Koliku platu možete da očekujete u Nemačkoj sa svojom fakultetskom diplomom? Studija o godišnjim platama ( II deo )

NK-006-Koliku-platu-možete-da-očekujete-u-Nemačkoj-sa-svojom-fakultetskom-diplomom--Studija-o-godišnjim-platama
Početna Posao Koliku platu možete da očekujete u Nemačkoj sa svojom fakultetskom diplomom? Studija o godišnjim platama ( II deo )

Ovo je drugi od dva teksta koji predstavlja rezultate StepStone-ove analize primanja. U prvom tekstu predstavljene su prosečne godišnje bruto plate podeljene po struci, regionu i sektoru. U ovom tekstu predstavljamo rezultate iz studentske perspektive. Daćemo odgovore na pitanja koji smerovi imaju najvišu početnu platu, koliko možete da očekujete u različitim sektorima i koliko od pokrajine do pokrajine.

Ako ste završili sa svojim studijama i dalje pentranje na akademskoj lestvici vam nije u planu, onda treba da krenete da radite u roku od 120 dana da bi mogli da ostanate u Nemačkoj. Odgovor na pitanje kakvu platu možete da računate u početku zavisi od vaše struke, sektora i pokrajine u kojoj bi radili. Pošto je znanje moć, bitno je da se informišete o prosečnim početnim platama da bi obezbedili sebi bolju poziciju tokom pregovora i time zaštitili sebe od potencijalnog iskorišćavanja. Niko Vam neće ponuditi više od onoga što tražite, niti će vam ponuditi na prvu loptu onu sumu koju su spremni da plate za Vaše usluge. To ne važi samo za nemačke poslodavce, već za sve.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Apsolventske plate po smerovima

Studenti medicine i stomatologije mogu da se raduju najvišoj početnoj plati u proseku od 52.036 €. Za njima slede studenti biologije, hemije, farmacije i fizike, odnosno studenti prirodnih nauka sa prosečnom apsolventskom platom od 47.618 €. Sa druge strane, što se tiče plate najmanje srećni mogu biti novopečeni istoričari i apsolventi kulturoloških nauka jer će za godinu dana ostvariti u proseku 31.167 €, odnosno tek 66 % onoga što prihoduju lekari i zubari. Nešto malo manje zadovoljni od njih mogu da budu filozofi i apsolventi humanističkih nauka, koji će za godinu dana zaraditi 32.555 €. Sledeća tabela pokazuje smerove i grane nauke sa njihovim prosečnim početnim godišnjim bruto primanjima.

Apsolventske-plate-po-smeru

Ne treba pobrkati prosečnu početnu platu po smeru sa prosečnom platom po smeru. Dok u proseku pravnici kreću sa početnom platom koja je 5. na listi, tokom svoje karijere doguraju na lestvici prosečne plate do visokog drugog mesta. Sledeći grafikon pokazuje prosečna godišnja bruto primanja po smeru u poredjenju sa apsolventskom platom.

plate-po-smeru

Na jugu su plate najviše

apsolventske-plate-po-pokrajinama

Kao što je objašnjeno u prvom tekstu, srce Zapadne Nemačke tj. geografski južna Nemačka je najbogatiji i najrazvijeniji deo, te ne čudi da su tu i plate najviše. Nezavisno od sektora i zanimanja, apsolventska plata je najviša u Bavarskoj, Hesenu i Baden-Virtembergu. Dok je prosek u celoj Nemačkoj 42.000 €, u ove tri pokrajine su primanja između 43.000 i 45.000 €. Na karti Nemačke su najbolje oslikana primanja po pokrajinama.

Apsolventske plate po sektorima

Ako krećete da radite u hemijskoj i petrohemijskoj, odnosno u auto industriji, možete očekivati najvišu platu koja u proseku iznosi 52.054 € odnosno 50.216 €. Sa druge strane, mladi profesionalci mogu da očekuju u turističkoj i marketinškoj industriji najnižu platu, čak preko 10.000 € nižu u poredjenju sa tri najplaćenija sektora. Na sledećem grafikonu  možete da vidite po deset sektora u kome su apsloventske plate najviše i najniže.

apsolventske-plate-po-sektorima

Važno je napomenuti da ovakva primanja u ogromnom broju slučajeva podrazumevaju dobro znanje Nemačkog jezika i studentsko radno iskustvo bar sa jedne prakse u Nemačkoj. Fakultetsku diplomu možete da steknete kako u Nemačkoj tako i van nje. Retko koji poslodavac će vam uopšte tražiti na uvid vašu diplomu, osim kod zanimanja koji su zakonom regulisani i zahtevaju priznatu diplomu kao uslov za rad – npr. ovo važi za lekare i zubare. Nadam se da će vam ovo pomoći da procenite koliku platu možete da tražite i da odaberete sektor ako već niste.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.