Vodič kroz glavni grad Nemačke – Znamenitosti u Berlinu koje morate viditi (2/2)

NK-004-Vodič-kroz-Berlin-–-Znamenitosti-koje-morate-da-vidite-(II-deo)
Početna Turizam Vodič kroz glavni grad Nemačke – Znamenitosti u Berlinu koje morate viditi (2/2)

Nemačka prestonica je ogromna i puna istorije, sportskih, političkih, kulturnih i ostalih dešavanja, tako da  nije moguće stići sve obići za tri dana, koliko turisti uglavnom provode u gradu, pogotovo ukoliko uz obilazak grada planirate i noćni život. Ovo je drugi tekst u kome opisujem znamenitosti Berlina koje ne smete da propustite. Lista uključuje redosled i sve one osnovne stvari koje prijateljima pokazujem kada dođu u posetu. U prvom tekstu sam opisao 13 lokacija i posetio 7 od top 10 znamenitosti Berlina, kao i kako se snaći sa prevozom. U ovom tekstu ću vas voditi kroz ostale 3 destinacije iz top 1o, kao i kroz druge delove grada. Na kraju ću navesti još par aktivnosti kojima možete da ispunite svoje vreme provedeno u Berlinu.

Otkrijte šta nude NAŠI U BERLINU, gde su naši restorani u glavnom gradu, gde se nalaze lekari i stomatolozi, automehaničari, kako da kontaktirate naše prevodioce i advokate, koja sve udruženja i klubovi postoje i još mnogo toga. Sve što nude naši u Berlinu nalazi se na Nemačkom kutku →

DAN DRUGI

1. Spomenik ubijenim jevrejima Evrope – Denkmal für die ermordeten Juden Europas

Polazak kreće sa poznatog mesta – Branderburške kapije. Skrenite desno od kapije, pored Američke ambasade i videćete bezbroj crnih kvadrata. To je spomenik ubijenim evropskim jevrejima ili skraćeno spomenik holokausta. Otvoren je u maju 2005. godine i na njemu se nalaze 2711 kvadrata na površini od 19.000 kvadratnih metara. Ispod njega je informacioni centar gde se može videti izložba na temu sistemskog ubijanja jevreja. Malo poznata informacija je da je spomenik premazan specijalnim sredstvom za zaštitu od grafita koju proizvodi firma Degusa – firma koja je učestvovala u proizvodnji gasa Ciklon B koji se koristio u koncentracionim logorima.

Spomenik ubijenim jevrejima evrope

Potrebno vreme: Izmedju 10 i 40 minuta u zavisnosti da li ćete ući u informacioni centar.

2. Potsdamski Trg – Potsdamer Platz

Na manje od 10 minuta peške od spomenika holakausta nalazi se Podstamer Platz – veliki saobraćajni čvor još iz vremena Pruske i jedno od prvih mesta u Evropi na kome je instaliran semafor još davne 1924 godine. Za vreme podele Berlina, Potsdamski trg nije postajao u formi koju danas ima, već je od 1993. do 1998. bio najveće gradsko gradilište u Evropi i kompletno je izgrađen do početka 2001. godine.

potsdamer-platz-1989-2014
Potsdamski trg 1989. i 2014. godine. Izvor: bz-berlin.de

 Zbog svojih nebodera u stilu Čikaga, Potsdamski trg je još poznat kao američki deo. Visoka crvena zgrada na vrhu ima vidikovac zvan Panoramapunkt sa kojeg se pruža lep pogled na grad. Cena karte je 6,50 €, dok je za studente 5,00 €. Preko puta je Sony Center u kojem se nalazi bioskop i u kojem se uglavnom održavaju premijere holivudskih filmova u Evropi. Tako da, aukoliko se zadesite za vreme neke premijere, možete videti i holivudske zvezde. U Soni centru ima par pabova i Starbucks. Vredi ući u Soni centar zbog lepog ambijenta i zanimljivog krova.

Iza Potsdamskog trga se nalazi Berlinska filharmonija, dok se na samom trgu nalazi tržni centar Arkaden. Ispred trga se nalazi najveći tržni centar u gradu – Mall of Berlin.  U njemu ima preko 300 radnji i preko 30 restorana i kafića, a pokriven je besplatnim WiFi-jem. Zanimljiva činjenica je da prodavci u Mall of Berlin odnosno u Istočnom Berlinu zarađuju godišnje u proseku 1.170 € manje nego prodavci u Arkaden koji se nalazi u Zapadnom Berlinu. Razlog je taj da su plate u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj niže nego u Zapadnoj.

Potrebno vreme: Izmedju 20 i 180 minuta u zavisnosti da li ćete poseti vidikovac i tržne centre.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

3. Francuski i Nemački dom – Gendarmenmarkt

Na samo 15-ak minuta  peške od Mall of Berlin nalazi se Gendarmenmarkt. 

U sredini se nalazi koncertna i pozorišna dvorana Konzerthaus Berlin, sazidana 1821. godine. Sam trg nastao je još 1688. godine za vreme kneza Fridriha III, kasnije kralja Pruske Fridriha Velikog. Pošto su ovaj predeo dosta naseljavali protestanti iz Francuske, kralj je dozvolio i zidanje crkve za francusku protestantsku zajednicu. Od 1701. do 1708. izgrađene su nemačka i francuska protestantska crkva iz koje su 1785. nastali francuski i nemački domovi, koji su trg učinili još impresivnijem. Tokom decembra na ovom trgu se nalazi jedan od najposećenijih i najlepših božićnih vašara. Sam trg je promenio dosta imena, a trenutno ime je dobio zahvaljujući Gens d´armes, odnosno štalama koje su kurasiri (vojnici-konjanici) ovde imali. Na ovom trgu mogu se još uvek videti šahtovi sa natpisom “Made in GDR” odnosno napravljeno u Zapadnoj Nemačkoj.

Potrebno vreme: Izmedju 10 i 30 minuta

4. Granični prelaz Čarli – Checkpoint Charlie

Nakon Gendarmenmarkt možete pešačiti 15-ak minuta do Checkpoint Charlie ili ići metroom U6 od U Stadtmitte do  U Checkpoint Charlie. Prelazu su ime nadenuli Amerikanci pošto se nalazio u američkom delu podeljenog Berlina. Naime, kada spelujete, da bi vas bolje razumeli za A se kaže ‘alfa’, za b ‘bravo’, za c ‘čarli’ itd. Ovo je bio granični prelaz C , te otuda i ime Charlie.

Granični prelaz Checkpoint Charlie
Lažni vojnici na graničnom prelazu Čarli. Izvor: berlin.de

Checkpoint Charlie je bio najpoznatiji granični prelaz u podeljenom Berlinu i bio je otvoren za strance i diplomate. Poznat je po tome što je na ovom mestu dosta ljudi uspelo da pobegne iz istočnog u zapadni Berlin i što je na ovom mestu mogao da izbiti III svetski rat. Naime, američki diplomata je želeo da pogleda operu u istočnom Berlinu, ali je odbio da pokaže svoje putne isprave Nemcima, jer su samo Sovjeti smeli da ga pregledaju. Prelaz je uspeo da pređe tek nakon što je otišao po američku vojsku. Ipak, istočni Berlinci su odbijali da ih puste dublje u terotiriju nakon čega je krenulo postavljanje tenkova u borbeno stanje sa obe strane, što je 27. oktobra 1961 dovelo i do sukoba. Direktan telefonski razgovor Kenedija i Gorbačova je uspeo da smiri tenzije, izbaci tankove iz borbenih položaja i time spreči Treći svetski rat.

Danas na ovom prelazu možete da se slikate sa lažnim vojnicima za koji evro. Možete videti originalne table i zastave iz dotičnog vremena kao i Checkpoint Charlie muzej i muzej Berlinskog zida. Pored ova dva muzeja, na raskrsnici kod prelaza videćete i veselo ofarbane trabante. Oni su parkirani ispred prodavnice francuskog umetnika Tieri Noira. Francuz je prvi umetnik koji je crtao po Berlinskom zidu, time rizikujući svoj život. Nakon što je Berlinski zid pao, delovi zida sa njegovim radovima su se prodavali, od čega je grad Berlin najviše profitirao.

Potrebno vreme: Izmedju 15 i 120 minuta u zavisnosti da li ćete ulaziti u muzeje

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

5. Berlinski zid  –  Berliner Mauer East Side Gallery

Kod prelaza Čarli uđite u metro U6 i vozite se tri stanice do Friedrichstrasse. Tu se popnite na platformu i uhvatite S-Bahn S5, S7 ili S75 do Warschauer Strasse odnosno Varšavske ulice. Varšavska ulica predstavlja jedan od centara noćnog života Berlina, no to je neka druga tema.
Spustite se od S-Bahn stanice ka Berlinskom zidu i izaći ćete na prelepi most Oberbaumbrücke koji dotira još iz 1723. kada je ceo bio od drveta. Sa mosta se pruža lep pogled na reku Špre kao i na spomenik Molecule Men. U slobodnom prevodu spomenik molekularni čovek, podignut je 1999. godine i čine ga tri čoveka visine 30 metara koji simbolizuju mesto susreta tri dela grada.

Spustite se sa mosta do početka Berlinskog zida koji se zove East Side Gallery. Na samom početku zida postoji prodavnica suvernira gde možete za jedan evro dobiti DDR pečat u pasošu.

Berlinski zid - Tieri Noir
Berlinski zid – Istočna galerija – crteži francuskog umetnika Tieri Noira. Izvor: qwant.com

Dok šetate pored zida videćete sa desne strane Mercdes-Benz Arenu u kojoj se organizovao FIBA EuroBasket 2015. 

Potrebno vreme: Izmedju 25 i 60 minuta u zavisnosti koliko brzo šetate.

6. Crkva kralja Vilhema i Kudam –  Zoologischer Garten & Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche 

crkva-kralja-vilhema

Na kraju Berlinskog zida je stanica S-Bahn-a Ostbahnhof, odakle možete uhvatiti S5 ili S7 do Zoologischer Garten odnosno zoološkog vrta. Stanica zoološkog vrta postala je svetski poznata zbog knjige Mi deca sa stanice Zoo, baziranoj na istinitoj priči o deci narkomanima i dečijoj prostituciji koja se odvijala ovde tokom 60-ih godina.

U blizini stanice se nalazi crkva kralja Vilhema, koja je većim delom srušena tokom Drugog svetskog rata. Danas služi prevashodno kao sećanje i opomena na rat. Ispred crkve je izgrađena nova moderna verzija iste u kojoj se odvijaju ceremonije.

Crkva se nalazi na početku Kurfürstendamm-a skraćeno Kudamm-a, nekadašnje glavne ulice za različite prodavnice i restorane u kojoj su pretežno živeli jevreji. Danas ulica takođe obiluje restoranima i tržnim centrima.

Potrebno vreme: Izmedju 10 i 120 minuta u zavisnosti da li idete u kupovinu

7. Ostale popularne aktivnosti

Ovom turom i turom iz prvog dana ste pogledali sve najbitnije i najpopularnije znamenitosti Berlina. To ne znači da ih nema još. Tokom trećeg dana obilaska možete odabratiti sami kako da ispunite svoj dan. Neke od zanimljivih aktivnosti je Berlin Unterwelten koji nudi obilaske bunkera, PVO kula, obilazak lokacija bežanja sa istoka na zapad i slično. Ture traju između 60 i 120 minuta sa cenom od 9 do 16€ i po meni vrede svaku paru. Isto tako možete da obiđete muzej istočne tajne obeveštajne službe Stasi-Museum Lichtenberg kao i njihov zatvor Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen. Pored toga, postoji mogućnost obilaska olimpijskog stadiona odnosno stadiona Herte Berlin ili nedaleko od njega napuštenog prislušivačkog centra američke vojske Teufelsberg (Tojfelsberg) koji obiluje velikim brojem grafita.

U svojoj režiji možete posetiti i dvorac Šarlotenburg (Schloss Charlottenburg), veliki park u kome se nalazi glavni spomenik palim borcima crvene armije – Treptower Park ili Gedenkstätte Berliner Mauer odnosno “spomenik” Berlinskom zidu. Berlin je pun parkovima koji su uglavnom puni jer su piknik, roštilj i pivo veoma popularni. Neki od popularninijih parkova su ViktoriaparkVolkspark Friedrichshain (Folks-park Fridrihs-hajn).

Volkspark-Friedrichshain_2_FB-1024x536
Običan dan u Berlinskim parkovima – primer Folkspark Fridrihshajn. Izvor: kabaleundwurst.de

Dok hodate gradom obratite pažnju na kamenove spoticanja na ulici. Kamen spoticanja – na nemačkom štolperštajn (Stolperstein) – nosi ime jevrejskih osoba koje su odvedene sa tih mesta kao i objašnjenje šta su nacisti uradili sa njima. Prvi kamenovii spoticanja postavljeni  su 1996. godine samoinicijativno od strane umetnika Kunter Demning, i to bez dozvole grada. Danas ih ima preko 6.100.

stolperstein
Kamen spoticanja – Stolperstein. Izvor: nuberlin.com

Takođe možete posetiti Berlin Dungeon, što predstavlja neku vrstu interaktivne kuće straha sa profesionalnim glumcima koji vas vode kroz 800 godina mračne istorije Berlina. Obilazak traje 70 minuta i sastoji se od 11 predstava. Cene se kreću od 11 do 28 € u zavisnosti da li rezervišete dovoljno unapred i da li karta uključuje ulaz i u muzej voštanih figura Madam Tiso. Uz svaku kartu dobija se i “vožnja” na Indoor-Free-Fall-Tower „Exitus“, odnosno slobodan pad od 12 metara.

U Berlinu se održava i sada već čuveni Blue Man Group – umetnički performans koji predstavlja miks koncertne atmosfere, komedije i tehničkih efekata. Cene se kreću od 60 €, a performans traje oko dva sata. Ako ste sa decom, možete da svratite i u Lego Land koji predstavlja veliko igralište sa preko 5 miliona lego kocki. Ulaz se kreće od 11 do 28 € u zavisnosti da li rezervišete dovoljno unapred i da li karta uključuje ulaz i AquaDom. Možete se prošetati Krojcbergog (Kreuzberg) – hipsterskim krajem grada u kojem, između ostalog, možete da vidite i prvi Carloft – stambenu zgradu u kojoj možete parkirati auto na sopstvenoj terasi.

carloft
Carloft u Krojzbergu. Izvor: klonblog.com

Grad možete da obilazite i brodom u različitim turama u trajanju od po sat vremena do šest sati. U zavisnosti od dužine ture cene se kreću od 12 do 30 €. Pored broda, grad se može obići i sa hop-on hop-off bus turama, koje koštaju od 12 €. Ipak, ako ste kupili Berlin WelcomeCard možete se voziti i gradskim prevozom, odnosno autobusom broj 100 koji vozi skoro istom rutom. Jedina mana kod autobusa broja 100 je da nema komentara o znamenitostima koje obilazite. Pored broda i autobusa, popularne su i biciklističke ture gradom koje traju između jednog i tri sata, a koštaju od 8 do 20 €. Takođe, uz Berlin WelcomeCard dobijate popust na biciklistički obilazak grada.

Pored svih ovih aktivnosti možete isprobati i neku od turističkih aplikacija za Berlin (koje lično nisam isprobao) poput Berlin History Guide, Die Berliner Mauer (samo na Nemačkom), Going Local Berlin, 360 Berlin – Just Berlin!, komoot Bike Berlin App i druge.

Ova dva teksta nisu pokrila sve znamenitosti Berlina, ali jesu one najbitnije i najpopularnije. U nekim od sledećih tekstova ćemo pisati o vodiču kroz tehno scenu Berlina kao i hrani koju bi trebalo probati tokom vaše posete gradu. Do tada, uživajte u obilasku znamenitosti glavnog grada Nemačke!

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

2 Responses

  1. Ineteresuje me kako da ja dodjem do berlina i da li mogu naci posao kamiondzije,takodje me interesuje koje su plate za te poslove..srdacan pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.