Dve diplome iz nemačkog jezika sa kojima možete da upišete svaki fakultet

NK-dodatak-001-Dve-diplome-iz-nemačkog-jezika-sa-kojima-možete-da-upišete-svaki-fakultet
Početna Jezik Dve diplome iz nemačkog jezika sa kojima možete da upišete svaki fakultet

Da bi se upisali na fakultet odnosno univerzitet u Nemačkoj treba da ispunite nekoliko uslova. Jedan od njih je dokazivanje znanje jezika. Dok željene master studije uglavnom možete da nađete kompletno na engleskom, osnovne studije tj. bachelor studije su pretežno na nemačkom. To ne znači da nema bečelor studija na engleskom nego da je ponuda dosta manja. Elem, različiti univerziteti priznaju različite diplome jezika, ali svi univerziteti priznaju TestDaF i DSH-Prüfung koji su pandan engleskom TOEFL testu. Što se tiče studija na engleskom, svaki univerzitet ima uslov po smeru koliko bodova je potrebno sa TOEFL ispita. Sa druge strane, ako hoćete da studirate na nemačkom, svaki univerzitet ima istu minimalnu granicu. Uz par izuzetaka gde je u nekim slučajevima može da se prođe i ispod minimuma. U ovom tekstu ću opisati oba ispita, kratko opisati njihovu strukturu i dati linkove ka primerima ispita.

Kako TOEFL tako i  TestDaF i DSH-Prüfung imaju rok trajanja od dve godine. To znači da kada konkurišete za studije, treba da ste položili test sa odgovarajućim ocenama ne pre više od dve godine u poređenju sa rokom za apliciranje. Pošto oba testa imaju rok trajanja ne mogu da predstavljaju diplomu znanja jezika i time nemaju zvaničan nivo. Moja profesorka u školi jezika u Nemačkoj svrstava ih izmedju B2 i C1 nivoa uz opasku da ko položi bilo koji od ova dva testa, može bez problema da položi B2. Po njenom mišljenju, nije nemoguće da se u cugu položi i C1 uz kratke pripreme za formu ispita. Takođe, ona smatra da je DSH malo teži i shodno tome je lakše napraviti iskorak sa DSH na C1 nego sa TestDaF na C1. Ja sam u cugu položio Geteov C1 i to mesec ipo dana nakon što sam polagao TestDaF. Smatram da je svako u stanju da uradi isto uz odgovarajuće pripreme. Kako TestDaF tako i DSH su najviše namenjeni univerzitima, tako da retko kad možete da koristite njihove sertifikate kada dokazujete znanje jezika van akademskog miljea.

Ispiti sami po sebi nisu toliko teški, ali je veoma bitno da se dobro pripremite i naučite strukturu testa. Time znate šta Vas očekuje pa bi trebalo samim tim i nervoza tokom ispita da bude niža. Zbog toga se savetuje svima da urade par probnih ispita pre nego što izađu na zvaničan. Kao i ostali jezički ispiti, tako i se i ova dva sastoje iz četri dela: čitanja, slušanja, pisanja i pričanja.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

TestDaF

Test Deutsch als Fremdsprache u prevodu Test Nemačkog kao stranog jezika odnosno TestDaf ima sistem ocenjivanja od TDN-1 do TDN-5. TDN je akronim od TestDaF Note (TestDaF Ocena), a TDN-5 predstavlja najbolju ocenu. Da bi položili ispit treba na svakom delu da dobijete minum TDN-3. Međutim, morate na svakom delu da dobijete minimum TDN-4 da bi se kvalifikovali za univerzitet. U veoma retkim slučajevima na nekim univerzitetima možete da prođete i sa po kojom TDN-3 ocenom, ali to treba da proverite na stranici univerziteta. Ceo ispit isključujući pauze traje oko 3 sata i 15 minuta. Kod dela ispita o čitanju dobijate tri teksta na opšte i naučne teme i imate 60 minuta vremena da rešite.  Slušanja traje 60 minuta tokom kojih slušate neki kratki dijalog, intervju i deo sa univerzitetskog predavanja. Deo ispita gde pišete traje 60 minuta tokom kojih treba da iskažete svoje mišljenje na datu temu, opišite date grafikone i uporedite ih. Na kraju, deo sa pričanjem traje 35 minuta tokom kojih pričate u mikrofon, ali u glas sa svima ostalima što zna da bude veoma otežavajuće. Na zvaničnoj stranici možete da vidite primer ispita koji počinje sa čitanjem.

Ispiti se održavaju istog datuma u celom svetu, a pregledaju se centralno u njihovom centru u Hagen-u blizu Dortmunda. Ispit se održava u različitim ispitnim centrima, a cena ispita varira od države do države. Sve jedno u kojoj državi polagali TestDaF, važiće za sve univerziteta u Nemačkoj. Prijavljinje i plaćanje ispita vrši se na zvaničnoj stranici.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

DSH Prüfung

Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang u prevodu Test nemačkog jezika za pristup univerzitetima je kako se vidi iz imena specijalan test samo za svrhu studija. Njega možete da polažete na univerzitetu u periodu kada dobijete mesto od fakulteta, ali još niste zvanično upisani. Ako položite ispit dobijate ocenu od DSH-1 to DSH-3, pritom je DSH-3 najbolja ocena i sa njom smete, što se tiče jezika, da studirate sve smerove. Sa DSH-2 možete da upišete većinu smerova, a sa DSH-1 tek po koji. Koji smer smete da upišete zavisi od univerziteta do univerziteta. Ispit se sastoji oficijalno iz dva dela: pismenog i usmenog. Pismeni deo uključuje čitanje, slušanje i pisanje i traje oko 4.5 sata. Ako položite pismeni, dobijate uslov da izađete na usmeni deo za nekie 2-3 nedelje. Pritom tokom usmenog dela ne pričate u mikrofon sa svim ostalima u glas, kao što je slučaj na TestDaF-u, već vodite razgovor sa osobom. Na usmenom delu dobijate tekst da pročitate, za šta imate 20 minuta, o kome posle diskutujete sa profesorom jezika. Test se uglavnom polože na univerzitetu, a košta između 40 i 130 €  u zavisnosti od lokacije na kojoj ga radite.

Na ispit se prijavljujte na lokaciji gde ga polažete, a datum ispita zavisi isto od lokacije. Uglavnom se održava u februaru/martu i septemberu/oktobru. Na stranici većini univerziteta možete da vidite primere DSH ispita.

Moja profesorka jezika je svima savetovala TestDaF jer je standardizovaniji i navodno lakši. Pritom možete da ga radite i u svojoj zemlji. Sledeći njeno mišljenje i ja savetujem TestDaf jer će vas brže i lakše dovesti cilju: studentsko mesto. Na kraju krajeva, koji god ispit da budete radili, jezik ćete da savladate tek tokom studija tako da Vas tokom prvog semestra pored gradiva očekuje učenje jezika. Koji god ispit da radite, želim vam puno srećne i uspeha 🙂

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

3 Responses

  1. Filipe, koliko ti je trebalo prethodno godina učenja nemačkog jezika da položiš ispit nemačkog jezika na nivou C1?

  2. Pozdrav Filipe, mozete li mi reci sta je sve potrebno za upis na nemacki univerzitet, generalno mislim na Heidelberg, sigurno si cuo za njega. Da li uopste ovi univerziteti dozvoljavaju paralelno ucenje i studiranje?
    Hvala, lep pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.