom se podrazumeva plaćanje karticom, prebacivanje pare na račun, slanje para sa računa i slično. Drugih 50 € ako imate pet transkacija tri meseca za redom i tako dalje. Uslovi za premiju i visina premije se razlikuju od banke do banke.

Možda se pitate zašto su premije za studente veće nego za ostale građane, tj. zašto se banke grčevito bore za studente. Postoji više razloga za to. Prvi razlog je to što su studenti po pravilu bez novca i aktivno se interesuju koja banka im daje veću premiju, tako ih nije toliko lako pridobiti i to je jedan od razloga  zbog kojih su premiije dosta porasle. Drugo, studenti su ti koji će nakon završenih studija, tj. u ne tako dalekoj budućnosti zarađivati dosta para. Banka čija je student mušterija tokom studija će verovatno pridobiti poverenje istog, te kad nakon studija krenu prve plate, velika je verovatnoća da će studenti početi sa kupovinom finasijskih produkta (prvo) u banci od poverenja. Banka od poverenja je po pravilu banka čiji su klijent bili tokom studija. Iz tog ugla, investicija banke od 300 € za pridobijanje veoma perspektivne mušterije (studenta) je veoma mala.

Ostale razlike koje najviše zatiču pridošle sa Balkana su niske kreditne kamate, besplatno održavanje računa, podešavanje trajnih naloga, besplatno podizanje para, besplatno slanje novca unutar zemlje i EU, druge vrste računa, debitne kreditne kartice i online banke.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Šta su online banke

Online banke su banke koje nemaju fizičke objekte poput filijala, poslovnica i šaltera, već se sve odvija online putem interenet stranice ili preko mobilne aplikacije i eventualno poštom. Nepostojanje fizičkih objekata znači za banku dosta niže troškove, pa su shodno tome mnoge usluge besplatne, poput održavanja tekućeg, kreditnog i drugih računa, kreditne i debitne kartice su besplatne i slično.

Kod online banaka korisnički servis se odvija preko (video) chat-a, emaila ili telefona, podnošenje zahteva za kredit i sve ostale usluge se takođe odvijaju online. Dostupnost korisničkog servisa se razlikuje od banke do banke, pa neke banke imaju servis dostupan 24 sata dnevno, druge banke od 8 do 20 časova, treće banke nekako drugačije. Kod mnogih online banaka se korisnički servis odvija i na engleskom, što je velika prednost za novopridošle, jer je u fizičkim bankama velika verovatnoća da službenice ne znaju engleski pa morate posedovati bar elementarno znanje nemačkog kako biste završili šta ste naumili. Moje iskustvo je da je korisnički servis online banaka u svakom pogledu bolji, pouzdaniji, brži i informativniji od službenica u filijali. Verujem da su online banke svesne da su njihovi klijenti osetljivi i da, ako jednom iznevere, klijenti mogu u roku od 10 minuta i sa par klikova mišem otvoriti račun u drugoj banci, sa naročitom pogodnošću u kojoj će druga banka vrlo rado preuzeti za vas zatvaranje računa kod konkurenta, prebacivanje novca i ostalih usluga. Pošto je jeftinije zadržati postojeću mušteriju nego pridobiti novu, rezonujem da je zbog ovog korisnički servis kod online banaka znatno kvalitetniji. Primera radi, jednom prilikom određena online banka, čija sam mušterija, nije znala odgovor na moje pitanja zbog čega se izvinjavala i obećala da će se u roku od sat vremena javiti putem mail-a sa traženim informacijama. To su na kraju i učinili.

Na kraju, podizanje novca sa kartice online banaka i uplaćivanje keša na račun se razlikuje od banke do banke. Neke online banke imaju dogovor sa nekolicinom fizičkih banaka, pa je podizanje na njihovim automatima besplatno, kod drugih online banaka možete podizati novac sa svih automata besplatno, kod trećih banaka možete podizati novac besplatno na svim automatima, ali samo određeni broj puta u mesecu, kod četvrtih online banaka možete pored automata da podižete i uplaćujete pare u prodavnicama i samoposlugama.

Ako otvorite račun u online banci, automatski imate mogućnost online bankarstva, dok kod fizičke banke morate prvo dodatno aktivirati online bankarstvo, a tu uslugu aktiviranja banke uglavnom naplaćuju. Primera radi, Sparkasse naplaćuje aktivaciju korišćenja usluge online bankarstva 10 €, što je, po svoj prilici, bespotrebno bačen novac. Iako deluje kao bezazlena svota, tom sumom novca možete obradovati prijatelja ili devojku, čime će i ta relativno mala suma višestruko dobiti na vrednosti. Kada aktivirate uslugu online bankarstva, ona Vam donosi i mogućnost komunikacije sa Vašom bankom online kao i u slučaju sa online bankama, s tim što je moje iskustvo online komunikacije sa online bankom znatno bolje nego sa fizičkom bankom.

Gde otvoriti račun na kraju? U online ili u fizičkoj banci? Sve zavisi šta želite od banke. Po mom mišljenju, prednost fizičke banke je što možete ostvariti i negovati kontakt sa bankarskim savetnikom koji je vam je dodeljen, pa možda na osnovu poveranje stvorenog tokom kontakta možete “lakše” dobiti kredit. Međutim to podrazumeva da imate dobrog savetnika koji ne želi non-stop da Vam proda neku uslugu (što mu je u opisu posla i od čega mu zavisi bonus), a moje iskustvo me je naučilo drugačije. Pre svega, bankarski savetnici su na dnu bankarske piramide i od obrazovanja imaju uglavnom samo obuku. Odlični među njima brzo napreduju, zauzimaju druga radna mesta i odlaze. Druga prednost fizičkih banaka je da češće imaju povoljniju ponudu dugoročnih kredita. Glavna prednost online banke je, po mom mišljenju, da se sva papirologija odvija online, mogućnost odabira PIN coda, besplatno održavanje svih računa, odobravanje raznih kredita za manje od 5 minuta i odličan korisnički servis.

Nije redak slučaj da fizička banka osnuje svoju online banku u kojoj nudi druge uslove i poslove. Primera radi, Commerzbank, druga najveća nemačka banka, otvorila je 1994. svoju online banku ComDirect, koja je najpopularnija zbog svog namenskog računa za trgovinu hartijama od vrednosti. Na kraju krajeva, jedno ne isključuje drugo i možete otvoriti račun u više banaka. Mnogi mom okruženju, pa i ja sam, imaju račun u više banaka, kako u fizičkim, tako i u online bankama. Strategija među mojim kolegama sa fakulteta i sa posla je da imaju račun u što više banaka i time mogućnost za dozvoljeni minus (na nemačkom Dispositionskredit, u svakodnevnom govoru samo Dispo), tako da kad im on stvarno i zatreba, imaju izbor da izaberu banku sa najmanjom kamatnom stopom. Pored toga, račune u različitim bankama koriste u različite svrhe. Naravno, svakodnevno koriste jednu do dve kartice, dok su ostale na sigurnom u fioci.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Kako otvoriti račun

Otvaranje računa je prilično jednostavno. Ako otvarate račun u fizičkoj banci, idite u banku po izboru i na licu mesta možete otvoriti račun ako imate sa sobom prijavu o prebivalištu tj. Anmeldebescheinigung i identifikacioni dokument odnosno pasoš. Ceo proces traje oko 15-ak minuta ako odlučite da potpišete ugovor na licu mesta. Ako želite možete reći službenici da želite da pročitate ugovor na miru kod kuće i da ćete se vratiti za koji dan sa potpisanim ugovorom. Verovatnoća je velika da zaposleni u banci ne pričaju Engleski, pa je potrebno elementarno znanje Nemačkog jezika. Nakon što predate u banci potpisan ugovor, u roku od 2 nedelje ćete poštom dobiti dva ili više pisma. U jednom pismu će se nalaziti kartice, u drugom PIN code, a u ostalim pismima, ako ih bude, nalaziće se preostala dokumentacija.

Ako otvarate račun u online banci, treba popuniti online zahtev za otvaranje računa na internet stranici banke. Nakon što ispunite ceo formular otvara se stranica gde možete da prekontrolišete unete podatke. Ako je sve ispravno, imate dve opcije – prvu, da skinete popunjeni zahtev kao PDF i odštampate i drugu, da kažete online banci da vam pošalje odštampan zahtev.

Nakon ispunjenog i potpisanog zahteva treba da potvrdite svoj identitet da bi online banka bila sigurna da su podaci u formularu tačni. Postoje dva načina potvrde identiteta. Prvi je VideoIdent, odnosno video-identifikacija preko interneta tokom video chat-a. Razgovor traje oko 3-4 minuta i treba samo osobi sa druge strane da pokažete svoj pasoš. Nažalost, ovo zahteva pasoš iz EU kao i to da bude izdat nakon 2014, tako da ja sa svojim srpskim pasošem nisam imao tu privilegiju (ne znam da li hrvatski pasoš ima istu). Drugi način identifikacije je u pošti odnosno PostIdent. Od online banke ćete dobiti formular koji treba da ispuni radnica u pošti. Ponesite sa sobom obavezno svoj pasoš jer na osnovu njega radnica u pošti vrši identifikaciju.

Na kraju, potpisan zahtev i prijavu o prebivalištu odnosno Anmeldebescheinigung treba da pošaljete poštom (zajedno sa PostIdent formularom ako ste se tim putem identifikovali). Slanje poštom je po pravilu za Vas besplatno jer sve troškove, čak i koverte, preuzima online banka. Nakon što pošaljete dokumenta, u roku od najviše dve nedelje dobićete odgovor da li je Vaš zahtev prihvaćen i da li Vam je otvoren račun. Ukoliko jesu, u roku od 10 dana dobićete jednu kovertu sa karticom, i drugu kovertu sa podacima. Nakon toga, treba da se ulogujete na stranicu online banke i izaberete PIN za Vašu karticu. Zapamtite dobro PIN jer, iako možete kasnije uglavnom da ga promenite online, promena PIN-a često nije besplatna usluga.

Koji račun mi je potreban

Kada otvarate račun u banci, možete da birate koji račun ili račune želite da otvorite. Standardne vrste računa su Girokonto, Tagesgeldkonto, Festgeldkonto i Depotkonto. Pretpostavljam da ste naslutili da reč (das) Konto znači račun.

nemacki-kutak-racun-u-banci
Na nemačkom se račun kaže (das) Konto. Izvor: aboalarm.de

Girokonto

Girkonto (žiro-konto) je žiro-račun odnosno tekući račun (tehnički postoji razlika između žiro i tekućeg računa kod pravnih lica) i to je račun koji verovatno prvo želite da otvorite ako ste novi u Nemačkoj. To je račun na koji će vam poslodavac isplaćivati platu. Karticu povezanu sa tim računom tj. debitnu karticu ćete verovatno koristi redovno za plaćanje u prodavnici ili za podizanje keša sa automata. Ta kartica se zvanično zove EC-Karte (Electronic Cash Karte), a u svakodnenom govoru se naziva i Girokarte ili Debitkarte. Takođe, ove kartica se još naziva u svakodnevnom govoru i MaestroCard ili V Pay u zavisnosti kroz čiji sistem se transakcije tehnički odrađuju, odnosno da li banka kod koje imate račun ima ugovor sa MasterCard ili Visa sistemom. 

Održavanje tekućeg računa je po pravilu kod svih online banaka besplatno, dok kod fizičkih zavisi od banke do banke, neke naplaćuju održavanje računa, a neke ne. Ima fizičkih banaka koje imaju bezobrazne cene i naplaćuju oko 6 € mesečno odnosno odnosno 72 € godišnje, što su, po mom mišljenju, bačene pare. Umesto da ga poklonite banci, tim novcem možete sebe počastiti sa dve povratne avionske karte do Bratislave, Brisela, Sofije, Kelna, Niša, Tuluza, Rima, Milana ili koje god već destinacije. Ako već imate račun u fizičkoj banci za koji plaćate održavanje, savetujemo da ga zatvorite jer Vas takoreći pelješe. Ako iz nekog razloga ne želite da ga zatvorite, onda možete da pričate sa svojim bankarskim savetnikom i da mu/joj kažete da planirate da zatvorite račun jer u drugim bankama dobijate istu uslugu besplatno. Na to ćete kao reakciju dobiti ili besplatno održavanje ili će vam smanjiti cenu koju plaćate jer, kao što rekoh, jeftinije je zadržati postojeću mušteriju nego pridobiti novu.

Ako ste student onda u svakoj fizičkom banci imate besplatan Girokonto (iz gore navedenih razloga). Ipak, ako ste stranac, nije retko da će vam banka prećutati da imate tu mogućnost pa tako imam prijatelje strance studente koji su plaćali DeutscheBank u Manhajmu 2,90 € za održavanje računa. Možda ne deluje puno, ali to je skoro 35 € na godišnjem nivou, odnosno nove farmerke za vas ili dve karte za pozorišnu predstavu ili fudbalsku utakmicu. Neki od prijatelja su naposletku promenili banku, a neki su pričali sa svojim bankarskim savetnikom i dobili besplatan račun i kao izvinjenje besplatno aktiviranje online bankarstva. Sledeća bezobrazna stvar koju fizičke banke znaju da vam naplate je naplata za uslugu koju bi online mogli sami da sprovedete. Primera radi, online možete sami da kreirate, brišete i podešavate trajne naloge besplatno, dok ako to želite da uradite u poslovnici, tu uslugu će vam naplatiti. Time su najviše oštećeni penzioneri i drugi građani koji se ne snalaze najbolje sa modernim tehnologijama.

Tagesgeldkonto

Tagesgeldkonto (tages-geld-konto)  je vrsta štednog računa odnosno račun za štednju po viđenju. To znači da je novac uvek dostupan i da ga možete svakog trenutka povlačiti sa ili uplaćivati na račun. To je račun na koji ćete uglavnom prebaciti pare sa Girokonto da bi ubirali kamatu. Zbog fleksibilnosti raspolaganjem novca, kamata koju ubirate je niža nego kamata na drugim vrstama štednih računa. Danas, septembra 2017. godine, zbog stanja na tržištu je kamata veoma blizu nuli, mada je to slučaj i na drugim vrstama štednog računa.

Pripis kamate zavisi od banke do banke. Neke banke je isplaćuju mesešno, drugo kvartalno, treće na pola godine, dok neke to čine na kraju godine. Po pravilu održavanje Tagesgeldkonto je besplatno i u online bankama i u fizičkim bankama. Ako nije, bežite od te banke jer vas pljačkaju, pošto postoji ogroman broj banaka u kojima jeste besplatno. Kod nekih banaka možete imati i više računa za štednju po viđenju, naravno isto besplatno, tako da svaki račun možete posvetiti nekoj nameni (npr. jedan račun vam je štednja za odmor, drugi račun je štednja za novi telefon itd). Kod Tagesgeldkonto se banke razlikuju i po tome koliko su transparetne, odnosno koliko kamate ste već ubrali i kog datuma će ga tačno isplatiti. Neke banke nisu transparetne dovoljno pa, recimo, ako znate da isplaćuju kamatu kvartalno, onda znate da ćete negde u martu, junu, septembru ili decembru dobiti isplaćeno. Sumu koju ćete dobiti ne možete sami videti već morate pitati banku. Takođe postoje banke koje su specijalizovane samo na Tagesgeldkonto i to je jedini račun koji imaju u ponudi. Ja sam jedan od korisnika takve banke, pa shodno tome jednu banku koristim za Girokonto, a drugu za Tagesgeldkonto.

Festgeldkonto

Festgeldkonto (fest-geld-konto) je vrsta štednog računa odnosno račun za oročenu štednju. Po pravilu, održavanje Festgeldkonto je takođe besplatno. Ako nije, savetujemo da bežite iz te banke jer vas verovatno pljačkaju. Kamatu koju ubirate na Festgeldkonto je veća od kamate na Tagesgeldkonto mada danas, septembra 2017, zbog stanja na tržištu je kamata za oročenu štednju isto blizu nule. Različite banke nude različite kamate u zavisnosti od kriterijuma. Neki od kriterijuma su visina štednog uloga ili ročnost. Kod nekih banaka možete oročiti novac na samo mesec dana ili na dva, tri meseca. Kod nekih banaka je minimum pola godine ili godinu dana, a kod nekih morate da oročite na minimum pet godina ili više. Sa Festgeldkonto možete povući novac pre kraja dogovorenog roka, ali za to uglavnom plaćate određenu proviziju. Sve zavisi od banke na koliko možete da oročite novac i šta se dešava ako povučete isti sa računa u roku ranijem od dogovorenog. Iako bi visina kamata trebala da bude različita u zavisnosti od štednog uloga i ročnosti, danas zbog stanja na tržištu je kamata skoro za svaku mogućnost ista odnosno veoma blizu nule. Takođe, postoje banke koje su specijalizovane na Festgeldkonto, pa kod njih uglavnom ubirate veću kamatu, ali je zbog današnjeg stanja na tržištu razlika u kamati skoro neprimetna. Ja lično nemam račun kod takve banke pošto ne koristim Festgeldkonto, prvo iz razloga jer ne želim da oročim novac, a drugo, jer u mojoj banci dobijam bolju ponudu za Tagesgeldkonto.

Depotkonto

Depotkonto (de-pO-konto) je namenski račun za trgovanje hartijama od vrednosti. To je račun preko kojeg kupujete i prodajete akcije, obveznice i slično. Depotkonto nije po pravilu besplatan, ali ima banaka kod kojih jeste. Postoje banke koje su specijalizovane za Depotkonto i kod njih je, naravno, održavanje računa besplatno. Neke od tih banaka nude i besplatan Girokonto, Tagesgeldkonto, Festgeldkonto kao i besplatne debitne kreditne kartice. Veoma dobre banke nude svojim mušterijama i besplatne (online) kurseve o finasijskom tržištu, investiranju, bankarstvu i sličnim temama. Jedna od najpopularnijih takvih banaka je gore pomenuta online banka ComDirect. Ja sam lično njihov klijent, a pored Depotkonto aktivno ih koristim i za besplatno slanje para u domovinu. Kako to radim, možete da vidite ovde. Njihov žiro račun i račune za štednju aktivno ne koristim jer mi druge banke nude bolje uslove za to.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Kako zatvoriti račun

Zatvaranje računa odnosno Konto kündigen je takođe prilično jednostavan proces. Potrošači u Nemačkoj su mnogo zaštićeniji nego što je slučaj u domovini pa se samim tim banke ne mogu tako jednostavno osiliti i raditi šta im je volja, kao što je slučaj u našim krajevima. Sve što je potrebno je da pošaljete pismo za izjavom da želite da zatvorite račun u najkraćem vremenskom roku ugovorenom ugovorom. Najkraći zakonski vremenski rok ustanovljen u ugovoru je uglavnom dve nedelje ili kraj sledećeg meseca. Izjava pored toga treba da sadrži klijentski broj, datum i mesto pisane izjave i sve vrste računa koje želite da zatvorite, kao i njihove brojeve. Obrazloženje zašto zatvarate račun nije zakonski obavezno i ne morate ga napisati ako ne želite. Pre nego što zatvorite račun, možete sami prebaciti pare na drugi račun, a možete reći i banci da to uradi za vas. U tom slučaju treba da napišete vlasika računa, IBAN (vrsta broja računa) i BIC (broj banke). Izjavu završavate molbom da vam pismeno potvrde da ste zatvorili račun i zaključno sa kojim datumom. Na kraju, bitno je da izjava sadrži ime i prezime kao i svojeručni potpis. Bez potpisa izjava nije važeća, a potpis mora biti isti kao pri potpisivanju ugovora, a to je potpis koji vam stoji u pasošu (pošto ste se pasošem identifikovali).

Na slici imate primer fiktivne osobe Milice Martinović iz Berlina koja zatvara svoj Girokonto u banci Postbank. Ako Milica Martinović u Postbank banci ima i druge račune, oni ovom izjavom neće biti obuhvaćeni. Obrazac izjave možete skinuti ovde. U obrascu imate tekst za istovremeno zatvaranje Girokonto i Tagesgeldkonto. Bitno je da u obrascu popunite vaše podatke, po potrebi dodate ili obrišete račune i da ga potpišete pre nego što ga pošaljete. U obrascu takođe postoji deo u kome zahtevate da vam banka prebaci sav novac na neki drugi račun. Ako ste već sami prebacili novac na drugi račun, taj deo možete obrisati.

nemacki-kutak-zatvaranje-racuna-u-banci
Primer izjave za zatvaranje tekućeg računa u Postbank

Ako zatvarate račun u fizičkoj banci, ne možete predati izjavu u najbližnoj poslovnici već morate poslati izjavu kao pismo u centralu koja je zadužena za zatvaranje računa, a troškove slanja pisma snosite sami. Po meni je bezobrazno što poslovnica ne želi da pošalje pismo za vas, mada ih mogu razumeti. Njima je cilj da vam otežaju zatvaranje računa.

Konkurencija među bankama u Nemačkoj je velika pa se banke laktaju za nove mušterije. To je povoljno za potrošače jer mogu dobiti novčane premije i do 300 € za otvaranje računa. Takođe, ne moraju da plaćaju za održavanje računa, slanje novca, podešavanje trajnih naloga i slično. Ako neka banka želi da Vam naplati ove usluge, savetujemo da se sklonite od nje jer Vas pljačka. Postoji veliki broj banaka kod kojih možete sve te usluge dobiti besplatno. U Nemačkoj je uobičajno da građani imaju račune u više različitih banaka jer različite banke imaju drugi fokus. Neke banke su fokusirane na račune za štednju, dok su druge fokusirane na trgovinu sa hartijama od vrednosti, a treće na iskustvo svakodnevnog korišćenja kartice. Sam proces otvaranja i zatvaranja računa je jednostavan, a mušterije uživaju veća prava nego ona na koja smo navikli kod kuće. Nadam se da smo Vam pomogli da se orijentišete po pitanju računa i da nećete morati da plaćate Vašoj budućoj banci bilo šta. Ukoliko imate pitanja ili Vam je potrebna pomoć, pišite nam u komentarima.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

97 Responses

 1. Ja sam uspeo sa hrvatskim pasosem da se prijavim preko video poziva, doduse to vazi za N26 online banku, za commerzbank-u nisam uspeo. Sluzbenica je rekla da samo nemacki i austrijski drzavljani imaju mogucnost potvrde identiteta putem video poziva. Svi ostali u posti salju odstampan formular koji se popuni online zajedno sa kopijom pasosa. Sve u svemu, jako kratko traje procedura, svega nekoliko minuta. Podrazumeva se da imate prijavljenu adresu.

  1. Hvala na komentaru, Nenade.

   Drago mi je da je VideoIdent prosao uspesno kod N26. Sluzbenice nisu u pravu jer vazi za sve EU gradjane, ali one imaju slobodu da interpretiraju kako im se cefne.

   Veliki pozdrav

   1. Ja sam PostIdent za N26 odradio preko poste, jer imam SRB pasos (sve zemlje EU mogu video identifikaciju da koriste)
    Razmisljao sam se da li da probam online banku ili klasicnu, ali posto u mom trenutnom mestu (selu), otvaranje racuna je igranka (radno vreme Banaka, nepoznavanje eng.jezika, zakazivanje termina iako posla imaju koliko i cuvar plaze u zimskom periodu), te sam se odlucio za N26. Prijatelj je takodje ima i zadovoljan je. Ceo proces sam zavrsio za par dana (oduzilo se mojim cekanjem za odlazak u postu). Dva puta sam kontaktirao podrsku, sve je zavrseno brzo i profesionalno. Evo dva meseca je vec koristim i zadovoljan sam.

    1. Hvala na komentaru, Milose. Takodje sam zbog non EU pasosa morao da koristim PostIdent. Ja sam vec godinu dana kod N26 i veoma sam zadovoljan, kako korisnickim servisom, tako i samim bankarskim uslugama.

     Ako neko od citalaca ovog komentar zeli da otvori racun u N26, mogu mu poslati pozivnicu i pomoci

     1. Moze pozivnica za N26, da li je problem uraditi kreditnu karticu kako se moze podici novac u Srbiji

      Da li sa racuna N26 mogu vrsiti uplatu i isplatu sa kladionoca konkretno Bet 365. Ima li problema orvoriti on line racun kad nemam prebivaliste ili boraviste u Nemackoj?

      Koju on line banku preporucujete za uplatu kod on line kladionica

     2. Zdravo Gorane,

      ne kladim se pa ne mogu reci sa sigurnoscu, ali ne vidim problem zasto ne bi moglo. Poslao sam ti pozivnicu na email sa koga si ostavio komentar. Za otvaranje racuna u banci potrebna je prijava prebivalista. U ovom tekstu ima sve sto treba da znas o tome: https://nemackikutak.com/prvi-korak-u-nemackoj-prijava-prebivalista-meldebescheinigung/

      Podizanje novca u Srbiji ide preko automata, ali N26 nije najbolja za tu opciju. Za to preporucujem ComDirect. Vise o tome ovde: https://www.nemackikutak.com/kako-besplatno-slati-pare-u-domovinu/

      Veliki pozdrav,
      Filip

     3. Postovani Filipe,
      kako se kupuje nekretnina preko takvog bankarstva.Kakve su kamatne stope.I jos jedno koja je razlika kupovine,odnosno podizanja gotovine i odlaska u minus,kao i vracanje preko Girokonta i uzimanje kredita za konkretno stambeni keredit.Molim Vas na kraju pozivnicu za otvaranje racuna obe online banke sto ste naveli.

      Hvala
      Katarina

     4. Zdravo Katarina,

      kupuje se isto kao i u fizickim bankama. Kamatna stopa zavisi od banke do banke, sume, duzine trajanja, mesecne rate kao i od same osobe koja zahteva kredit. Ukoliko nemate neogranicenu boravisnu dozvolu, bice veoma teska naci bilo koju banku koja ce biti voljna da kredit, a jos teze ispregovarati dobru kametu. Ne kazem da je nemoguce, ali nije lako.
      Nisam siguran da sam tacno razumeo pitanje za odlazak u minus. Odlazak u minus se zove Dispositionskredit ili samo Dispo i isti je kao i kod fizickih banaka. Kamata za Dispo zavisi od banke do banke. Moje dosadasnje iskustvo je da je kamata za Dispo u online bankama manja, ali ne znam da li je to opste pravilo za sve banke ili se samo tako potrefilo u mom slucaju.

      Pozivnicu za N26 ti ne mogu poslati jer email sa koga si ostavila komentar nije tacan. Sledeci link sluzi kao pozivnica za ING Diba banku: https://www.ing-diba.de/girokontokwk/a/lApEJcHw5A

      U tekstu sam preporucio i ComDirect ali u smislu da je sa njom besplatno podizati novac u drzavama bivse Jugoslavije. O tome mozes vise procitati ovde: https://nemackikutak.com/kako-besplatno-slati-pare-u-domovinu/ Pozivnica za ComDirect je sledeci link: http://www.comdirect.de/pbl/a.do?rd=/cms/lp/kwk-girokontoaktion.html&ci=201012740000000EM000090000000&wc=VBL2G

      Veliki pozdrav,
      FSP

     5. Dobro vece evo javljam se povodom vasih izjava, Hteo bih zatvoriti racun u Haspu banku a mozda otvoriti racun u N26 banci!!!

     6. Pozdrav
      Imam pitanje ja sam cula za tu Banku N26 i htjela bih otvoriti racun
      Slovacka Viza BH pasos.
      Sta mi preporucujete.
      Hvala Unaprijed.

 2. Pozdrav, moze li mi neko reci koja fizicka banka je najpovoljnija a da je ima po Stuttgartu? Hitno mi je, hvala 🙂

 3. pozdrav,imam pitanje u vezi kredita,da li je i koliko moguce dobiti? imam hrvatske papire i uredno sam tamo prijavljen u nemackoj firmi(kod coveka sa nasih prostora) ugovor mi je na nedoredjeno vreme,naravno imam i prijavu boravka tamo i otvoren girokonto,problem je sto mi je tesko da se malo detaljnije raspitam jer slabo znam nemacki(engleski bas nisu radi da pricaju) tako da ne mogu da dobijem sve zeljene informacije…ako neko zna bilo sta vise o ovoj temi voleo bih da mi pomogne,unapred hvala.

 4. Poštovani Filipe, šta mislite o DKB kartici? Zapravo zanima me postoji li kartica s kojom je moguce podizati evra u Srbiji bez provozije?
  Hvala i veliki pozdrav!

   1. Hvala Vam na odgovoru. Comdirect ili N26? Još me zanima dal je moguće sa bilo kojom nemačkom karticom podizati direktno evre na šalterima banaka u Srbiji?
    Pozdrav!

    1. Zasto ili jedna ili druga banka? Ja koristim obe banke, samo u razlicite svrhe. Ukoliko se odlucis za N26, mogu ti poslati pozivnicu jer ukoliko otvoris racun preko pozivnice, ja mogu dobiti neku premiju. Ukoliko ne zelis, mozes regularno preko sajta bez pozivnice da otvoris racun.
     Nije moguce podizati na automatu evre u drzavama u kojima to nije zvanicna valuta. Ne verujem da je tako nesto moguce i u banci.

     Veliki pozdrav,
     FSP

     1. Ok, može onda pozivnica za ComDirect? I pošto mi je u Srbiji ostao Anmeldebescheinigung, da li može bez njega odnosno sa Aufenhaltstitel (na njemu piše adresa)? Hvala puno! Pozdrav

     2. Zdravo Aco,
      poslao sam ti email sa pozivnicom.
      Nazalost ne moze bez Anmeldebescheinigung-a. Mozes da odes opet da ga izvadis odnosno da ti izdaju potrvrdu posto si vec prijavljen.

      Veliki pozdrav,
      FSP

 5. Pozdrav,

  Ja sam nova u Njemackoj, i zelim otvoriti racun u banci. U firmi su mi rekli da iznos koji banke uzimaju varira, pa me zanima sta mislite o Sparkasse ili Commerzbank?

  Lijep pozdraviz Berlina,
  Jelena

  1. Zdravo Jelena,
   kao sto sam opisao u tekstu, postoji mnogo banki gde odrzavanje racuna ne kosta nista. Posto Sparkasse i Commerzbank naplacuju odrzavanje racuna, a nemaju bolju uslugu od banki koje ne naplacuju, mislim da je to cisto bacanje para. Na godisnjem nivou to izadje izmedju 60 do 120 bacenih evra odnosno dve povratna avionske karte iz Berlina do Madrida, Majorke, Rima ili neke cetvrte destinacije.

   Veliki pozdrav,
   FSP

   1. Uzmi comdirekt, nije previse poznata banka, nema scoju oficijelnu filijalu, sve je online, ali je godisnje odrzavanje racuna kao i podizanje novca potpuno besplatno. Cak i kada sam ja prije 3 i pol godine otvorio racun dobio sam kao poklon 50 eu zato sto koristim njihove usluge.

    pozz

 6. Postovani Filipe,

  Hteo bih da otvorim business bank account u Nemackoj, kako bih izbegao visenedeljno cekanje za otvoranje istog, pronasao sam ovu online banku: https://getpenta.com/

  Kako Vam se cini, i da li mozda poznajete nekog u Vasoj blizini koji je cuo za ovu banku, ili jos bolje nekog koje korisnik iste? Unapred Vam hvala na odgovoru,

  Srdacan pozdrav,
  Nikola

  1. Zdravo Nikola,
   hvala na komentaru.

   Sa poslovnim racunima nemam iskustva jer mi do sada nisu trebali. Sto se tice Pente, deluju veoma obecavajuce. Nemacka FinTech scena ih prati, o njima su pisali i u Americi, imao sam priliku da upoznam njihovog CEO-a i CTO-a i deluju odlicno. Da mi treba poslovan racun, ja bih probao kod njih.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 7. Zdravo. Mene zanima da li u Njemačkoj neko u naše ime može uplatiti račun u banci (ukoliko mi trenutno nismo tamo), jer npr u BiH uzimaju prevelike provizije za uplatu? Hvala na odgovoru

 8. Pozdrav ,

  postoji li nacin da u Bosni i Hercegovini podignem novac koji imam na otvorenom racunu u Njemackoj,tj. Njemacki konto?

 9. Poštovani Filipe,
  koju online banku trenutno bi ste preporučili za podizanje plate?

  Hvala unapred!

 10. postovani imam problem radio sam u Nemackoj 2 meseca kao negovatelj
  nisam imao prijavu nije bilo neobhodno ali zato nisam ni otvorio konto
  pa sam Agenciji preko koje sam radio( imam ugovor o radu* dao konto rodjaka koji je Nemacki drzavljanin i redovno je zaposlen Agencija je moju platu uplatila na njgov konto meni su poslali kopiju uplatnice ali rodjak da pare nisu legle na njegov konto, kako da se ta informacija da su sredstva /moja plata stigla na njegov konto?
  Hvala Olah

 11. Hvala na nesebicno podijeljenim informacijama o zivotu i radu u Njemackoj.
  Svako dobro

  1. Zdravo Edine,
   hvala na komentaru. Nadam se da su ti tekstovi od pomoci.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 12. Poštovani, sredinom februara bih trebala ugasiti račun u post banci jer se vraćam u Srbiju. Kakva je kod njih konkretna procedura i koliko vremenski traje. Pozdrav, Biljana

  1. Zdravo Biljana,
   zamolio bih vas da procitate tekst jer se cela sekcija “Kako zatvoriti račun” bavi time.

   Veliki pozdrav
   FSP

 13. Pozdrav Filipe,

  sve pohvale za tvoj blog 🙂

  Obzirom da dobro poznaješ nemačko bankarstvo, zanima me da li misliš da imam šanse za da nađem kvalitetan posao u nekoj banci, ukoliko je situacija sledeća: srednji nivo poznavanja nemačkog jezika (viši sredni engleskog jezika), 15 godina radnog iskustva u bankarstvu (Erste, Unicredit) i 5 godina u IT kompaniji koja radi softverska rešenja za banke (banke od Slovenije do Makedonije, kao i neke van zemlje). Jako bogato i raznoliko iskustvo u banci (od prodaje, akvizicije klijenata, jedno vreme bila branch manager, 5 godina konsultant na izradi softverskih rešenja za risk-sve vrste rizika), poznavanje projektnog menadžmenta, poznavanje SQL-a itd.
  Naravno pitanje je skroz u smislu isplati li se ići u tom pravcu (bankarstvo) ili probati nešto drugo 🙂

  Zbunilo me to što si naveo sledeće “bankarski savetnici su na dnu bankarske piramide i od obrazovanja imaju uglavnom samo obuku”, a ja sam radila na mestu savetnika sa fakultetskom diplomom i koliko znam ovde je još uvek tako.

  Hvala ti puno na odgovoru, unapred 🙂

  Veliki pozdrav!
  Goga

  1. Zdravo Gogo,

   hvala na pohvalama.

   Trebao sam to malo preciznije da formulisem. Nije to bankarski savetnik koga imas na umu. U Nemackoj u tradecionalnim bankama svaka musterija dobija svog Bankberater-a odnosno savetnika.
   To je osoba koja se “brine o musteriji i savetuje je”, a zapravo je kontakt osoba musterije koja (izmedju ostalog) pokusava da proda ostale usluge banke klijentu. Kako banke, tako i mnogi drugi, svoje prodavce u kontaktu sa krajnim korisnicima zovu savetnicima. Na njih sam mislio jer uobicajan put do Bankberater-a je obuka odnosno Ausbildung.

   Pripremi CV po standardima nemacke poslovne kulture ( https://nemackikutak.com/kako-napisati-cv-za-nemacko-trziste-primer/ ) i konkurisi za posao. Ne verujem da ces imati poteskoca da pronadjes posao u bankarskom sektoru. Isto tako verujem da neces imati problema da pronadjes posao u treasury odeljenjima firmi koje su DAX berzi, a ni u preostlaim vecim firmama.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 14. Zdravo Filipe,

  hvala puno na pojašnjenju i savetu. Konkurisaću sigurno, tako da ćemo se verovatno još dopisivati 🙂

  Veliki pozdrav!

  Goga

 15. Zdravo Filipe,

  hvala puno na pojašnjenju i savetu. Konkurisaću sigurno, tako da ćemo se verovatno još dopisivati 🙂

  Veliki pozdrav!

  Goga

 16. Pozdrav Filipe,
  ja sam kod BW banke i placam 10€ mesecno odrzavanje racuna.Kreditnu kartu nece da mi daju jer nemam unbefristet Aufenthalt (iako sam kod njih vec 4 godine a sad sam dobio produzetak “vize” na jos 3 godine).Iako radim i primam platu kod njih redovno itd.Hteo sam da se prebacim na Comdirect i da tamo primam platu i da dobijem besplatno kreditnu kartu.Moje pitanje je(konacno)sta se desava sa mojim obavezama jer imam imam ratu kredita za auto(preko druge banke) a novac mi se skida sa racuna u BW banci.I to je jedini racun koji imam i koji koristim.Da li cu imati problema i kako da obavestim banku kojoj placam ratu za auto da sam promenio banku i broj racuna.Malo je komplikovano ali se nadam da sam ti malo pojasnio koji je moj problem.Molio bih te za savet,predlog…
  Hvala unapred.

  1. Zdravo Filipe,

   hvala za brzi odgovor,samo mi nije jasno(mozda zvuci glupo ali je ovo za mene spansko selo)u cemu je razlika izmedju kred.kartice i kred.racuna?I za sta mi treba kreditni racun?Meni kred.kartica treba da rezervisem avion za Srbiju(jednom ili dva puta godisnje)i to je to.Ne mislim neke kredite da dizem preko tog “kreditnog racuna”.Izvini ako ti je ovo glupo ali mi nije jasno.
   Pozz

 17. Pozdrav Filipe,
  ja sam kod BW banke i placam 10€ mesecno odrzavanje racuna.Kreditnu kartu nece da mi daju jer nemam unbefristet Aufenthalt (iako sam kod njih vec 4 godine a sad sam dobio produzetak “vize” na jos 3 godine).Iako radim i primam platu kod njih redovno itd.Hteo sam da se prebacim na Comdirect i da tamo primam platu i da dobijem besplatno kreditnu kartu.Moje pitanje je(konacno)sta se desava sa mojim obavezama jer imam imam ratu kredita za auto(preko druge banke) a novac mi se skida sa racuna u BW banci.I to je jedini racun koji imam i koji koristim.Da li cu imati problema i kako da obavestim banku kojoj placam ratu za auto da sam promenio banku i broj racuna.Malo je komplikovano ali se nadam da sam ti malo pojasnio koji je moj problem.Molio bih te za savet,predlog…
  Hvala unapred.

  1. Zdravo Boki,

   neverovatno. Ima dosta tih tradicionalnih banaka koje ne mare puno za krajne korisnike jer su im glavni klijenti firme.
   Sta se desava sa tvojim obavezama je definisano u ugovoru o zajmu/kreditu. Ne verujem da ce biti ikakvih problema. Tu banku mozes nazvati i/ili poslati im email i pitati kako da im javis da krenu da skidaju novac za ratu sa drugog racuna kao i da se dogovoris kog meseca treba tacno da se desi promena. Isto tako treba tvom poslodavcu da javis da krene da uplacuje platu na drugi racun.

   Samo da napomenem da ces dobiti kreditnu karticu, ali ne i kreditni racun. Malo vise o tome ovde: https://nemackikutak.com/drugi-korak-u-nemackoj-otvaranje-bankovnog-racuna-girokonto/ Ali ces ustedeti 120 € godisnje 🙂

   Veliki pozdrav,
   FSP

   1. Zdravo Filipe,

    hvala za brzi odgovor,samo mi nije jasno(mozda zvuci glupo ali je ovo za mene spansko selo)u cemu je razlika izmedju kred.kartice i kred.racuna?I za sta mi treba kreditni racun?Meni kred.kartica treba da rezervisem avion za Srbiju(jednom ili dva puta godisnje)i to je to.Ne mislim neke kredite da dizem preko tog “kreditnog racuna”.Izvini ako ti je ovo glupo ali mi nije jasno.
    Pozz

    1. Kreditna kartica ti omogucava da placas u tehnickim (kreditnim) sistemima. Npr. online da kupis avionsku kartu.

     Kreditni racun ti omogucava da kupujes na kredit. Nesto sto sad kupis neces platiti odmah vec u budunosti.

     Pozdrav,
     FSP

 18. Poštovani Filipe,
  hteo bih da Vas pitam koliko u principu traje podizanje oročenog novca
  pre roka(!) u nemačkim bankama i da li postoje ikakve okolnosti pod
  kojima taj novac ne može da se podigne.
  Unapred HVALA,
  Zoran

 19. Poštovani Filipe,
  hteo bih da Vas pitam koliko u principu traje podizanje oročenog novca
  pre roka(!) u nemačkim bankama i da li postoje ikakve okolnosti pod
  kojima taj novac ne može da se podigne.
  Unapred HVALA,
  Zoran

  1. Zdravo Zorane,
   to zavisi od uslova pod kojim si orocio novac. Uslovi i eventualni penali stoje u ugovoru o orocivanju.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 20. Zdravo svima,

  Imam malo problem, te bih vas zamolila za savet. Naime, zbog haosa oko korona virusa, pokušala sam otvoriti račun sa N26. Ispunila sam online formular, dobila od njih email sa attached uslovima korišćenja i potvrdila email adresu. Na žalost, moj telefon ne podržava njihovu aplikaciju, a kako mi ne pada na pamet da ga menjam zbog računa, nisam mogla da nastavim dalje. Zbog toga htela sam da povučem aplikaciju i i svoje informacije iz njihove baze. Kontaktirala sam korisnički servis već 2 puta(do sada je prošlo 48 sati od aplikacije), objasnila o čemu se radi i zamolila za pomoć. Po njima, sistem nije update i ne vide ni moj email niti moj br telefona. Iskreno, to mi je veoma čudno s obzirom da je prošlo dosta vremena(i kako sam mogla primiti email i SMS od njih). Oni ne znaju kada će sistem biti update, što je još čudnije.
  Iskreno, veoma me čitava situacija nervira jer imaju moje lične podatke i tax number.

  Šta mislite da je najbolje da uradim, tj šta mislite da bi bilo dobro uraditi?
  Možda malo preterujem i zvučim paranoično, ali zbilja mi je nelagodna čitava ova situacija.

  Hvala unapred na savetu.

  1. Zdravo Filipe,

   Hvala puno na odgovoru!
   Dobila sam email od N26 da im je sistem update, i da preko Customer Service ih još jednom obavestim o mom zahtevu(povlačenje aplikacije i podataka). To sam i uradila, rečeno mi je da će me preko email ponovo obavestiti o ishodu.
   Sad, posle tvog kmentara, ništa mi više nije jasno! 😀 Pokušaću ponovo da ih kontaktiram i vidim o čemu se radi.

   Hvala puno!

   Pozdrav,
   Nat

 21. Zdravo svima,

  Imam malo problem, te bih vas zamolila za savet. Naime, zbog haosa oko korona virusa, pokušala sam otvoriti račun sa N26. Ispunila sam online formular, dobila od njih email sa attached uslovima korišćenja i potvrdila email adresu. Na žalost, moj telefon ne podržava njihovu aplikaciju, a kako mi ne pada na pamet da ga menjam zbog računa, nisam mogla da nastavim dalje. Zbog toga htela sam da povučem aplikaciju i i svoje informacije iz njihove baze. Kontaktirala sam korisnički servis već 2 puta(do sada je prošlo 48 sati od aplikacije), objasnila o čemu se radi i zamolila za pomoć. Po njima, sistem nije update i ne vide ni moj email niti moj br telefona. Iskreno, to mi je veoma čudno s obzirom da je prošlo dosta vremena(i kako sam mogla primiti email i SMS od njih). Oni ne znaju kada će sistem biti update, što je još čudnije.
  Iskreno, veoma me čitava situacija nervira jer imaju moje lične podatke i tax number.

  Šta mislite da je najbolje da uradim, tj šta mislite da bi bilo dobro uraditi?
  Možda malo preterujem i zvučim paranoično, ali zbilja mi je nelagodna čitava ova situacija.

  Hvala unapred na savetu.

  1. Zdravo Natasa,

   Ne postoji mogucnost povlacenja aplikacije. Niti u N26 niti u bilo kojoj drugoj banci. Ukoliko otvoris racun, onda moras da ga zatvoris.

   Tehnicki je moguce da primis sms i email, a da korisnicki servis ne vidi podatke u sistemu jer su to razliciti sistemi. Isto je tako moguce da podaci nece biti ubacini u sistem za korisnicku podrsku sve dok ne stignes do odredjenog koraka (kao npr. uspesno da se ulogujes u aplikaciju). Preko korisnickog servisa sigurno ne mozes zatvoriti racun, niti u N26 niti u bilo kojoj drugoj banci. U tekstu koji si komentarisala mozes naci upustvo i obrazac kako se zatvara racun u bilo kojoj banci.

   Inace, i kada zatvoris racun, banka ne sme da brise sve tvoje podatke poduzi period. Takodje, kada otvaras racun i ne planiras da trgujes hartijama od vrednosti, nisi u obavezi da upises svoj poreski broj.

   Veliki pozdrav,
   FSP

   1. Zdravo Filipe,

    Hvala puno na odgovoru!
    Dobila sam email od N26 da im je sistem update, i da preko Customer Service ih još jednom obavestim o mom zahtevu(povlačenje aplikacije i podataka). To sam i uradila, rečeno mi je da će me preko email ponovo obavestiti o ishodu.
    Sad, posle tvog kmentara, ništa mi više nije jasno! 😀 Pokušaću ponovo da ih kontaktiram i vidim o čemu se radi.

    Hvala puno!

    Pozdrav,
    Nat

    1. Zdravo Natasa,

     izgleda da N26 probija sa novinama na svim frontovima. Ja bih za svaki slucaj poslao pismeno da zelim da zatvorim racun i da mi to potvrde pismeno.

     Pozdrav
     FSP

 22. Meni se desilo,a ne zašto,bankomat mi je jednostavno progutao karticu u Postbank-u.Niti je tražio PIN ni ništa,jednostavno je progutao.A 3 dana pre toga sam na istom bankomatu proveravao stanje,sutradan platio s njom namirnice u Aldi-u…danas gurnem karticu i jednostavno je progutao.Zašto?Ima li neko mišljenje neko?

 23. Meni se desilo,a ne zašto,bankomat mi je jednostavno progutao karticu u Postbank-u.Niti je tražio PIN ni ništa,jednostavno je progutao.A 3 dana pre toga sam na istom bankomatu proveravao stanje,sutradan platio s njom namirnice u Aldi-u…danas gurnem karticu i jednostavno je progutao.Zašto?Ima li neko mišljenje neko?

  1. Banka je odlucila da zadrzi karticu iz nekog razloga. Razloga postoji mnogo. Od greske banke, preko sumnjivih transakcija, naloga od neke institucije sistema da blokiraju karticu, stimulisanje korisnika da ne koriste kartice vec aplikaciju zbog Korone i mnogo drugih. Koji je tacno razlog, moras da pitas banku svoju.

   Pozdrav,
   FSP

 24. pozdrav, imam pitanje u vezi zatvaranja tekućeg računa u banci. Ovde u primeru naveden je Kundennumer nešto što ne mogu da pronadjem nigde ni na kartici ni na ugovoru koji imam od Sparkasse. Sve ostalo je ok., samo ovo ne znam šta je.
  pozdrav i hvala unapred

  1. To je broj pod kojim te banka vodi kao njihovog klijenta. Mozes pokusati i bez njega da posalje pismo da otkazes racun.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 25. pozdrav, imam pitanje u vezi zatvaranja tekućeg računa u banci. Ovde u primeru naveden je Kundennumer nešto što ne mogu da pronadjem nigde ni na kartici ni na ugovoru koji imam od Sparkasse. Sve ostalo je ok., samo ovo ne znam šta je.
  pozdrav i hvala unapred

 26. Zatvorio sam konto kod Sparkasse prateci ova uputstva i stigao mi je postom poslednji izvestaj od njih. Jedna stvar na koju sam tek sad obratio paznju: svaku obaljenu kupovinu karticom kartenzahlen, naplacivali su mi 0.4€ ili 40 centa! Imao sam 20 placanja karticom i uzeli su mi dakle 8 evra pored redovnog odrzavanja racuna. neverovatno

  1. Zatvorila sam račun u Sparkasse, tj ostao je do kraja mjeseca i potom je ugašen. Plata je trebala da legne 31. u mjesecu, međutim nije. Plata je trebala biti prebačena sa tog na drugi račun, i onda prvi račun da mi ugase.
   Iz banke sam dobila svega nekih 20e kao ostatak novca, i ništa mi nije jasno.

 27. Zatvorio sam konto kod Sparkasse prateci ova uputstva i stigao mi je postom poslednji izvestaj od njih. Jedna stvar na koju sam tek sad obratio paznju: svaku obaljenu kupovinu karticom kartenzahlen, naplacivali su mi 0.4€ ili 40 centa! Imao sam 20 placanja karticom i uzeli su mi dakle 8 evra pored redovnog odrzavanja racuna. neverovatno

  1. Zdravo Adrijana,
   potrebno je tvom poslodavcu da javis da uplacuje platu na novi racun. Banka se ne brine o tome da prosledjuje uplate na zatvoreni racun na neki drugi racun (sve jedno da li unutar iste banke ili na racun druge banke).
   Ukoliko ti je poslodavac uplatio platu na stari racun, Sparkasse bi trebalo da je odbila to placanje jer racun vise ne postoji. Sa druge strane, banka poslodavca je u tom slucaju tvom poslodavcu verovatno ispostavila racun za naplatu jer su imali transakciju na nepostojeci racun.

   Isto tako treba da javis svima koji skidaju novac sa tvog racuna (npr. zdravstevno osiguranje) da si promenila racun ili ce ti ispostaviti racune za neuspele transkacije jer pokusavaju da podignu novac sa nepostojeceg racuna.

   Veliki pozdrav,
   FSP

  1. Zdravo Filipe,
   moze da se otvori poslovan racun. Koji je najpovoljniji racun ces morati sam da istrazis. Npr. jedna od banki koja je iskljucivo za poslovne racune je Penta https://getpenta.com/en/

   Pozdrav,
   FSP

 28. Moja komsinica se vratila iz Nemacke i ima samo jedan problem 🙂
  kako da bez odlaska u nemacku podigne zadnju platu i pomoc koju je dobila od nemacke za brigu o starima za vreme korona virusa. nema vizu vec obicnu platnu karticu Volksbanke.
  inace ima EU pasos ako to ista znaci. da li je moguce bilo sta zavrsiti on-line?
  pozdravljam te Filipe.

 29. Moja komsinica se vratila iz Nemacke i ima samo jedan problem 🙂
  kako da bez odlaska u nemacku podigne zadnju platu i pomoc koju je dobila od nemacke za brigu o starima za vreme korona virusa. nema vizu vec obicnu platnu karticu Volksbanke.
  inace ima EU pasos ako to ista znaci. da li je moguce bilo sta zavrsiti on-line?
  pozdravljam te Filipe.

  1. Najbrzi put je da podigne pare sa automata. U zavisnosti od banke sa kog dize novac, kolicine novca koji dize, kursa koja banka nudi kao i uslova Volksbanke za dizanje novca u inostranstvu, ta transakcija ce nesto kostati. Takodje, automat nece isplatiti evre, vec domacu valutu.

   Pozdrav,
   FSP

 30. Poštovanje,
  imala bih pitanje, ako imamo na računu u banci veću sumu novca, da li imamo neke obaveze prema banci što se tiče tog novca ili je to naše slobodno pravo koliko ćemo imati novca na računu?
  Unapred hvala.
  Veliki pozdrav.

 31. Poštovanje,
  imala bih pitanje, ako imamo na računu u banci veću sumu novca, da li imamo neke obaveze prema banci što se tiče tog novca ili je to naše slobodno pravo koliko ćemo imati novca na računu?
  Unapred hvala.
  Veliki pozdrav.

  1. Zdravo Valentina,
   tvoje slobodno pravo je koliko ces imati novca na racunu. Da li neka banka ubacuje odredjene uslove, zavisi od same banke.
   Imaj na umu samo da nemacki zakon (https://dejure.org/gesetze/KWG/23a.html) predvidja da banke moraju da osiguraju novac samo do 100.000 €.
   Ukoliko se radi o vecim sumama, onda treba sa bankom proveriti koje uslove ona ima.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 32. Poštovani,

  Interesuje me da li je moguće iz Srbije pismeno ili online zatvoriti račun u Postbank ili se mora lično otići u neku od poslovnica u Nemacku? Ako može pismeno da li je potrebno navesti da se želi zatvoriti Giro Konto i Tagesgeld Konto ili je dovoljno napisati ich möchte das Konto kündigen?

  Unapred se zahvaljujem na odgovaru.

  1. Da, Zahvaljujem Vam. Pročitala sam bila prethodno tekst. Međutim, obratila sam Vam se jer nigde ne piše u tekstu da se i iz Srbije može poslati pismo u centralu. Tako da sam mislila da se pismo može poslati samo iz Nemačke. Da li postoje neke poslovnica Postbank u Austriji ili Mađarskoj? Sad zbog korone je otežano putovanje.
   Hvala Vam još jednom.
   Srdačan pozdrav

   1. Poštovani Filipe,

    Još jednom Vam se zahvaljujem i izvinjavam na smetnji, ali imala bih još jedno pitanje. Nemam ko da mi pomogne i objasni, pa stoga Vas pitam. Da li da u tom pismu navedem i drugi devizni račun gde treba da prebace novac u slučaju da je ostalo još na računu pre zatvaranja?

    Hvala Vam puno i sve najbolje u Novoj 2021. – oj godini.

    Srdačan pozdrav

  2. Poštovani Filipe, prošli mesec , 17.02.2022. poslala sam formular za zatvaranje girokonta sparkasse u Bremen gde je i otvoren. Nije mi još stigao nikakav odgovor. Šta mi savetujete da uradim. Hvala.

 33. Poštovani,

  Interesuje me da li je moguće iz Srbije pismeno ili online zatvoriti račun u Postbank ili se mora lično otići u neku od poslovnica u Nemacku? Ako može pismeno da li je potrebno navesti da se želi zatvoriti Giro Konto i Tagesgeld Konto ili je dovoljno napisati ich möchte das Konto kündigen?

  Unapred se zahvaljujem na odgovaru.

   1. Da, Zahvaljujem Vam. Pročitala sam bila prethodno tekst. Međutim, obratila sam Vam se jer nigde ne piše u tekstu da se i iz Srbije može poslati pismo u centralu. Tako da sam mislila da se pismo može poslati samo iz Nemačke. Da li postoje neke poslovnica Postbank u Austriji ili Mađarskoj? Sad zbog korone je otežano putovanje.
    Hvala Vam još jednom.
    Srdačan pozdrav

    1. Pismo mozete poslati odakle god zelite sve dok sam sadrzaj pisma ispunjava potrebne formalnosti.

     Za Austriju ili Madjarsku – ne znam, ali i da postoji ne verujem da to manja bilo sta oko zatvaranja racuna.

     Srecno!
     FSP

     1. Poštovani Filipe,

      Još jednom Vam se zahvaljujem i izvinjavam na smetnji, ali imala bih još jedno pitanje. Nemam ko da mi pomogne i objasni, pa stoga Vas pitam. Da li da u tom pismu navedem i drugi devizni račun gde treba da prebace novac u slučaju da je ostalo još na računu pre zatvaranja?

      Hvala Vam puno i sve najbolje u Novoj 2021. – oj godini.

      Srdačan pozdrav

     2. Zdravo Marija,
      tako je. U obrazcu koji mozete pronaci u tekstu imate tu recenicu vec formulisano. Alterantivno mozete i sami prebaciti pare ukoliko to zelite.

      Hvala, vama takodje srecna nova godina i sve najbolje u njoj!

      Veliki pozdrav,
      FSP

 34. Postovani,

  Imam situaciju da sam otisla iz Nemacke a nisam zatvorila racun, te mi je nakon 4 godine doslo da moram platiti nedozvoljeni iznos na racun koji je nastao radi naknada za odrzavanje racuna. Opomene su mi slali u Nemacku na adresu gdje sam bila prijavljen pa nisam ni znala za to. Sve sam platila ali me zanima imam li pravo na zalbu.

  Lp

 35. Postovani,

  Imam situaciju da sam otisla iz Nemacke a nisam zatvorila racun, te mi je nakon 4 godine doslo da moram platiti nedozvoljeni iznos na racun koji je nastao radi naknada za odrzavanje racuna. Opomene su mi slali u Nemacku na adresu gdje sam bila prijavljen pa nisam ni znala za to. Sve sam platila ali me zanima imam li pravo na zalbu.

  Lp

 36. Postovani Filipe,

  Interesuje me ,da li mogu ja iz Beograda putem on linea, da otvorim racun u nemackoj online Banci,Radim na recnoj kruz kompaniji pod Nemackom zastavom.a imam ovde otvoren devizni racun u bancka Inteza.Otvorio bih racun u Nemackoj da mi polodavac tu uplacuje zaradu ,jer ovde krecu da oporezuju svakoga ko ima devizne racune tj prilive iz inostranstva.Da li je moguce kao fizicko lice da otvorim racun odavde iz Srbije (on line banka) u Nemackoj ?Hvala na odgovoru.

 37. Postovani Filipe,

  Interesuje me ,da li mogu ja iz Beograda putem on linea, da otvorim racun u nemackoj online Banci,Radim na recnoj kruz kompaniji pod Nemackom zastavom.a imam ovde otvoren devizni racun u bancka Inteza.Otvorio bih racun u Nemackoj da mi polodavac tu uplacuje zaradu ,jer ovde krecu da oporezuju svakoga ko ima devizne racune tj prilive iz inostranstva.Da li je moguce kao fizicko lice da otvorim racun odavde iz Srbije (on line banka) u Nemackoj ?Hvala na odgovoru.

  1. Zdravo Jovane,
   za otvaranje racuna je potrebno biti rezident u Nemackoj (dakle imati vizu/boravisnu dozvolu i prijavu prebivalista). Medjutim, neki put operateri preskoce te kontrole pa je moguce otvoriti i racun i bez toga. U svakom slucaju treba ti adresa u Nemackoj na koju ce da posalju karticu. Takodje, neki put nakon otvaranja racuna ti banke traze poreski broj.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 38. Poštovani Filipe, zanima me kako proveriti da li je račun zatvoren, pošto nije stigao odgovor na molbu da se zatvori račun u sparkassi u Bremenu i to po vašem uputstvu (formularu). Pismo je poslato 17.02.2022. Da ponovim postupak ili imate neki savet šta učiniti dalje. Bojim se pokušati da vidim na bankomatu da mi isti ne proguta girokarticu. Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.