Kako do studija u Nemačkoj – procedura upisa

NK-021-Kako-do-studija-u-Nemačkoj-–-procedura-upisa
Početna Studije Kako do studija u Nemačkoj – procedura upisa

U prethodnim tekstovima opisali smo koje vrste univerziteta postoje kao i kako su studije organizovane u Nemačkoj. Takođe pisali smo na kakve početne plate možete da računate kada završite fakultet. U ovom tekstu pišemo kako konkurisati za mesto i na koje stvari treba obratiti pažnju.

Numerus clausus

Pri konkurisanju bitno je razmotriti da li se radi o numerus clausus (NC) studijama, odnosno studijama sa ograničenim pristupom. Postoje dve vrste NC studijaPrvi, savezni NC (bundesweiter NC), koji važi za studije medicine, farmacije, stomatologije i veterinarstva. Savezni NC znači da u celoj državi postoji određen broj studentskih mesta za koje studenti konkurišu centralno i, u slučaju da budu prihvaćeni, bude im dodeljeno mesto na jednom od dostupnih univerziteta, ali se ne mora nalaziti u pokrajini koju prefiriraju. Primera radi, po zvaničnim podacima iz 2015. godišnje ima otprilike 10.600 mesta za studije medicine. Kada se konkuriše za jedno mesto, kandidat može da saopšti da su Berlin, Hamburg i Minhen regionalne preference, a na kraju može da dobije samo jedno mesto u Frankfurtu. Savezno ograničene studije su rezervisane za 20% najboljih gimnazijalaca, 20% ljudi na listi čekanja (oni koji su na prošlom konkursu bili pri vrhu ali nisu dobili mesto) i 60% mesta su dodeljena onim kandidatima za koje se univerziteti odluče. Za savezno ograničene studije mogu da konkurišu Nemci, stranci koji su završili srednje obrazovanje u Nemačkoj (Bildungsinländer) i stranci iz EU. Stranci van EU moraju imati posebnu dozvolu za pristup saveznim NC studijama i drugačije konkurišu, o čemu sledi više detalja kasnije u tekstu.

Druga vrsta NC studija su lokalne NC studije (lokaler NC), odnosno univerzitet autonomno određuje broj ograničenih mesta po smeru. Na primer, master studije informacionih sistema na Tehničkom univerzitetu Berlin su lokalne NC studije koje po semestru primaju 20 studenata. Dodatni kriterijumi po kojima će kandidati biti ocenjivati su prepušteni univerzitetima (što nije slučaj kod saveznog NC), kao i da li će menjati broj studenata koje primaju po semestru.

Na kraju, postoje studije koje nisu ograničene brojem mesta (kein NC), odnosno primaju se svi studenti koji ispunjavaju uslove studiranja u Nemačkoj. Bitno je napomenuti da ako studije nisu NC, ne znači da se radi o lošem univerzitetu. U prilog tome, jedan od elitnijih univerziteta u Nemačkoj je Tehnički univerzitet Berlin, a ipak bachelor studije informatike nisu NC studije.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Procedura, rokovi i troškovi

Nemačkoj fali visokokvalifikovana radna snaga i jedna od mera nemačke vlade je da privuče strance da studiraju u Nemačkoj. Jedna od posledica te mere je pojednostavljena procedura konkurisanja za studentsko mesto. Dok su pre stranci morali da sami proveravaju validnost svojih diploma srednjeg i višeg obrazovanja i da konkurišu zasebno na svakom univerzitetu tj. dostavljajući svakom univerzitetu ponaosob skoro ista dokumenta, danas postoji centralna platforma za buduće studente iz inostranstva – uni-assist.de.

Na platformi treba da otvorite nalog registracijom i da upload-ujete sve potrebna dokumenta. Na platformi možete pretraživati univerzitete i konkurisati. Proveru dokumentata poput dozvole za studiranje u Nemačkoj, preračunavanje ocena iz domovine u nemački sistem ocena i drugo uni-assist vrši za Vas. Ako su svi uslovi ispunjeni i ako su dostavljenja sva potrebna dokumenta, uni-assist ih prosleđuje univerzitetu na koji želite da konkurišete i time ste zvanično uzeti u razmatranje kao kandidat. Svejedno da li konkurišete za NC studije, bachelor i master – glavna stranica za sve strance je uni-asisst. Bitno je napomenuti, i dalje ima mali broj univerziteta koji ne sarađuju sa uni-asisst pa u tom slučaju treba da se konkuriše direktno na stranici univerziteta. Lista univerziteta koji su u uni-assist savezu možete da vidite na njihovoj stranici.

Ukoliko želite da krenete sa studijama u letnjem semestru odnosno u martu/arpilu, rok za konkurisanje je 15. januar, a ako planirate da krenete u zimskom semestru odnosno u septembru/oktobru/novembru, rok je 15. jun. To je nepisano pravilo, ali ipak postoje univerziteti koji imaju druge rokove. Troškovi konkurisanja su 75 € za jednu aplikaciju, a za svaku sledeću 15 €.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Potrebna dokumenta

Dokumenta koja treba da se dostave se uglavnom razlikuju od univerziteta do univerziteta. Neke od osnovnih stvari koje treba da dostavite svima su:

  • Ispunjen zahtev za imatrikulaciju odnosno upis tzv. Immatrikulationsantrag
  • Potvrda o odobrenju studiranja ako je već imate, u suprotnom uni-assist proverava na osnovu dostavljene dokumentacije
  • Potvrda o znanju Nemačkog  i/ili Engleskog u zavisnosti na kom jeziku želite da studirate. Ako želite na Nemačkom diplome TestDaf-a ili DSH-Prüfung su dovoljne, a za Engleski je TOEFL dovoljan. Naravno, mogu se dostaviti i druge diplome ako ih imate i univerzitet ih priznaje.
  • CV odnosno Lebenslauf
  • Motivaciono pismo
  • Kopija prve strane pasoša
  • Slika za pasoš
  • Diplome srednjeg ili višeg obrazovanja

Bitno je napomenuti da je praksa na dosta univerziteta da je dovoljno dostaviti da ste prijavljeni za TestDaf ili DSH i možete da se upišete pod uslovom da su drugi uslovi ispunjeni. U tom slučaju imate rok od jednog semestra da dostavite dokaz o položenom ispitu. U nekim slučajevima rok može biti i produžen ukoliko podnesete molbu i imate dobro obrazloženje i po koji položen ispit na fakultetu.

Ako Vam univerzitet dodeli mesto, dobijate ponudu za koju imate uglavnom rok od 2-3 nedelje da prihvatite i da izvršite upis odnosno imatrikulaciju. To znači da treba da potpišete određene formurale koje će Vam dostaviti zajedno sa odlukom da ste primljeni i pošaljete ih poštom. Pored slanja dokumenata, poštom dobijate i rok da uplatite semestarsku participaciju. Ako ne dostavite potrebna dokumenta za prihvatanje ponude, gubite mesto koje se onda u drugom krugu nudi drugim kandidatima. Preporučuje se da konkurišete za isti smer na više univerziteta i pretežno u Istočnoj Nemačkoj, jer je verovatnoća veća da ćete dobiti mesto. Moja profesorka iz škole jezika je preporučivala da se konkuriše na minimum osam univerziteta, a ja taj savet mogu da prosledim dalje. U jednom od sledećih tekstova ću pisati o najboljim univerzitetima u Nemačkoj, ceni školovanja, kao i o tome kako izabrati pravi univerzitet. Do tada Vam želim puno uspeha pri konkurisanju 🙂

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.