Preko škole jezika do života u Nemačkoj – viza za učenje nemačkog

NK-027-preko-jezika-do-vize
Početna Jezik Preko škole jezika do života u Nemačkoj – viza za učenje nemačkog

Razni putevi vode u Nemačku, a jedan od njih je odlazak na osnovu škole jezika tj. radi učenja jezika putem Sprachkursvisum. Ovaj put je popularan među strancima koji žele da studiraju ili rade u Nemačkoj na nemačkom i služi im kao prvi korak ka njihovom životu u najdominantnijoj ekonomskoj sili EU.

Uslovi

 • Kurs jezika treba da bude intenzivan, što znači minimum 20 sati nedeljno. Večernji ili kursevi vikendom ne spadaju u intenzivne kurseve.
 • Kurs ne sme da bude integracioni kurs namenjen strancima koji već žive u Nemačkoj.
 • Završeno srednje obrazovanje

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Škole jezika

Postoje razne škole jezika koje nude odgovarajuće intenzivne kurseve. Skoro svako poveće mesto ima VHS odnoso Volkshochschule (Folkshohšule)Sprachakademie (Šrah-akademi) odnosno jezičku akademiju. Bitno je napomenuti da VHS nije isključivo škola jezika, ali je to ne čini manje kompetentnom.

Kursevi uglavnom počinju u septembru, oktobru i u januaru i februaru, dok cena kurseva zavisi od nivoa i pokrajine u kojoj ćete ga upisati, pa je bitno informisati se na stranici škole grada u kojem nameravate posećivati kurs. Nivo kursa u ovim školama se trenutno kreće između 350 i 550 € što znači da Vas nastava od A1 do C1 u roku od godinu dana košta oko 4.000€, pod uslovom da ne ponavljate nijedan kurs. Na to dolaze još troškovi za knjige i polaganje ispita i eventualno obnavljanje nekog kursa. Posećivanje C1 kursa i C1 diploma uglavnom nisu potrebni. Za studije su Vam potrebni TestDaf ili DSH, dok za poslove na Nemačkom je B2 uglavnom dovoljan.

Naravno, što bolje znate nemački to će Vas više ceniti. U nekom od sledećih tekstova ćemo se baviti tačnom računicom troškova za ovaj poduhvat. Pre nego što se odlučite za školu, bitno je informisati se o pogodnostima koja nude pored samog kursa. Neke VHS škole, na primer, nude markicu za prevoz koja Vam omogućava besplatan prevoz od kuće do škole i nazad.

Proces konkurisanja

Bitno je napomenuti da u Nemačkoj nemate garantovano pravo na vizu radi posete intenzivnog kursa, iako ispunjavate sve uslove i dostavite svu dokumentaciju. Takođe nemate pravo ni na promenu turističke vize u vizu za učenje jezika! Isto tako, nije dozvoljena promena vize za učenje jezika u studentsku vizu. Ako planirate posle kursa jezika da studirate, bitno je da to naglasate u svom motivacionom pismu i u formularu za vizu.

Na ambasadi/konzulatu odnosno odgovornoj kancelariji za strance u Nemačkoj je da li će Vam dati vizu ili ne iako ispunjavate sve uslove. Elem, proces se sastoji iz dva koraka- prvi korak je podnošenje zahteva za vizu u ambasadi/konzulatu u domovini. Nakon uspešne provere da su dostavljanja sva dokumenta kreće proces razmatranja dodele vize. U slučaju pozitivnog odgovora dobijate vizu (uglavnom na tri meseca). Ovaj deo procesa traje, po nepisanom pravilu, šest do osam nedelja, pa se preporučuje da konkurišete bar tri meseca pre početka kursa. Drugi korak se odvija nakon dolaska u Nemačku – treba da se javite obližnoj kancelariji za strance nakon dolaska da bi Vam izdali boravišnu dozvolu odnosno Aufenthaltserlaubnis. Ovaj deo procesa traje, po nepisanom pravilu, od tri do šest nedelja pa se preporučuje da krenete sa njim odmah nakon dolaska. Da bi mogli da podnesete dozvolu za boravišnu dozvolu, neophodno je da prvo prijavite svoje prebivalište. Kako se to radi, možete saznati ovde.

Vizu za učenje jezika možete da prolongirate do 12 meseci, npr. dobijate vizu na 3 meseca za posećivanje A1 – A2 kursa. U Nemačkoj se odlučite da želite dalje da učite jezik, pa produžite vizu na pola godine za posećivanje B1-B2 kursa, pa onda za C1 ili opet za B2 i tako dalje kompletno akumulirajući produžavanje trajanja vize do pomenutih 12 meseci. Mada u praksi je nekad moguće produžiti vizu i na duže od 12 meseci. Trajanje vize je vezano za trajanje kursa. Bitno je napomenuti da uz vizu ne dobijate radnu dozvolu.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Potrebna dokumentacija

 • Pasoš koji će važiti minimum tri meseca nakon planiranog izlaska iz Nemačke po završetku kursa
 • Popunjeni zahtevi za izdavanje vize
 • Dve biometrijske slike
 • Adresa kontakt osobe u Nemačkoj. Ovo može biti škola jezika, osoba koja Vas je zvala ili kontakt osoba studentskog doma u kome ćete eventualno živeti
 • Potvrda škole jezika iz Nemačke o prijavljenom kursu, njegovom trajanju i intenzitetu.
 • Motivaciono pismo na Nemačkom koje obrazlaže svrhu posećivanja kursa jezika.
 • CV na Nemačkom i po nemačkim standardima. Kako se piše CV za nemačko tržište možete da vidite ovde.
 • Potvrda/diploma/svedočanstvo ako ste posećivali neki kurs Nemačkog jezika i prevod na Nemački ukoliko već nije izdat kao takav.
 • Svedočanstva srednje škole i overen prevod na Nemački.
 • Dokaz o kvalifikacijama (npr. univerzitetska diploma) i overen prevod na Nemački.
 • Dokaz o zdravstvenom osiguranju.
 • Dokaz o finansijama. Postoje više opcija kako dokazati finansije. Neke su:
  • Izjava o preuzimanju finansija tzv. Verpflichtungserklärung osobe koja Vas poziva u Nemačku. Izjava bi trebalo da bude overena u obližnjoj kancelariji za strance.
  • Potvrda o stipendiji od priznate institucije
  • Potvrda banke o oročenoj sumi od 8.640 € sa dozvolom podizanja 1/12 sume mesečno. Bitno je napomenuti da se suma menja svake godine i da se treba informisati u odgovarajućem konzulatu.

Bitno je napomenuti da potvrda o oročenom novcu nije standardizovan proces pa postoje razni izuzeci. Par primera iz prakse:

 1. ambasada je tražila da pare budu oročene u banci u domovini i da se nakon dolaska u Nemačku otvori račun na koji će se onda prebacivati novac na mesečnom nivou
 2. iako pare nisu bile oročene, ambasada je izdala vizu
 3. potvrda banke iz domovine o sumi novca na računu, a nakon dolaska u Nemačku dostavljanje dokaza da su pare oročene u nemačkoj banci
 4. isto kao treći scenario, ali je izdata viza iako novac nije bio oročen.

Napomena: Ovaj tekst ne garantuje da je naveo svu potrebnu dokumentaciju jer se ona menja veoma često. Danas Vam može trebati manje ili više dokumentacije u poređenju sa vremenom kada je tekst napisan. Za aktuelnu informaciju informišite se na sajtu ambasade/konzulata Nemačke u Vašoj domovini. Svrha ovog teksta je da ukaže na priliku odlaska u Nemačku na osnovu kursa jezika. Svima koji se opredele za ovaj put, Nemački kutak želi puno sreće i uspeha 🙂

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

16 Responses

 1. Pozdrav

  imam hiljadu pitanja 😀
  da li je recimo moguce prijaviti se na skolovanje u VHS i dobiti time vizu …?
  pitam jer to mozda vidim kao precicu ka glavnom cilju a to je zaposlajvanje u Deutschland…

  1. Zdravo,
   to je i poenta tektsa. Neki odu preko jezika pa posle upisu fakultet, ausbildung ili krenu da rade.

   Veliki pozdrav,
   FSP

   1. Kakvu vizu dobijam, ja sam primljen na kursu jezika i na masteru… Kurs se odvija na fakultetu. Kad zavrsim sa kursem pocinjem master.
    Kakvu vizu dobijam?

    1. Zdravo Denise,
     hvala na komentaru.
     To nije ova viza, viza za DSH Kurs pri fakultetu je Visum zum Erlernen der deutschen Sprache in Vorbereitung auf ein Fachstudium

     Veliki pozdrav,
     FSP

 2. Dobar dan
  Ja sam dosao u nemacku kao turista. Ali sam ovde upisao jezik na vhsu. Da li mogu ovde da podnesem zahtev za dobijanje boravisne dozvole? Jer prethodno nisam uzeo vizu u Beogradu.

 3. Ne znam da li je ovo sve jis uvek aktuelno…ali imam jedno pitanje. Da li mogu vizu za ucenje jezika da prebacim u radnu vizu ( u Nemackoj…bez vracanja u Srb ) ?
  Hvala

  1. Nadovezala bih se na pitanje,
   Ja sam dobila vizu za ucenje jezika, koja je produzena na 12 meseci. Uskoro istice, u medjuvremenu sam pronasla posao, i predala papire za promenu vize u radnu. Kod par sluzbenika sam bila, receno mi je da moram da izadjem iz Nemacke, i udjem sa radnom vizom iz Srbije, ali sam i dalje u nekoj obradi.. Da li vam je poznato?
   Unapred hvala

   1. Zdravo Dragana,
    ukoliko si trazila vizu, onda moras da izadjes iz Nemacke posto se viza ne vadi u Nemackoj. Ti si verovatno mislila da hoces da izvadis boravisnu i radnu dozvolu, ali ABH te nije posavetovao jer to nije u opisu posla.
    Da li moze da se predje sa boravisne za ucenje jezika na neku boravisnu sa radnom dozvolom – nisam siguran. Verujem da moze. Pravu pomoc mozes dobiti samo od imigracionog advokata koji ce pogledati aspekte koji odgovaraju tvom slucaju.

    Preporucujem ti da procitas sl dva teksta:
    https://nemackikutak.com/vizualno-slicne-a-zapravo-veoma-razlicite-viza-i-boravisna-dozvola-za-nemacku/
    https://nemackikutak.com/5-tipicnih-greska-koje-strance-u-nemackoj-mogu-debelo-da-kostaju/

    Srecno!
    FSP

 4. Zdravo 🙂 Planiram da upišem kurs nemačkog kako bi kasnije otišla dalje na master studije ili na Ausbildung. Da li mogu u zahtevu za dobijanje vize da uključim supruga? Za Australiju i Kanadu npr. znam da mogu da uključim bliskog člana porodice u aplikaciju.

  1. Zdravo Jelena,
   nije mi poznato da li tokom predaje zahteva za vizu za ucenje jezika moze da se ukljuci i suprug/a. Na stranici ambasade mozes procitati sta je moguce sa vizom.

   U krajnjem slucaju, mozete zajedno da konkrusete za iste vize.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 5. Zdravo
  Prijavila sam se na fakultet za master, ali prvo moram na kurs ici na tom fakultetu.Da li ja moram sad prijaviz se jezicku vizu ili cizu za studiranje

 6. Sin ima 21 godinu i kao punoletan nije imao uslov za spajanje porodice kao mladji sin od 15 godina. Dosao je sa nama turistički i nakon 3 meseca se vratio za Srbiju. Tamo završava B1 nivo i želi da nastavi dalje sa ucenjem jezika u Nemackoj u okviru situirane porodice. Inace u Srbiji nemamo nikakvu nekretninu. Moje pitanje je da li ovom prilikom može na neki način ostati u Nemackoj duže ili će sve dok ne položi i C1 morati da se vraca za Srbiju svaka 3 meseca. Ambasadi ne može ni da pridje bez termina, što je misaona imenica. Da li ima pravo na Ausbildung i na koji način je to izvodljivo s obzirom da moze uci samo kao turista? Kao i da li ima pravo na bilo koju skolu jezika kao turista?

  1. Nazalost (koliko ja znam) za vizu tj. boravak morao bi ici preko ambasade, dok kao turista nema *prava* na bilo koju skolu jezika. Moze da je upise, ali ona nece uticati na njegov boravak. Mozda mozete da angazujete nekog advokata? Uglavnom oni znaju neki trik kojim se moze doci do zeljenog rezultata, a ako se efikasno iskoristi vreme sa njima, to ne mora kostati mnogo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.