Sve što treba da znate o poreskim grupama u Nemačkoj – Lohnsteuerklasse

Sve-sto-treba-da-znate-o-poreskim-klasama
Početna Papiri Sve što treba da znate o poreskim grupama u Nemačkoj – Lohnsteuerklasse

Ukoliko ste zaposleni u Nemačkoj plaćate porez na platu tzv. Lohnsteuer [lon-štojer]. Ukoliko ste student, u zavisnosti od zarade, možete isto plaćati porez na platu. Jedan od mnogih faktora koji utiču na visinu tog poreza je Vaša poreska grupa odnosno Lohnsteuerklasse [lon-štojer-klase] često zvan samo Steuerklasse [Štojer-klase]. Poreska grupa je jedan od najbitnijih kriterijuma pri računanju koliko novca treba poslodavac da prebaci poreskoj upravi na ime poreza. Ko je zaposlen na više mesta, može pripadati više poreskim grupama. U ovom tekstu ćemo objasniti kojih šest poreskih grupa postoji u Nemačkoj i po čemu se razlikuju.

Neoporezivi dohodak – Grundfreibetrag

Grundfreibetrag, često zvan samo Freibetrag [Fraj-betrag] predstavlja iznos koji se ne oporezuje. Ova svota novca se razlikuje od poreske grupe do poreske grupe i menja se svake godine. To je iznos novca za koji je država Nemačka procenila da je potrebna da profil osobe preživi jedan mesec. Studenti koji konkurišu za nemačku studetnsku vizu moraju dokazati određenu sumu novca. Ta svota novca je zapravo Grundfreifreibetrag prve poreske grupe. Ova svota novca se još zove Existenziminum [eksi-stenc-minimum] odnosno egistencijalni minimum.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Šest poreskih grupa

Imena poreskih grupa su jednostavne i numerisane su rimskim brojevima. Kojoj grupi pripadate prvenstveno zavisi od bračnog statusa. Neoženjeni/neudati ili trajno odvojeno bračni par automatski pripadaju prvoj poreskoj grupi. Samohrani roditelji pripadaju drugoj poreskoj klasi. Oženjena/udata lica mogu pripadati poreskim klasama od 3 do 5 u zavisnosti od supružnika. Ukoliko imate više od jednog posla, za drugi posao dobijate automatski šestu poresku grupu. Svi dole navedeni Freibetrag iznosi odnosili su se na 2016. godinu.

Steuerklasse I:

Poreska grupa I odnosi se na pojedince tj. neoženje/neudate odnosno ledig [ledih]  i trajno odvojen bračni par. Za osobu iz ove poreske grupe mesečni Freibetrag iznosi 945 €.

Steuerklasse II:

Druga poreska grupa odnosi se na samohrane majke i samohrane očeve. Država Nemačka je njihov mesečni Freibetrag 2016. godine procenila na 1.077 € mesečno.

Steuerklasse III:

Treća poreska klasa odnosi se da udate/oženjene, ukoliko je partner nezaposlen ili u petoj poreskoj grupi. Neoporezivi mesečni dohodak za osobu iz treće poreske grupe 2016. godine iznosio je 1.788 €.

Steuerklasse IV:

Četvrta poreska klasa je za udate/oženjene čiji supružnici su u istoj poreskoj klasi. Mesečni Freibetrag iznosio je 945 €.

Steuerklasse V:

Peta poreska klasa je za udate/oženjene ukoliko je supružnik u trećoj poreskoj klasi. Freibetrag iznosio je 105 € mesečno.

Steuerklasse VI:

Šest poreska klasa je za udate/oženje kao i samce ukoliko rade više poslova. Dakle, za vaš drugi posao dobijate šestu poresku klasu. Mesečni Freibetrag iznosi 0 €.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Najvažnije poreske grupe za studente

Steuerklasse I:

Ukoliko niste udati/oženjeni, poreska uprava Vam automatski dodeljuje prvu poresku grupu. Tvoja mesečna zarada do 945 € je neoporeziva. Većina studenata pripada prvoj poreskoj grupi.

Steuerklasse IV:

Ukoliko ste udati/oženjeni, zajedno sa supružnikom automatski pripadate četvrtoj poreskoj grupi. Na zahtev možete se prebaciti u treću ili petu grup. Mesečni Freibetrag iznosi 945 €.

Steuerklasse VI:

Ukoliko kao student imaš više od jednog posla, drugi posao je automatski svrstan u šestu poresku grupu. To znači da na svaku platu za drugi posao plaćaj porez.

Poreske grupe za bračne parove

Supružnici koji oboje žive u Nemačkoj i nisu tokom cele godine odvojeni mogu da biraju između sledećih kombinacija:

 • IV/IV: Oba supružnika plaćaju porez u odgovarajućoj visini ukoliko isto zarađuju. Tačnije ukoliko je razlika maksimalno 10%. Pošto je plata supružnika retko kad ista, plaća se znato viši iznos na porez nego što bi trebalo. Preciznije, porez se preplaćuje. Što je zajednički dohodak veći i što je razlika između dve plate veća, to se više preplaćuje porez. Zbog ovog se savetuje da supružnici podnesu poresku prijavu i time dobiju nazad porez koji su preplatili. Pritom, dovoljno je da samo jedan od supružnika podnese poresku prijavu. Nakon ženidbe, supružnici automatski dobijaju dodeljenu četvrtu poresku klasu.
 • III/V:  Ovu kombinaciju treba izabrati kada je razlika u dohotku znatno različita. Nepisano pravilo je da ukoliko jedan od supružnika zarađuje više od 60% zajedničkog dohotka, onda se ova kombinacija isplati. Pritom, supružnik koji bolje zarađuje treba da izabere III. Najviše ostaje neto ukoliko jedan supružnik nema dohodak ili ima veoma mali dohodak. Da bi primenjivali ovu kombinaciju morate poreskoj upravi dostaviti pismeni zahtev.
 • IV-Faktor/IV-Faktor: U ovom slučaju je distribucija poreza na oba supružnika pretežno fer. U poređenju sa kombinacijom III/V, porez na dohodak je znatno niži za supružnika sa nižom zaradom, ali zato je veći kod drugog supružnika nego što bi bio u III poreskoj grupi. Ukoliko primenjujete ovu kombinaciju, onda se obavezni predati poresku prijavu. Da bi primenjivali ovu kombinaciju morate poreskoj upravi dostaviti pismeni zahtev.

Na ovom linku možete izračunati koja je kombinacija najpovoljnija na osnovu mesečne bruto plate.

Kada je obavezno promeniti poresku grupu

Ukoliko promenite bračni status ili krenete sa još jednim poslom, morate promeniti svoju poresku grupu. Nepisano pravilo je da se poreska grupa može promeniti samo jednom godišnje, dok se zahtev promenu poreske grupe mora dostaviti najkasnije do 30. novembra. Poreska uprava će promeniti vašu poresku u nekoliko slučajeva::

 • ako ste se oženili/udali
 • ako ste se razveli ili odvojili od supružnika
 • ako postanete udovac/udovica
 • ukoliko kao neoženjeni/neudati dobijete dete
 • krenete sa još jednim poslom

U slučaju da neko od supružnika dobije povišicu, moguće je da ima smisla promeniti poreske grupe svojevoljno.

U Nemačkoj postoji šest poreskih grupa koje su numerisane po rimskim brojevima. Vaš bračni status je jedan od najvažnijih kriterijuma za određivanje poreske grupe na osnovu koje Vaš poslodavac uplaćuje Vaše poreze.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

63 Responses

 1. Pohvale za blog. Zaista korisne stvari se mogu saznati, posebno ako ste na pocetku zivota u Nemackoj.
  A sada pitanjce. Uskoro se selim za Nemacku, i obzirom da sam ozenjen, a supruga nece doci nekoliko meseci u pocetku, kojoj grupi ja pripadam? Da li se onda ja smatram kao da nisam ozenjen?

  1. Zdravo,
   hvala na komplimentima.

   Nemam informacije iz prve ruke. Neki forumi poreskih savetnika kazu da se u tom slucaju moze pripadati III grupi pod sledeci uslovima:
   – Zaposleni mora da ima drzavljanstvo EU ili EEA drzave
   – Drzavljanstvo supruga/supruge je nebitno. Ta osoba mora imati prijavljen boravak u nekoj od drzava EU, EEA ili Svajcarskoj
   – Zajednicki dohodak se sastoji od minimum 90% primanja zaposlenog lica u Nemackoj ili ukoliko je dohodak supruga/supruznika manji od duple sume Grundfreibetrag-a koji 2018. iznosi 9.000 € (napomena: ova suma se menja “svake” godine). Dakle, ukoliko je dohodak ispod 18.000€

   Rezultat je da ste onda u obavezi da predajete poresku prijavu.

   Veliki pozdrav,
   FSP

  2. pozdrav… evo ja da odgovorim “iz prve ruke” posto smo mi imali takvu situaciju. kada dodjes u Nemacku i tu zivis/radis sam, bez obzira sto si ozenjen rasporedice te u 1. poresku klasu. kada ti se bude tu i supruga pridruzila (prijavila boraviste, dobila poreski broj), onda cete moci da promentite klase u 3/5 ili kako vec odlucite. budi obazriv samo, ako ti supruga u pocetku ne bude odmah radila, a npr. ti budes 3. klasa (a ona 5.) placace te vrlo mali porez, mozda i manji nego sto je propisano, pa moze da vam stigne doplata koja moze da bude i dosta visoka. ali, naravno, to ne mora da bude pravilo posto zavisi od mnogo faktora, pa je najbolje da se o tome posavetujes sa steuerberaterom. preporucujem http://www.lohi.de pa pronadji u svom (buducem) gradu filijalu, imaju veliku mrezu filijala.

   1. Zdravo Aco,
    hvala na komentaru. Jel to znaci da tvoja supruga nije imala prijavu prebivalista na EU teritoriji?

    Ja nisam simpatizer lohi kao ni drugih Lohnsteuerhilfeverein-a jer su skupi odnosno Preis-Leistungs-Verhältnis je dosta los.

    Veliki pozdrav,
    FSP

    1. Nije imala prebivaliste u EU pre dolaska u Nemacku. Ziveli smo oboje u Beogradu, ja sam dosao u Nemacku prvi, a ona posle par meseci.
     Ja sam sa Lohi-jem zadovoljan, a cene su im iste kao i kod ovih “nasih” (priucenih) Steuerberatera, kod kojih sam u pocetku radio Steuererklärung.

     1. Ni priučene poreske savetnike ni Lohnsteuerhilfeverein-a ne preporučujem iz istog razloga. Pišem tekst/upustvo kako ljudi mogu sami da podnesu poresku prijavu za 15-ak minuta. Ukoliko te zanima, na sledećem linku možeš videti kako sam podneo studentsku poresku prijavu i dobio nazad više od 3.000 evra https://nemackikutak.com/kako-sam-za-55-minuta-dobio-vise-od-3-000-evra-studentski-povracaj-poreza/

      U Lohnsteuerhilfeverein-u rade takodje priučeni i/ili ispod prosečni poreski savetnici. Kvalitetni poreski savetnik košta dosta, a isplativ je tek pri komplikovanim slučajevima kao npr. ukoliko imaš više različitih izvora prihoda. Takođe, odlični poreski savetnici se veoma retko bave poreskim prijavima građana gde bi se mlatili malim svotama novca ispod 10.000 €. Odlični poreski savetnici imaju preduzeća kao klijente jer se tu radi o milionskim iznosima.

      Veliki pozdrav,
      FSP

 2. Pozdrav. Predo sam pre mesec dana za povratak stojera. Predo sam samo za 2016 godinu, tacnije za 4 meseca u 2016. Zato sto sam poceo da radim u septembru 2016 god. Stojerberata mi je rekao da nepredajem za 2017 jel nemogu nista da povratim zato sto sam 1 klasa. Nema jos nikakvog odgovora iz finazama pa me interesuje mozeli da bude problem sto sam predo samo za 2016, a ne i za 2017. Pozdrav

  1. Zdravo Dado,

   to sto si prva poreska grupa ne znaci da ne mozes da dobijes deo poreza nazad. Ja sam takodje prva poreska grupa pa to nije nikakav problem. Mislim da treba da menjas poreskog savetnika. Cekanje na resenje od PU traje po nepisanom pravilu od mesec ipo dana pa duze.
   Ukoliko zakonski nisi obavezan da predajes poresku prijavu, onda to nije problem.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 3. Zivim sa nevjencanom suprugom i imamo djete ja radim i steuerklassa sam l u 2016 za 4 mjeseca sam dobijo 900 eura povrata a u 2017 za cjelu godinu samo 80 eura jel to sve u redu. Supruga ne radi ja uzdrzavam nju i djete zivimo u Njemackoj ,,pozdrav,,

 4. Pozdrav Filipe. Treba mi savet. Predao sam za povrat stojera za 4 meseca 2016, i tu sam dobio 750e. Za 2017 nisam predao, a stiglo mi je resenje i za 2017 gde pise da moram da doplatim 1715e poreza. Ja sam to vec platio na osnovu plata tacno 1715 e za stojer. Dali mogu da ulozim zalbu na ovo resenje i da prikazem papir kojo dolazi uz decembarslu platnu lisu gde pise koliko sam zaradio za godinu i koliki je stojer. Nemogu da verujem da moram dvaput da placa istu stvar. Resenje mi je stiglo pre 5 dana. Pozdrav

  1. Zdravo Dado,
   hvala na komentaru.
   Mozes uloziti zalbu. Ja bih pre togao pozvao telefonom i pitao sta se desava, da mislis da je doslo do greske i da ces im rado poslati Lohnsteuerbescheinigung (Lon-štojer-be-šajnigung) za 2017. godinu.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 5. dobio sam soka bau .u izvestaju su mi za porez uzeli 21%.cuo sam da mogu te pare da dobijem nazad.pa me interesuje na koji nacin hvala unapred

 6. Pozdrav , trebala bih informaciju . Prijavila sam se u De prije par sedmica i počela raditi . NIko mi nigdje nije ni rekao koja sam porezna klasa . Single sam a imam dijete u Hr. Gdje da to prijavim . Kome ?Poslodavcu ili ?
  Zahvaljujem se na odgovoru jer sam svjesna razlike bruto i neto plate ali ovo sto sam dobila je bas razočaravajuće malo .

 7. Postovanje Gospodine Filip.Prije svega sve pohvale za blog,kao i drugima i meni je dosta pomogao,ako moze ukratko informacija odnosno odgovor na pitanje.Rastavljen sam otac malodobnog dijeteta,dijete nosi moje prezime i ja placam alimentaciju naravno samo ne tu vec saljem u Hrvatsku.Naravno dodijeljena mi je automatski steuer klasse I ,medutim kolega koji je Njemac na poslu mi je rekao da postoji mogucnost da ju mogu promijeniti iz razloga jer je dijete na meni,odnosno nosi moje prezime i jer placam odnosno novcano skrbim o djetetu,pa me zanima ako imate ikakvu informaciju vezano za ovakav slucaj.Mogu li podnesti zahtjev odnosno hoce li mi ga uvaziti recimo u klassu II? Hvala Vam na odgovoru i jos jednom puno ste mi pomogli s nekim informacijama.Lijep pozdrav

  1. Zdravo Dino,

   ne znam kako to ide. Ukoliko ne bude mogla da se menja poreska grupa, alimentaciju koju saljete mozete prijaviti kao troskove koji smanjaju poreski namet i tako dobiti jedan deo novca nazad.

   Veliki pozdrav i srecno,
   FSP

 8. Postovanje Gospodine Filip.Prije svega sve pohvale za blog,kao i drugima i meni je dosta pomogao,ako moze ukratko informacija odnosno odgovor na pitanje.Rastavljen sam otac malodobnog dijeteta,dijete nosi moje prezime i ja placam alimentaciju naravno samo ne tu vec saljem u Hrvatsku.Naravno dodijeljena mi je automatski steuer klasse I ,medutim kolega koji je Njemac na poslu mi je rekao da postoji mogucnost da ju mogu promijeniti iz razloga jer je dijete na meni,odnosno nosi moje prezime i jer placam odnosno novcano skrbim o djetetu,pa me zanima ako imate ikakvu informaciju vezano za ovakav slucaj.Mogu li podnesti zahtjev odnosno hoce li mi ga uvaziti recimo u klassu II? Hvala Vam na odgovoru i jos jednom puno ste mi pomogli s nekim informacijama.Lijep pozdrav

  1. Zdravo Dino,

   ne znam kako to ide. Ukoliko ne bude mogla da se menja poreska grupa, alimentaciju koju saljete mozete prijaviti kao troskove koji smanjaju poreski namet i tako dobiti jedan deo novca nazad.

   Veliki pozdrav i srecno,
   FSP

 9. Kao prvo svaka Vam cast! Sve pohvale!
  Procitala sam sve o porezima i klasama i posto dolazim u De uskoro da radim, a samohrana sam majka ja pripadam klasi 2,e sad me zanima onaj iznos… Jel se to odbija od plate ili se vraca (o povracaju poreza ne znam nista btw)…? Plata ce mi biti 1900 neto, pripadam klasi 2 i to je sve ljudi sto ja razumem… Hvala unapred.

 10. Kao prvo svaka Vam cast! Sve pohvale!
  Procitala sam sve o porezima i klasama i posto dolazim u De uskoro da radim, a samohrana sam majka ja pripadam klasi 2,e sad me zanima onaj iznos… Jel se to odbija od plate ili se vraca (o povracaju poreza ne znam nista btw)…? Plata ce mi biti 1900 neto, pripadam klasi 2 i to je sve ljudi sto ja razumem… Hvala unapred.

 11. Pozdrav , supruga i ja se selimo za Nemacku , ona je dobila posao kao medicinski radnik, supruga ima srpski pasos , dok ja imam EU pasos, takodje imamo isto malu bebu, zanima me kojoj cemo poreskoj grupi pripadati, posto ja necu moci u pocetku raditi zbog bebe zanima me da li postoji neka vrsta pomoci u Nemackoj ?
  Hvala unapred na odgovoru

 12. Pozdrav , supruga i ja se selimo za Nemacku , ona je dobila posao kao medicinski radnik, supruga ima srpski pasos , dok ja imam EU pasos, takodje imamo isto malu bebu, zanima me kojoj cemo poreskoj grupi pripadati, posto ja necu moci u pocetku raditi zbog bebe zanima me da li postoji neka vrsta pomoci u Nemackoj ?
  Hvala unapred na odgovoru

 13. postovanje zelela bih informaciju oko povrarta poreza.radila sam prosle godine tri meseca u nemackoj na sezonsku radnu vizu. na minimalnu cenu rada su nas oporezovali.na platnim listama stoji onaj iznos od 5,…% porezta od plate.interesuje me jel imamo pravo na povrat i da li je tacno da se mogu priloziti i papiri od western uniona gde se vidi da sam novac slala porodici kao pomoc.hvala unapred

 14. postovanje zelela bih informaciju oko povrarta poreza.radila sam prosle godine tri meseca u nemackoj na sezonsku radnu vizu. na minimalnu cenu rada su nas oporezovali.na platnim listama stoji onaj iznos od 5,…% porezta od plate.interesuje me jel imamo pravo na povrat i da li je tacno da se mogu priloziti i papiri od western uniona gde se vidi da sam novac slala porodici kao pomoc.hvala unapred

 15. Pozdrav. Pohvale za Blog .
  Postovani zivim i radim u Njemackoj od 2016. Na savjet prijatelja sam odlucio uradit prvi povrat poreza tj. Prijavu poreza za 2016. Prema informacijama od prijatelja za prvi povrat poreza radilo se o vecim ciframa od 1000-1300 € , a kod nekih i vise, sa Poreznom grupom 1 kojoj i sam pripradam; gdje sam i sam odlucio da uradim povrat poreza po prvi put. Odgovor kod Steuerberater je bio da cu dobiti samo oko 300-350 eura za tu prvu 2016 godinu a samo iz razloga sto radim od polovine februara 2016., te mi je receno da sam poceo npr. od juna ili jula raditi da bi mogao dobiti veci povrat novca tj. kao i moj kolege koje pripadaju isto steuerklasse 1….
  Ja na to naravno nisam pristao i svaka informacija bi bila od pomoci.
  Unaprijed se zahvaljujem.
  Lijep pozdrav

 16. Pozdrav. Pohvale za Blog .
  Postovani zivim i radim u Njemackoj od 2016. Na savjet prijatelja sam odlucio uradit prvi povrat poreza tj. Prijavu poreza za 2016. Prema informacijama od prijatelja za prvi povrat poreza radilo se o vecim ciframa od 1000-1300 € , a kod nekih i vise, sa Poreznom grupom 1 kojoj i sam pripradam; gdje sam i sam odlucio da uradim povrat poreza po prvi put. Odgovor kod Steuerberater je bio da cu dobiti samo oko 300-350 eura za tu prvu 2016 godinu a samo iz razloga sto radim od polovine februara 2016., te mi je receno da sam poceo npr. od juna ili jula raditi da bi mogao dobiti veci povrat novca tj. kao i moj kolege koje pripadaju isto steuerklasse 1….
  Ja na to naravno nisam pristao i svaka informacija bi bila od pomoci.
  Unaprijed se zahvaljujem.
  Lijep pozdrav

 17. Hteo bih savet, zena je stojer 3 ja stojer 5, vec sest meseci radim na stojer 5 a zena je 3 ali ona je na trudnickom ceo taj period(prima prosek proslogodisnje plate umanjen za postotak perioda trudnickog bolovanja), inace u bruto razlici ima oko 600e vecu platu kada radi. Pa me interesuje da li cemo u povracaju poreza dobiti nazad pare sto smo izgubili za ovaj period da smo bili obrnuta kombinacija stojera ili da smo bili oboje stojer 4. I da li sad kad bih menjali stojer npr oboje stojer 4. Njoj bi umanjilo taj proslogodisnji prosek trudnickog i dobila manje para?

 18. Hteo bih savet, zena je stojer 3 ja stojer 5, vec sest meseci radim na stojer 5 a zena je 3 ali ona je na trudnickom ceo taj period(prima prosek proslogodisnje plate umanjen za postotak perioda trudnickog bolovanja), inace u bruto razlici ima oko 600e vecu platu kada radi. Pa me interesuje da li cemo u povracaju poreza dobiti nazad pare sto smo izgubili za ovaj period da smo bili obrnuta kombinacija stojera ili da smo bili oboje stojer 4. I da li sad kad bih menjali stojer npr oboje stojer 4. Njoj bi umanjilo taj proslogodisnji prosek trudnickog i dobila manje para?

 19. Postovani, molim za odgovor, velo mi je hitno i bitno. Dobionsam ponudu za rad u Nemackoj, satnica 15,81 brutto. Neozenjen sam, i verenica i ja imamo jednogodisnje dete.
  1. Da li je bolje da pre potpisivanja ugovora odem tamo kao ozenjen ili ne, i da li mogu i naknadno da se ozenim i promenim poresku klasu?
  2. Molim da mi napisete priblizan iznos netto plate, s obzirom da sam dobio satnicu, a ne godisnju ili mesecnu platu sto u vasim tekstovima preovladava?

  Hvala unapred.

 20. Postovani, molim za odgovor, velo mi je hitno i bitno. Dobionsam ponudu za rad u Nemackoj, satnica 15,81 brutto. Neozenjen sam, i verenica i ja imamo jednogodisnje dete.
  1. Da li je bolje da pre potpisivanja ugovora odem tamo kao ozenjen ili ne, i da li mogu i naknadno da se ozenim i promenim poresku klasu?
  2. Molim da mi napisete priblizan iznos netto plate, s obzirom da sam dobio satnicu, a ne godisnju ili mesecnu platu sto u vasim tekstovima preovladava?

  Hvala unapred.

 21. Veliki pozdrav Filipe. Molim te za pomoc, ukoliko mozes. Zena je dobila posao u Nemackoj, 12 € bruto/h. Da li je moguce da upadne u Steuerklasse III jer sam ja ovde u Srbiji nezaposlen. Da li prilikom odlaska da ponese moje uverenje sa Nacionalne sluzbe za zaposljavanje sa Vozdovca da sam nezaposlen? Da li ga prihvataju ako ga sudski tumac prevede i overi? Imace jako malu neto platu ako ne bude u Steuerklasse III, bar dok ne ispuni uslov da i ja mogu da odem posle 6 meseci, pa cemo jedva prezivljavati jer i ja placam kiriju u Beogradu.
  Takodje te molim ako mozes za mene da preporucis neke linkove za trazenje posla ako bih uspeo da odem pre i ne cekam 6 meseci. Zavrsio sam FON i IT Academy, WEB development (PHP, JavaScript, AngularJS, ReactJS) pa mi iz te oblasti IT treba posao.
  Hvala ti puno za sve, narocito za ovaj text.

  1. Hvala na odgovoru. Poslacu CV samo da ga malo sredim. Ja sam junior, pocetnik, imao sam samo samostalno par projekata na kojima sam radio sam i frontend i backend, pa mozda nisam bas na trzistu rada zanimljiv ali dacu sve od sebe da se dokazem. Zanima me jos ako bih aplicirao za Blue card, da li je u IT struci potrebno znanje Nemackog jezika ili je dovoljno znanje Engleskog? Sa Engleskim sam negde na nivou B1-B2 i trenutno pohadjam cetvoromesecni kurs u jednoj skoli . Vidim na Anabinu da je FON dosta lepo prihvacen sa oznakom H+ pa razmisljam o Blue Card vizi.

 22. Veliki pozdrav Filipe. Molim te za pomoc, ukoliko mozes. Zena je dobila posao u Nemackoj, 12 € bruto/h. Da li je moguce da upadne u Steuerklasse III jer sam ja ovde u Srbiji nezaposlen. Da li prilikom odlaska da ponese moje uverenje sa Nacionalne sluzbe za zaposljavanje sa Vozdovca da sam nezaposlen? Da li ga prihvataju ako ga sudski tumac prevede i overi? Imace jako malu neto platu ako ne bude u Steuerklasse III, bar dok ne ispuni uslov da i ja mogu da odem posle 6 meseci, pa cemo jedva prezivljavati jer i ja placam kiriju u Beogradu.
  Takodje te molim ako mozes za mene da preporucis neke linkove za trazenje posla ako bih uspeo da odem pre i ne cekam 6 meseci. Zavrsio sam FON i IT Academy, WEB development (PHP, JavaScript, AngularJS, ReactJS) pa mi iz te oblasti IT treba posao.
  Hvala ti puno za sve, narocito za ovaj text.

  1. Zdravo Sasa,

   koliko mi je poznato nije moguce da bude svrstana u trecu poresku grupu jer nemas prebivaliste u Nemackoj. Moze da pita u poreskoj upravi pa ce videti. Ono sto ona moze da uradi je da u poreskoj prijavi deklarise troskove izdrzavanja tebe i time malo umanji poreski namet.
   Oglase mozes pogledati na stepstone.de, a mozes i meni pustiti CV na email [email protected] jer sam iz struke pa mozda nesto cujem. Inace, CV treba da bude po standardima nemacke poslovne kulture. U sledecem tekstu imas primere i upustva kako da uradis takav CV https://nemackikutak.com/kako-napisati-cv-za-nemacko-trziste-primer/

   Srecno i pozdrav,
   FSP

   1. Hvala na odgovoru. Poslacu CV samo da ga malo sredim. Ja sam junior, pocetnik, imao sam samo samostalno par projekata na kojima sam radio sam i frontend i backend, pa mozda nisam bas na trzistu rada zanimljiv ali dacu sve od sebe da se dokazem. Zanima me jos ako bih aplicirao za Blue card, da li je u IT struci potrebno znanje Nemackog jezika ili je dovoljno znanje Engleskog? Sa Engleskim sam negde na nivou B1-B2 i trenutno pohadjam cetvoromesecni kurs u jednoj skoli . Vidim na Anabinu da je FON dosta lepo prihvacen sa oznakom H+ pa razmisljam o Blue Card vizi.

 23. Jedno off topic pitanje – da li postoji u Nemackoj javni registar bilansa uspeha preduzeca(tj oporezovanog prihoda pravnog lica)? Nasao sam bundesanzeiger.de ali bih rekao (nisam ekonomista) da de Jahresabschluss odnosi na bilans stanja

 24. Jedno off topic pitanje – da li postoji u Nemackoj javni registar bilansa uspeha preduzeca(tj oporezovanog prihoda pravnog lica)? Nasao sam bundesanzeiger.de ali bih rekao (nisam ekonomista) da de Jahresabschluss odnosi na bilans stanja

  1. Zdravo Slavko,

   bilans stanja firmi, koje ih moraju objaviti, mozes naci na Unternehmensregister.de. Jeste, Jahresabschluss je bilans stanja.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 25. Pozdrav Filipe,

  pre svega da pohvalim portal koji vodite, odličan je i veoma koristan, posebno nama koji tek treba da se preselimo u Nemačku.

  Ja bih imao tri pitanja za Vas.

  1. Moja startna bruto plata u nemačkoj će biti 2.500,00 eur (tako je ponudio poslodavac) bez dodataka (radiću kao medicinski tehničar) i koliko sam izračunao po priloženom kalkulatoru (formularu) na portalu neto primanje će mi biti oko 1.690,00 eur, pošto sam samac (ledig). Kako mogu da dođem do informacija koja je moja maksimalna bruto/neto plata koju u svojoj struci mogu da ostvarim sa dodacima i smenskim (noćnim) radom?

  2. Koliko znam u Nemačkoj postoji i mogućnost dodatnog posla (Nebenjob) koji se ne oporezuje, ako je cifra do nekih 500 eura. Kako ja mogu da apliciram za dodatni posao i imam li uopšte prava?

  i

  3. Ključno pitanje. Hoće li taj dodatni posao do visine od pomenutih 500 eur uticati na moje primanje u platnom razredu (klasi) u kojoj se nalazim?

  Unapred hvala na izdvojenom vremenu za pisanje odgovora.

  S poštovanjem,

  Nebojša

 26. Pozdrav Filipe,

  pre svega da pohvalim portal koji vodite, odličan je i veoma koristan, posebno nama koji tek treba da se preselimo u Nemačku.

  Ja bih imao tri pitanja za Vas.

  1. Moja startna bruto plata u nemačkoj će biti 2.500,00 eur (tako je ponudio poslodavac) bez dodataka (radiću kao medicinski tehničar) i koliko sam izračunao po priloženom kalkulatoru (formularu) na portalu neto primanje će mi biti oko 1.690,00 eur, pošto sam samac (ledig). Kako mogu da dođem do informacija koja je moja maksimalna bruto/neto plata koju u svojoj struci mogu da ostvarim sa dodacima i smenskim (noćnim) radom?

  2. Koliko znam u Nemačkoj postoji i mogućnost dodatnog posla (Nebenjob) koji se ne oporezuje, ako je cifra do nekih 500 eura. Kako ja mogu da apliciram za dodatni posao i imam li uopšte prava?

  i

  3. Ključno pitanje. Hoće li taj dodatni posao do visine od pomenutih 500 eur uticati na moje primanje u platnom razredu (klasi) u kojoj se nalazim?

  Unapred hvala na izdvojenom vremenu za pisanje odgovora.

  S poštovanjem,

  Nebojša

  1. Zdravo Nebojsa,

   1. Maksimalna plata je ona plata koju poslodavac zeli maksimalno da ti ponudi. Koliko poslodavac zeli/moze/je u mogucnosti maksimalno da ponudi zavisi od mnogih faktora. U ugovoru treba da stoji kako se nadoknadjuju stvari koje nisu tokom standardnom radnog vremena, pa na osnovu toga mozes da izvuces racunicu.

   2. Pronadjes posao i posaljes im svoj CV i konkurises. Imas prava da konkurises na sve poslove, a tvoje boravisna i radna dozvola uslovaljavanju da li smes da radis taj posao.

   3. Nisam siguran da sam razumeo pitanje.

   Pozdrav,
   FSP

 27. Pozdrav Filipe,

  Ukoliko radim u De kao samac, neozenjen (32), a kod kuce imam roditelje i brata kao nezaposlene, da li mogu dobiti ili traziti neke generalne olaksice koje mogu da rezultiraju nekim ustedama? Svakako planiram da im saljem novac, pa da vidim da li je pametno uraditi nesto unaprijed kako bih ostvario neka prava koja mi mogu odgovarati? Olaksice, povrate i slicno?

  Hvala mnogo,
  Lp,

  1. Postovani gospodine Filipe
   Zanima me sledeće.. Moj muz I ja smo klasa 3 I 5.Muz ima 2200 Neto platu,ja radim mini job od 450e I imam ponudu da radim jos jedan posao na 3 sata radnog vremena od ponedeljka do petka. Zanima me da li će se meni promeniti stojer klasa ili cu ostati u 5 klasi i dalje. Hvala puno

 28. Pozdrav Filipe,

  Ukoliko radim u De kao samac, neozenjen (32), a kod kuce imam roditelje i brata kao nezaposlene, da li mogu dobiti ili traziti neke generalne olaksice koje mogu da rezultiraju nekim ustedama? Svakako planiram da im saljem novac, pa da vidim da li je pametno uraditi nesto unaprijed kako bih ostvario neka prava koja mi mogu odgovarati? Olaksice, povrate i slicno?

  Hvala mnogo,
  Lp,

  1. Cao,
   mozes tu pomoc zavesti kao troskove koji umanjuju poreski namet. U planu mi je da u skorije vreme napisem tekst kako se to radi.

   Pozdrav,
   Filip

   1. Postovani gospodine Filipe
    Zanima me sledeće.. Moj muz I ja smo klasa 3 I 5.Muz ima 2200 Neto platu,ja radim mini job od 450e I imam ponudu da radim jos jedan posao na 3 sata radnog vremena od ponedeljka do petka. Zanima me da li će se meni promeniti stojer klasa ili cu ostati u 5 klasi i dalje. Hvala puno

 29. Poštovanje
  Imao bi par pitanja ako nije problem ds mi odgovorite . 2020 sam radio preko firme u nemačkoj tačnije lajpcigu i marlu oko 9 meseci predao sam potrebnu dokumentaciju štojerbarateru koji odrađuje to umesto nas poslao mi je rešenje preko vibera ds je odobrenp još u 8 mesecu ali nije uplaćeno ništa do danas kontaktirao sam gospodina koji me zastupa uvuk nešto uvija tako da sumnjam ja a i moje kolege da on nešto muti dali postoji neki način da se proveri dali je novac uplaćen njemu pa on koči ili nešto drugo ima mlogo sumljivih situacija za sumnju hvala puno na razumevanju i odgovoru

 30. Poštovanje
  Imao bi par pitanja ako nije problem ds mi odgovorite . 2020 sam radio preko firme u nemačkoj tačnije lajpcigu i marlu oko 9 meseci predao sam potrebnu dokumentaciju štojerbarateru koji odrađuje to umesto nas poslao mi je rešenje preko vibera ds je odobrenp još u 8 mesecu ali nije uplaćeno ništa do danas kontaktirao sam gospodina koji me zastupa uvuk nešto uvija tako da sumnjam ja a i moje kolege da on nešto muti dali postoji neki način da se proveri dali je novac uplaćen njemu pa on koči ili nešto drugo ima mlogo sumljivih situacija za sumnju hvala puno na razumevanju i odgovoru

  1. Zdravo Dalibore,
   mozes kontaktirati Poresku upravu i pitati da li su doneli poresko resenje jer se tvoj poreski savetnik pravi blesav.

   Ukoliko ti je poresku prijavu radio “poreski savetnik” koji nije licenciran, onda on moze ocekivati i debelu cestitku i druzenje sa nemackim sudovima ukoliko to prijavis Poreskoj upravi.

   Veliki pozdrav,
   Filip

 31. Postovani molim vas za pomoc .Predali smo svu dokumentaciju za povrat poreza ,gospodja je uredno uzela novac za uslugu ali ni traga ni glasa od nje ,blokirani smo svuda ,niti resenja niti icega.Molim vas da li imate neki mejl Poreske uprave u Berlinu ili neki kontakt kako da dodjemo do njih Hvala

  1. Zdravo Katarina,
   treba taj slucaj da prijavite policiji posto samo ljudi koji imaju licencu poreskog savetnika smeju da pomazu.
   U vasem slucaju se verovatno radi o dvostrukoj prevari.

   Srecno!
   Filip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.