5 stvari koje svaki roditelj u Nemačkoj treba da zna

0148-5-stvari-koje-svaki-roditelj-u-Nemackoj-treba-da-zna
Početna Život 5 stvari koje svaki roditelj u Nemačkoj treba da zna

Ukoliko ste na putu da postanete roditelji ili da dobijete novo dete, dobro je da se upoznate sa osnovnim stvarima na koje imate pravo u Nemačkoj. Naravno, većina ovih prava postoje i u drugim državama, a neka su i specifična za Nemačku. U ovom tekstu ćete steći pregled najbitnijih stvari, a o detaljima svake teme možete čitati u zasebnim tekstovima. 

1. Zaštita majčinstva – Mutterschutz

Mutterschutz (Muter-šuc) ili u slobodnom prevodu “Zaštita majčinstva” je skup prava koja štite kako buduće majke tako i dete. 

Zakonski predviđena zaštita počinje 6 nedelja pre porođajnog termina i završava se uglavnom 8 nedelja nakon rođenja deteta. 

Preciznije, postoje Mutterschutz i Mutterschutzfrist. Mutterschutzfrist je gore pomenutih 14 nedelja zaštite, dok je Mutterschutz skup prava koji, između ostalog, obuhvata tih 14 nedelja zaštite. U svakodnevnom govoru i sami Nemci mešaju i ne razumeju razliku između Mutterschutz-a i Mutterschutzfrist-a. Možete čuti da pričaju o Mutterschutz-u, dok zapravo pričaju o Mutterschutzfrist-u. Da zaključimo, Mutterschutz je skup prava koji štiti ženu u trudničkom i porodiljskom stanju sa Mutterschutzfrist-om i još drugim pravima. 

Za one koji po prvi put postaju otac, “porodiljsko stanje” je vremenski period od 6 do 8 nedelja nakon porođaja tokom koje se majčino telo regeneriše od porođaja i trudnoće. Na nemačkom se ovaj period zove das Wochenbett (vohen-bet) (eng. postpartum period). 

Dakle, Mutterschutz štiti trudnicu, dete i porodilju (de: Wöchnerin). Nije mi poznato da na prostorima bivše Jugoslavije postoji Mutterschutzfrist pravo, već se kombinuju Trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo. Po meni, trudničko bolovanje je loša terminologija jer bolovanje implicira onemogućnost rada zbog bolesti, a trudnoća svakako nije bolest.

Vredi napomenuti da trudničko bolovanje i Mutterschutz nisu isto jer u Nemačkoj uz Mutterschutz postoji još ii trudničko bolovanje, ali to je tema za drugi tekst. 

Elem, da se vratimo o najbitnijim stavkama prava Zaštite majčinstva u koje spadaju

Gore pomenutih 5 prava su po meni najčešće spominjana pravai, ali uz njih ide još dosta drugih prava, a o detaljima ćemo u zasebnom tekstu. Ukratko, nakon što obavestite poslodavca o trudnoći, on je u obavezi da vam obezbedi mesto za rad koje je podobno za trudnice, ne sme da vam traži da radite prekovremeno, vikendima, praznicima i slično. Primera radi, zamislite trudnicu koja radi u laboratoriji za istraživanje virusa. Takva radna pozicija može loše da utiče na zdravlje majke i deteta i ukoliko poslodavac ne može da pronađe drugu radnu poziciju, žena će biti oslobođena rada tokom cele trudnoće. Naravno, plata će i dalje biti redovno uplaćena u punom iznosu.

Poslodavac je isto tako u obavezi da vas pusti da idete na sve lekarske preglede tokom praćenja trudnoće i ne sme da vas otpusti. 

Teoretski sme da vam da otkaz, ali praktično taj otkaz nije pravno legitiman. Primetio sam da žene sa ex-Yu prostora dosta strahuju od otkaza tokom trudnoće ili nakon iste, dok u praksi to ne treba uopšte da ih brine. Šta više, ukoliko bude poslodavca koji bude bezobrazan da tako nešto pokuša, možete se tome obradovati jer će se advokati boriti da dobiju vaš slučaj, tog poslodavca će veoma verovatno razvući po medijima, žena će nastaviti da dobija platu bez obaveze da radi i verovatno će dobiti veliku odštetu. 

Ukoliko poslodavac dođe sa prljavim trikovima i pokuša da sporazumno prekine radni odnos, ne morate ništa potpisati. Šta više, ukoliko dođe sa takvom idejom, možete mu tražiti da vam isplati sve garantovane plate unapred plus dosta novca pre toga da bi razmotrili da išta potpišete.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

2. Roditeljsko odsustvo – Elternzeit

Roditeljsko odsustvo je neplaćeno odsustvo sa posla na koje imaju pravo i majka i otac. Zaposleni roditelji uzimaju roditeljsko odsustvo u dogovoru sa poslodavcem, a država samo garantuje da poslodavac to mora da odobri. Za uzimanje roditeljskog odsustva ne postoji nikakav zvanični zahtev koji se podnosi, već samo pismenim putem obavestite poslodavca najkasnije 7 nedelja pre željenog početka.

Po detetu svaki roditelj dobija 3 godine odnosno kontingent od 36 meseci roditeljskog odsustva nezavisno do toga da li drugi roditelj uzima isto. Tih 36 meseci možete koristiti do 8. godine deteta ukoliko ste u prve tri godine života deteta “potrošili” 12 meseci roditeljskog odsustva. Detaljnije o roditeljskom odsustvu u jednom od narednih tekstova.

Pitanje koje sam čuo više puta – ako ne dobijam platu tokom roditeljstkog odustva, zašto bih njega uzeo umesto da dam otkaz? Odgovor je zbog pravnog statusa i pre svega zdravstvenog osiguranja. Ukoliko ste na roditeljskom odsustvu i dalje ste zdravstveno osigurani iako zapravo ne plaćete doprinose i zvanično ste u stanju zaposlenog samo što je to stanje “zaleđeno”. Sa druge strane, ukoliko date otkaz, onda sledi dosta birokratskih obaveza i problematika plaćanja zdravstvenog osiguranja.

Pošto je roditeljsko odsustvo neplaćeno, čime se onda izdržavati? Jedna od mogućnosti je roditeljski dodatak odnosno Elterngeld.

3. Roditeljski dodatak – Elterngeld

Roditeljski dodatak je novac koji mogu dobijati kako majka tako i otac. Iznosi od 150 € do 1.800 € mesečno u zavisnosti od različitih faktora poput prihoda poslednje 3 godine pre rođenje detata, prihoda nakon rođenja deteta, da li ste zaposleni, da li radite i koliko, da li su roditelju u braku, koju od 3 varijante roditeljskog dohotka želite (tzv. Basiselterngeld, ElterngeldPlus, Partnerschaftsbonus), koliko dece imate i mnogih drugih. 

Dok je Elternzeit (roditeljsko odsustvo) jednostavno i u dogovoru je sa poslodavcem, Elterngeld (roditeljski dodatak) je u dogovoru sa državom.

Roditeljski dodatak je posebna tema za sebe, a može postati i toliko kompleksna da se isplati angažovati savetnika da vam pomogne i izračuna u zavisnosti od vašeg slučaja koje mogućnosti sve postoje i kako sve možete da se postavite da bi dobili što više novca ili ostvarili svoje planove ili oba istovremeno.

Gde i kako podneti zahtev za roditeljski dodatak zavisi od pokrajine do pokrajine. U nekim pokrajinama može online, u drugim predajom formulara na licu mesta, u trećim poštom ili nekako drugačije. Više detalja o Elterngeld-u sledi u nekom od narednih tekstova.

4. Dva različita pristupa dečijem dodatku – Kindergeld & Kinderfreibetrag

Dečiji dodatak za ideju ima da osigura osnovna sredstva za dete od njegovog rođenja pa najmanje do detetovog 18. rođendana. Dečiji dodatak može da se dobija i do 21. godine starosti deteta ukoliko je dete nezaposleno i prijavljeno na birou da traži posao, a moguće je dobijati dečiji dodatak i do 25. godine ukoliko je dete na školovanju odnosno studira ili pohađa Ausbildung

Roditelji koji imaju hrvatska dokumenta imaju mogućnost dobijanja dečijeg dodatka ukoliko žive ili rade u Nemačkoj. 

Skoro pa identično, roditelji iz ex-Yu zemalja koji nemaju EU pasoše mogu dobiti dečiji dodatak takođe ukoliko rade ili žive u Nemačkoj – sem ukoliko su u procesu predavanja azila ili Duldunga.

Dečiji dodatak iznosi 250 € po detetu (2023. godine) i isplaćuje se mesečno na račun majke ili oca. Ova mesečna uplata se zove Kindergeld. Dakle, 3000 € godišnje po detetu isplaćeno tokom 12 meseci.

Zahtev za Kindergeld se predaje jednoj od 14 Familienkasse –  u slobodnom prevodu Porodični fond. Familienkasse je nemačka finansijska institucija koja je podređena Saveznoj agenciji za rad Bundesagentur für Arbeit. Shodno tome, zahtev za Kindergeld se nalazi na stranici Savezne agencije za rad ↗️

Tip za nemački jezik: Familie mnogi pogrešno prevode kao familiju, dok je prevod zapravo porodica što obuhvata isključivo roditelje i decu. Großfamilie je u prevodu familja što uključuje porodicu i rodbinu do trećeg kolena.

Ako je Kindergeld 250€ mesečno, šta je onda Kinderfreibetrag? Kinderfreibetrag je pristup dečijem dodatku kroz umanjivanje oporezivog dohotka. Pomoću Kinderfreibetrag-a možete 2023. godine umanjiti oporezivi dohodak za 6.024 € odnosno 3.012 € po roditelju.

To ne znači da ćete dobiti 6.024 €, već da tu sumu možete da navedete pri podnešenju poreske prijave, a koliko ćete stvarno dobiti zavisi od vašeg dohotka i troškova koje ćete navesti i koje će biti uvaženi od poreske uprave.

Za koji pristup da se odlučite onda? Kindergeld ili Kinderfreibetrag? Šta je povoljnije za vas zavisi od vašeg dohotka. Poreska uprava će sa tzv. Günstigerprüfung u slobodnom prevodu Provera isplativosti proveriti šta je za vas bolje.

Uvek krećete sa Kindergeld-om, a nakon što predate prvu poresku prijavu kao roditelj, poreska uprava će odraditi Proveru isplativosti i prebaciti vas na Kinderfreibetrag ukoliko je za vas to povoljnije.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

5. Zdravstveno osiguranje za dete preko Porodičnog osiguranja – Familienversicherung

Preko državnog zdravstvenog osiguranja jednog od roditelja možete zdravstveno osigurati decu preko porodičnog osiguranja tj. Familienversicherung.

Porodično osiguranje je besplatno i zahtev za njega se podnosi u vašoj zdravstevnoj kući (recimo TK, DAK, AOK, Barmer ili drugih). Kako se tačno podnosi zahtev zavisi od same zdravstvene kuće. Kod nekih mora lično da se ode, kod drugih se šalje formular poštom, kod trećih može putem mobilne aplikacije. 

Dete možete osigurati ukoliko imate prebivalište u Nemačkoj, a besplatno je do detetovog 18. rođendana. Može se produžiti i do 21. ili 25. godine pod istim uslovima kao za Kindergeld.

Vredi napomenuti da ukoliko jedan od roditelja ima privatno zdravstveno osiguranje, onda Familienversicherung nije nužno besplatno. Sve zavisi od vašeg dohotka i treba proveriti od slučaja do slučaja.

Videli smo pregled 5 najbitnijih stvari koje svaki roditelj u Nemačkoj treba da zna. Zagrebali smo površinu kod Mutterschutz-a odnosno skupa različitih prava koja štite trudnice i porodilje, neplaćenog roditeljskog odsustva do 3 godine po detetu, roditeljskog dodatka tj. Elterngeld-a, dva pristupa dečijem dodatku i besplatnom zdravstvenom osiguranju za dete preko Porodičnog osiguranja tj. Familienversicherung. Nadam se da će svim trenutnim i budućim roditeljima informacije iz ovog teksta biti od pomoći.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.