Sve što treba da znate o Plavoj karti

plava-karta-nemacka-blue-card-balue-karte
Početna Papiri Sve što treba da znate o Plavoj karti

Evropska unija uvela je Blue Card, odnosno Plavu kartu po ugledu na Američku zelenu kartu tj. Green Card.  Plava karta je vrsta boravišne i radne dozvole namenjena non-EU građanima koji se bave visoko kvalifikovanim poslom, a nemaju odgovarajuće uslove za uspešan rad u domovini. Drugim rečima, namenjena je ljudima koji poseduju univerzitetsku diplomu i žele da žive i rade u EU. Takođe, od skoro ljudi bez univerzitetske diplome za Plavu kartu mogu da konkurišu ako imaju preko pet godina profesionalnog radnog iskustva na visiko kvalifikovanoj poziciji (npr. programer bez univerzitetske diplome), ali njihov put je komplikovaniji nego akademcima. Plava karta nastala je 2009. godine, dok je Nemačka izdaje od avgusta 2012. godine. Od uvođenja plave karte do septembra 2016. godine, Nemačka ju je izdala nešto manje od 51.000 puta. U ovom tekstu ćemo opisati uslove i potrebna dokumenta za visokokvalifikovane radnike, proces konkurisanja i osnovna prava garantovana Plavom kartom.

Uslovi i potrebna dokumenta

Osnovni uslovi za dobijanje Plave karte su isti među svim članicama EU, dok uz njih idu posebni uslovi od zavisnosti za koju državu konkurišete. Na primeru Nemačke to su:

 • Ugovor o radu na minimum godinu dana
 • Godišnja bruto plata od otprilike minimum 49.600 € ili 38.688 € u slučaju deficitarnih zanimanja. Napomena: ovaj iznos se menja vremenom!
 • Priznata univerzitetska diploma ili univerzitetska diploma stečena u Nemačkoj
 • Non-EU državljanstvo
 • Bez krivičnog dosijea

Treba uzeti u obzir da se svake godine objavljuje nova lista deficitiranih zanimanja i neophodna minimalna plata, kao i da je minimalna plata uvek otprilike. Gore navedene brojke se odnose na 2016. godinu. Deficitirana zanimanja uključuju MINT[1] zanimanja odnosno naučnike, matematičare, inžinjere svih vrsta, doktore i IT radnike. Minimalna plata treba da bude oko 50% veća od prosečne, a u slučaju deficitiranih zanimanja 20%. Ipak, da li Vaša plata ispunjava uslov je manje više subjektivno mišljenje službenika jer ima slučajeva gde je izdata Plava karta iako je plata bila niža od gore pomenutih brojeva. Ako je visina plate kritična i ugovor izgleda sumnjivo, nemačka služba za zapošljavanje odnosno Bundesagentur für Arbeit donosi konačnu odluku o validnosti ugovora.

Spisak potrebnih dokumenata za Plavu kartu nije kratak, ali samo prikupljanje istih nije pretežak posao s obzirom da je cilj EU i Nemačke da privuče visoko kvalifikovane ljude. Potrebna dokumenta su uglavnom dokumenta koje ste već dostavilii kada ste predali zahtev za vizu za dolazak u Nemačku. Potrebna dokumenta su:

 • Potpisan ugovor o radu na minimum godinu dana sa odgovarajućem bruto zaradom i njegova kopija
 • Opis posla iz kojeg se jasno vidi da je neophodna univerzitetska diploma, odnosno ispunjen obrazac Stellenbeschreibung
 • Univerzitetska diploma, njen prevod i kopija
 • Važeći pasoš i dve biometrijske fotografije
 • Između 60 i 140 € za plaćanje plave karte ili potvrda da ste već platili
 • Potvrda o zdravstvenom osiguranju
 • Popunjeni obrazci – Antrag auf Erlaubnis einer Beschäftigung i Antrag auf Erteilung eines Aufenthaltstitels, odnosno zahtev za dozvolu za zapošljavanje i zahtev za izdavanje boravišne dozvole

Za Plavu kartu ne postoji uslov znanja nemačkog. Jezik kao uslov može biti samo od poslodavca.

Plava karta važi od jedne do četiri godine sa mogućnošću produžetka. Dužina trajanja i mogućnost produžetka zavise, kao i sve ostalo, od ugovora za koji ste se izborili i da li će Vam poslodavac produžiti ugovor. Plava karta sama po sebi nije plava, već je vrsta standardizovane EU boravišne dozvole koja se na nemačkom zove Aufenthaltstitel.

Blaue_Karte_EU_de_zusatzblatt.png
Plava karta je boravišna dozvola, tj. Aufenthaltstitel sa naznakom Blaue Karte EU. Uz boravišnu dozvolu se dobija i dodatak koji sadrži detalje iste. Izvor: wikipedia.de

Uz Aufenthaltstitel se dobija Zusatzblatt, u slobodnom prevodu dodatni papir, koji sadrži detalje boravišne i radne dozvole. U slučaju Plave karte piše pod kojim uslovima važi, odnosno ime poslodavca i koje pravo na rad imate. Taj sadržaj prepisan je iz Vašeg ugovora o radu.  Tako da na primer u Zusatzblatt-u Aufenthaltstitel-a za studentsku vizu, piše šta i na kom univerzitetu studirate. Oficijalno treba da nosite sa sobom pasoš, Plavu kartu i dodatak, ali u praksi je dovoljna samo Plava karta koju možete koristiti kao ličnu kartu.  Ukoliko se slučajno desi da ostanete bez posla, imate tri meseca vremena da nađete novi inače će Vam oduzeti Plavu kartu i zamoliti da napustite zemlju i EU. Nakon 33 meseci rada pod Plavom kartom, kvalifikovani ste da konkurišete za neograničenu boravišnu i radnu dozvolu odnosno Niederlassungserlaubnis.  Ako možete da dokažete znanje Nemačkog jezika na B1 nivou, onda već nakon 21 meseca možete da konkurišete.

Standardizovanje boravišne dozvole i izdvanje kartice je zvanična politika EU, ipak sve članice nisu još uvek u potpunosti realizovale plan. Takođe, različite pokrajine u Nemačkoj različito sprovode Plavu kartu u delo. Javio nam se čitalac iz Minhena koji nije dobio karticu, već samo pečat u pasošu. Sa druge strane, čitalac iz Hesena je dobio karticu, dok u Berlinu neki dobijaju karticu, a neki pečat u pasošu. Na pitanja zašto ne dobija karticu već pečat, birokrata je odgovorio da je zbog trenutne situacije sa izbeglicama i da se kartice dobijaju samo na juge Nemačke. Ovo predstavlja jedan od mnogih primera neusklađenosti nemačke birokratije po pokrajinama ili unutar same pokrajine.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Minimalni prihodi kao mera zaštite za obe strane

Minimalna godišnja plata se menja kako se menja granica siromštva u Nemačkoj. Primera radi, za 2016. godinu je to bilo bruto 49.600 € godišnje, a za 2020. godinu iznosi 55.200 € odnosno 4.600 € bruto mesečno.

Ideja iza minimalne plate kao uslov za vizu i Plavu kartu je zaštita visokokvalifikovane inostrane radne snage od niže plate. Dakle, pridolazećim stranicma ide u korist jer sprečava nemačke poslodavce da im daju manju platu. Mana je da onemogućava strance da dođu koji su svojevoljno spremni da rade za manju platu. Druga ideja iza minimalne plate je da indirektno služi kao filter jer je u nekim zemljama moguće kupiti (univerzitetsku) diplomu, a diploma je pored radnog ugovora glavni uslov za Plavu kartu. Ukoliko se ne zna da li je vaša diploma priznata, može se desiti da se preskoči proces utvrdjivanja ekvivalentnosti diplome jer se država oslanja na procenu poslodavca da se radi zaista o stručnoj osobi inače poslodavci ne bi bili spremni da toj osobi daju toliku platu. Iako je minimalna plata za PK jasno propisana, dešava se da viza i PK budu odobrene uprkos nešto nižoj plati.

Proces konkurisanja

Postoje četiri scenarija konkurisanja za Plava kartu. Prvi i najjeftiniji način je da preko interneta nađete poslodavca i dobijete ugovor o radu na osnovu koga konkurišete u nemačkom konzulatu u svojoj domovini (ili negde van Nemačke gde imate prijavljeno prebivalište). Od konzulata dobijate vizu za zaposlenje, odnosno Visum zur Arbeitsaufnahme ili vizu za ulazak zbog zaposlenja odnosno Visum zur Beschäftigungseinreise. Na osnovu jedne od ove dve vize možete početi sa radom u Nemačkoj. Nakon što stignete u Nemačku, imate tri meseca vremena da podnesete zahtev za dobijanje Plave karte. Trebate dostaviti gore navedena dokumenta i obrasce u skladu sa pokrajinom u kojoj se nalazite. Dakle, potrebne obrasce možete da nađete na internet prezentaciji pokrajine ili u najbližoj kancelariji za strance. Oko popunjavanja svih obrazaca možete se obratiti za pomoć odeljenju za ljudske resurse u Vašoj firmi.  Ceo proces izdavanja Plave karte može da traje do 90 dana, tako da se preporučuje da podnesete zahtev što pre.

Apstraktno gledano, procedura za Plavu kartu se sastoji iz dva koraka. Prvi, vađenje ulazne vize u domovini koje je neizbežno! Drugi, nakon dolaska u Nemačku zamena te vize za Plavu kartu.

Druga mogućnost da dođete do Plave karte je ako planirate da osnujete firmu, budući da Nemačka aktivno radi na klimi za inovacije. Ipak, ovaj put je dosta težak jer treba da se dokaže preduzetničko iskustvo, planiran investicioni kapital (svejedno da li ga donosite ili će ga investitori u Nemačkoj obezbediti), opis doprinosa vašeg projekta inovaciji i/ili istraživanju, kao i da dostavite poslovni plan koji će biroktrate ocenjivati. Složićete se da birokrate nisu ni malo kompetentne da ocenjuju biznis plan (a ko jeste?). Nemamo nikakvo iskustvo sa ovim putem, ali cenimo da je obezbeđen kapital najbitniji faktor za dobijanje vize.

Treća mogućnost je da prvo podneste zahtev za vizu za traženje posla odnosno Visum zur Arbeitsplatzsuche. Na osnovnu ove vize ne smete da započnete radni odnos, već imate šest meseci vremena da nađete posao i da dobijete ugovor o radu. Na osnovu njega možete podneti zahtev u Nemačkoj za Plavu kartu ili neku drugu vrstu boravišne i radne dozvole. Ovaj put je nešto teži jer pored univerzitetske diplome zahteva dokaz o sredstvima kojima ćete da finansirate šest meseci traženja posla.

Četvrta mogućnost je mešavina prve i treće opcije. Zbog Šengenskog sporazuma dozvoljen je turistički boravak u Nemačkoj od 90 dana. Ovaj period može da se iskoristi za traženje posla i u slučaju da ga nađete, vraćate se kući sa ugovorom o radu i onda podnosite zahtev iz prvog scenarija.

Dosta poslodavaca u Nemačkoj zna relativno malo ili ništa o Plavoj karti. Da bi vam olakšali kako istu objasniti vašem potencijalnom poslodavcu, sastavili smo tekst na Nemačkom o Plavoj karti iz ugla poslodavca. Ovaj tekst možete proslediti i time im uštedeti vreme.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Priznata prava

Na osnovu Plave karte garantovana su Vam mnoga prava u Nemačkoj i unutar EU. Neka od najbitnijih su:

 • Možete da putujete u celoj EU
 • Imate mogućnost prelaska u neograničenu boravišnu i radnu dozvolu
 • Uživate ista prava na rad kao i Nemci – što znači da plaćate i isti porez
 • Nakon 18 meseci imate pravo da se preselite u drugu zemlju unutar EU
 • Pravo na integracioni kurs
 • Pravo na spajanje porodice – možete da podnesete zahtev za bračnog partnera, decu mlađu od 16 godina, verenika/verenicu i biližeg ili daljeg rođaka za koga možete da dokažete da je zavisan o vama (npr. bolesna majka koja ne može da se stara o sebi) u istom terminu kada predajete zahtev za ulaznu vizu
  • Za razliku od nosioca Plave karte, supružnik ima pravo raditi u bilo kojoj firmi i struci bez ikakvih ograničenja.
  • Supružnici nosioca Plave karte ne moraju imati nikakav sertifikat o poznavanju jezika, ali dobijaju rok u kom moraju započeti kurs jezika i položiti B1. Troškova kursa u iznosu od 50% preuzima Kancelarija za migraciju i izbeglice (BAMF)

Plava karta je posebna vrsta boravišne i radne dozvole za EU. Od kad ju je Nemačka uvele u avgustu 2012. godine dobilo ju je nešto više od 50.000 ljudi. Najvažniji dokument za dobijanje iste je ugovor o radu sa odgovarajućom zaradom koja je kreće između 37.000 i 50.000 € bruto godišnje, u zavisnosti da li je reč o deficitiranom zanimanju. Zahtev se podnosi u Nemačkoj, a pre toga treba da dobijete jednu od viza koja će Vam dozvoliti ulazak u Nemačku. Svima koji konkurišu želimo puno sreće i uspeha 🙂
_________________

[1] MINT je skraćenica od Mathetamtik, Informatik, Naturwissenschaften, Tehnik. Na Engleskom je STEM od science, technology, engineering, mathematics. Prevod na naš nisam našao.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

287 Responses

 1. Lijep pozdrav, zanima me vezano za Blue Card, muz mi je magistar elektrotehnike. Zadovoljava sve uslove za Blue Card, eh sad..prijavit cemo se zajedno na termin, da li bi ja isla odmah s njim? Posto se u Bosni ceka na termin oko 9 mjeseci, jer je pretrpano, kazu nam da se preko blue card termini dobijaju brze jer spada u deficitna zanimanja. Da li je neko u skorije vrijeme podnosio zahtjev za blue card sa suprugom?

 2. Lijep pozdrav, zanima me vezano za Blue Card, muz mi je magistar elektrotehnike. Zadovoljava sve uslove za Blue Card, eh sad..prijavit cemo se zajedno na termin, da li bi ja isla odmah s njim? Posto se u Bosni ceka na termin oko 9 mjeseci, jer je pretrpano, kazu nam da se preko blue card termini dobijaju brze jer spada u deficitna zanimanja. Da li je neko u skorije vrijeme podnosio zahtjev za blue card sa suprugom?

  1. Zdravo Malena,

   nisam siguran da sam razumeo tvoje pitanje.

   Muz ti podnosi zahtev za plavu kartu, a ti bi u njegovom terminu da podneses zahtev takodje za plavu kartu? Ili ti muz podnosi zahtev za plavu kartu, a ti bi u tom terminu da podnes zahtev za neku drugu vizu?
   Mislim da to zavisi od konzulata da li ce prihvatiti dva razlicita zahteva u istom terminu. Posto ste bracni par pretpostavljam da ce vam “progledati” kroz prste, pogotovo ako su oba zahteva za plavu kartu. Kad saznas odgovore, podeli sa nama ovde u komentaru.

   Pozdrav i srecno 🙂

 3. Postovani,
  U tekstu sam procitala da Blue Card mogu dobiti i oni koji nemaju univerzitetsku diplomu. Kako? Suprug je dobio posao, ali vizu mu ne daju jer nije VSS. Deficitarno je zanimanje, IT i plata preko potrebne z Blue Card.
  Unaprijed hvala na odgovoru.

 4. Postovani,
  U tekstu sam procitala da Blue Card mogu dobiti i oni koji nemaju univerzitetsku diplomu. Kako? Suprug je dobio posao, ali vizu mu ne daju jer nije VSS. Deficitarno je zanimanje, IT i plata preko potrebne z Blue Card.
  Unaprijed hvala na odgovoru.

  1. Zdravo Sabina,

   nemam iskustva kako tačno izgleda procedura. Nemačke stranice kažu da kao IT stručnjak ima pravo na plavu kartu i bez VSS, ako ima 5+ godina radnog iskustva. Poslodavac bi trebao da ispuni obrazac o potrebnim kvalifikacijama za to radno mesto (Stellenbeschreibung) i valjda da napiše pismo u kome obrazlaže zašto je radnik tj. tvoj suprug i bez diplome kvalifikovan za to mesto. Uz to bi verovatno u pismu trebao da spomene kako već neko vreme (valjda min. 3 meseca) nije uspeo nikog da nađe u Nemačkoj pa zato zapošljava stranca.

   Srećno 🙂

   1. Zdravo Mile,

    hvala na komentaru.

    Nisam siguran za odgovore pa ne bih da pisem neproverene informacije. Uskoro stize tekst na tu temu od osobe koja je prosla kroz proces. Nadam se da ce ti to biti i dalje na vreme.

    Srecno i pozdrav,
    Filip

 5. Dobar dan Filipe,

  Moj suprug je dobio ponudu da radi u Berlinu kao Softverski inzenjer (ima zavsene master studije, i od kompanije je dobio smernice da aplicira za plavu kartu u Berlinu). Da li mi mozemo da apliciramo direktno u Berlinu ili ne (da li je potrebno da prethodno izvadimo vizu u ambasadi u Beogradu)?

  Srdacan pozdrav,

  Sanja

   1. Filipe,

    Hvala na brzom odgovoru. Htela bih samo da pitam sto se tice spajanja porodice, tj. mene, posto ste spomenuli, da li je potrebno da zakazem odvojen termin (nakon 3 meseca i polozenog A1) ili je moguce da moj suprug odmah aplicira i za mene / podnese zahtev?

    Hvala jos jednom!

    Srdacan pozdrav,

    Sanja

    1. Zdravo Sanja i Filipe,
     Iskoristiću vašu prepisku samo da pitam da li imate neku dodatnu informaciju, da li je potrebno položiti A1 da bi se apliciralo za spajanje porodice? Moj suprug je već počeo da radi u Nemačkoj i upraovo predaje dokumenta za Blue Card, ali nismo znali da je trebalo u našoj ambasadi da predamo i moju dokumentaciju, tako da ja sada još uvek čekam termin u ambasadi u Beogradu 🙁 Pa bih volela da znam da li neko ima proverenu ifnormaciju šta će da mi traže- po formularu koji stoji na sajtu ambasade, traže i izveštaj za poslednje tri suprugove plate i A1 nivo.
     Hvala unapred na odgovoru.

     Pozdrav i srećno svima 🙂

 6. Dobar dan Filipe,

  Moj suprug je dobio ponudu da radi u Berlinu kao Softverski inzenjer (ima zavsene master studije, i od kompanije je dobio smernice da aplicira za plavu kartu u Berlinu). Da li mi mozemo da apliciramo direktno u Berlinu ili ne (da li je potrebno da prethodno izvadimo vizu u ambasadi u Beogradu)?

  Srdacan pozdrav,

  Sanja

 7. Filipe,

  Hvala na brzom odgovoru. Htela bih samo da pitam sto se tice spajanja porodice, tj. mene, posto ste spomenuli, da li je potrebno da zakazem odvojen termin (nakon 3 meseca i polozenog A1) ili je moguce da moj suprug odmah aplicira i za mene / podnese zahtev?

  Hvala jos jednom!

  Srdacan pozdrav,

  Sanja

  1. Moze da se preda u istom terminu, cak to savetuju ljudi koji su prosli kroz taj proces. Uslov za A1 mi nije poznat, ali ja nemam direktnog iskustva sa spajanjem porodice. Uskoro ce ljudi sa tim iskustvom napisati tekst na tu temu.

   Pozdrav

  2. Zdravo Sanja i Filipe,
   Iskoristiću vašu prepisku samo da pitam da li imate neku dodatnu informaciju, da li je potrebno položiti A1 da bi se apliciralo za spajanje porodice? Moj suprug je već počeo da radi u Nemačkoj i upraovo predaje dokumenta za Blue Card, ali nismo znali da je trebalo u našoj ambasadi da predamo i moju dokumentaciju, tako da ja sada još uvek čekam termin u ambasadi u Beogradu 🙁 Pa bih volela da znam da li neko ima proverenu ifnormaciju šta će da mi traže- po formularu koji stoji na sajtu ambasade, traže i izveštaj za poslednje tri suprugove plate i A1 nivo.
   Hvala unapred na odgovoru.

   Pozdrav i srećno svima 🙂

 8. Filipe ja sam Bojana i interesu je me dali postoje sanse za posao u Nemackoj s obzirom da sam zavrsili ekonomski fakultet koji ina oznaku H+ ? Interesuje me plava karta.
  Hvala na odgovoru!

  1. Zdravo Bojana,

   posao se ne dobija na osnovu diplome vec na osnovu znanja, vestina i iskustva. Ako govoris Engleski i znas sta radis, moze da se nadje posao. Ako govoris i Nemacki, onda moze da se nadje jos lakse. Da li ce kancelarija za strance izdati plavu kartu ako imas H+ diplomu ne znam. Pretpostavljam da hoce ako imas dobar ugovor jer Nemackoj fali radna snaga i u interesu im je da privuku strucnjake.

   Srdacan pozdrav,
   Filip

 9. Filipe ja sam Bojana i interesu je me dali postoje sanse za posao u Nemackoj s obzirom da sam zavrsili ekonomski fakultet koji ina oznaku H+ ? Interesuje me plava karta.
  Hvala na odgovoru!

 10. Zdravo,mogu li da vas pitam da li je moguce aplicirati za blue card u ambasadi u Bg iako je diploma stecena u drugoj drzavi,konkretno Makedonija Pozdrav.

 11. Zdravo,mogu li da vas pitam da li je moguce aplicirati za blue card u ambasadi u Bg iako je diploma stecena u drugoj drzavi,konkretno Makedonija Pozdrav.

 12. Pozdrav Filipe,

  Dobio sam ponudu za posao u Nemačkoj na poziciji mrežnog inženjera u jednoj internacionalnoj logističkoj kompaniji. S obzirom da pomenuto radno mesto spada u deficitirana zanimanja, aplicirao bih za plavu kartu. Imam Bachelor diplomu stečenu u Srbiji (H +/-) i Master diplomu univerziteta u Austriji (A4) kao i godinu dana radnog iskustva u istoj. Elem, ne govorim nemački jezik pa me zanima da li bi to predstavljalo problem za dobijanje plave karte jer negde pročitah da je potreban A1 za intervju u ambasadi? Korporativni jezik na budućem radnom mestu je engleski koji savršeno poznajem i radio bih isključivo upotrebom istog. Kompanija se takođe obavezala da mi finansira kurs nemačkog jezika kada se preselim tamo. Da li je potrebna potvrda o priznavanju visokoškolske spreme za dipomu stečenu u Austriji? Konkretno me ta diploma direktno kvalifikuje za ovo radno mesto, da li bez obzira na to moram da izvadim potvrdu o priznavanju i Bachelor diplome?

  Srdačan pozdrav,
  Marko.

 13. Pozdrav Filipe,

  Dobio sam ponudu za posao u Nemačkoj na poziciji mrežnog inženjera u jednoj internacionalnoj logističkoj kompaniji. S obzirom da pomenuto radno mesto spada u deficitirana zanimanja, aplicirao bih za plavu kartu. Imam Bachelor diplomu stečenu u Srbiji (H +/-) i Master diplomu univerziteta u Austriji (A4) kao i godinu dana radnog iskustva u istoj. Elem, ne govorim nemački jezik pa me zanima da li bi to predstavljalo problem za dobijanje plave karte jer negde pročitah da je potreban A1 za intervju u ambasadi? Korporativni jezik na budućem radnom mestu je engleski koji savršeno poznajem i radio bih isključivo upotrebom istog. Kompanija se takođe obavezala da mi finansira kurs nemačkog jezika kada se preselim tamo. Da li je potrebna potvrda o priznavanju visokoškolske spreme za dipomu stečenu u Austriji? Konkretno me ta diploma direktno kvalifikuje za ovo radno mesto, da li bez obzira na to moram da izvadim potvrdu o priznavanju i Bachelor diplome?

  Srdačan pozdrav,
  Marko.

 14. Dobar dan Filipe,

  Dobio sam radnu vizu (plava karta) za Nemacku i treba da se registrujem pocetkom januara u Berlinu (tad mi je termin). Trenutno popunjavam ovu aplikaciju za Residence Permit. Interesuje me da li ja zadrzavam PERMANENET RESIDENCE van Nemacke, tj. u Srbiji ili ne?

  Hvala.

  Srdacan pozdrav,

  Dusan

 15. Dobar dan Filipe,

  Dobio sam radnu vizu (plava karta) za Nemacku i treba da se registrujem pocetkom januara u Berlinu (tad mi je termin). Trenutno popunjavam ovu aplikaciju za Residence Permit. Interesuje me da li ja zadrzavam PERMANENET RESIDENCE van Nemacke, tj. u Srbiji ili ne?

  Hvala.

  Srdacan pozdrav,

  Dusan

 16. Dobar dan Filipe,

  Hteo sam da Vas pozovem, nažalost.
  Ja sam gluv od meningitisa, izgubio sluh (oštećen sluh i nosi slušni aparat) I isto kao osoba sa indvalititetom. Dobio sam posao ponuda da radi u Nemačkoj kao kao Knigovezac (ima završene srednje škole, i od kompanije smernice da aplicira za plavu kartu u Nemačkoj? Da li mi možemo da apliciramo direktno u Nemačkoj ili ne (da li je potrebno da prethodno izvadimo vizu u abmasadi u Beogradu)? Poslodavac mi zatrazi radnu dozvolu ili adresa, šta da radim?

  Srdačan pozdrav,
  Stefan Dimitrijević

  1. Zdravo Stefane,
   hvala na komentaru i cestitke na ponudi za posao.

   Za plavu kartu se uvek prvo konkurise u konzulatu u domovini, pa se u Nemackoj ti papire zamene za plavu kartu. Vise o tome stoji gore tekstu.

   Srecno i pozdrav,
   Filip

 17. Dobar dan Filipe,

  Hteo sam da Vas pozovem, nažalost.
  Ja sam gluv od meningitisa, izgubio sluh (oštećen sluh i nosi slušni aparat) I isto kao osoba sa indvalititetom. Dobio sam posao ponuda da radi u Nemačkoj kao kao Knigovezac (ima završene srednje škole, i od kompanije smernice da aplicira za plavu kartu u Nemačkoj? Da li mi možemo da apliciramo direktno u Nemačkoj ili ne (da li je potrebno da prethodno izvadimo vizu u abmasadi u Beogradu)? Poslodavac mi zatrazi radnu dozvolu ili adresa, šta da radim?

  Srdačan pozdrav,
  Stefan Dimitrijević

 18. Lijep pozdrav Filipe,

  zavrsila sam studij Razredne nastave, uciteljske. Ovdje vidim da nigdje ne govorite o tome. Mnogo mojih kolega se zaposlilo u Njemackoj i radi u njihovim vrticima. Moj muz je dobio vizu i zivi gore, pokusali smo spajanjem porodice, ali nikako da dobijemo odgovor jer nismo bili vjencani prije njegovog odlaska. Postoji li nacin da i ja apliciram na ovaj nacin s obzirom da sam zavrsila univerzitet?

 19. Lijep pozdrav Filipe,

  zavrsila sam studij Razredne nastave, uciteljske. Ovdje vidim da nigdje ne govorite o tome. Mnogo mojih kolega se zaposlilo u Njemackoj i radi u njihovim vrticima. Moj muz je dobio vizu i zivi gore, pokusali smo spajanjem porodice, ali nikako da dobijemo odgovor jer nismo bili vjencani prije njegovog odlaska. Postoji li nacin da i ja apliciram na ovaj nacin s obzirom da sam zavrsila univerzitet?

  1. Zdravo Zanja,
   hvala na komentaru.
   Ukoliko dobijete radni ugovor i imati univerzitetsku diplomu, ne vidim zasto ne bi moglo.
   Povezite me sa muzem i tim kolegama da napisu autorski tekst pa ce biti i informacija o tome kako je raditi u vrticima ovde 🙂

   Veliki pozdrav,
   Filip

 20. Postovani,
  Video sam nekoliko puta na ovom sajtu da se za spajanje porodice moze predati odmah kada i za plavu kartu za nosioca.
  Ono sto mene interesuje je sto na sajtu ambasade pise da je za spajanje porodice potrebno da clanovi porodice imaju obezdbedjen smestaj i zdravstveno osiguranje u Nemackoj, a to ne mozemo imati pre nego sto ja odem? Ili ce mi ambasada priznati cinjenicu da ce porodica biti osigurana preko mene?
  A stan moram naci tamo i za sebe svakako 🙂

  Takodje, pitanje za one koji su imali ta iskustva, da li u slucaju da zajedno predamo, clanovi porodice dobijaju papire u isto vreme kad i ja?

 21. Pozdrav Filipe. Moj muz je prije mjesec dana stigao u Njemacku s ulaznom vizom na 6 mjeseci. Aplicirao je za plavu kartu u ambasadi i odobren mu je vanredan termin. Radi u IT struci, ima priznatu master diplomu na anabinu i minimalnu potrebnu platu za def.zanimanja.
  Medjutim, u uredu za strance su mu rekli da nece dobiti bas da mu pise “blaue cadre eu”, vec kao nesto slicno ali je to u sustini to.. Oboje smo zbunjeni. Imate li neki savjet ili mozda znate o cemu se radi?

  1. Zdravo Lela,
   cestitke tvom muzu na pronadjenom poslu!

   Ne znam tacno sta su mu rekli i sta ce dobiti, pa ne mogu ni reci nesto pametno. U ambasadi se dobija jedna od dve vize za zaposljenje, a onda kad se stigne u Nemacku se podnosi zahtev za plavu kartu.
   Ja bih uvek trazio bas plavu kartu jer bi ona trebalo sa sobom da nosi najvise prava.

   Veliki pozdrav,
   Filip

 22. Pozdrav Filipe. Moj muz je prije mjesec dana stigao u Njemacku s ulaznom vizom na 6 mjeseci. Aplicirao je za plavu kartu u ambasadi i odobren mu je vanredan termin. Radi u IT struci, ima priznatu master diplomu na anabinu i minimalnu potrebnu platu za def.zanimanja.
  Medjutim, u uredu za strance su mu rekli da nece dobiti bas da mu pise “blaue cadre eu”, vec kao nesto slicno ali je to u sustini to.. Oboje smo zbunjeni. Imate li neki savjet ili mozda znate o cemu se radi?

 23. Zdravo Filipe,
  Postoji mogucnost da se zaposlim u jednoj servisnoj komapniji u Nemackoj kao masinski inzenjer. Opis i priroda posla je takva da cu 50% radnog vremena biti po ostalim EU zemljama (Francuska, Italija, Austrija,…). Ovo nece biti odjednom, vec u trajanju od 2-nekoliko dana, ali ukupno oko pola godine. Da li je ovo Blue Card sistemom moguce, tj. da li imam neka ogranicenja.
  Hvala

  1. Zdravo Vlado,

   moj opis posla ukljucuje putovanja, kao i od mojih kolega koji imaju plavu kartu, i ogranicenja mi nisu poznata. Naravno, za Englesku, Ameriku i ostale zemlje mi treba viza.

   Veliki pozdrav

 24. Zdravo Filipe,
  Postoji mogucnost da se zaposlim u jednoj servisnoj komapniji u Nemackoj kao masinski inzenjer. Opis i priroda posla je takva da cu 50% radnog vremena biti po ostalim EU zemljama (Francuska, Italija, Austrija,…). Ovo nece biti odjednom, vec u trajanju od 2-nekoliko dana, ali ukupno oko pola godine. Da li je ovo Blue Card sistemom moguce, tj. da li imam neka ogranicenja.
  Hvala

 25. Pozdrav, zanima me da li mogu da apliciram za plavu kartu ako sam završio privatni fakultet?

  1. Ukoliko imas ugovor o radu i priznatu diplomu, onda da. Mada, postoje slucajevi gde diploma nije priznata, ali je ugovor u radu dobar, pa je osoba dobila plavu kartu.

   Veliki pozdrav,
   Filip

   1. Hvala na odgovoru. Zanima me jos samo kako mogu da proverim da li je moj fakultet priznat? Da li je to akreditacija fakulteta ili nesto drugo?

 26. Pozdrav, zanima me da li mogu da apliciram za plavu kartu ako sam završio privatni fakultet?

  1. Hvala na odgovoru. Zanima me jos samo kako mogu da proverim da li je moj fakultet priznat? Da li je to akreditacija fakulteta ili nesto drugo?

 27. Zdravo Filipe,

  Sve pohvale za forum.

  Ja sam dobio posao u Nemackoj u jednoj poznatoj kompaniji kao web developer.

  Moja situacija je sledeca: Dobio sam dakle dobar ugovor i Stellenbeschreibung od te kompanije, imam zavrsen priznat drzavni fakultet i master na drugom, takodje priznatom, drzavnom fakultetu – ali diploma mi nije iz oblasti IT-a. Takodje, imam 4 i nesto godine iskustva u IT-u, ali prvih godinu i 10 meseci sam nazalost radio na crno.

  S obzirom da su mi iz kompanije porucili da cemo ici na plavu kartu, ja sam se prijavio za termin u ambasadi u Beogradu pod kategorijom NOKS 6-8. Od marta cekam na termin.

  Kako vreme prolazi, naravno sve je vise zabrinutosti – da li sam se prijavio na dobar NOKS? Takodje, da li ce mi praviti problem sto mi diploma nije IT (iako je u pitanju deficitarno zanimanje)? Da li da preduzimam nesto povodom toga sto mi se u izvodu iz PIO ne vidi taj prvi period rada u IT-u?

  Veliko hvala unapred na odgovoru!

  1. Zdravo Dejane,

   nikad do sad nisam cuo da je neko nosio izvod iz PIO..glavni uslovi za plavu kartu su ugovor o radu i priznata diploma, a te uslove ispunjavas tako da verujem da ce sve biti okay. Sama ambasada kaze da je NOKS 6-8 i za plavu kartu, tako da bi i to trebalo biti okay.

   Veliki pozdrav i srecno,
   Filip

 28. Zdravo Filipe,

  Sve pohvale za forum.

  Ja sam dobio posao u Nemackoj u jednoj poznatoj kompaniji kao web developer.

  Moja situacija je sledeca: Dobio sam dakle dobar ugovor i Stellenbeschreibung od te kompanije, imam zavrsen priznat drzavni fakultet i master na drugom, takodje priznatom, drzavnom fakultetu – ali diploma mi nije iz oblasti IT-a. Takodje, imam 4 i nesto godine iskustva u IT-u, ali prvih godinu i 10 meseci sam nazalost radio na crno.

  S obzirom da su mi iz kompanije porucili da cemo ici na plavu kartu, ja sam se prijavio za termin u ambasadi u Beogradu pod kategorijom NOKS 6-8. Od marta cekam na termin.

  Kako vreme prolazi, naravno sve je vise zabrinutosti – da li sam se prijavio na dobar NOKS? Takodje, da li ce mi praviti problem sto mi diploma nije IT (iako je u pitanju deficitarno zanimanje)? Da li da preduzimam nesto povodom toga sto mi se u izvodu iz PIO ne vidi taj prvi period rada u IT-u?

  Veliko hvala unapred na odgovoru!

 29. Zdravo Filipe,

  Moja situacija je sledeca. Zavrsio sam Visoku tehnicku skolu strukovnih studija. Po zanimanju sam Strukovni inzenjer masinstva. Diplomu sam slao na Nostrifikaciju u ZAB u Bon. Fachlicher Maschinenbauingenieur, diploma je H+/-. Radim kao IT Consultant za firmu koja je cerka firma od ove iz Nemacke. Sad oni hoce da me posalju gore u Nemacku.

  Da li ja imam uslov za plavu kartu sa visokom strukovnom (H+/-) i diplomom koje nije iz oblasti IT-a?
  Hteo sam da se prijavim po NOKS-u 6-8 i koliko vidim na sajtu ambasade taj NOKS pocinje od Visokih strukovnih studija pa na dalje.

  Hvala unapred na odgovoru.

  Pozdrav,
  Dado

  1. Zdravo Dado,

   trebalo bi sve da bude okay. H+/- znaci da ne znaju da li je diploma prizanta, ali do sada je to ambasada pozivitno tumacila. Preporucujem da procitas ovaj tekst: https://nemackikutak.com/iz-beograda-do-nemacke-plave-karte/

   Ukoliko imas dobar ugovor, trebalo bi da sve bude bez problema.
   Inace, svoju diplomu nisi morao da saljes u ZAB, mogao si sam da pogledas na Anabinu. U ovom tekstu je objasnjenjo kako se koristi Anabin, doduse u drugom kontekstu, ali opet dovoljno: https://nemackikutak.com/dozvola-za-studiranje-hochschulzugangsberechtigung/

   Veliki pozdrav,
   Filip

   1. Zdravo Filipe,

    Monogo ti hvala na odgovoru.
    Procitao sam tekst Iz Beograda do nemačke plave karte. Koliko vidim i ti si zavrsio Visu strukovnu skolu pa si uspeo da dobijes plavu kartu. Super.
    Isto vidim da si se po dolasku u Nemacku prvo prijavio na adresu firme pa si kasnije trazio smestaj gde si se prijavio mesto boravista. To i ja imam u planu.

    Jos jednom hvala na korisnim informacijama. Ovo si super odradio.

    Pozdrav,
    Dado

     1. Zdravo Filipe,

      Hvala ti na svemu. Ako sve bude kako treba javljam se da to proslavimo.

      Pozdrav,
      Dado

   2. Zdravo Filipe,
    imam Pmf u Bg-u zavrsen smer Racunarstvo i informatika.
    Da li je moguce da nadjem posao u It-u u Nemackoj,ako nemam veliko iskustvo i kako da ga nadjem?Trenutno radim u skoli.

    Hvala unapred

 30. Zdravo Filipe,

  Moja situacija je sledeca. Zavrsio sam Visoku tehnicku skolu strukovnih studija. Po zanimanju sam Strukovni inzenjer masinstva. Diplomu sam slao na Nostrifikaciju u ZAB u Bon. Fachlicher Maschinenbauingenieur, diploma je H+/-. Radim kao IT Consultant za firmu koja je cerka firma od ove iz Nemacke. Sad oni hoce da me posalju gore u Nemacku.

  Da li ja imam uslov za plavu kartu sa visokom strukovnom (H+/-) i diplomom koje nije iz oblasti IT-a?
  Hteo sam da se prijavim po NOKS-u 6-8 i koliko vidim na sajtu ambasade taj NOKS pocinje od Visokih strukovnih studija pa na dalje.

  Hvala unapred na odgovoru.

  Pozdrav,
  Dado

  1. Zdravo Dado,

   trebalo bi sve da bude okay. H+/- znaci da ne znaju da li je diploma prizanta, ali do sada je to ambasada pozivitno tumacila. Preporucujem da procitas ovaj tekst: https://nemackikutak.com/iz-beograda-do-nemacke-plave-karte/

   Ukoliko imas dobar ugovor, trebalo bi da sve bude bez problema.
   Inace, svoju diplomu nisi morao da saljes u ZAB, mogao si sam da pogledas na Anabinu. U ovom tekstu je objasnjenjo kako se koristi Anabin, doduse u drugom kontekstu, ali opet dovoljno: https://nemackikutak.com/dozvola-za-studiranje-hochschulzugangsberechtigung/

   Veliki pozdrav,
   Filip

   1. Zdravo Filipe,

    Monogo ti hvala na odgovoru.
    Procitao sam tekst Iz Beograda do nemačke plave karte. Koliko vidim i ti si zavrsio Visu strukovnu skolu pa si uspeo da dobijes plavu kartu. Super.
    Isto vidim da si se po dolasku u Nemacku prvo prijavio na adresu firme pa si kasnije trazio smestaj gde si se prijavio mesto boravista. To i ja imam u planu.

    Jos jednom hvala na korisnim informacijama. Ovo si super odradio.

    Pozdrav,
    Dado

     1. Zdravo Filipe,

      Hvala ti na svemu. Ako sve bude kako treba javljam se da to proslavimo.

      Pozdrav,
      Dado

   2. Zdravo Filipe,
    imam Pmf u Bg-u zavrsen smer Racunarstvo i informatika.
    Da li je moguce da nadjem posao u It-u u Nemackoj,ako nemam veliko iskustvo i kako da ga nadjem?Trenutno radim u skoli.

    Hvala unapred

 31. Pozdrav. Jedna stvar me zbunjuje u ovom clanku. Dozvola za boravak u svrhu rada (radna dozvola) i plava karta su ovdje opisane kao 2 posebne stvari. Ako neko ispunjava uslove za plavu kartu (npr. ja sam IT inzinjer i nasla sam posao s platom iznad min. praga za deficitna zanimanja = kvalifikujem se za plavu kartu), zar ne dobije plavu kartu odmah iz ambasade. Ne znam nista o ovom zdravstvenom osiguranju, dokazu da osoba nije kasnjavan i sl. Podnijela sam zahtjev za plavu kartu u ambasadi u Sarajevu, odnosno podnijela sam zahtjev za vizu, i tamo su me pitali za sta podnosim zahtjev, ja kazem plava karta. Sad ocekujem da dobijem plavu kartu u pasosu. Zato me zbunjuje sto je to ovdje opisano kao 2 stvari. Ili je mozda drugacije u BiH, nego sto je u Srbiji (pretpostavljam da si iz Srbije po ekavici 🙂 Hvala puno za svaku informaciju!

  1. Zdravo,
   Plava karta predstavlja boravisnu i radnu dozvolu zajedno. Podnosenjem zahteva za Plavu kartu u konzulatu/ambasadi se dobija ulazna viza sa kojom moze da se pocne da se radi. Nakon ulaska u Nemacku i nakon pocetka rada u Nemackoj u kancelariji za strance se opet podnosi zahtev za Plavu kartu nakon cega se dobija ista. Na koliko dugo se dobija zavisi od ugovora, a da li se dobija kartica ili nalepnica u pasos zavisi od pokrajine.

   Dokaz o zdravstvenom osiguranju je uglavnom moguce dostaviti kada se podize prva ulazna viza. Ostale papire (pored zdravstvenog, izvoda o priznatoj diplomi, stellenbeschreibung i ugovora) po mom iskustvu, kao i iskustvu drugih gost autora, uglavnom ne traze u konzulatu. Naravno, pri podnosenju zahteva u Nemackoj potrebno je dostaviti i potvrdu o prijavi prebivalista. Kako se do te potvrde dolazi, mozes videti ovde: https://nemackikutak.com/prvi-korak-u-nemackoj-prijava-prebivalista-meldebescheinigung/

   Srecno!

   Veliki pozdrav,
   FSP

 32. Pozdrav. Jedna stvar me zbunjuje u ovom clanku. Dozvola za boravak u svrhu rada (radna dozvola) i plava karta su ovdje opisane kao 2 posebne stvari. Ako neko ispunjava uslove za plavu kartu (npr. ja sam IT inzinjer i nasla sam posao s platom iznad min. praga za deficitna zanimanja = kvalifikujem se za plavu kartu), zar ne dobije plavu kartu odmah iz ambasade. Ne znam nista o ovom zdravstvenom osiguranju, dokazu da osoba nije kasnjavan i sl. Podnijela sam zahtjev za plavu kartu u ambasadi u Sarajevu, odnosno podnijela sam zahtjev za vizu, i tamo su me pitali za sta podnosim zahtjev, ja kazem plava karta. Sad ocekujem da dobijem plavu kartu u pasosu. Zato me zbunjuje sto je to ovdje opisano kao 2 stvari. Ili je mozda drugacije u BiH, nego sto je u Srbiji (pretpostavljam da si iz Srbije po ekavici 🙂 Hvala puno za svaku informaciju!

  1. Zdravo,
   Plava karta predstavlja boravisnu i radnu dozvolu zajedno. Podnosenjem zahteva za Plavu kartu u konzulatu/ambasadi se dobija ulazna viza sa kojom moze da se pocne da se radi. Nakon ulaska u Nemacku i nakon pocetka rada u Nemackoj u kancelariji za strance se opet podnosi zahtev za Plavu kartu nakon cega se dobija ista. Na koliko dugo se dobija zavisi od ugovora, a da li se dobija kartica ili nalepnica u pasos zavisi od pokrajine.

   Dokaz o zdravstvenom osiguranju je uglavnom moguce dostaviti kada se podize prva ulazna viza. Ostale papire (pored zdravstvenog, izvoda o priznatoj diplomi, stellenbeschreibung i ugovora) po mom iskustvu, kao i iskustvu drugih gost autora, uglavnom ne traze u konzulatu. Naravno, pri podnosenju zahteva u Nemackoj potrebno je dostaviti i potvrdu o prijavi prebivalista. Kako se do te potvrde dolazi, mozes videti ovde: https://nemackikutak.com/prvi-korak-u-nemackoj-prijava-prebivalista-meldebescheinigung/

   Srecno!

   Veliki pozdrav,
   FSP

 33. Zdravo,
  Da li je moguce promeniti poslodavca, pre nego sto je izdata plava karta?
  Hvala!

  1. Zdravo Milice,

   ne znam. Ukoliko se radi o prvoj ulaznoj vizi, cisto sumnjam. Ukoliko se radi o samoj Plavoj karti koja se vadi nakon ulazne vize, pretpostavljam da moze.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 34. Zdravo,
  Da li je moguce promeniti poslodavca, pre nego sto je izdata plava karta?
  Hvala!

 35. Zdravo Filipe,
  Kada je rec o plavoj karti, zanima me ako ti je poznato, kakva je razlika izmedju
  Aufenthaltstitel mit BLAUE KARTE EU
  i
  Aufenthaltstitel mit NIEDERLASSUNGSERLAUBNIS?

 36. Zdravo Filipe,
  Kada je rec o plavoj karti, zanima me ako ti je poznato, kakva je razlika izmedju
  Aufenthaltstitel mit BLAUE KARTE EU
  i
  Aufenthaltstitel mit NIEDERLASSUNGSERLAUBNIS?

  1. Zdravo Nenade,

   Niederlassungserlaubnis je u doslovnom prevodu “dozvola za naseljenje” odnosno neograniceni boravak. Boravisna dozvola na osnovu Plave karte vazi do cetiri godine u zavisnosti od ugovora o radu, dok je Niederlassungserlaubnis neogranicen. Nakon odredjenog vremena i pod odredjenim uslovima se sa Plave karte moze prebaciti na Niederlassungserlaubnis. Vise o tome gore u tekstu.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 37. Filipe pridružujem se ostalima u pohvali tvom blogu! Svaka čast!

  Moje pitanje je vezano za dokumentaciju potrebnu za plavu kartu. Kao i na mnogim fakultetima i na gradjevinskom nam prvo daju uverenje a onda.. I godinu dve kasnije diplomu. Da li mogu sa pecatiranim i prevedenim uverenjem da kompletiram dokumentaciju za vizu?

  HVALA TI

  1. Zdravo Svetlana,

   ne znam odgovor na to pitanje. Kada saznas, molim te podeli ovde na blogu da bi ljudi koji imaju isto pitanje mogli znati odgovor.

   Veliki pozdrav,
   FSP

    1. Zdravo Svetlana,
     mozes da trazis i ubrzan postupak dobijanja diplome, na osnovu npr trazenja posla u inostranstvu. Tako sam ja bar uradio i dobio diplomu original. Koliko je tacno trajalo sve stvarno se ne mogu setiti. Gradjevinski u BG je takodje u pitanju

 38. Filipe pridružujem se ostalima u pohvali tvom blogu! Svaka čast!

  Moje pitanje je vezano za dokumentaciju potrebnu za plavu kartu. Kao i na mnogim fakultetima i na gradjevinskom nam prvo daju uverenje a onda.. I godinu dve kasnije diplomu. Da li mogu sa pecatiranim i prevedenim uverenjem da kompletiram dokumentaciju za vizu?

  HVALA TI

 39. Lijep pozdrav Filipe,

  naime imam jednu malo komplikovanu situaciju pa bih zamolio ako imas neki savjet da mi kazes. Tu sam u njemackoj od maja, preko ovog sporazuma za njegovatelje i nisam nikako zadovoljan sa poslom i svime kako nas tretiraju ovdje. Zarucnica mi trazi posao koja je magistrica elektrotehnike smijer telekomunikacije, pa se nadamo da ce preko Plave karte doci. Moje pitanje je da li ja mogu predati za spajanje porodice preko njene plave karte tacnije da se moja viza tj boravisna dozvola promjeni na to spajanje porodice i da mogu raditi sta hocu jer sa ovom vizom mogu raditi samo kao njegovatelj nazalost. I da li to mogu spajanje odraditi ovdje u uredu za strance ili moram u sarajevo to predati ? i ako moram ici preko sarajeva da li to znaci da se moram vratiti u bih i da mi se ponisti ova viza koju imam pa sve ponovo ili ? naravno umedjuvremeni cemo se vjencati 🙂

  Nadam se da si me razumio sta sam zelio reci.

  Lijep pozdrav

  Benjamin

  1. Zdravo Benjamine,
   nisam siguran kojim redosledom sta treba da se radi. Ja bih na tvom mestu otisao u Ausländerbehörde da pitam za savet. Kad saznas odgovore, podeli ih molim te ovde u komentaru da bi i drugi ljudi mogli videti.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 40. Lijep pozdrav Filipe,

  naime imam jednu malo komplikovanu situaciju pa bih zamolio ako imas neki savjet da mi kazes. Tu sam u njemackoj od maja, preko ovog sporazuma za njegovatelje i nisam nikako zadovoljan sa poslom i svime kako nas tretiraju ovdje. Zarucnica mi trazi posao koja je magistrica elektrotehnike smijer telekomunikacije, pa se nadamo da ce preko Plave karte doci. Moje pitanje je da li ja mogu predati za spajanje porodice preko njene plave karte tacnije da se moja viza tj boravisna dozvola promjeni na to spajanje porodice i da mogu raditi sta hocu jer sa ovom vizom mogu raditi samo kao njegovatelj nazalost. I da li to mogu spajanje odraditi ovdje u uredu za strance ili moram u sarajevo to predati ? i ako moram ici preko sarajeva da li to znaci da se moram vratiti u bih i da mi se ponisti ova viza koju imam pa sve ponovo ili ? naravno umedjuvremeni cemo se vjencati 🙂

  Nadam se da si me razumio sta sam zelio reci.

  Lijep pozdrav

  Benjamin

 41. Zdravo Filipe,
  nedavno sam otkrila ovaj blog i moram da kažem da sam oduševljena koliko korisnih informacija može da se pronađe, mnoge stvari su jako dobro i jasno objašnjene. Krećem u četvrtu godinu fakulteta i razmišljam da potražim posao u Nemačkoj nakon diplomiranja pa me zanima da li možda imaš neke informacije o tome koliko je teško doći do posla bez radnog iskustva, konkretno se radi o oblasti softverskog inženjerstva? Svaka čast što izdvajaš svoje vreme za ovaj blog!

  Lep pozdrav,
  Nataša Lukić

  1. Zdravo Natasa,
   drago mi je da cujem da ti je blog od koristi 🙂

   Kao programer nije tesko naci posao. Postoje junior pozicije tj. apsolventske pozicije. Ukoliko pricas i Nemacki, onda je jos lakse pronaci posao.

   Kada budes konkurisala za poslove, bitno je da uradis to po nemackim ocekivanjima da ne bi otpisala sebe zbog nepoznavanja formalnosti i ovdasnje poslovne kulture. Vise o tome u ovom tekstu: https://nemackikutak.com/kako-konkurisati-za-posao-i-studije-u-nemackoj-bewerbungsmappe/

   Veliki pozdrav,
   FSP

 42. Zdravo Filipe,
  nedavno sam otkrila ovaj blog i moram da kažem da sam oduševljena koliko korisnih informacija može da se pronađe, mnoge stvari su jako dobro i jasno objašnjene. Krećem u četvrtu godinu fakulteta i razmišljam da potražim posao u Nemačkoj nakon diplomiranja pa me zanima da li možda imaš neke informacije o tome koliko je teško doći do posla bez radnog iskustva, konkretno se radi o oblasti softverskog inženjerstva? Svaka čast što izdvajaš svoje vreme za ovaj blog!

  Lep pozdrav,
  Nataša Lukić

  1. Zdravo Natasa,
   drago mi je da cujem da ti je blog od koristi 🙂

   Kao programer nije tesko naci posao. Postoje junior pozicije tj. apsolventske pozicije. Ukoliko pricas i Nemacki, onda je jos lakse pronaci posao.

   Kada budes konkurisala za poslove, bitno je da uradis to po nemackim ocekivanjima da ne bi otpisala sebe zbog nepoznavanja formalnosti i ovdasnje poslovne kulture. Vise o tome u ovom tekstu: https://nemackikutak.com/kako-konkurisati-za-posao-i-studije-u-nemackoj-bewerbungsmappe/

   Veliki pozdrav,
   FSP

 43. Zdravo Filipe.
  Interesuje me da li se u Nemačkoj može raditi sa plavom kartom izdatom od steane EU članica (Hrvatska,Rumunija i Bugarska) koje nisu u Šengenu?

  1. Zdravo Rade,

   kako piše u tekstu – teoretski je moguće jer nakon 18 meseci se može preseliti u drugu zemlju unutar EU. Praktično, ne znam da li je moguće niti koji su koraci. Kada saznate, javite nam ovde pa da podelimo sa drugim ljudima.

   Srećno,
   FSP

 44. Zdravo Filipe.
  Interesuje me da li se u Nemačkoj može raditi sa plavom kartom izdatom od steane EU članica (Hrvatska,Rumunija i Bugarska) koje nisu u Šengenu?

 45. Zdravo Filipe. Hvala na svim objašnjenjima i informacijama, mnogo nam svima znače. Ja sam lekar specijalista iz Bg, stigao mi je ugovor od bolnice u Sarlandu, za poziciju Assistentarzt. Dobio sam termin za ambasadu za 08.11.18, tako da mi se to uklopilo. Skupio sam dokumentaciju, koja i nije nešto komplikovana. Ono što mi nije jasno je kada bi trebalo da predajem ostatak dokumentacije u Landesamt u Sarlandu, sa njihovog proširenog spiska, i u kakvoj su vezi ovaj postupak u ambasadi i tamošljem Landesamtu? Oni tamo zapravo daju radnu dozvolu koliko sam shvatio, a čemu služi onda ovaj postupak u ambasadi?Za tamo mi treba i med.C1, pa planiram da ovde polažem na Telc-u u novembru, navodno se priznaje u Sarlandu, što ću dodatno proveriti. Hvala svakako i veliki pozdrav.

  Oliver

  1. Zdravo Olivere,
   drago mi je da cujem da su ti tekstovi od znacaja.
   Nakon sto stignes u Nemacku, treba da prijavis prebivaliste https://nemackikutak.com/prvi-korak-u-nemackoj-prijava-prebivalista-meldebescheinigung/
   Posle mozes da otvoris racun u banci i neke druge stvari. Ukoliko ti trebaju preporuke za banke, slobodno se javi preko FB stranice bloga.

   Sa prijavom prebivalista ides u kancelariju za strance da podneses zahtev za boravisnu dozvolu. Boravisna dozvola i viza nisu isto. Viza je dokument koji dozvoljava iskljucivo da udjes u drzavu na odredjeni period (npr. turisticka viza na dve nedelje, sengen viza za 90 dana u roku od 180 dana). Neki put mozes izaci i opet uci (multi-entry viza). Viza se uvek vadi u konzulatu (ili konzularnom odeljenju u
   ambasadi) u domovini ili zemlji prebavilista. Postoji vise vrsta viza (npr. turisticka viza, viza za zaposlenje, itd). Bez vize ne moze da se udje u drzavu (u nasem slucaju svi imamo Sengen vizu) osim ako ne treba viza (npr za nas u Rusiji ili Kini). Sa druge strane, boravisna dozvola ti daje prava da boravis(zivis) u drzavi na osnovu neke „svrhe“. Npr. boravisna dozvola za studiranje, boravisna dozvola za praksu itd. Plava karta je boravisna dozvola za rad na visikokvalifikovanim pozicijama. Boravisna dozvola je uvek korak dva. Prvi korak je ulazna viza, drugi korak je zamene vize za boravisnu dozvolu. Pritom, ne moze svaka viza da se zameni za boravisnu (mada se trenutno u Nemackoj diskustije da se ovo omoguci).

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 46. Zdravo Filipe. Hvala na svim objašnjenjima i informacijama, mnogo nam svima znače. Ja sam lekar specijalista iz Bg, stigao mi je ugovor od bolnice u Sarlandu, za poziciju Assistentarzt. Dobio sam termin za ambasadu za 08.11.18, tako da mi se to uklopilo. Skupio sam dokumentaciju, koja i nije nešto komplikovana. Ono što mi nije jasno je kada bi trebalo da predajem ostatak dokumentacije u Landesamt u Sarlandu, sa njihovog proširenog spiska, i u kakvoj su vezi ovaj postupak u ambasadi i tamošljem Landesamtu? Oni tamo zapravo daju radnu dozvolu koliko sam shvatio, a čemu služi onda ovaj postupak u ambasadi?Za tamo mi treba i med.C1, pa planiram da ovde polažem na Telc-u u novembru, navodno se priznaje u Sarlandu, što ću dodatno proveriti. Hvala svakako i veliki pozdrav.

  Oliver

  1. Zdravo Olivere,
   drago mi je da cujem da su ti tekstovi od znacaja.
   Nakon sto stignes u Nemacku, treba da prijavis prebivaliste https://nemackikutak.com/prvi-korak-u-nemackoj-prijava-prebivalista-meldebescheinigung/
   Posle mozes da otvoris racun u banci i neke druge stvari. Ukoliko ti trebaju preporuke za banke, slobodno se javi preko FB stranice bloga.

   Sa prijavom prebivalista ides u kancelariju za strance da podneses zahtev za boravisnu dozvolu. Boravisna dozvola i viza nisu isto. Viza je dokument koji dozvoljava iskljucivo da udjes u drzavu na odredjeni period (npr. turisticka viza na dve nedelje, sengen viza za 90 dana u roku od 180 dana). Neki put mozes izaci i opet uci (multi-entry viza). Viza se uvek vadi u konzulatu (ili konzularnom odeljenju u
   ambasadi) u domovini ili zemlji prebavilista. Postoji vise vrsta viza (npr. turisticka viza, viza za zaposlenje, itd). Bez vize ne moze da se udje u drzavu (u nasem slucaju svi imamo Sengen vizu) osim ako ne treba viza (npr za nas u Rusiji ili Kini). Sa druge strane, boravisna dozvola ti daje prava da boravis(zivis) u drzavi na osnovu neke „svrhe“. Npr. boravisna dozvola za studiranje, boravisna dozvola za praksu itd. Plava karta je boravisna dozvola za rad na visikokvalifikovanim pozicijama. Boravisna dozvola je uvek korak dva. Prvi korak je ulazna viza, drugi korak je zamene vize za boravisnu dozvolu. Pritom, ne moze svaka viza da se zameni za boravisnu (mada se trenutno u Nemackoj diskustije da se ovo omoguci).

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 47. Poštovani,
  Tražila sam u pitanjima i odgovorima primer pravilnog popunjavanja obrazca zahteva za vizu.. imam nekoliko nedoumica kako da odgovorim.. da li je neko pitao već na ovu temu ili okačio ispunjen Zahtev?

  Veliko Hvala unapred 😀

  1. … konkretno mislim na pitanje:
   Da li ćete zadržati stalno boravište u Srbiji?
   Meni je logično da se štiklira NE jer nije privremeni rad al opet bolje da pitam one koji su ovo uspešno prošli..

 48. Pozdrav,

  ovaj deo me zanima “Takođe, od skoro ljudi bez univerzitetske diplome za plavu kartu mogu da konkurišu ako imaju preko pet godina profesionalnog radnog iskustva na visiko kvalifikovanoj poziciji (npr. programer bez univerzitetske diplome), ali njihov put je komplikovaniji nego akademcima. ” da li znate kako ide ova procedura i kako se dokazuje? Da li zakazujem termin za plavu kartu ili ne? Sta je potrebno od papira?
  Kod mene je sledeca situacija: u IT vise od 10 godina, medjutim obrazovanje je dipl. ekonomista. Visina plate i ugovor nisu sporni

  1. Nikola,
   ti imas univerzitetsku diplomu. U praksi do sada nisam cuo da je neko imao problem ako je diploma iz druge struke.

   Srecno i veliki pozdrav,
   FSP

  2. Pozdrav Nikola. Imam slicnu situaciju i imam uskoro termin u ambasadi. Kako je prosao tvoj termin? Da li si dobio vizu? Da li su ti pravili probleme oko struke i posla?

   Srdacan pozdrav
   Ado

   1. Sve je proslo OK, dobio plavu kartu. E sada jos jedno pitanje: supruga i dete cekaju termin, ali u potrebnim dokumentima za njih, vidim potvrdu o znanju nemackog jezika na nivou A1. Koliko ja znam za supruznika nosioca plave karte, ne treba znanje jezika. Moze li potvrda?

  3. Cao,

   evo da potvrdim da sam imala slicnu situaciju u avgustu 2018. Po zanimanju sam filolog, dobila sam posao u IT-u, sto sam radila skoro 3 godine pre toga. Imala sam i jedan polozen sertifikat.
   Zena sa saltera je bila malo zbunjena i skepticna po tom pitanju, ali odobrili su mi vizu. Dobro je pa se nasi ljudi sa saltera nista ne pitaju. Tu su samo da pokupe dokumenta.

   Pozdrav,
   Jovana.

 49. Pozdrav,

  ovaj deo me zanima “Takođe, od skoro ljudi bez univerzitetske diplome za plavu kartu mogu da konkurišu ako imaju preko pet godina profesionalnog radnog iskustva na visiko kvalifikovanoj poziciji (npr. programer bez univerzitetske diplome), ali njihov put je komplikovaniji nego akademcima. ” da li znate kako ide ova procedura i kako se dokazuje? Da li zakazujem termin za plavu kartu ili ne? Sta je potrebno od papira?
  Kod mene je sledeca situacija: u IT vise od 10 godina, medjutim obrazovanje je dipl. ekonomista. Visina plate i ugovor nisu sporni

  1. Cao,

   evo da potvrdim da sam imala slicnu situaciju u avgustu 2018. Po zanimanju sam filolog, dobila sam posao u IT-u, sto sam radila skoro 3 godine pre toga. Imala sam i jedan polozen sertifikat.
   Zena sa saltera je bila malo zbunjena i skepticna po tom pitanju, ali odobrili su mi vizu. Dobro je pa se nasi ljudi sa saltera nista ne pitaju. Tu su samo da pokupe dokumenta.

   Pozdrav,
   Jovana.

   1. Hvala puno. I mene su gledali kao da sam sa Marsa. Evo cekam odgovor. Da li si predavala u ambasadi u Srbiji ili BiH?

  2. Sve je proslo OK, dobio plavu kartu. E sada jos jedno pitanje: supruga i dete cekaju termin, ali u potrebnim dokumentima za njih, vidim potvrdu o znanju nemackog jezika na nivou A1. Koliko ja znam za supruznika nosioca plave karte, ne treba znanje jezika. Moze li potvrda?

 50. Pozdrav,

  Zanima me plava karta. Situacija je sljedeca; imam univerzitetsku diplomu (drustvenog smjera) i to master. Radim 4 godine u IT. U tom segmentu imam i certifikate i sve potrebne papire za to. Dobio sam u super firmi posao u Münchenu. Dobio sam ugovor na neodredjeno, plata preko 50 000€, Stellenbeschrieb ispunjen, pismo od poslodavca da je jako tesko naci strucnjake i da sam mu prijeko potreban. Dobio sam termin u ambasadi 14.12. Zanima me kako izgleda termin u ambasadi, kolika je sansa da dobijem plavu kartu, te da li se dobije odmah na termin viza ili koliko se ceka u prosjeku. Hvala puno.

 51. Pozdrav,

  Zanima me plava karta. Situacija je sljedeca; imam univerzitetsku diplomu (drustvenog smjera) i to master. Radim 4 godine u IT. U tom segmentu imam i certifikate i sve potrebne papire za to. Dobio sam u super firmi posao u Münchenu. Dobio sam ugovor na neodredjeno, plata preko 50 000€, Stellenbeschrieb ispunjen, pismo od poslodavca da je jako tesko naci strucnjake i da sam mu prijeko potreban. Dobio sam termin u ambasadi 14.12. Zanima me kako izgleda termin u ambasadi, kolika je sansa da dobijem plavu kartu, te da li se dobije odmah na termin viza ili koliko se ceka u prosjeku. Hvala puno.

 52. Poštovani,

  Na stranici anabin ima moj Univerzitet, ali nema studijski smijer. Da li to znači da moj smijer nije priznat u Njemačkoj?

  1. Zdravo,

   to znaci da ne znaju da li je priznat ili ne i da nemacke sluzbe treba da provere. Neki put se pokrece ceo proces provere pa se razultat ubaci u Anabin. Po pricama poznanika neki put ljudi imaju srece pa se pokrece ceo proces vec radnici kancelarije za strance koji odlucuju o postupku pogledaju da li su drugi smerovi sa univerziteta priznati i ukoliko jesu, oznace dipomu kao validnu.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 53. Poštovani,

  Na stranici anabin ima moj Univerzitet, ali nema studijski smijer. Da li to znači da moj smijer nije priznat u Njemačkoj?

 54. Postovani,
  Mozete li mi reci za ekonomske fakultete idu li Plave karte? Mislim desavaju li se u praksi?
  Jedna zena koja predaje njemacki na kursu je magistrirala ekonomiju i kaže da nema sanse da nijemci daju mjesecnu bruto platu 4 500, sto je uslov Plave karte, maksimalna platu koju nude nasim je 3 100, a to nije dovoljno za plavu kartu…Njoj su nudili 3 500 platu jer je master i ima 10g iskustva u struci…
  Ja sam iz Bih…
  Da li su ove informacije u praksi tacne za diplomirane ekonomiste?
  Moj fakultet je priznat preko anabina H+ stoji…
  Jezik sam ucila u skoli i kurs njemackog sam htjela krenuti i to cujem sve od predavaca, nema sanse plava karta ekonomisti, imaju oni dovoljno svojih ekonoista…

   1. Pozdrav Filipe,
    po zanimanju sam biolog. Interesuje me stanje sa takvom diplomom u nemackoj. Inace govorim holandski, mozda je prioritet za pogranicne oblasti sa NL.
    Unapred hvala, Rade.

 55. Postovani,
  Mozete li mi reci za ekonomske fakultete idu li Plave karte? Mislim desavaju li se u praksi?
  Jedna zena koja predaje njemacki na kursu je magistrirala ekonomiju i kaže da nema sanse da nijemci daju mjesecnu bruto platu 4 500, sto je uslov Plave karte, maksimalna platu koju nude nasim je 3 100, a to nije dovoljno za plavu kartu…Njoj su nudili 3 500 platu jer je master i ima 10g iskustva u struci…
  Ja sam iz Bih…
  Da li su ove informacije u praksi tacne za diplomirane ekonomiste?
  Moj fakultet je priznat preko anabina H+ stoji…
  Jezik sam ucila u skoli i kurs njemackog sam htjela krenuti i to cujem sve od predavaca, nema sanse plava karta ekonomisti, imaju oni dovoljno svojih ekonoista…

  1. Pozdrav Filipe,
   po zanimanju sam biolog. Interesuje me stanje sa takvom diplomom u nemackoj. Inace govorim holandski, mozda je prioritet za pogranicne oblasti sa NL.
   Unapred hvala, Rade.

 56. Pozdrav Filipe
  Zavrsavam farmaceutski fakultet u Bosni. Znas li mozda kolika je prosjecna plata magistra farmacije u Njemačkoj tj. da li je ona dovoljna da uopste konkurisem za plavu vizu jer kako sam procitao mora biti negdje izmedju 40-50000 eura bruto godisnje.
  I ako ne uspijem naci poslodavca koji ce mi ponuditi takav iznos, da li ipak, uz mozda manji iznos,mogu podnijeti zahtjev za plavu vizu u BH ambasadi kao visokokvalifikovani kadar i kakve su mi sanse tada da dobijem vizu? Hvala na odgovoru

 57. Zdravo svima,

  hvala na odlicnom materijalu.

  Da li neko ima iskustva vezano za priznavanje diplome? U informatoru za plavu kartu stoji “Prije dobijanja vize za zapošljavanje, neophodno je da je Vaša kvalifikacija stečene kod neke visokoškolske ustanove u inostranstvu ili državi porijekla priznata ili da je uporediva sa njemačkom kvalifikacijom. Ova provjera je moguća u bazi podataka na sljedećem linku: http://anabin.kmk.org/

  Pronasao sam moj univerzitet sa oznakom H+, i diplomu pored koje stoji “Entspricht” (Der ausländische Abschlusstyp/Abschluss ist dem deutschen Abschlusstyp formal gleichwertig. Zur materiellen Gleichwertigkeit wird keine Aussage gemacht.) Prevodom na google-u dobijam Complies – Corresponds to The foreign type of degree / degree is formally equivalent to the German type of degree. No statement is made on material equivalence.

  Da li neko zna da li ovo znaci da sam priznat, ili da cu morati da diplomu saljem u DE?

 58. Zdravo svima,

  hvala na odlicnom materijalu.

  Da li neko ima iskustva vezano za priznavanje diplome? U informatoru za plavu kartu stoji “Prije dobijanja vize za zapošljavanje, neophodno je da je Vaša kvalifikacija stečene kod neke visokoškolske ustanove u inostranstvu ili državi porijekla priznata ili da je uporediva sa njemačkom kvalifikacijom. Ova provjera je moguća u bazi podataka na sljedećem linku: http://anabin.kmk.org/

  Pronasao sam moj univerzitet sa oznakom H+, i diplomu pored koje stoji “Entspricht” (Der ausländische Abschlusstyp/Abschluss ist dem deutschen Abschlusstyp formal gleichwertig. Zur materiellen Gleichwertigkeit wird keine Aussage gemacht.) Prevodom na google-u dobijam Complies – Corresponds to The foreign type of degree / degree is formally equivalent to the German type of degree. No statement is made on material equivalence.

  Da li neko zna da li ovo znaci da sam priznat, ili da cu morati da diplomu saljem u DE?

 59. Zdravo,

  imam diplomu Spec.sci. elektrotehnike – smjer elektronika,telekomuniakcije i racunari (a posjedujem i B.sci. diplomu nakon 3 godine) i na anabinu nije tacno ovako priznata vec samo ima diplomirani inzenjer elektrotenike. Dok za energetiku ima i B.Sci. i Spec.Sci. U pitanju je elektrotehnicki fakultet u Podgorici, koji se vrednuje H+.
  Da li ce mi ambasada praviti problem u vezi aplikacije za plavu kartu, ili treba prvo da odradim priznavanje ?

 60. Zdravo,

  imam diplomu Spec.sci. elektrotehnike – smjer elektronika,telekomuniakcije i racunari (a posjedujem i B.sci. diplomu nakon 3 godine) i na anabinu nije tacno ovako priznata vec samo ima diplomirani inzenjer elektrotenike. Dok za energetiku ima i B.Sci. i Spec.Sci. U pitanju je elektrotehnicki fakultet u Podgorici, koji se vrednuje H+.
  Da li ce mi ambasada praviti problem u vezi aplikacije za plavu kartu, ili treba prvo da odradim priznavanje ?

 61. Zdravo,
  Da li neko zna koja je procedura za produzavanje vize ako ne posedujete Univerzitetsku diplomu i nemate 5 godina iskustva?
  Hvala

  1. Zdravo Stefane,
   hvala na pitanju.
   Viza se ne produzava. Viza sluzi samo za ulazak. Nakon ulaska se viza zamenjuju za boravisnu dozvolu uz koju moze ici i radna dozvola. Procedura zavisi od boravisne dozvole za koju ces konkurisati. Najbolje da odes u kancelariju za strance i vidis za koje boravisne i radne dozvole mozes da konkurises.

   Pozdrav i srecno,
   FSP

   1. Prijavila si se za dobar NOKS sve je to isto ali ce ti u ambasadi reci da ne mozes da dobijes plavu kartu. Ne treba da storniras nista. A za plavu kartu ces dobiti uslov da konkutises kada tvoj ugovor bude bio na minimalno godinu dana.

 62. Zdravo,
  Da li neko zna koja je procedura za produzavanje vize ako ne posedujete Univerzitetsku diplomu i nemate 5 godina iskustva?
  Hvala

  1. Prijavila si se za dobar NOKS sve je to isto ali ce ti u ambasadi reci da ne mozes da dobijes plavu kartu. Ne treba da storniras nista. A za plavu kartu ces dobiti uslov da konkutises kada tvoj ugovor bude bio na minimalno godinu dana.

 63. Pozdrav,

  Kakva će biti situacija ako na zakazan termin umesto diplome koja još nije odštampana i izdata od Fakulteta mogu da pliložim “samo” potvrdu o diplomirnaju?

 64. Pozdrav,

  Kakva će biti situacija ako na zakazan termin umesto diplome koja još nije odštampana i izdata od Fakulteta mogu da pliložim “samo” potvrdu o diplomirnaju?

 65. Cao Filipe!

  Bravo za forum!!!

  Imam par pitanja. Zavrsila sam osnovne i master studije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Dobila sam od nemacke firme ponudu da radim prvo probu/kao praktikant sest meseci.Posali su mi i ugovor. Bruto plata je manja od minimalne. Radi se o tome, da ako zadovoljim njihove uslove, i uklopim se u njihov sistem za tih 6 meseci, naravno, ugovor se menja, kao i plata. Buduci da sam visokoobrazovana, ja sam se prijavila za plavu kartu, i NE ZNAM DA LI JE UOPSTE TO IZVODLJIVO U MOM SLUCAJU?? Pritom sam dobila termin u ambasadi za mesec dana, i sada ne znam sta da radim? Da li da storniram ili ne, jer ne znam da li sam se za dobra NOKS prijavila. Diploma je priznata, imam polozen B2 u nemackoj…

  HVALA UNAPRED NA DGOVORU!

 66. Cao Filipe!

  Bravo za forum!!!

  Imam par pitanja. Zavrsila sam osnovne i master studije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Dobila sam od nemacke firme ponudu da radim prvo probu/kao praktikant sest meseci.Posali su mi i ugovor. Bruto plata je manja od minimalne. Radi se o tome, da ako zadovoljim njihove uslove, i uklopim se u njihov sistem za tih 6 meseci, naravno, ugovor se menja, kao i plata. Buduci da sam visokoobrazovana, ja sam se prijavila za plavu kartu, i NE ZNAM DA LI JE UOPSTE TO IZVODLJIVO U MOM SLUCAJU?? Pritom sam dobila termin u ambasadi za mesec dana, i sada ne znam sta da radim? Da li da storniram ili ne, jer ne znam da li sam se za dobra NOKS prijavila. Diploma je priznata, imam polozen B2 u nemackoj…

  HVALA UNAPRED NA DGOVORU!

 67. Pozdrav Filipe, imate li iskustva sa doktorima nauka vezano za plavu kartu, pozdrav Predrag.

 68. Pozdrav,

  Opet ja, visim na sajtu i upijam svaku reč 🙂
  Da li možda znaš ili znate, kod spajanja porodice – kad ja dobijem EU Blue Card, da li supruga mora da dokaže poznavanje A1 Nemačkog jezika? Na informatoru Nemačke ambasade za spajanje porodice piše da mora, dok na BAMF sajtu (Federal office for migration and refugees) http://www.bamf.de/EN/Infothek/FragenAntworten/BlaueKarteEU/blaue-karte-eu-node.html piše da ne treba da dokazuju poznavanje Nemačkog A1:
  “Spouses who subsequently immigrate to Germany do not have to provide proof of German language skills in order to be able to apply for a first residence title after entering the country. This however does not rule out the immigration authority deciding that an obligation exists for the spouse to attend an integration course subsequent to entry. Any violations of this obligation will be taken into account when the residence permit is extended.”

  Da li neko ima iskustva sa ovim? Treba li poznavanje A1 ili ne?

  Hvala!
  Mirko

 69. Pozdrav,

  Opet ja, visim na sajtu i upijam svaku reč 🙂
  Da li možda znaš ili znate, kod spajanja porodice – kad ja dobijem EU Blue Card, da li supruga mora da dokaže poznavanje A1 Nemačkog jezika? Na informatoru Nemačke ambasade za spajanje porodice piše da mora, dok na BAMF sajtu (Federal office for migration and refugees) http://www.bamf.de/EN/Infothek/FragenAntworten/BlaueKarteEU/blaue-karte-eu-node.html piše da ne treba da dokazuju poznavanje Nemačkog A1:
  “Spouses who subsequently immigrate to Germany do not have to provide proof of German language skills in order to be able to apply for a first residence title after entering the country. This however does not rule out the immigration authority deciding that an obligation exists for the spouse to attend an integration course subsequent to entry. Any violations of this obligation will be taken into account when the residence permit is extended.”

  Da li neko ima iskustva sa ovim? Treba li poznavanje A1 ili ne?

  Hvala!
  Mirko

   1. Hvala Filipe!
    Pročitao sam komentare na toj temi i još nekoliko tema, i saznao sledeće (možda pomognem ostalima u sličnoj situaciji):
    Da bi supruga predala papire za vizu u isto vreme kad i ja za EU Blue Card, moramo da imamo stan odgovarajuće veličine (ugovor) za nas na bar 3 meseca od datuma kad bih naveo da ulazna viza počne da važi. Mi to nemamo, tako da mora ići klasično spajanje porodice, tj. njoj prijava termina i čekanje 10 meseci na termin. U oba slučaja joj ne treba dokaz poznavanja A1 nivoa nemačkog, već kad se izvrši “spajanje porodice” i ona bude u Nemačkoj, mora da počne da pohađa časove nemačkog da dogura do B1 nivoa kako je propisao BAMF (Federal office for migration and refugees). Prijava može preko Crvenog krsta Nemačke, i onda se plaća tipa 1/4 iznosa kursa, dok 1/2 pokriva sam BAMF kada se položi B1 nivo (vraćaju novac). Oko 150e mesečno je cena kursa. Takođe, treba znati da, kada je ugovor na neodređeno, EU Blue Card se izdaje na 4 godine, ali već posle 2 godine ukoliko niste menjali poslodavca možete da uz dokaz znanja B1 nivoa nemačkog dobijete na neodređeno radnu i boravišnu vizu. Tako da je svakako podsticaj da parovi zajedno uče nemački i polože B1 nivo.

    Kad završim celokupan proces oko ulazne vize i EU Blue Card, voleo bih a i potrudiću se da doprinesem ovom sajtu svojim jednim dužim uputstvom inspirisanim svojim iskustvom i sa detaljnim informacijama za ostale koji su ili u procesu ili razmišljaju o istom.

    Pozdrav,
    Mirko

    1. Pozdrav Filipe,

     Izvini, ali moram da Te zamolim za pomoć. Naime, popunjavam formular zahteva za Plavu kartu, i imam 3 pitanja – ne znam šta da napišem a ne znam koga da pitam. Računam da na ovom portalu ima ljudi koji su se napatili sa procedurom i ispekli zanat 🙂

     Formular: https://belgrad.diplo.de/blob/2024770/b96980c03cca3999a4d8224caa5a1f9c/antragsformular-d-aktuell-data.pdf

     Pitanje 7. – Da li ćete zadržati svoje stalno prebivalište van Savezne Republike Nemačke?

     Pitanje 9. (pod 3) – Nameravam da ne boravim na teritoriji Savezne Republike Nemačke duže od dvanaest meseci i podnosim zahtev za izdavanje vize koja važi za čitavo vreme mog boravka.

     Pitanje 11. – Izučeno zanimanje i (u slučaju da se razlikuje) zanimanje koje trenutno obavljate. ( ne znam da li se misli na zanimanje tj. šta je na diplomi, a na šta se misli kad kažu “trenutno” obavljate; da li trenutno zanimanje kod trenutnog poslodavca ili naziv pozicije koju ću obavljati u Nemačkoj)

     Pitanje 13. (pod 2) – Da li posedujete važeće zdravstveno osiguranje za Saveznu Republiku Nemačku? (u Informatoru je navedeno da je zdravstveno osiguranje koje važi minimum 6 meseci od datuma putovanja potrebno dostaviti kad se dolazi da se podigne viza)

     Izvini na dosađivanju, ali mnogo bi mi pomogli odgovori. A i pomoći će ostalima ko bude “zapeo” na istim pitanjima…

     Hvala!
     Mirko

    2. Izvini na dosađivanju, snašao sam se, i upotrebiću svoje iskustvo za pisanje uputstva. Proces nije ni jednostavan a ni komplikovan, ali ima dosta sitnica i smernica koje će pomoći drugima da se bolje spreme.

     Pozdrav,
     Mirko

    3. Pozdrav Mirko,

     Da li ste završili ceo svoj proces i došli za Nemačku?
     Moj muž i ja smo u gotovo identičnoj situaciji (ja sam se prijavila za plavu kartu preko poslodavca). Da li imaš volje i vremena da daš po koji savet?

     Pozdrav,
     Marija

 70. Da li može da se aplicira za plavu kartu u Nemačkoj (otići ću u Nemačku preko spajanja porodice), ako nađem odgovarajući posao?

  1. Zdravo Milose,
   nema potrebe za tim ako odete u Nemacku na osnovu spajanja porodice.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 71. Da li može da se aplicira za plavu kartu u Nemačkoj (otići ću u Nemačku preko spajanja porodice), ako nađem odgovarajući posao?

 72. Ljudi zdravo,

  Zanima me, tj malo me buni, da li svako ko ima fakultetsku diplomu moze odmah na osnovu toga da dobije radnu vizu ukoliko ima poslodavca, (brze od ostalih nokseva tipa 1-2 3-5). Zatim sledi nakon tri meseca boravka procedura vadjenja plave karte sa kojom mozete boraviti u Nemackoj?
  Da li postoji odredjeni nivo jezika koji morate imati tj da li Vam traze to u ambasadi?
  Koja je granica godisnje bruto plate koju morate imati, po trenutnoj informaciji?

  Ps. Pocetnik sam na ovom forumu pa bi mi svaka informacija dobrodosla, mozda je negde neko ovo vec napisao u komentarima ali nisam pratio.

  Hvala unapred.

  1. Zdravo Nenande,

   svako ko ima radni ugovor moze dobiti vizu i posle boravisnu i radnu dozvolu. Oni koji imaju fakultetsku diplomu mogu dobiti i Plavu kartu ukoliko imaju odgovarajuci platu.
   Procedura vadjenje boravisne u Nemackoj ne mora da pocne tek tri meseca nakon dolaska, moze odmah nakon sto se izvadi preostala dokumentacija poput prijave prebivalista.

   Sto se tice jezika, kao sto pise u tekstu, za PK ne postoji uslov za jezik.

   Poslednja donja granica je 53.600 € i 41.808 € za deficitirana zanimanja. Kao sto pise u tekstu i u komentarima, desavalo se da birokrate znaju da progledaju kroz prste za nizu platu.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 73. Ljudi zdravo,

  Zanima me, tj malo me buni, da li svako ko ima fakultetsku diplomu moze odmah na osnovu toga da dobije radnu vizu ukoliko ima poslodavca, (brze od ostalih nokseva tipa 1-2 3-5). Zatim sledi nakon tri meseca boravka procedura vadjenja plave karte sa kojom mozete boraviti u Nemackoj?
  Da li postoji odredjeni nivo jezika koji morate imati tj da li Vam traze to u ambasadi?
  Koja je granica godisnje bruto plate koju morate imati, po trenutnoj informaciji?

  Ps. Pocetnik sam na ovom forumu pa bi mi svaka informacija dobrodosla, mozda je negde neko ovo vec napisao u komentarima ali nisam pratio.

  Hvala unapred.

 74. Moj suprug je dobio ponudu za posao (IT struka) i aplicirao za Blue Card plata je i vise nego dovoljna ali ima zavrsen privatni univerzitet i na anabinu je H+/- status da li je dovoljno samo to da odstampa ili mora i smer(posto imaju samo par smerova a medju njima nema njegovog smera a inace 4 god je pohadjao faks (8 semestra)) ?

  1. Pozdrav,

   Ja sam dobio informaciju od druga da moraju obe stvari, i anabin status fakulteta i anabin status smera. Tako sam i ja pripremio, moj fakultet je srećom H+. On mi je rekao da je najvažnije da fakultet postoji na anabinu tj. da je priznat, i da osoba ima potpisan ugovor za posao. IT je struka, a njima fali ljudskih resursa, moguće da će proći da odštampate samo šta imate sa anabin-a. Doduše uvek je tu diploma kao glavni dokaz.

   Mirko

   1. Pa da bili na termin i bila neka Nemica i trazila i smer bukvalno se vidi da je trazila neke glupe stvari ali bez zezanja jer je dva puta gledala dokumenta i trazila dlaku u jajetu i kao za ugovor nam trazila sve kao u redu ali nije dovoljna jedna recenica kapo za opis posla i kao treba datum sa strane poslodavca kad je potpisao..Uzas bas… ja odmah isto predala za spajanje pa da znate da odmah mozete i suprugu/a da povedete i rekla kao da mi za dopunu nece izgleda nista trebati….

    1. Kad Vam je suprug predao zahtev? Ja sam 01.10. imao termin. Meni je isto tražila anabin u papirima, kao da nema, iako sam joj rekao 2 puta da znam da ima, i našla je i onda nastavila dalje. Pitala me i šta ću raditi tamo, da joj objašnjavam, što sam i učinio, vidi se da nije ni trunku razumela. Tražila jeste dlaku u jajetu ali sam sve imao i prošlo je ok. I opis detaljni sam joj dao, pečatiran od strane poslodavca. Totalno je nebitno da na ugovoru ima datum kad je potpisan, bitno da je potpisan.
     Nisam znao da supruga može odmah da preda za spajanje porodice, ja sam bio siguran da je preduslov rešen stan kako bi ona mogla da preda. Da li su vam tražili dokaz o poznavanju nemačkog, A1, kako stoji u informatoru?

     1. 26.09 smo imali termin mi smo amali anabin ali samo prvu stranicu pa nam je trazila da donesemo i drugu i nasa ova nibe ni trunku razumela Account Succ.Manager radi..odneli smo dopunu sad u pon i od tad nista niti javljaju da nam je odobreno ili odbijeno…Meni nisu trazili A1 sertifikat….Pa imali smo prilikom reg.opciju da i mene povede na termin

    2. Ljiljana i ja sam danas bila kod te Nemice, bukvalno me je iscedila kao limun. Sta ste vi uradili na kraju?
     Meni je za diplomu koje inace ima u Anabin bazi (i smer i ustanova A3), doduse sa statusom H+/-, rekla da bi bilo bolje da sam je poslala na procenu. Nije mi samo jasno zasto kada na sajtu lepo pise “Ukoliko odredjene ustanove i smera nema u anabin bazi, tek onda se diploma salje na procenu u suprotnom samo se odstampa papir”. Jos joj pomenem da je moj momak sa tom istom diplomom dobio ulaznu plavu kartu i da su mu u Nemackoj tek trazili da salje diplomu na procenu. Nju nije mrzelo uzela da ga trazi u sistemu i kaze “pa njemu je neko slucajno upisao h+ umesto h+/- , imao je srece”. Ja rekoh nije slucajno, on je slao na procenu naknadno u Nemackoj i priznata je, verovatno je izmenjeno u medjuvremenu. Na kraju nekako prihvati i kaze “mozda ce vam priznati kao Bachelor”, a diploma i jeste Bachelor. Sve u svemu iscrpela me je za to kratko vreme 🙂

 75. Moj suprug je dobio ponudu za posao (IT struka) i aplicirao za Blue Card plata je i vise nego dovoljna ali ima zavrsen privatni univerzitet i na anabinu je H+/- status da li je dovoljno samo to da odstampa ili mora i smer(posto imaju samo par smerova a medju njima nema njegovog smera a inace 4 god je pohadjao faks (8 semestra)) ?

  1. Pozdrav,

   Ja sam dobio informaciju od druga da moraju obe stvari, i anabin status fakulteta i anabin status smera. Tako sam i ja pripremio, moj fakultet je srećom H+. On mi je rekao da je najvažnije da fakultet postoji na anabinu tj. da je priznat, i da osoba ima potpisan ugovor za posao. IT je struka, a njima fali ljudskih resursa, moguće da će proći da odštampate samo šta imate sa anabin-a. Doduše uvek je tu diploma kao glavni dokaz.

   Mirko

   1. Pa da bili na termin i bila neka Nemica i trazila i smer bukvalno se vidi da je trazila neke glupe stvari ali bez zezanja jer je dva puta gledala dokumenta i trazila dlaku u jajetu i kao za ugovor nam trazila sve kao u redu ali nije dovoljna jedna recenica kapo za opis posla i kao treba datum sa strane poslodavca kad je potpisao..Uzas bas… ja odmah isto predala za spajanje pa da znate da odmah mozete i suprugu/a da povedete i rekla kao da mi za dopunu nece izgleda nista trebati….

    1. Kad Vam je suprug predao zahtev? Ja sam 01.10. imao termin. Meni je isto tražila anabin u papirima, kao da nema, iako sam joj rekao 2 puta da znam da ima, i našla je i onda nastavila dalje. Pitala me i šta ću raditi tamo, da joj objašnjavam, što sam i učinio, vidi se da nije ni trunku razumela. Tražila jeste dlaku u jajetu ali sam sve imao i prošlo je ok. I opis detaljni sam joj dao, pečatiran od strane poslodavca. Totalno je nebitno da na ugovoru ima datum kad je potpisan, bitno da je potpisan.
     Nisam znao da supruga može odmah da preda za spajanje porodice, ja sam bio siguran da je preduslov rešen stan kako bi ona mogla da preda. Da li su vam tražili dokaz o poznavanju nemačkog, A1, kako stoji u informatoru?

     1. 26.09 smo imali termin mi smo amali anabin ali samo prvu stranicu pa nam je trazila da donesemo i drugu i nasa ova nibe ni trunku razumela Account Succ.Manager radi..odneli smo dopunu sad u pon i od tad nista niti javljaju da nam je odobreno ili odbijeno…Meni nisu trazili A1 sertifikat….Pa imali smo prilikom reg.opciju da i mene povede na termin

    2. Ljiljana i ja sam danas bila kod te Nemice, bukvalno me je iscedila kao limun. Sta ste vi uradili na kraju?
     Meni je za diplomu koje inace ima u Anabin bazi (i smer i ustanova A3), doduse sa statusom H+/-, rekla da bi bilo bolje da sam je poslala na procenu. Nije mi samo jasno zasto kada na sajtu lepo pise “Ukoliko odredjene ustanove i smera nema u anabin bazi, tek onda se diploma salje na procenu u suprotnom samo se odstampa papir”. Jos joj pomenem da je moj momak sa tom istom diplomom dobio ulaznu plavu kartu i da su mu u Nemackoj tek trazili da salje diplomu na procenu. Nju nije mrzelo uzela da ga trazi u sistemu i kaze “pa njemu je neko slucajno upisao h+ umesto h+/- , imao je srece”. Ja rekoh nije slucajno, on je slao na procenu naknadno u Nemackoj i priznata je, verovatno je izmenjeno u medjuvremenu. Na kraju nekako prihvati i kaze “mozda ce vam priznati kao Bachelor”, a diploma i jeste Bachelor. Sve u svemu iscrpela me je za to kratko vreme 🙂

 76. Moze li mi ko pomoci.Dobijo sam ugovor Bauleiter tj.kalkulant za baustelu radi se o Plavoj karti.Ja sam strukovni inzenjer gradjevinarsta tj.visa skola 3 godine sudija.Na anabinu mi stoji oznaka +/- za moju skolu.Hocu li uspeti dobiti Plavu kartu posto sam pokriven u ugovoru sa tim minimum plate sto treba,a ta oznaka +/- da li ce mi praviti problem.Znali neko odgovor bio bih mu zahvalan.

   1. Brate hvala ti na odgovoru ali stvarno,a to sto sam napisao da sam pokriven u ugovoru ja sam mislio da imam platu tj.onaj minimum za koju je zagarantovana plava karta.A taj gost sto je dobijo plavu kartu koja je struka upitanju i jeli on morao slati diplomu na poravnanje u Nemacku ili je samo odneo sa anabina dokument gde stoji oznaka +/-.Hvala na odgovoru u svakom slucaju

 77. Moze li mi ko pomoci.Dobijo sam ugovor Bauleiter tj.kalkulant za baustelu radi se o Plavoj karti.Ja sam strukovni inzenjer gradjevinarsta tj.visa skola 3 godine sudija.Na anabinu mi stoji oznaka +/- za moju skolu.Hocu li uspeti dobiti Plavu kartu posto sam pokriven u ugovoru sa tim minimum plate sto treba,a ta oznaka +/- da li ce mi praviti problem.Znali neko odgovor bio bih mu zahvalan.

  1. Brate hvala ti na odgovoru ali stvarno,a to sto sam napisao da sam pokriven u ugovoru ja sam mislio da imam platu tj.onaj minimum za koju je zagarantovana plava karta.A taj gost sto je dobijo plavu kartu koja je struka upitanju i jeli on morao slati diplomu na poravnanje u Nemacku ili je samo odneo sa anabina dokument gde stoji oznaka +/-.Hvala na odgovoru u svakom slucaju

 78. Pozdrav!

  Imali smo termin pre nedelju dana u Ambasadi BG, spajanje sa plavom kartom, dete i ja. Suprug je već godinu dana u Nemačkoj, koliko smo i mi čekali na termin. Po zanimanju je Dipl ing Arhitekta.

  Medjutim, dva dana posle termina mi stiže mail iz Ambasade da im dostavim Sertifikat A1. Na moj odgovor da nisam imala Sertifikat, jer po pravilniku za Plavu kartu nije potreban, još nisam dobila povratni mail.

  Da li je možda kod njih došlo do neke greške ili propusta, ili mi zaista mogu tražiti Sertifikat, bez obzira na suprugova Plavu kartu? I po kom osnovu?

  Šta mi je činiti?
  Hvala unapred na odgovoru!

  Pozdrav,
  Sonja

  1. Zdravo,

   Koliko sam ja razumeo čitajući sve i svašta, od BAMF-a do foruma, ambasada traži sertifikat A1 poznavanja nemačkog jezika ukoliko još uvek nije supružniku izdata Plava karta. Ukoliko npr. supružnici u isto vreme predaju papire za inicijalnu D vizu za ulazak, jedan supružnik koji je “nosilac” vize (koji će kasnije kad uđe u Nemačku i počne da radi i da zatraži Plavu kartu 3 meseca od ulaska), i drugi supružnik koji na osnovu toga dobija ulaznu vizu, onda traže sertifikat A1 jer Plava karta još uvek nije izdata. Kad npr. jedan supružnik već ima izdatu Plavu kartu a drugi ima termin u ambasadi za “Spajanje porodice” onda ne bi trebalo da mu traže sertifikat A1.

   Više informacija možete pronaći ovde:
   http://www.bamf.de/EN/Infothek/FragenAntworten/BlaueKarteEU/blaue-karte-eu-node.html

   Pozdrav,
   Mirko

  2. Postovani,

   Suprug je u ambasadi u Beogradu dobio vizu,plava karta,sa naznakom poslodavca kod koga je zaposlen.
   Po dolasku u Nemacku prijavio se u poresku dobio poresku klasu,prijavio prebivaliste i otvorio bankovni racun.
   Sada bi trebali da podnesemo zahtev za spajanje porodice.
   Zamolila bih za odgovor,da li se u zahtev za spajanje porodice prilikom trazenja termina kao osnov zahteva za vizu iz padajuceg menija formulara unosi “BLAUE KARTE” ?
   I da li se na formular unose podaci onoga ko se pridruzuje ili onoga ko ima vizu i trazi spajanje porodice?
   Podnosmo zahtev za roditelja i dvoje dece.

   IUnapred hvala na odgovorima

    1. Još uvek bez odgovora…
     Ambasadu je nemoguće kontaktirati a u agenciji koja priprema dokumenta za vizu nisu sigurni “nisu imali takav slučaj”
     Molim te ako imas bilo kakvu informaciju javi
     Mi smo razmisljali da ponesemo zahtev na moje i decije ime a osnov da bude plava karta
     U koji grad treba da idete?
     Pozdrav

 79. Pozdrav!

  Imali smo termin pre nedelju dana u Ambasadi BG, spajanje sa plavom kartom, dete i ja. Suprug je već godinu dana u Nemačkoj, koliko smo i mi čekali na termin. Po zanimanju je Dipl ing Arhitekta.

  Medjutim, dva dana posle termina mi stiže mail iz Ambasade da im dostavim Sertifikat A1. Na moj odgovor da nisam imala Sertifikat, jer po pravilniku za Plavu kartu nije potreban, još nisam dobila povratni mail.

  Da li je možda kod njih došlo do neke greške ili propusta, ili mi zaista mogu tražiti Sertifikat, bez obzira na suprugova Plavu kartu? I po kom osnovu?

  Šta mi je činiti?
  Hvala unapred na odgovoru!

  Pozdrav,
  Sonja

  1. Zdravo,

   Koliko sam ja razumeo čitajući sve i svašta, od BAMF-a do foruma, ambasada traži sertifikat A1 poznavanja nemačkog jezika ukoliko još uvek nije supružniku izdata Plava karta. Ukoliko npr. supružnici u isto vreme predaju papire za inicijalnu D vizu za ulazak, jedan supružnik koji je “nosilac” vize (koji će kasnije kad uđe u Nemačku i počne da radi i da zatraži Plavu kartu 3 meseca od ulaska), i drugi supružnik koji na osnovu toga dobija ulaznu vizu, onda traže sertifikat A1 jer Plava karta još uvek nije izdata. Kad npr. jedan supružnik već ima izdatu Plavu kartu a drugi ima termin u ambasadi za “Spajanje porodice” onda ne bi trebalo da mu traže sertifikat A1.

   Više informacija možete pronaći ovde:
   http://www.bamf.de/EN/Infothek/FragenAntworten/BlaueKarteEU/blaue-karte-eu-node.html

   Pozdrav,
   Mirko

  2. Postovani,

   Suprug je u ambasadi u Beogradu dobio vizu,plava karta,sa naznakom poslodavca kod koga je zaposlen.
   Po dolasku u Nemacku prijavio se u poresku dobio poresku klasu,prijavio prebivaliste i otvorio bankovni racun.
   Sada bi trebali da podnesemo zahtev za spajanje porodice.
   Zamolila bih za odgovor,da li se u zahtev za spajanje porodice prilikom trazenja termina kao osnov zahteva za vizu iz padajuceg menija formulara unosi “BLAUE KARTE” ?
   I da li se na formular unose podaci onoga ko se pridruzuje ili onoga ko ima vizu i trazi spajanje porodice?
   Podnosmo zahtev za roditelja i dvoje dece.

   IUnapred hvala na odgovorima

    1. Još uvek bez odgovora…
     Ambasadu je nemoguće kontaktirati a u agenciji koja priprema dokumenta za vizu nisu sigurni “nisu imali takav slučaj”
     Molim te ako imas bilo kakvu informaciju javi
     Mi smo razmisljali da ponesemo zahtev na moje i decije ime a osnov da bude plava karta
     U koji grad treba da idete?
     Pozdrav

 80. Pozdrav,

  zanima me da li mogu da konkurisem za plavu kartu za deficititno zanimanje (tehnicar na ugradnji fiber optickog interneta)? Diplomu koju imam je sa zavrsenog kursa. Firma koja mi je ponudila posao je isla u biro rada u Nemackoj, radnika takvog profila nema. Uskoro treba da dobiju potvrdu da takav profil radnika nema na birou. I naravno, spremice mi ugovor u radu koji ce biti oko 30.000 na godisnjem nivou. Hvala!

   1. Teoretski ne moze, ali u praksi se moze desiti da se dobije PK i sa diplomom vise skole. O tom iskustvu je pisao nas gost autor: https://nemackikutak.com/iz-beograda-do-nemacke-plave-karte/

    Da li ce neko sa visokom skolom dobiti PK i ulaznu visu zavisi od mnogo faktora poput sluzbenika u konzularnom odeljenju koji obradjuje slucaj, sluzbenika u kancelariji za strance koji odlucuje o dodeljivanju vize, visine plate, vrste posla, lokacije poslodavca i mnogih drugih.

 81. Pozdrav,

  zanima me da li mogu da konkurisem za plavu kartu za deficititno zanimanje (tehnicar na ugradnji fiber optickog interneta)? Diplomu koju imam je sa zavrsenog kursa. Firma koja mi je ponudila posao je isla u biro rada u Nemackoj, radnika takvog profila nema. Uskoro treba da dobiju potvrdu da takav profil radnika nema na birou. I naravno, spremice mi ugovor u radu koji ce biti oko 30.000 na godisnjem nivou. Hvala!

 82. Pozdrav,

  trebalo bi da “ulaznu” vizu produzim, i prebacim u Plavu Kartu. Interesuje me da li je za mene potreban “Zustimmung zur Beschäftigung von der Bundesagentur für Arbeit”?
  – Ispunjavam uslove sto se tice zarade za EU platu kartu (iznad 53.600 bruto)
  – Moja uni. diploma se nalazi na anabinu sa H+. Nije stecena u Nemackoj.

  Hvala!

  1. Zdravo Mirko,

   i da i ne. Zavisi od sluzbenika koji budeo obradjivao tvoj slucaj. Ukoliko si vec dobio ulaznu vizu, onda vec imas saglasnost od biroa rada. Da li ce sluzbenik tvoj ugovor opet slati na proveru zavisi od njega/nje same.

   Veliki pozdrav
   FSP

 83. Pozdrav,

  trebalo bi da “ulaznu” vizu produzim, i prebacim u Plavu Kartu. Interesuje me da li je za mene potreban “Zustimmung zur Beschäftigung von der Bundesagentur für Arbeit”?
  – Ispunjavam uslove sto se tice zarade za EU platu kartu (iznad 53.600 bruto)
  – Moja uni. diploma se nalazi na anabinu sa H+. Nije stecena u Nemackoj.

  Hvala!

 84. Pozdrav Filipe,
  imam pitanje vezana za vizu – ukoliko je termin za vizu tražen na osnovu NOKS 6-8 diplome, a ugovor (pozicija) koji se dostavlja pritom ne zahteva taj nivo i/ili oblast kojoj diploma pripada, da li znaš da li se u tom slučaju nešto menja tokom procedure? Da li se eventualno onda može ostati bez mogućnosti dobijanja plave karte ili odbijanja vize? Pitanje je specifično ali odgovara recimo slučaju gde poslodavac odustane od zapošljavanja a u međuvremenu se pojavi drugi sa nešto drugačijom pozicijom/ponudom.
  Hvala puno.

   1. Zdravo Svetlana,
    mozes da trazis i ubrzan postupak dobijanja diplome, na osnovu npr trazenja posla u inostranstvu. Tako sam ja bar uradio i dobio diplomu original. Koliko je tacno trajalo sve stvarno se ne mogu setiti. Gradjevinski u BG je takodje u pitanju

 85. Pozdrav Filipe,
  imam pitanje vezana za vizu – ukoliko je termin za vizu tražen na osnovu NOKS 6-8 diplome, a ugovor (pozicija) koji se dostavlja pritom ne zahteva taj nivo i/ili oblast kojoj diploma pripada, da li znaš da li se u tom slučaju nešto menja tokom procedure? Da li se eventualno onda može ostati bez mogućnosti dobijanja plave karte ili odbijanja vize? Pitanje je specifično ali odgovara recimo slučaju gde poslodavac odustane od zapošljavanja a u međuvremenu se pojavi drugi sa nešto drugačijom pozicijom/ponudom.
  Hvala puno.

 86. Postovani,
  Od velike ste nam pomoci.
  Imam ulaznu vizu blue card, koja glasi na jednu kompaniju. S obzirom da nisao jos stigao u Nemacku jer jos me nisu pozvali u medjuvremenu sam nasao drugu firmu koja je zainteresovana za moj angazman.
  Mozete li mi reci da li je moguce prebaciti ulaznu vizu na drugu firmu i na koji nacin?
  Hvala vam puno.

  S postovanjem,
  Milorad

 87. Postovani,
  Od velike ste nam pomoci.
  Imam ulaznu vizu blue card, koja glasi na jednu kompaniju. S obzirom da nisao jos stigao u Nemacku jer jos me nisu pozvali u medjuvremenu sam nasao drugu firmu koja je zainteresovana za moj angazman.
  Mozete li mi reci da li je moguce prebaciti ulaznu vizu na drugu firmu i na koji nacin?
  Hvala vam puno.

  S postovanjem,
  Milorad

 88. Filipe, svaka cast na sajtu, mnogo si vise od pomoci od same ambasade.

  Vidi ovako, ja imam ponudjen posao ali ne kao zaposleni vec kao podizvodjac u svojstvu eksperta na projektu (projekat je medjunarodni, nije samo Nemacka). Mogu li na osnovu toga da trazim radnu vizu? Koje komplikacije to dalje predstavlja (da li moram da otvorim firmu u Nemackoj zarad projekta, da li moram sam sebe da zaposljavam itd.)?

  Verujem da nije lako odgovoriti na ovo pitanje, pa bi cenio i ako me samo uputis na nekog ko bi znao.

  Hvala unapred

  1. Zdravo,
   hvala na pohvali.

   Nazalost ne znam i ne znam na koga bih mogao da te uputim. Ja bih trazio pomoc kod nekog imigracionog advokata.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 89. Filipe, svaka cast na sajtu, mnogo si vise od pomoci od same ambasade.

  Vidi ovako, ja imam ponudjen posao ali ne kao zaposleni vec kao podizvodjac u svojstvu eksperta na projektu (projekat je medjunarodni, nije samo Nemacka). Mogu li na osnovu toga da trazim radnu vizu? Koje komplikacije to dalje predstavlja (da li moram da otvorim firmu u Nemackoj zarad projekta, da li moram sam sebe da zaposljavam itd.)?

  Verujem da nije lako odgovoriti na ovo pitanje, pa bi cenio i ako me samo uputis na nekog ko bi znao.

  Hvala unapred

 90. Aplicirao sam jos u martu 2019 za plavu kartu. Imam ugovor sa Nemackom firmom za stalno, ugovorena plata je iznad donjeg limita i zanimnje mi je vrlo deficitarno u Nemackoj. Dva puta sam odbijen od strane ambasade u Beogradu. Oba puta je razlog da firma nije poslala dokumente koje joj je Agencija za rad naknadno trazila. Firma u koju treba da idem izricito tvrdi da su oba puta poslali sve sto im je trazeno i zatim oni kontaktiraju “Bindesagentur für Arbeit” koja im salje odobrenje da mogu da radim u Nemackoj. To odobrenje mi firma prosledjuje i ja je saljem u ambasadu i licno i E-Mailom i posle toga opet mesec dana mi ne javljaju nista iz Ambasade. Da li mozete da me posavetujete ako savet uopste postoji posto je situacija bezizlazna i polako odustajem od svega jer ce skoro godina dana kako sve ovo traje bez neke naznake da ce se zavrsiti.
  hvala

  1. Zdravo Dejane,
   zao mi je da cujem o komplikovanoj situaciji.

   Mozda tvoj buduci poslodavac moze da angazuje imigracionog advokata da zavrsi birokratiju jer advokati mogu da ubrzaju proces.

   Srecno,
   FSP

   1. Postovani Filipe, da li mozda imas informaciju koliko se ceka na termin u Ambasadi za plavu kartu? Ako sam podnela zahtev pre 2 nedelje,koliko je cekanje otprilike? Da li postoji mogucnost da poslodavac ubrza taj proces, na bilo koji nacin?

    1. Zdravo Milice,
     ne postoji pausalan odgovor. Od 2 nedelje do nekoliko meseci. Zavisi od dosta faktora. Samo neki od njih su ambasada u kojoj se konkurise, broj ljudi koji trenutno radi u ambasadi (neki mogu biti na odmoru, neki na bolovanju), i jos dosta njih.

     Veliki pozdrav,

 91. Aplicirao sam jos u martu 2019 za plavu kartu. Imam ugovor sa Nemackom firmom za stalno, ugovorena plata je iznad donjeg limita i zanimnje mi je vrlo deficitarno u Nemackoj. Dva puta sam odbijen od strane ambasade u Beogradu. Oba puta je razlog da firma nije poslala dokumente koje joj je Agencija za rad naknadno trazila. Firma u koju treba da idem izricito tvrdi da su oba puta poslali sve sto im je trazeno i zatim oni kontaktiraju “Bindesagentur für Arbeit” koja im salje odobrenje da mogu da radim u Nemackoj. To odobrenje mi firma prosledjuje i ja je saljem u ambasadu i licno i E-Mailom i posle toga opet mesec dana mi ne javljaju nista iz Ambasade. Da li mozete da me posavetujete ako savet uopste postoji posto je situacija bezizlazna i polako odustajem od svega jer ce skoro godina dana kako sve ovo traje bez neke naznake da ce se zavrsiti.
  hvala

  1. Postovani Filipe, da li mozda imas informaciju koliko se ceka na termin u Ambasadi za plavu kartu? Ako sam podnela zahtev pre 2 nedelje,koliko je cekanje otprilike? Da li postoji mogucnost da poslodavac ubrza taj proces, na bilo koji nacin?

 92. Pozdrav. Da li je neko imao situaciju da vrši spajanje porodice u slučaju da je brak zaključen nakon dobijanja plave karte? Koja je procedura i koliko traje…
  Da li je moguće da je ista procedura ”čekanja” vize kao i kod običnog spajanja, dodajući i to da zaručnik (budući muž) treba biti 2 godine u Njemačkoj prije dobijanja vize??

 93. Pozdrav. Da li je neko imao situaciju da vrši spajanje porodice u slučaju da je brak zaključen nakon dobijanja plave karte? Koja je procedura i koliko traje…
  Da li je moguće da je ista procedura ”čekanja” vize kao i kod običnog spajanja, dodajući i to da zaručnik (budući muž) treba biti 2 godine u Njemačkoj prije dobijanja vize??

 94. Pozdrav.

  Filipe, pretpostavljam da će priznati diplomu Pravnog fakulteta u Nemačkoj ali kad se prizna kolike su šanse da se nešto radi u vezi s tom strukom, naprimer u privredi, privatnim preduzećima i dr?

  Pravni fakulteti se vrednuju kao H+ znači priznaju se?!.

  1. Zdravo Marko,

   znaci da se priznaju u akademskom smislu i da mozes da upises studije. Isto tako se priznaju studije medicine, ali to ne znaci da mozes da radis kao lekar u Nemackoj. Za profesije gde je potrebna “licenca za rad od drzave” tzv. reglementierter Beruf, potrebna je i aprobacija. Da li ima poslova u pravu bez aprobacije ne znam.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 95. Pozdrav.

  Filipe, pretpostavljam da će priznati diplomu Pravnog fakulteta u Nemačkoj ali kad se prizna kolike su šanse da se nešto radi u vezi s tom strukom, naprimer u privredi, privatnim preduzećima i dr?

  Pravni fakulteti se vrednuju kao H+ znači priznaju se?!.

 96. Cao Filipe,

  interesuje me kod podnosenja zahteva za izdavanje plave karte u Nemackoj, da li mora original diploma na srpskom da se nosi ili samo prevod sudskog tumaca?
  Hvala i pozdrav.

  1. Zdravo Dejane,

   nazalost ne znam. Mozes videti na stranici ABH gde ces predavati zahtev sta tacno treba.

   Veliki pozdrav
   FSP

  2. Pozdrav,

   Ja sam izvadio Plavu kartu pre nekih mesec i nešto dana. Nisu mi tražili original prevod, mada sam i to imao kod sebe. Ali je original diplome overen apostil pečatom bio obavezan, kao i odštampane stranice sa anabin sajta vezano za smer i fakultet. To su skenirali, iako su i u Ambasadi Nemačke u Beogadu uzeli fotokopiju diplome. Sve informacije o neophodnim dokumentima za Hamburg možeš naći ovde:
   https://www.hamburg.com/contentblob/11701588/454c2b996c1d3bbe2a264b9a5811a94b/data/checklist-%E2%80%9Eeu-blue-card%E2%80%9C.pdf

   Pozdrav,
   Mirko

   1. Pozdrav Mirko,

    Možeš li molim te objasniti na šta se tačno odnosi “kao i odštampane stranice sa anabin sajta vezano za smer i fakultet”?
    Na stranici ambasade stoji “studijski smjer I univerzitet”…

    Npr. ja imam završen mašinski fakultet na smjeru za konstrukcije (Univerzitet u Sarajevu). Šta mi sada treba sa anabina?
    -univerzitet, fakultet
    -fakultet, smjer
    ???

    Unaprijed zahvalan,
    Armin

    1. Da odgovorim samoj sebi – mozda nekome pomogne. Apostil se stavlja samo na diplomu, ne i na dodatak diplomi.

 97. Cao Filipe,

  interesuje me kod podnosenja zahteva za izdavanje plave karte u Nemackoj, da li mora original diploma na srpskom da se nosi ili samo prevod sudskog tumaca?
  Hvala i pozdrav.

  1. Pozdrav,

   Ja sam izvadio Plavu kartu pre nekih mesec i nešto dana. Nisu mi tražili original prevod, mada sam i to imao kod sebe. Ali je original diplome overen apostil pečatom bio obavezan, kao i odštampane stranice sa anabin sajta vezano za smer i fakultet. To su skenirali, iako su i u Ambasadi Nemačke u Beogadu uzeli fotokopiju diplome. Sve informacije o neophodnim dokumentima za Hamburg možeš naći ovde:
   https://www.hamburg.com/contentblob/11701588/454c2b996c1d3bbe2a264b9a5811a94b/data/checklist-%E2%80%9Eeu-blue-card%E2%80%9C.pdf

   Pozdrav,
   Mirko

   1. Pozdrav Mirko,

    Možeš li molim te objasniti na šta se tačno odnosi “kao i odštampane stranice sa anabin sajta vezano za smer i fakultet”?
    Na stranici ambasade stoji “studijski smjer I univerzitet”…

    Npr. ja imam završen mašinski fakultet na smjeru za konstrukcije (Univerzitet u Sarajevu). Šta mi sada treba sa anabina?
    -univerzitet, fakultet
    -fakultet, smjer
    ???

    Unaprijed zahvalan,
    Armin

    1. Da odgovorim samoj sebi – mozda nekome pomogne. Apostil se stavlja samo na diplomu, ne i na dodatak diplomi.

 98. Pozdrav svima! Molim vas za savet/informaciju u vezi sa Plavom kartom- u iščekivanju sam ishoda jednog konkursa, pa bih da se na vreme informišem. Kompanija za koju se nadam da će postati moj budući poslodavac je rekla da će mi poslati ugovor o radu, ali da ne pružaju dalju podršku, nego da to moram da odradim sam u Ambasadi u Beogradu.
  Hteo bih da odmah podnesem zahtev za celu porodicu, kako bismo svi istovremeno otišli u Nemačku (imam ženu i dvoje maloletne dece). Po stručnoj spremi sam profesor jezika i diploma našeg fakulteta je priznata u Nemačkoj, ali radno mesto je u nabavnoj službi i nema veze sa tom diplomom. Imam više od 5 godina radnog iskustva na istoj poziciji u Srbiji. Da li uopšte mogu da konkurišem za Plavu kartu po tom osnovu?
  Video sam ovde u komentarima da u Ambasadi u Beogradu navode obavezno poznavanje nemačkoj jezika za podnosioca zahteva za Plavu kartu ili bar za supružnika. Niko od nas dvoje (još uvek) ne govori nemački, a u firmi za koju sam konkurisao engleski je zvanični jezik komunikacije.

  1. Zdravo Stormbringer,

   mnogi su dobili PK iako im univerzitetska diploma nije bila povezana za poslom za koji su dobili radni ugovor. Ukoliko zele, birokrate mogu da prave problem ukoliko univerzitetska diploma i posao nisu iz iste struke, ali im to nije u interesu da to rade.

   Da li ste to dobro videli jer jezik nije bio uslov za PK?

   Veliki pozdrav,
   FSP

  2. Pozdrav.

   Ja sam dobio plavu kartu brzo i lako. Poslodavac mi je poslao potpisan ugovor iz nemacke. Sakupio sam sve papire i prevode diploma, preda u ambasadi i dobio plavu kartu za manje od 2 nedelje. Od 1 marta radim… Ne znam nemacki, sada ga polako ucim. Poslodavac mi nije trazio znanje nemackog jezika. Dakle nije potrebno da znate dobro nemacki jezik za plavu kartu. Prilikom podnosenja za plavu kartu, potrebno je podneti original diplome na uvid i prevode na nemacki jezik… Posto sam skoro prosao svu proceduru i evo radim u Nemackoj slobodno pitajte sve sto vas interesuje…

   1. Milose da li nekako mozemo da stupimo u kontakt, posto bi mi necije iskustvo i pomoc znacima?

   2. Pozdrav. Jeste li morali imati Apostille pečat na prevodima? Idu li oni na prevedene dokumente ili prvo na ovjerene kopije?

 99. Pozdrav svima! Molim vas za savet/informaciju u vezi sa Plavom kartom- u iščekivanju sam ishoda jednog konkursa, pa bih da se na vreme informišem. Kompanija za koju se nadam da će postati moj budući poslodavac je rekla da će mi poslati ugovor o radu, ali da ne pružaju dalju podršku, nego da to moram da odradim sam u Ambasadi u Beogradu.
  Hteo bih da odmah podnesem zahtev za celu porodicu, kako bismo svi istovremeno otišli u Nemačku (imam ženu i dvoje maloletne dece). Po stručnoj spremi sam profesor jezika i diploma našeg fakulteta je priznata u Nemačkoj, ali radno mesto je u nabavnoj službi i nema veze sa tom diplomom. Imam više od 5 godina radnog iskustva na istoj poziciji u Srbiji. Da li uopšte mogu da konkurišem za Plavu kartu po tom osnovu?
  Video sam ovde u komentarima da u Ambasadi u Beogradu navode obavezno poznavanje nemačkoj jezika za podnosioca zahteva za Plavu kartu ili bar za supružnika. Niko od nas dvoje (još uvek) ne govori nemački, a u firmi za koju sam konkurisao engleski je zvanični jezik komunikacije.

  1. Pozdrav.

   Ja sam dobio plavu kartu brzo i lako. Poslodavac mi je poslao potpisan ugovor iz nemacke. Sakupio sam sve papire i prevode diploma, preda u ambasadi i dobio plavu kartu za manje od 2 nedelje. Od 1 marta radim… Ne znam nemacki, sada ga polako ucim. Poslodavac mi nije trazio znanje nemackog jezika. Dakle nije potrebno da znate dobro nemacki jezik za plavu kartu. Prilikom podnosenja za plavu kartu, potrebno je podneti original diplome na uvid i prevode na nemacki jezik… Posto sam skoro prosao svu proceduru i evo radim u Nemackoj slobodno pitajte sve sto vas interesuje…

   1. Milose da li nekako mozemo da stupimo u kontakt, posto bi mi necije iskustvo i pomoc znacima?

   2. Pozdrav. Jeste li morali imati Apostille pečat na prevodima? Idu li oni na prevedene dokumente ili prvo na ovjerene kopije?

 100. Pozdrav Filipe,

  odlican Blog na temu Plava karta.. !!

  Imam jedno pitanje :

  Sa Niderlassungserlaubnis Blau Karte ako bih htio da pocnem da zivim u Austriji ili u Svajcarskoj.. Da li mozes da mi kazes kako bih trebao da dobijem njihovu radnu/boravisnu dozvolu ?

  1. Zdravo Mladene,
   hvala na pohvalama.

   Ne znam stvarno, bio sam u Austriji samo turisticki.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 101. Pozdrav Filipe,

  odlican Blog na temu Plava karta.. !!

  Imam jedno pitanje :

  Sa Niderlassungserlaubnis Blau Karte ako bih htio da pocnem da zivim u Austriji ili u Svajcarskoj.. Da li mozes da mi kazes kako bih trebao da dobijem njihovu radnu/boravisnu dozvolu ?

 102. Pozdrav Filipe i takodje pozdrav za sve koji pisu ovde,
  da li neko moze da mi kaze kako funkcionise status boravka i rada u Nemackoj nakon 5 godina zivota u DE, sa Niderlassungserlaubnis Blau Karte? Da li je nakon 5 godina potrebno/ili se preporucuje podnositi zahtev za neki drugi tip boravisne i radne dozvole ili nastaviti kao i do sada?

  Hvala!
  Pozdrav
  Goran

  1. Zdravo Gorane,

   uglavnom se podnosi zahtev za neogranicenu boravisnu dozvolu. Sa PK taj zahtev mozes da podnes i mnogo ranije od 5 godina. Citat iz teksta: “Nakon 33 meseci rada pod Plavom kartom, kvalifikovani ste da konkurišete za neograničenu boravišnu i radnu dozvolu odnosno Niederlassungserlaubnis. Ako možete da dokažete znanje Nemačkog jezika na B1 nivou, onda već nakon 21 meseca možete da konkurišete.”.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 103. Pozdrav Filipe i takodje pozdrav za sve koji pisu ovde,
  da li neko moze da mi kaze kako funkcionise status boravka i rada u Nemackoj nakon 5 godina zivota u DE, sa Niderlassungserlaubnis Blau Karte? Da li je nakon 5 godina potrebno/ili se preporucuje podnositi zahtev za neki drugi tip boravisne i radne dozvole ili nastaviti kao i do sada?

  Hvala!
  Pozdrav
  Goran

 104. Pozdrav, moj suprug konkurse za boravisnu vizu, a kasnije i za plavu kartu. Zanima me da li je za spajanje porodice potrebno da ja imam A1 posto njemu nije potrebno poznavanje nemackog jezika?

 105. Pozdrav, moj suprug konkurse za boravisnu vizu, a kasnije i za plavu kartu. Zanima me da li je za spajanje porodice potrebno da ja imam A1 posto njemu nije potrebno poznavanje nemackog jezika?

 106. 7
  Berufsausübungserlaubis (sofern erforderlich) Original + 2 Kopien
  Licenca za bavljenje poslom
  (ukoliko je predviđena za datu struku)
  Original + 2 fotokopije
  Ist für die Berufsausübung eine Erlaubnis vorgeschrieben (z.B. reglementierte Berufe in der Humanmedizin oder Ingenieurswesen), ist diese Erlaubnis bzw. deren Zusicherung bereits bei Antragstellung vorzulegen.
  Ukoliko je za dato zanimanje zakonom predviđena licenca (npr. kod zanimanja za koja je u Nemačkoj potrebna posebna dozvola nadležnih službi, odnosno za zanimanja u oblasti humane medicine ili inženjerstva), prilikom podnošenja zahteva za vizu morate dostaviti ovu licencu odnosno pisanu potvrdu da će Vam licenca biti izdata.

  Ko> izdaja daje
  gde> nemačka
  >šta kako reglementierter Beruf ili nešto treće

  Bilo koji Hint dobro dođe ( ovu stvaku su uveli relativno skoro)

 107. 7
  Berufsausübungserlaubis (sofern erforderlich) Original + 2 Kopien
  Licenca za bavljenje poslom
  (ukoliko je predviđena za datu struku)
  Original + 2 fotokopije
  Ist für die Berufsausübung eine Erlaubnis vorgeschrieben (z.B. reglementierte Berufe in der Humanmedizin oder Ingenieurswesen), ist diese Erlaubnis bzw. deren Zusicherung bereits bei Antragstellung vorzulegen.
  Ukoliko je za dato zanimanje zakonom predviđena licenca (npr. kod zanimanja za koja je u Nemačkoj potrebna posebna dozvola nadležnih službi, odnosno za zanimanja u oblasti humane medicine ili inženjerstva), prilikom podnošenja zahteva za vizu morate dostaviti ovu licencu odnosno pisanu potvrdu da će Vam licenca biti izdata.

  Ko> izdaja daje
  gde> nemačka
  >šta kako reglementierter Beruf ili nešto treće

  Bilo koji Hint dobro dođe ( ovu stvaku su uveli relativno skoro)

 108. Zdravo Filipe!
  Da li radne pozicije moraju biti deficitarne (za visokoskolovane) da se dobila viza i kasnije Plava karta? Takodje, gdje mogu pronaci spisak tih istih deficitarnih pozicija ukoliko je to potreban uslov da bi se izdala viza i dobila Plava karta kasnije? Da li posao aktuara spada u deficitarne poslove?

  Hvala!

 109. Zdravo! Da li je moguće konkurisati za Plavu kartu ukoliko se ispunjavaju svi navedeni uslovi a već ste u Nemačkoj kao student mastera i studije su još uvek u toku?

 110. Zdravo! Da li je moguće konkurisati za Plavu kartu ukoliko se ispunjavaju svi navedeni uslovi a već ste u Nemačkoj kao student mastera i studije su još uvek u toku?

 111. Zdravo Filipe.
  Posto treba da posaljem diplomu gradjevinskog smera u Bon(oznaka mi je+/-)na procenu da bih posle dobijo plavu kartu,medjutim cuo sam da oni u Bonu ne zele da procenjuju regulisana zanimanja,mozete li mi reci da li gradjevina regulisno ili neregulisano zanimanje u Nemackoj,ja sam inzenjer gradjevinarsta sa tri godine studija.
  Hvala unapred

  1. Zdravo Luka,

   zvanja se ne regulišu. Regulišu se radna mesta. Ukoliko želiš da budes projektant, onda ti treba licenca za rad (što je zapravo aprobacija). Ima dosta drugih radnih mesta u građevini koja ne zahtevaju licencu za rad. Npr. gost autorka je iz građevine i nije radila aprobaciju: https://nemackikutak.com/iz-beograda-do-nemacke-preko-vize-za-trazenje-posla/

   Za PK ti ne treba licenca za rad, već zvanje akademskog građanina. To znači da tvoja diploma treba da bude priznata kao univerzitetska diploma. +/- oznaka znači da ne znaju da li je završen smer sa datog univerziteta ekvivalentan univerziteskom obrazovanju. Prezicnije, nisu do sada obrađivali taj smer. Bon neće vrštiti aprobaciju, već proveravati da li po nemačkim standardima spadaš u akademske građane. U praksi sam čuo više puta da su ljudi sa +/ univerzitetskim diplomama dobijali vize koje vode ka PK. Preporuka za sledeći tekst: https://nemackikutak.com/vizualno-slicne-a-zapravo-veoma-razlicite-viza-i-boravisna-dozvola-za-nemacku/

   Srećno i pozdrav,
   Filip

 112. Zdravo Filipe.
  Posto treba da posaljem diplomu gradjevinskog smera u Bon(oznaka mi je+/-)na procenu da bih posle dobijo plavu kartu,medjutim cuo sam da oni u Bonu ne zele da procenjuju regulisana zanimanja,mozete li mi reci da li gradjevina regulisno ili neregulisano zanimanje u Nemackoj,ja sam inzenjer gradjevinarsta sa tri godine studija.
  Hvala unapred

 113. Zdravo,

  Dobio sma ugovor za posao u Frankfurtu i moja bruto plata godisnja je 47.000 EUR (bez dodatnih placanja tj bonusa i dve godisnje isplate u Maju i Novembru).

  Sto se tice diplome moja diploma je sa jednog drzavnog fakulteta a druga takodje drzavnog i to master i obe su priznate kao H+. Radim u IT departmanu u kompaniji i zadnja diploma je sa tehnickog fakulteta i nije usko vezana za IT (vise je bazirana na ekonomiju i finansije) i vodi se kao Industrijsko Inzinjerstvo.

  Prema poslodavcu i advokatskoj kancelariji trebao bi da apliciram za Plavu Kartu medjutim posto moja plata nije ni na nebu ni na zemlji tj veca je od MINT-a 44.000 bruto ali manja od minimalnog iznosa za Plavu Kartu 56.800 (2021) zanima je koje su mi sanse da dobijem PK? Obe diplome su H+, radim u IT sdeparmtanu koji je povezan sa mojim opisom posla (finansije i kontroling).

 114. Zdravo,

  Dobio sma ugovor za posao u Frankfurtu i moja bruto plata godisnja je 47.000 EUR (bez dodatnih placanja tj bonusa i dve godisnje isplate u Maju i Novembru).

  Sto se tice diplome moja diploma je sa jednog drzavnog fakulteta a druga takodje drzavnog i to master i obe su priznate kao H+. Radim u IT departmanu u kompaniji i zadnja diploma je sa tehnickog fakulteta i nije usko vezana za IT (vise je bazirana na ekonomiju i finansije) i vodi se kao Industrijsko Inzinjerstvo.

  Prema poslodavcu i advokatskoj kancelariji trebao bi da apliciram za Plavu Kartu medjutim posto moja plata nije ni na nebu ni na zemlji tj veca je od MINT-a 44.000 bruto ali manja od minimalnog iznosa za Plavu Kartu 56.800 (2021) zanima je koje su mi sanse da dobijem PK? Obe diplome su H+, radim u IT sdeparmtanu koji je povezan sa mojim opisom posla (finansije i kontroling).

 115. Pozdrav
  Zivim u Berlinu i konkurisala sam i dobila PK na 4godine sa bruto zaradom od 4600e
  Da li mi moze napraviti problem sa Kartom ako se ugovor izmeni i zarada smanji,nakon samo par meseci rada?
  I ako se ovde vencam sa srpskim drzavljaninom koji ima stalni boravak u Nemackoj,da li moje pravo boravka se automatski povezuje sa njim,ili “moram” ostati u obavezi i pri plavoj karti?

  1. Zdravo Semi,

   u obavezi si da javis sve promene sa ugovorom ABH-u. Ukoliko je nova plata nedovoljna za PK, onda moze nastati problem. Resenje je prebacivanje na neku manje vrednu privremenu boravisnu dozvolu. Ukoliko uopste ABH zeli da pravi problem.

   Nista se ne vezuje automatski. Ukoliko zelis da tvoj boravak bude na osnovu supruga, onda moras da podneses zahtev da zamenis svoju trenutnu boravisnu dozvolu za boravisnu koja ce biti na osnovu njega – ukoliko njegova trajna boravisna uopste nosi to pravo. To je najbolje da proveris sa nekim imigracionim advokatom.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 116. Pozdrav
  Zivim u Berlinu i konkurisala sam i dobila PK na 4godine sa bruto zaradom od 4600e
  Da li mi moze napraviti problem sa Kartom ako se ugovor izmeni i zarada smanji,nakon samo par meseci rada?
  I ako se ovde vencam sa srpskim drzavljaninom koji ima stalni boravak u Nemackoj,da li moje pravo boravka se automatski povezuje sa njim,ili “moram” ostati u obavezi i pri plavoj karti?

 117. Zdravo Filipe,

  da li se u slucaju ugovora radu na neodjedjeno uz probni rad od 6 meseci moze alicirati za Plavu Kartu?
  Takodje da li se vanbracna zajednica u Nemacoj priznaje kao bracna, ili verenik kako ste pomenuli u listi za plavu kartu. Da li treba neki dokaz da imate verenika? Da li to usporava prceduru spajanja porodica?
  Ja bih istovremeno sa apliciranjem za radnu vizu, odmah aplicirala za spajanje porodica (supruznik/verenik/vanbracni partner u nedoumici smo jer jos nismo vencani a cilj je brza procedura), bez dece.

  Hvala unapred!
  Sanja

  1. Zdravo Filipe,

   u utorak imam razgovor sa buducim poslodavcem i sada sam u konfuziji za koju vizu da apliciram.
   Preko Viza navigatora:
   What is your nationality (as shown in your passport) Any other country
   What do you want to do in Germany? Work
   What is your highest degree or professional qualification? University degree
   In which country did you obtain your qualification? Germany
   Do you have a job offer? Yes, as a physician, an engineer, a natural scientist or a mathematics or IT specialist with a salary of 44,304 euros per year or more
   Dobijam opciju Blue Card.
   Na saju namacke ambasade postoje opcije za Zaposljavanje: na osnovu nostrifikovane diplome, bez nostrifikovane diplome i ostalo. Verovatno bih izabrala Ostalo/ IT strucnjaci (FON, Informacione tehnologije, preko 10 godina staza u oblasti IT). U listi dokumenta na sajtu ambasade trazi se “Potvrda o znanju nemačkog jezika (Original + 2 fotokopije) – Vaše znanje nemačkog jezika treba da odgovara stepenu B1 Evropskog referentnog okvira. Neophodno je da priložite sertifikat koji je izdao Goethe-Institut, škola za učenje stranih jezika sertifikovana prema Telc-u, ECL-u ili Austrijski institut (ÖS”), ali citajuci na vasem portalu znanje nemackog nije preduslov za posao, odnosno Blue Card. Takodje ni za spajanje porodica, da bracni partner treba da ima znanje nemackog, a na sajtu ambasade se trazi i sada sam u konfuziju da li cemo biti odbijeni.
   Molim vas za odgovor sto hitnije.
   Hvala unapred.
   Sanja

  2. Zdravo Sanja,
   nisu mi poznati ugovori bez probnog perioda od 6 meseci. Ukoliko je plata u ugovoru odgovarajuca i ukoliko imas odgovarajuce obrazovanje, mozes da konkurises za vizu koja vodi ka Plavoj karti.

   Prednost PK je da spajanje porodice moze da se uradi odmah pri predaju zahteva za vizu, umesto tek nakon par meseci nakon dolaska u Nemacku. Da li moze to za vanbrancnog partnera da se podnese – ne znam. Ne verujem da je to moguce.

   PS ne zelis da podneses zahtev za radnu vizu. Vise o tome ovde: https://nemackikutak.com/vizualno-slicne-a-zapravo-veoma-razlicite-viza-i-boravisna-dozvola-za-nemacku/

   Srecno!
   FSP

   1. Zdravo Filipe,

    hvala puno na brzom odgovoru.
    Ostala mi je nedoumica posto na nasem sajtu nemacke ambasade u listi dokumenata i za aplikanta za PK i za spajanje porodice traze nemacki jezik (link https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/-/2440364
    Potvrda o znanju nemačkog jezika (Original + 2 fotokopije) – Vaše znanje nemačkog jezika treba da odgovara stepenu B1 Evropskog referentnog okvira. Neophodno je da priložite sertifikat koji je izdao Goethe-Institut, škola za učenje stranih jezika sertifikovana prema Telc-u, ECL-u ili Austrijski institut (ÖSD).
    , a gledala sam na sajtu posrednika iz nemacke (https://www.relocation.de/en/blue-card-in-germany/) koju bi mogao angazovati HR buduceg poslodavca da za PK ne treba znanje nemackog ni za aplikanta ni clana porodice pre dolaska u Nemacku. Da li da se sa ovom referencom obratim ambasadi kada budem predavala dokumenta?
    What is the advantage of a Blue Card?

    There are two huge advantages with a blue card.

    You can apply for a “Niederlassungserlaubnis “(permanent settlement permit) after 33 months of employment instead of after 5 years. If you speak German on a B1 level, you may even apply after 21 months of being employed in Germany.
    For families even more important is the rule, that there is no need to proof German language skills prior to arrival. This can be a huge relief in advance of an excited and often a stressful move to any new country.

    Hvala unapred,
    Sanja

    1. Zdravo Sanja,
     za nosioca PK ne treba znanje nemackog jezika. Sa suprugu/supruga ne znam. Trebalo bi da mozes u ovom tekstu i komentarima pronaci te informacije: https://nemackikutak.com/iskustvo-programera-nakon-preseljenja-sa-porodicom-vise-ponuda-za-jedrenje-u-nemackoj-nego-u-crnoj-gori/

     Znanje jezika za nosioca PK-a je potrebno kada ta osoba zeli da se prebaci na neogranicenu boravisnu dozvolu, a nije potrebno za samu vizu niti PK.

     Srecno!
     FSP

 118. Zdravo Filipe,

  da li se u slucaju ugovora radu na neodjedjeno uz probni rad od 6 meseci moze alicirati za Plavu Kartu?
  Takodje da li se vanbracna zajednica u Nemacoj priznaje kao bracna, ili verenik kako ste pomenuli u listi za plavu kartu. Da li treba neki dokaz da imate verenika? Da li to usporava prceduru spajanja porodica?
  Ja bih istovremeno sa apliciranjem za radnu vizu, odmah aplicirala za spajanje porodica (supruznik/verenik/vanbracni partner u nedoumici smo jer jos nismo vencani a cilj je brza procedura), bez dece.

  Hvala unapred!
  Sanja

  1. Zdravo Filipe,

   u utorak imam razgovor sa buducim poslodavcem i sada sam u konfuziji za koju vizu da apliciram.
   Preko Viza navigatora:
   What is your nationality (as shown in your passport) Any other country
   What do you want to do in Germany? Work
   What is your highest degree or professional qualification? University degree
   In which country did you obtain your qualification? Germany
   Do you have a job offer? Yes, as a physician, an engineer, a natural scientist or a mathematics or IT specialist with a salary of 44,304 euros per year or more
   Dobijam opciju Blue Card.
   Na saju namacke ambasade postoje opcije za Zaposljavanje: na osnovu nostrifikovane diplome, bez nostrifikovane diplome i ostalo. Verovatno bih izabrala Ostalo/ IT strucnjaci (FON, Informacione tehnologije, preko 10 godina staza u oblasti IT). U listi dokumenta na sajtu ambasade trazi se “Potvrda o znanju nemačkog jezika (Original + 2 fotokopije) – Vaše znanje nemačkog jezika treba da odgovara stepenu B1 Evropskog referentnog okvira. Neophodno je da priložite sertifikat koji je izdao Goethe-Institut, škola za učenje stranih jezika sertifikovana prema Telc-u, ECL-u ili Austrijski institut (ÖS”), ali citajuci na vasem portalu znanje nemackog nije preduslov za posao, odnosno Blue Card. Takodje ni za spajanje porodica, da bracni partner treba da ima znanje nemackog, a na sajtu ambasade se trazi i sada sam u konfuziju da li cemo biti odbijeni.
   Molim vas za odgovor sto hitnije.
   Hvala unapred.
   Sanja

  2. Zdravo Filipe,

   hvala puno na brzom odgovoru.
   Ostala mi je nedoumica posto na nasem sajtu nemacke ambasade u listi dokumenata i za aplikanta za PK i za spajanje porodice traze nemacki jezik (link https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/-/2440364
   Potvrda o znanju nemačkog jezika (Original + 2 fotokopije) – Vaše znanje nemačkog jezika treba da odgovara stepenu B1 Evropskog referentnog okvira. Neophodno je da priložite sertifikat koji je izdao Goethe-Institut, škola za učenje stranih jezika sertifikovana prema Telc-u, ECL-u ili Austrijski institut (ÖSD).
   , a gledala sam na sajtu posrednika iz nemacke (https://www.relocation.de/en/blue-card-in-germany/) koju bi mogao angazovati HR buduceg poslodavca da za PK ne treba znanje nemackog ni za aplikanta ni clana porodice pre dolaska u Nemacku. Da li da se sa ovom referencom obratim ambasadi kada budem predavala dokumenta?
   What is the advantage of a Blue Card?

   There are two huge advantages with a blue card.

   You can apply for a “Niederlassungserlaubnis “(permanent settlement permit) after 33 months of employment instead of after 5 years. If you speak German on a B1 level, you may even apply after 21 months of being employed in Germany.
   For families even more important is the rule, that there is no need to proof German language skills prior to arrival. This can be a huge relief in advance of an excited and often a stressful move to any new country.

   Hvala unapred,
   Sanja

 119. Pozdrav.

  Supruga je malo kasno počela Integracioni kurs, jer iskreno u tom trenutku nismo znali da mora, dok nismo dobili opomenu od Ausländerbehörde.

  Tada je krenula sa kursom i završila A1.2 nakon čega smo odlučili da pauziramo 3-4 mjeseca, jer nam je odmor bio potreban zbog muke kroz koji smo, kao i svi, prolazili zbog Kovida.

  Sada je supruga dobila poziv za produženje dozvole i u spisku potrebnih dokumenata stojo i sertifikat o završenom Integracionom kursu, koji ona nema.

  Šta se sada dešava? Da li gubi pravo boravka ili?

  Hvala.

 120. Pozdrav.

  Supruga je malo kasno počela Integracioni kurs, jer iskreno u tom trenutku nismo znali da mora, dok nismo dobili opomenu od Ausländerbehörde.

  Tada je krenula sa kursom i završila A1.2 nakon čega smo odlučili da pauziramo 3-4 mjeseca, jer nam je odmor bio potreban zbog muke kroz koji smo, kao i svi, prolazili zbog Kovida.

  Sada je supruga dobila poziv za produženje dozvole i u spisku potrebnih dokumenata stojo i sertifikat o završenom Integracionom kursu, koji ona nema.

  Šta se sada dešava? Da li gubi pravo boravka ili?

  Hvala.

 121. Zdravo Filipe

  Dobio sam vizu za ulazak u Nemacku i kolko sam razumeo kad odem treba da se prijavim za plavu kartu ( tako sam i aplicirao u ambasadi).Moja supruga je dobila mail da se sa njenim i pasosima od dece javi na termin u ambasadi,njih sam prijavio onda kad sam aplicirao za sebe.Taj termin smo morali da storniramo i sad zakazujemo novi,tu se javlja problem,ne znam da li gresim negde prilikom unosa podataka ali iz pedeset puta nisam uspeo.Iz ambasade mi stalno ponavljaju pokusajte opet i to je to.Tamo stoji obavestenje da se za svakog clana posebno zakazuje termin a kad krenem sa prijavom imam polje “unesite broj pasosa supruge i dece” ? I da li sam ja podnosioc zahteva ili supruga?
  Hvala

 122. Zdravo Filipe

  Dobio sam vizu za ulazak u Nemacku i kolko sam razumeo kad odem treba da se prijavim za plavu kartu ( tako sam i aplicirao u ambasadi).Moja supruga je dobila mail da se sa njenim i pasosima od dece javi na termin u ambasadi,njih sam prijavio onda kad sam aplicirao za sebe.Taj termin smo morali da storniramo i sad zakazujemo novi,tu se javlja problem,ne znam da li gresim negde prilikom unosa podataka ali iz pedeset puta nisam uspeo.Iz ambasade mi stalno ponavljaju pokusajte opet i to je to.Tamo stoji obavestenje da se za svakog clana posebno zakazuje termin a kad krenem sa prijavom imam polje “unesite broj pasosa supruge i dece” ? I da li sam ja podnosioc zahteva ili supruga?
  Hvala

 123. Dragi svi,

  Evo naseg iskustva u apliciranju za ulazne vize sa uslovom za plavu kartu, mozda nekome pomogne. Aplicirali smo suprug i ja, oboje smo visoko obrazovani, ja sam dobila posao sa platom dovoljnom za plavu kartu. Iskustvo iz januara 2022.

  – Prvi slobodan termin za mene je bio recimo 2 nedelje od momenta kada sam otvorila da pogledam
  – Prvi slobodni termin za spajanje porodice je bio bukvalno sutradan i bilo ih je svakog dana
  – Ja sam zakazala termin za visokokvalifikovanu radnu snagu/plava karta, suprug za spajanje porodice
  – Termini su zakazani u istoj nedelji, moj u ponedeljak, njegov u petak
  – Obe vize su odobrene u roku od 2 radna dana

  Za osobu koja radi su potrebna sva dokumenta navedena na sajtu ambasade, dok za supruznika nisu. Nije potreban ni dokaz o znanju jezika, ni dokaz o prebivalistu nosioca plave karte u Nemackoj, kao ni stavke obelezene zvezdicom na informatoru. Supruznik moze da zakaze za sebe termin iako osoba koja se zaposljava jos uvek nije dobila vizu, ali, kako je nama receno “mi snosimo odgovornost za potencijalno bacene pare za taksu, jer ako se ne odobri viza osobi koja ide da radi, svakako se nece odobriti ni supruzniku”.

  Bitna stvar je sledeca – ambasada svako malo menja pravila i potrebnu dokumentaciju. Obavezno pratite na sajtu sta se desava i proveravajte do samog dana odlaska da se nesto nije promenilo. Nosite kes sa sobom, iako sad pise da moze da se plati karticama, nije moglo kad smo mi bili.

  Moj termin je bio krajnje bezbolan, sa svim informacijama pruzenim. Prema suprugu su bili prilicno bezobrazni, tako da supruznici pripremite malo deblje nerve. Supruznici (barem trenutno) zapravo apliciraju u prostorijama Ambasade Kanade, i tamo i odlaze po vize. Osobe koje odlaze na rad apliciraju u Ambasadi Nemacke.

  Tek treba da prodjemo celu administraciju u Nemackoj, putujemo za neki dan. Drzite palceve i svima ostalima srecno!

 124. Postovani Filipe
  Imam jedno pitanje
  Radim već peti mjesec i treba uskoro da dobijem plavu kartu i želio bih poslije da napravim jednu pauzu od nekoliko mjeseci da se vratim u zavičaj a zanima me da li bih ako bih napravio taj prekid da li bi izgubio plavu kartu
  Lijep pozdrav

 125. Pozdrav Filipe,

  Nadam se da je stranica jos uvijek aktivna 🙂
  Dobila sam ulaznu vizu, za plavu kartu, i u dodatku pise da vazi 6 mjeseci, pa me zanima kakva je dalja procedura? Ugovor koji imam je na godinu dana (6 mj probni rad). Sta nakon 6 mjeseci? Kako podnosim zahtjev za produzenje?
  Malo sam zbunjena, jer sudeci po svim komentarima vecinom se izdaje na duzi period..
  Hvala na pomoci!
  Lp

  1. Zdravo Mirna,

   hvala na poseti i čestitamo za napravljene prve korake! Za produženje napravite jednostavno termin u Odeljenju za strance (Ausländeramt ili Ausländerbehörde) u Vašem gradu i pratite njihova uputstva – treba da popunite zahtev i dostavite još par dokumenata koji će Vam oni tražiti.

   Veliki pozdrav
   Nikola

 126. Postovani, molim za pomoc. Inzenjer elektrotehnike, koji nivo nemackog jezika mora posedovati da bi dobio plavu kartu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.