Efektivna vežba za učenje jezika

NK-efektivna-vezba-za-ucenje-nemackog
Početna Jezik Efektivna vežba za učenje jezika

Ako planirate dugoročan i srećan život u Nemačkoj neophodno je da savladate jezik veoma dobro, a postoje različite metoda učenja i usavršavanja jezika. Bitno je učiti i vežbati gramatiku, širiti vokabular kao i perspektivu pogleda na svet koji se krije iza svakog jezika. Učenje jezika ne znači bukvalno prevođenje reči, već shvatanje ideja koje se kriju iza reči i shodno tome prevođenje samih ideja. Tek shvatanjem perspektive i načina razmišljanja možete biti sigurni da razumete jezik u potpunosti. U ovom tekstu ću opisati vežbu, pogodnu najranije od B1 nivoa, koju sam morao svakodnevno da primenjujem u školi jezika u Nemačkoj i koju smatram jednom od najefikasnijih vežba sa kojim sam se susreo, a može se primeniti prilikom usavršavanja svakog jezika.

Vežba koju smo radili je praćenje vesti na Nemačkom na sledeći način – svaki dan barem jednom smo slušali vesti i hvatali beleške. Te vesti mogu biti kako na TV-u tako i na radiju. Nakon slušanja vesti trebali smo se odlučiti za jednu temu i pročitati vest iz teme koju smo odabrali za tu nedelju. Na primer, ako ste odabrali izbore za američkog predsednika onda nedelju dana čitate vesti sa tom tematikom. Tokom čitanja smo vršili analizu teksta i tražili primenu one gramatike koju smo u to vreme vežbali u školi jezika. Sve ukupno to traje do 30ak minuta, dok je sutradan svaki čas počinjao tako što je svako od učesnika kursa površno prepričavao vesti koje je čuo i opširnije pričao o svojoj temi.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Sad ovu vežbu možete da prilagodite sebi iako ne idete u školu jezika. U zavisnosti od Vašeg nivoa odaberite jednu temu sa kojom ćete se zanimati nedelju dana, dve nedelje ili čak ceo jedan mesec. U trenutku objave ovog članka aktuelna tema je štrajk pilota Lufthanze. Nakon što ste izabrali temu otiđite na neku radio ili TV stranicu gde možete čuti dnevnik, poput Tagesschau ili Deutschlandfunk Nachrichten. Tokom slušanja vesti hvatajte beleške, te nakon toga odslušajte opet i proverite vaše beleške. Pre nego što krenete da čitate tekst o temi koju ste izabrali, poslušajte ga i pogledajte video prilog ako ide uz njega. Na stranici N-TV ili N24 su sve vesti uglavnom sa video prilogom. Ukoliko nema video priloga vesti uglavnom ima audio zapis, a ako se desi da ni njega nema onda možete pustiti kompjuter da vam pročita vest. Za to će Vam trebati neki plugin vrste text to speech za vaš internet pretraživač. Dok slušate vest hvatajte opet beleške. Na kraju pročitajte vest i analizirajte.

Primetićete da ćete prvog dana veoma malo razumeti što je normalno i za očekivati. Drugog dana ćete malo bolje razumeti vašu temu, trećeg dana malo više i na kraju nedelje ćete biti u mogućnosti da razumete veliki deo teksta, ako ne ponekad i ceo tekst. Ništa nije strašno ako ne razumete ceo tekst dok razumete one delove koji koriste gramatiku koju ste učili. Ako ste uradili celu vežbu obogatićete vokabular iz teme koju ste čitali, bolje ćete zapamtiti nove reči jer ćete ih povezati sa stvarnim događajima, uvežbaćete sluh, a gramatika koju ste analizirali u tom momentu će vam ostati dublje u sećanju. Pritom, nećete obogatiti vokabular samo iz zadate teme koju ste slušali, već ćete ovladati vokabularom raznovrsnih tema koje dele zajedničke reči. Jedne od takvih tema su i ratne i sportske teme, koje imaju dosta zajedničkih reči kao što su napadati, braniti, kontranapad, taktika itd. Nakon što odradite nedelju dana sa jednom temom, sledeće nedelje izaberite neku novu temu i tako u krug.

Ukoliko imate vremena mogu da preporučim da makar samo pročitate (bez slušanja i analize) i jednu istu vest iz različitih izvora jer ćete time naučiti i druge načine izražavanja i steći opširniji vokabular. Pored stranica sa opštim vestima, možete da potražite i vest na stranici iz date struke. Takođe, Google News je odlična alatka preko koje se mogu naći iste vesti iz različitih izvora. Na slici ispod su vesti o Donaldu Trampu, a prva tema se bavi vezom između američkog predsednika i japanskog premijera. Na ovu temu je Google News izdvojio četri relevantna izvora (Spiegel, Handelsblatt, Berliner Zeitung, Tagesschau), a klikom na Echzeit-Berichte mogu se videti i ostali izvori sortirani po datumu objavljivanja.

google-news-ucenje-jezika
Google news je odlična alatka koja omogućava pronalaženje vesti na istu temu

Jedna od mana ove vežbe je da može biti veoma naporna, ukoliko Vas vesti uopšte ne zanimaju kao što je kod mene bio slučaj. Takođe u kućnoj varijanti nećete vežbati govor, ali ćete opet poboljšati sve ostale aspekte jezika.

Sledi lista linkova koji Vam poslužiti kao izvor vesti:

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.