Utisci sa drugog okupljanja ex-Yu IT stručnjaka u Nemačkoj

it-okupljanje-programeri-nemacka
Početna Posao Utisci sa drugog okupljanja ex-Yu IT stručnjaka u Nemačkoj

Oduševljeni smo što je na drugo okupljanje IT stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije koji žive i rade u Nemačkoj došlo više od 60 učesnika. Okupljanje je održano je 7. novembra 2019 u Berlinu u prostorijama Wayfair-a u, a baš kao i prvo okupljanje, prošao je u veseloj, opuštenoj i informativnoj atmosferi. Ceo događaj je zabeležen u video i foto formatu koji možete naći dole u tekstu.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Najveća svetska onlajn prodavnica nameštaja Vejfeir (Wayfair) je sponzorila događaj, te se u njenim prostorijama okupilo skoro 65 ljudi iz svih bivših država Jugoslavije koji danas žive i rade širom Nemačke. Pored dosta novih lica, veliki deo učesnika činili su stručnjaci koji su bili deo prvog okupljanja. Bila je ovo ponovna prilika za razmenu iskustva, znanja, korisnih informacija, sklapanje novih poslova, stvaranje novih ideja, obnavljanje starih poznanstava i početak novih prijateljstava.

Događaj je počeo neformalnim umrežavanjem dok ga nije zvanično otvorio Filip S. Perišić rečima dobrodošlice i kratkim predstavljanjem Nemačkog kutka. 

Uvodna reč - Filip S. Perišić
Uvodna reč – Filip S. Perišić (Novembar 2019). Izvor: Agata Nazar

Prvo predavanje na okupljanju održao je Lazar Kovačević iz Crne Gore koji danas živi u Bavarskoj. Lazar je pričao o veštinama koje razlikuju softverske inženjere i inženjerke od programera i programerki. Pominje zašto je važno da svi u industriji trebaju biti i jedno i drugo, daje konkretne informacije i jasne instrukcije uz pomoć kojih programeri i programerke mogu podići kvalitet svog koda na inženjerski nivo. Uz to, pružio je pregršt korisne dodatne literature za one koji žele uploviti u dublje vode arhitekture i dizajna softvera. Slajdove prezentacije možete videti ovde, a sam govor na videu ispod.

Usledila je pauza tokom koje se nastavilo druženje u prijatnoj atmosferi i diskutovalo a raznim temama.

Nakon pauze usledio je govor Aleksandra Orlića iz Srbije koji danas živi u Berlinu. Aleksandar je jedan od osnivača startup banke u kojoj je imao ulogu tehničkog direktora. Svoje iskustvo podelio je sa učesnicima uobličeno u najveće izazove osnivanja fintech startupa. Aleksandar je izložio pet najbitnjih izazova koji su kompletno pod uticajem tri glavne sile unutar startupa: nejasno definisani produkt, mali budžet i vreme. Slajdove prezentacije možete videti ovde, a sam govor na videu ispod.

Nakon još jednog bloka umrežavanja, Filip S. Perišić je zvanično zatvorio događaj i iskoristio tu priliku da predstavi predstojeći projekat Balkanski kutak – platforma na kojoj je moguće pronaći ex-Yu dijasporu i njena dešavanja. Primera radi, moguće je pronaći restorane, kafiće, sportske klubove, kulturna udruženja i udruženja svih vrsta, verske ustanove, lekare i mnogo toga još. Pored toga, mogu se pronaći i dešavanja koncerata, proslova, događaji za noćni život, utakmice, predstave, okupljanja i mnogo toga još. Za početak, Balkanski kutak će pokrivati ex-Yu dijasporu u Nemačkoj, a u sledećem koraku i u Austriji i Švajcarskoj. Preko www.balkanskikutak.com i unosom vaše email adrese na newsletter možete saznati kada Balkanski kutak zvanično počne sa radom.

Par slika sa događaja


Za Nemački kutak fotografisala Agata Nazar.

Hoćeš da budes govornik?

Nakon zimske pauze biće održano sledeće ex-Yu IT okupljanje i to verovatno u Minhenu. Ukoliko želite da budete govornik na nekom od predstojećih okupljanja ili znate nekog ko bi bio odličan za tu priliku, možete nas kontaktirati putem Fejsbuka, Tvitera ili emaila na [email protected] 

*Medijski tim koji je pokrio događaj činli su Agata NazarBogdan Car i Luca Bonta kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na velikoj pomoći jer su pomogli da ovaj događaj naprave još profesionalnijim, većim i boljim!

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

2 Responses

 1. Pozdrav Filipe,

  Od skoro sam počeo da pratim nemački kutak, sve pohvale za blog. Pronašao sam mnogo korisnih informacija za mene i moje prijatelje.

  Interesuje me kolika je verovatnoća da jedan junior developer pronađe posao u Nemačkoj?
  Imam 8 meseci iskustva i po struci sam strukovni poslovni informatičar a nemački jezik tek sada počinjem da učim.

  Da li imaš neke savete kako bih mogao da pronađem posao? Pretrazujem “stepstone” i linkedin i do sada sam aplicirao na nekoliko oglasa ali bez povratnih informacija. Napominjem da bih radio i u okviru prakse sa mogućnošću zaposlenja.

  Hvala unarped na odgovoru,
  Marko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.