Dozvola za studiranje – Hochschulzugangsberechtigung

NK-015-Dozvola-za-studiranje-–-Hochschulzugangsberechtigung
Početna Papiri Dozvola za studiranje – Hochschulzugangsberechtigung

U prethodnim tekstovima objašnjeno je koje vrste univerziteta postoje u Nemačkoj, kako su organizovane studije, procedura upisa, kao i to da su studije besplatne. Ovaj tekst se bavi akademskom dozvolom za studiranje odnosno Hochschulzugangsberechtigung (HZB).

Hochschulzugangsberechtigung može da deluje kao strašna i dugačna reč. Zapravo se radi o sklopu tri reči:

  1. Hochschule (hohšule, prev: visoko obrazovanje, univerzitet),
  2. Zugang (Cugang, prev: pristup) i
  3. Berechtigung (berehtigung, prev:  ovlašćenje, pravo, dozvola). Dakle Hochschulzugangsberechtigung (hohšul-cugangs-berehtigung) je dozvola za upisivanje studija u Nemačkoj.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Vrste HZB-a

HZB može biti direktan ili indirektan i opšti ili stručni.

  • Direktni HZB znači da imate dozvolu da odmah krenete sa studijama (naravno ako ispunjavate druge uslove kao npr. jezik)
  • Indirektni HZB znači da imate dozvolu za studiranje ako završite Studienkolleg i uspešno položite završni ispit koji se zove Feststellungsprüfung
  • Opšti HZB znači da možete da studirate šta želite
  • Stručni HZB znači da možete da studirate smerove iz određene struke. Smer struke se deli u M, T, W, G i S kategorije. M kategorija (medizinisch-biologisch) su studije iz oblasti medicine i biologije. T kategorija (technisch-naturwissenschaftlich) su studije iz tehničkih i prirodnih nauka. W kategorija (wirtschaftswissenschaftlich) su studije iz ekonomskih i društvenih nauka. G kategorija (geisteswissenschaftlich) su studije iz humanističkih nauka, dok studije jezika spadaju u S kategoriju (sprachlich).

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Dobijanje HZB-a

Dozvola za studiranje se u Nemačkoj dobija na osnovu završene gimnazije, odnosno položenog maturskog ispita (Abitur). Ko nije završio gimnaziju u Nemačkoj, ima druge mogućnosti da se izbori za HZB, dok stranci treba da dokažu odgovarajući nivo. Da bi se olakšalo upoređivanje stranih diploma sa nemačkim, ministarstva kulture svih 16 nemačkih saveznih pokrajina su se udružila i osnovala ZaB (Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen). ZaB je objavio bazu podataka anabin koja sadrži informacije o diplomama srednjeg i visokog obrazovanja iz preko 180 zemalja. Preko anabin-a možete da pogledate da li i koji HZB dobijate na osnovu diplome iz srednje škole.

Primer ne dobijanja HZB-a
Po anabin-u neko sa završenom trogodišnjom srednjom školom u Srbiji ne dobija HZB

Ako Vam se diploma srednjeg obrazovanja iz Srbije zove “Diploma o položenom završnom ispitu” i stečena je u gimnaziji ili četvorogodišnjoj srednjoj školi,  dobija se stručni indirektni HZB. Ako dostavite i potvrdu da ste uspešno završili godinu dana studiranja na privatnom ili državnom univerzitetu dobijate direktni HZB.

Dobijanje HZB uz uslov

Zahtev za izdavanje HZB-a možete sami da podnesete tako što ćete poslati svoje diplome i overene prevode na Nemački odgovarajućoj instituciji. Na primer, ako želite da studirate u Baden-Virtembergu, onda treba da pošaljete dokumenta Studienkolleg-u u Konstacu. Meni je iz Konstanca na osnovu završene gimnazije opšteg smera u Beogradu dodeljen opšti i direktan HZB, dok je Nikola na osnovu srednje ekonomske škole u Beogradu dobio indirektni i stručni HZB. Ukoliko imate HZB, nemate pravo da posećujete Studienkolleg pošto je on namenjen isključivo ljudima bez HZB.

Ipak, u velikom broju slučajeva ne morate sami da podnosite zahtev za HZB kao što je do pre par godina bio slučaj. Danas za Vas to radi uni-assist. U slučaju da želite da upišete master studije, HZB vam nije potreban jer dozvolu za master dobijate na osnovu priznate diplome osnovih studije koje impliciraju da imate HZB.

Svima koji planiraju studije u Nemačkoj želimo puno uspeha pri konkurisanju 😊

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.