Iskustvo uzimanja nemačkog državljanstva – proces naturalizacije (Einbürgerung)

Iskustvo uzimanja nemačkog državljanstva ceo proces potrebna dokumenta Nemacki Kutak ceo proces
Početna Papiri Iskustvo uzimanja nemačkog državljanstva – proces naturalizacije (Einbürgerung)

U prethodnim tekstovima analizirali smo prednosti i mane nemačkog državljanstva u poređenju sa neograničenom boravišnom dozvolom, a najavili smo i nove uslove za dobijanje nemačkog državljanstva koji treba da budu uvedeni uskoro. U ovom tekstu (komentar redakcije: autor je želeo da ostane anoniman) možete pročitati iskustvo prolaska kroz ceo proces uzimanja nemačkog državljanstva tj. naturalizacije. Celo iskustvo se može grupisati u tri velika koraka:

 1. Predavanje zahteva za nemačko državljanstvo
 2. Predavanje zahteva za otpust iz rodnog državljanstva
 3. Predavanje potvrde o otpust iz rodnog državljanstva i dobijanje uverenja o nemačkom državljanstvu

1. Predavanje zahteva za upis u državljanstvo Savezne Republike Nemačke

Ukoliko se odlučite za ovaj važan korak, pronađite u Vašem gradu ustanovu koja se bavi pitanjima državljanstva tj. Službu za naturalizaciju (Einbürgerungsamt). U Einbürgerungsamt-u u Hamburgu sam morao da prođem kroz termin za savetovanje (Beratungsservice, Erstberatung ili Beratungstermin) koji prethodi predavanju zahteva. Zakazao sam taj termin telefonskim putem, za 2-3 sedmice u napred.

Koliko sam čuo iz drugih iskustava, u nekim pokrajinama taj termin nije obavezan (u Berlinu je bilo takvih slučajeva), dok smo ja i moji prijatelji iz Hamburga morali da ga imamo kako bi predali zahtev.

Na taj termin sam poneo svoj pasoš (ponesite sve pasoše koje imate), CV tj. Lebenslauf, Meldebescheinigung kao i diplome sa nemačkog univerziteta. Ukoliko niste sigurni šta sve treba da ponesete, pitajte ih prilikom zakazivanja termina.

Taj prvi termin je isključivo informativnog karaktera. Tokom termina informisali su me o prednostima i manama nemačkog državljanstva, koja dokumenta su u mom slučaju potrebna za ovaj korak, kao i o pojedinačnim koracima celog procesa koje možete pročitati u nastavku ovog teksta.

Razgovor je prošlo veoma prijatno i u opuštenoj atmosferi jer su mi odgovorili na sva moja pitanja. Nakon termina možete otići kući i ponovo razmotriti ovu odluku, te telefonski zakazati termin za predavanje zahteva neki drugi put.

Ja sam bio siguran u svoju odluku, pa sam odmah na licu mesta zakazao termin za predavanje zahteva za naturalizaciju (koji sam dobio 2 sedmice kasnije). Na linku imate primer takvog zahteva, ali je bitno napomenuti da zahtev ne izgleda nužno tako. Čuo sam od prijatelja iz Berlina da je izgledao drugačije, a i sam moj zahtev je imao drugačije formatiranje, no pitanja su uglavnom ista.

Potrebni dokumenti se razlikuju od slučaja do slučaja, a meni su tražili sledeća dokumenta:

 1. 255€ za plaćanje takse predavanja zahteva (U Nemačkim ustanovama uglavnom ne može da se plati karticom, tako da sam ja poneo novac u gotovini)
 2. Popunjen i potpisan formular zahteva za naturalizaciju
 3. Popunjen upitnik o političkim aktivnostima (Fragebogen zur politischen Betätigung)
 4. Aktuelni CV (Lebenslauf) Pročitajte kako da napišete CV za nemačko tržište (primeri + obrasci)
 5. Prijava prebivališta (Meldebescheinigung)
 6. Jedna biometrijska slika (Lichtbild)
 7. Izvod iz matične knjige rođenih, preveden na nemački uz original. Tada mi je rečeno da može i internacionalni izvod iz matičke knjige rođenih čime se možete osloboditi prevoda.
 8. Univerzitetska diploma (deutsche Ausbildungsnachweise, Studienabschluss)
 9. Radni ugovor i poslednja tri platna lista (Arbeitsvertrag und aktuelle Gehaltsabrechnungen)
 10. Ugovor o zakupu stana i izvodi iz banke koji dokazu plaćanje poslednji tri stanarine (Mietvertrag und Kontoauszüge)


BITNO: Kako sam kasnije saznao, dodatna dokumenta su potrebna ljudima koji su u braku i/ili imaju decu. Oženjenima tj. udatima treba još i aktuelni izvod iz Matične knjige venčanih tj. venčani list (Heiratsurkunde) ili rešenje o razvodu iz prethodnih brakova (Scheidungsurteile). Roditeljima je potrebno još i izvod iz matične knjige rođenih za njihovu decu (Geburtsurkunden der Kinder). 

Takođe, većini ljudi biće potreban i Test naturalizacije. tzv. Einbürgerungstest. Sve bitne informacije o Einbürgerungstest-u možete čitati u Dejanovom tekstu. Meni nije bio potreban jer sam studirao na nemačkom i nije mi trebao test. Sa druge strane, drugar je u Berlinu završio i osnovne i master studije na Nemačkom, i opet je morao raditi test. Pokrajine različito tumače kome treba a kome ne treba ovaj test za predavanje zahteva.

Sva dokumenta sam poneo na uvid u originalu, a poneo sam i po jednu kopiju – za svaki slučaj – znamo koliko Nemci vole papire 😀 Nakon termina, originalna dokumenta sam dobio nazad.

Nakon termina sledi čekanje rešenja. Ukoliko vam zahtev bude prihvaćen kao meni, dobićete Einbürgerungszusicherung tj. garanciju naturalizacije odnosno garanciju o prijemu u nemačko državljanstvo. Za ovaj papir bi trebalo da se čeka do 12 meseci, ali u praksi zna potrajiti i duže. U mom slučaju, trajalo je 7 meseci dok nisam dobio ovo rešenje, dok je jedan poznanik u Hajdelbergu čekao svega tri ipo nedelje.

Poštom sam bio informisan da je doneto rešenje o mom zahtevu za naturalizaciju i da moram da dođem lično u Einbürgerungsamt da ga pokupim.

U rešenju je pisalo da ću dobiti nemačko državljanstvo ukoliko se u naredne dve godine odreknem svog rodnog državljanstva i ukoliko se u kod mene ništa ne promeni “na gore” poput nemogućnosti samostalnog finansijskog izdržavanja zbog gubitka posla.

Prvi papir u džepu – time je prvi korak završen!

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

2. Predavanje zahteva za otpust iz rodnog državljanstva

Nakon što sam pokupio Einbürgerungszusicherung, sledio je naredni korak – otpust iz rodnog državljanstva. Po mom iskustvu iz Srbije, postoje dva puta za koji vode dovde: jedan je “duži i lakši”, a drugi “brži i teži”. Po drugim iskustvima i pričama mojih balkanskih prijatelja, taj proces je relativno sličan u svim ex-Yu zemljama.

Uskoro će vladajuća koalicija i zvanično usvojiti zakon o olakšavanju dobijanja dvojnog državljanstva (pišem ovo maja 2023. godine) pa nećete nužno morati da radite ovaj korak ukoliko ne želite 😇

Ispisnicu iz državljanstva Srbije sam pokupio u našem konzulatu, a istovremeno sam predao i moju srpsku ličnu kartu i pasoš.

Nakon što sam dobio potvrdu otpusta iz državljanstva Srbije (jednostrani dokument), dao sam je kod prevodioca i sudskog tumača za naš jezik u Hamburgu na prevod, platio 50€, sačekao dva dana dok ona ne odradi zadatak i na kraju pokupio prevedeni dokument.

Time sam bio spreman za treći i poslednji korak.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

3. Predavanje dokumenta o ispisu iz rodnog državljanstva i dobijanje zvanične Einbürgerungsurkunde

Ispisnicu iz rodnog državljanstva morate prevesti pre nego što je predate. Prevodioce i sudske tumače možete naći na Nemačkom kutku. Usluga prevoda ispisnice koštala je 2019. godine 50€.

Nakon toga sam poslao mejl Einbürgerungsamt-u gde su mi rekli da im pošaljem sledeća dokumenta putem emaila kako bi mogli da završe moj proces naturalizacije:

 • originalnu ispisnicu iz državljanstva Vaše rodne zemlje
 • njen prevod na Nemački jezik
 • kao i aktuelni platni list da bi videli da se ništa nije pogoršalo, tj. da se i dalje samostalno izdržavate

Za to mi nije bio potreban termin, samo sam im poslao mejl, na koji su mi uredno odgovorili da je sve ok i da će mi se javiti.

Interesantno je (ukoliko nemate više državljanstava) da ste tokom ovog koraka Staatenlos tj. niste državljanin nijedne zemlje – svog rodnog državljanstva ste se odrekli, a nemačko još zvanično niste dobili 😀 Osim zdravstvene kartice nisam imao nijedan dokument (nisam imao vozačku dozvolu), tako da nisam imao nijedan identifikacioni dokument.

Nakon dve nedelje dobio sam telefonski poziv da dođem do Službe za naturalizaciju i podignem Potvrda o naturalizaciji tj. Einbürgerungsurkunde.

Otišao sam do Einbürgerungsamt-a na dogovoreni termin i uz samo rešenje sam dobio i dokaz o identitetu (Identitätsnachweis) pošto u datum trenutku još nisam posedovao zvanična dokumenta poput lične karte i pasoša.

Termin je bio 1 na 1 (ja i službenik u njegovoj kancelariji). Dao mi je da potpišem par papira i pokazao zakletvu. Bila je super atmosfera tako da sam ga ja pitao iz zezanja da li treba da ustanem i da krenem da pevam, on se iskezio i rekao mi samo da pročitam u sebi, da ne bude da je nisam ni video. Interesantno iskustvo.

Sa ova dva dokumenta zvanično postajete državljanin Savezne Republike Nemačke. Na osnovu njih, zakazao sam online termin u “običnoj” službi za građanje (Kundenzentrum u Hamburgu), gde sam nakon par dana čekanja podneo zahtev za izdvanje lične karte i pasoša.

Pored popunjenih zahteva za pasoš i ličnu kartu, trebali su mi još biometrijske slike i potvrda prebivališta. Izdavanje lične karte koštalo je sredinom 2019. godine 22,80€ i trajalo je oko 4 sedmice, dok je izdavanje pasoša koštalo 60€ i trajalo je otprilike 5 sedmice.

Nakon što podignete ova dva dokumenta, zvanično ste završili i “uzeli ste nemačke papire” 😎🎉

Ukoliko ipak ciljate na dvojno državljanstvo (i pre novog zakona), pogledajte ovde na koje načine možete da dođete do dvojnog.

Proslava

U Hamburgu se jednom kvartalno održava i zvanična proslava grada za sve one koji su dobili državljanstvo tzv. Einbürgerungsfeier. Poziv za učestvovanje dobio sam nekoliko sedmica pre same proslave. Naravno, ulaz je bio besplatan ali sa kartom koju ste unapred dobili ako ste potvrdili Vaš dolazak.

Na proslavi pred nekih 200 ljudi (novopečenih Nemaca i njihovih porodica i prijatelja), u prelepoj velikoj sali Hamburger Rathaus-a, pored dečijeg hora, govor je držao i gradonačelnik Hamburga.

Einbürgerungsfeier---slika-iz-svecane-sale
Primer kako izgleda Einbürgerungsfeier u Hamburgu. Izvor: Hamburger Senat Facebook stranica

Najzanimljiviji deo događaja bilo je zajedničko pevanje nemačke himne. Neki su pevali, neki su se smeškali a neki ćutali i zbunjeno gledali okolo da vide ko sve peva – neću Vam otkriti koji tip sam ja bio 😀

Nakon zvaničnog dela, preselili smo se u drugu salu gde smo bili posluženi fensi mezeom i (bez)alkoholnim šampanjcem i gde smo imali priliku da proćaskamo par reči sa gradonačelnikom Hamburga.

Svakako je to bilo jedno lepo veče i simbolično slavlje za uspešan završetak velikog i teškog putovanja.

Proces naturalizacije u jednoj slici

Ovde možete videti kratak rezime procesa ⬇️

proces uzimanja nemačkog državljanstva nemački kutak

Ukoliko ste se odlučili za nemačko državljanstvo, nadam se da će Vam moje iskustvo biti od pomoći u sagledavanju komplikovanosti procesa i birokratije. Ceo proces me je koštao manje od 350€ (+ troškovi ispisa iz rodnog državljanstva). Dugo čekanje između koraka može da demotiviše. Ipak, kada na aerodromu u Nemačkoj prvi put prođete kroz automatsku granicu bez da čekate red ispred šaltera – svo čekanje će se u minutu isplatiti 😀

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.