Utisci sa prvog okupljanja ex-Yu IT stručnjaka u Nemačkoj

1 ex yu it okupljanje
Početna Razno Utisci sa prvog okupljanja ex-Yu IT stručnjaka u Nemačkoj

Prvo okupljanje IT stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije koji žive i rade u Nemačkoj održano je 13. juna 2019 u Berlinu sa više od 45 učesnika! Ceo događaj prošao je u veseloj, opuštenoj i informativnoj atmosferi. Ceo događaj zabeležen je i u video i foto formatu koji će uskoro biti objavljen.

Ekonomski najjača nemačka IT kompanija SAP spoznorisala je događaj, a u njenim prostorijama okupili su se ex-Yu IT stručnjaci raznih profila iz različitih gradova Nemačke i iz svih bivših država Jugoslavije! Učesnike su činili kako ženski tako i muški inženjeri, od ljudi koji su na početku svoje karijere, do veoma iskusnih i vrsnih stručnjaka na svetskom nivou zaposlenim u najjačim i najuspešnijim IT firmama sveta. Takođe, bilo je iženjerki i inženjera koji su prešli u preduzetničke vode, te smo mogli družiti se sa ljudima koji su osnovali svoje startapove u Nemačkoj, ali i sa preduzenticima koji su preseleli svoje firme iz domovine u Nemačku i na kraju preduzenticima, koji su zatvorili svoje firme u domovini i preselili se u Nemačku.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Pre zvaničnog otvaranja događaja, uz hranu i piće počelo je druženje i upoznavanje. Mogao se čuti smeh, kao i radost starih poznanika koji su se sreli na okupljanju neznajući da će se njihovi putevi ponovo sresti.  Događaj je zvanično otvoren rečima dobrodošlice od strane Nemačkog kutka i SAP-a, a zbog velikog broja učesnika je bilo knap sa mestima za sedenje što je pričinilo pozitivno iznenađenje.

Specijalni gost događaja Slobodan Stojanović držao je prvi govor na temu serverless-a i startapova. Od Slobodana se moglo čuti na osnovu Vardlijevog dijagrama kako serverless počinje da transformiše industriju i da će različite stručne poslove u IT-u pretvoriti u produkte. Dalje, mogli se čuti kako startapovi mogu ubrzati tehnički razvoj pomoću serverless-a i pritom imati niske operativne troškove. Na kraju, videli smo i na primerima Codepen i Vacation Tracker  visinu odnosno jako niske infrastrukturalne troškove zahvaljući serverless-u. Cela prezentacija dostupna je ovde. Nakon prezentacije usledila je zanimljiva runda pitanja i odgovora. Od pitanja za pojašnjenje nekih osnovnih principa serverless-a pa do veoma teških pitanja poređenja serverless-a sa sličnim trendovima, Slobodan nije nikog uskratio preciznog i jasnog odgovora.

slobodan stojanovic serverless
Prvi govor držao je Slobodan Stojanović na temu serverless-a i startapova (Jun 2019).

Usledila je pauza tokom koje je se nastavilo druženje u prijatnoj atmosferi. Kako se tokom druženja ispostivalo, mnogi učesnici događaja imaju zajednička poznanstva, te su se mogle čuti razne anegdote. Nakon opuštanja uz ćaskanje, bili su svi spremni za drugo predavanje.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Sledeći govor bavio se istraživanjima o plati u nemačkom IT sektoru koji je držao Filip S. Perišić. U veoma interaktivnoj prezentaciji uz veliko učešće publike pokrile su se različite teme. Od šest faktora koji utiču na platu poput lokacije, veličina firme i industrije i drugih, do releavtnih istraživanja o plati. Moglo se čuti da je po istraživanju StepStone, jednog od vodećih portala za oglase visokostručne spreme, prosečna bruto plata u IT-u iznosi 62.200 €. Sa druge strane, početna plata iznosi 44.000 € kako je Compensation Partner istražio. Tokom prezentacije pričalo se i o drugim aspektima posla pored plate kao i faktorima koji utiču na povećanje iste. Na iznenadjenje mnogih, dve najbitnije stvari koje utiču na rast plate su pitati za povišicu ili promeniti poslodavca. Kao i nakon Slobodanovog govora, zainteresovanost publike je bila na visokom nivou uz mnogo pitanja. Cela prezentacija se može naći ovde.

filip s perisic
Drugi govor držao je Filip S. Perišić na temu zarade u nemačkom IT sektoru (Jun 2019).

Usledila je još jedna runda druženja tokom koje se moglo čuti od učesnika, pored reči zadovoljstva i hvale, da su njihova očekivanja ispunjena, da žele ćešće i učestalije ponovaljanje ovakvih dešavanja jer ovakvi skupovi su bitni radi umrežavanja i formiranje zajednice koja može da bude tu za razmenu ideja, znanja, poslova i ostalih bitnih informacija za IT sektor. Prvi korak ka formiranju zajednice je već učinjen formiranjem Slack grupe. Ukoliko želiš pristupiti istoj možeš nas kontaktirati preko Fejsbuka ili Tvitera.

Par slika sa događaja

Za Nemački kutak fotografisala Jelena Anđelković

Utiske sa okupljanje možete videti u videu ispod. Slobodanov govor ovde, a Filipov ovde.

Sledeće ex-Yu IT okupljanje biće održano nakon letnje pauze, a do tad budite u toku sa Nemačkim kutkom kako biste ispratili utiske sa okupljanja u video i foto formatu.


*Medijiski tim koji je pokrio događaj činli su Jelena AnđelkovićBogdan Car i Karmen Lemlo kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na velikoj pomoći jer su pomogli da ovaj događaj naprave još većim i boljim!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

2 Responses

  1. Pozdrav buraz, imam stojer listu od 2015 godine i nisam je dobio od firme gde sam radio BG firma. Pa me zanima koliko godina stoer lista vazi,sad radim u Njemackoj Firmi. Dali ja mogu sad da odem u poresku i trazim stojel listu od bivše firma ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.