Koledžom do studija u Nemačkoj – Studienkolleg

NK-020-Koledžom-do-studija-u-Nemačkoj-–-Studienkolleg
Početna Papiri Koledžom do studija u Nemačkoj – Studienkolleg

Prethodni tekstvovi iz rubrike studije bavili su se vrstama fakulteta, procedorom upisa, cenom istih kao i dozvolom za studiranje odnosno HZG-om.  Jedna od vrsta HZG-a je indirektni HZG koji omogućava pristup Studienkolleg-u (študienkoleg) odnosno koledžu. Studienkolleg se može shvati kao pripremi kurs koji omogućava pristup studijama u slučaju da Vaša srednja škola to ne omogućava. Ukoliko imate direktan pristup studijama, onda nemate pravo na Studienkolleg.

Vrste koledža

Postoje dve vrste koledža: univerzitetski i hohšule. Studenti sa završenim univerzitetskiim koledžem imaju pravo da studiraju i na univerzitetu i hohšule, dok hohšule koledž garantuje pristup samo hohšul univerzitetima. Bitno je izabrati odgovarajuću kurs na koledžu jer od njega zavisi koje smerove možete studirati ako završite isti. Univerzitetski koledži imaju pet različitih smerova:

  • M-Kurs: medincki, biolološki i farmaceutski smerovi
  • T-Kurs: matematička, prirodne i tehničke nauke
  • W-Kurs: ekonomske i društvene nauke
  • G-Kurs: humanističke nauke i germanistika
  • S-Kurs: studije jezika

Sa druge strane, hohšul koledži imaju četri pravca:

  • TI-Kurs: tehnički i inženjerski smerovi
  • WW-Kurs: ekonomski smerovi
  • GD-Kurs: dizajn i umetnost
  • SW-Kurs: društvene nauke

Na primer, ako želite da studirate informatiku, onda treba da završite T-Kurs ili TI-Kurs.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Upis i prijemni ispit

Glavni uslov za upis, pored formalnosti oko papirologije, jeste i znanje Nemačkog na B1 nivou. Prijemni ispit se održava u februaru i septembru odnodno koju nedelju pre početka semestra. Prijemni ispit se sastoji iz testa Nemačkog jezika, a u slučaju T-kursa i testa matematike. U nekim slučajevima kandidati W-kursa i G-kursa pored nemačkog treba da dokažu i znanje engleskog jezika.

Na koledž se konkuriše preko uni-assist.de ili direktno na stranici koledža. Detalji oko potrebne dokumentacije i uslova mogu da se nađu na stranici koledža, a lista svih koledža može se naći ovde.

Cena

Državni koledži su besplatni, ali kao i u slučaju fakulteta plaća se semestarska participacija. Visina participacije zavisi od Nemačke savezne države i da li je semestra karta za gradski prevoz uključena u istu.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Završni ispit – Feststellungsprüfung

Nakon dva semestra predavanja treba da položite tri do pet predmeta u zavisnosti koji kurs ste posećivali. U slučaju da položite sve ispite, možete da konkurišete za studije u sledećem semestru. U suprotnom imate još jedan semestar vremena da polože sve ispite.

Dva semestra na koledžu mogu predstavljati veoma dragoceno vreme. Prvo, kao odlična podloga za studije – nemačka istraživanja kažu da stranci koji završe koledž imaju veće šanse da uspešno završe fakultet nego stranci koji ga nisu posećivali. Drugo, da upoznate super ljude i steknete prijatelje za ceo život. Pored nastave, koledži organizuju i vannastavne aktivnosti kao npr. putovanja i posete muzejima. Time godinu dana na koledžu može biti višestruko isplativo.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.