Kolike su plate u Nemačkoj? Studija o godišnjim platama ( I deo )

NK-008-Koliku-platu-možete-da-očekujete-u-Nemačkoj-sa-svojom-fakultetskom-diplomom--Studija-o-godišnjim-platama
Početna Posao Kolike su plate u Nemačkoj? Studija o godišnjim platama ( I deo )

Plata i novac su u Nemačkoj tabu tema tako da nije ni čudo što postoji izreka “O novcu se ne priča” (über Geld spricht man nicht, prim. out). O primanjima i kako su tekli pregovori za platu možete uglavnom da pričate samo sa strancima. Srećom, postoje različite studije i ankete o zaradama, tako da ipak u neku ruku možete da proverite da li radite za mnogo manje para ili da li zaradjujete više od proseka. Jedan od poznatijih takvih izveštaja je godišnjak o platama koji već petu godinu za redom radi StepStone, jedan od najvećih nemačkih portala za poslove namenjene stručnjacima i rukovodiocima.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Ovo je prvi od dva teksta koji predstavlja rezultate izveštaja za 2016. godinu. StepStone je na jesen 2015 sproveo anketu u kojoj je učestovalo oko 50.000 profesionalaca. Od toga – oko 30% su bili menadžeri, a oko 70% stručnjaci bez odgovornosti prema osoblju. Pritom, u posmatranje su uzeti samo podaci od profesionalaca koji rade puno radno vreme. Studija pokazuje prosečnu godišnju bruto platu podeljenu po struci, regionu, sektoru i radnom iskustvu. Bitno je napomenuti da godišnja bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade kao što su bonusi, provizije, premije i ostalo. Prosečna godišnja bruto plata jednog profesionalca u Nemačkoj iznosi 52.000 €što u poređenju sa izveštajem iz 2015. ne predstavljaja promenu. Drugim rečima, nije došlo do rasta prosečne plate.

U ovom tekstu predstavljamo rezultate podeljene po struci, pokrajini i na kraju po sektoru. StepStone-ova analiza uzima u obzir i veličinu poslodavca, odnosno mala preduzeća do 500 radnika, srednja preduzeća od 500 do 1000 radnika i velika preduzeća sa više od 1000 zaposlenih. U proseku najviše zaradjuju lekari i pravnici iz velikih preduzeća koju za godinu dana u proseku zarade 77.841 odnosno 67.259 €. Sa druge strane najmanje plaćeno je medicinsko osoblje koje se bavi negom pacijenata i/ili starih lica. Oni za isti period u proseku zarade 39.824 € u velikim preduzećima, a u malim preduzećima njihova plata u proseku jedva dostiže 31.000 €.  Sledeći grafikon pokazuje 16 strukovnih grupa sa prosečnim godišnjim bruto primanjima zavisno od veličine poslodavca.

plata_nemacka_2015

Iz grafikona se jasno vidi da se u proseku više zarađuje u većim preduzećima. Kako je StepStone izračunao, stručnjaci iz malih preduzeća zaradjuju 16% manje od kolega iz firmi sa više od 1000 zaposlenih. Ipak, mora se uzeti u obzir da veliki deo velikih preduzeća dolazi iz južne Nemačke tj. Baden-Virtemberga i Bavarske. Dok u Srbiji važi što južnije, to tužnije u Nemačkoj je obrnut slučaj. Južne pokrajine su bogatije što je prvashodno posledica istorije tj. političke podele na Zapadnu i Istočnu Nemačku odnosno na tržišnu i plansku privredu. To se odlično oslikava na karti koja pokazuje prosečne bruto zarade u 16 Nemačkih pokrajina.

Prosečna godišnja bruto plata po pokrajinama

Više je nego očigledno da su primanja na severo-istoku odnosno u Istočnoj Nemačkoj dosta manja. Razlika u primanjima izmedju stručnjaka iz Bavarske i iz Saksonije-Anhalt iznosi čak više od 15.000 . U proseku profecionalci najviše zarađuju u Hesenu što bi se moglo tumačiti velikim brojem banaka i preduzećima koje se bave finansijskim uslugama koje tamo postoje. Pre svega u i u okolini Frankfurta na Majni. Frankfurt na Majni pored toga što predstavlja nemački finansijski centar, takođe je sedište Evropske centralne banke i verovatno će usled BREXIT-a  preuzeti primat od Londona i postati finansijski centar EU.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Uzgred, StepSton-ovi nalazi pokazuju da se u bankarskom i finansijskom sektoru najviše zarađuje sa prosečnom godišnjom bruto platom od 64.100 € odnosno 63.720 €. To je više od 50% nego što su primanja u dva sektora sa dna liste. Sa jedne strane zanatstvo sa 34.367 € i sa druge hotelijarstvo i ugostiteljstvo sa  34.711 €.  Sledeće dve tabele pokazuju prosečne godišnje bruto plate u 10 najplaćenih i 10 najmanje plaćenih sektora.

plate_po_sektorima_nemacka

Važno je napomenuti da ovakva primanja u ogromnom broju slučajava podrazumevaju odlično znanje Nemačkog jezika, višegodišnje iskustvo u struci kao i iskustvo rada u Nemačkoj. Nadam se da će vam ovo pomoći da procenite tržišnu vrednost Vaše struke, kao i sektor u koji bi išli i da će vam služiti u pregovorima za platu. U drugom tekstu predstavljamo rezultate studije o platama iz studentske perspektive, odnosno koji smerovi su najplaćeniji, koja ja razlika u primanjima u zivosnosti od stepena obrazovanja kao i kako izgledaju početne plate apsolvenata.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

2 Responses

 1. Похвале за одличан блог и професионалне текстове, што је права реткост, јер блогери обично пишу о свом виђењу неког искуства у областима за које нису стручни. Имам једно питање које није у вези са текстом, али верујем да ћеш знати да ме упутиш- који извор ти је познат као поуздан када је реч о поређењу кредита и који је реалан распон укупне камате на ненаменске кредите? Хвала унапред на одговору и срдачан поздрав

  1. Zdravo Slavko,
   hvala na citanju i pohvalama.

   Nemam direktnog iskustva sa tim. Trenutno se dosta prica o smava.de jer su uneli neke inovacije, mada ja nisam stigao da pogledam koje su to inovacije tacno. Iz razgovora sa prijateljima sam vise puta cuo da je moguce ispregovarati bolje uslove direktno u banci.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.