Iskustvo dobijanja nemačke stipendije – Deutschlandstipendium

deutschlandstipendium-stipendija-nemacka
Početna Studije Iskustvo dobijanja nemačke stipendije – Deutschlandstipendium

Studiram farmaciju na Univerzitetu u Hajdelbergu i trenutno se nalazim u trećoj godini studija odnosno petom semestru. Na kraju četvrtog semestra konkurisao sam za Deutschlandstipendium [Dojčland-štipendijum] koju dodeljuje univerzitet uz podršku firmi, organizacija, fondacija i pojedinaca.

Svi studenti imaju pravo na stipendiju

Deutschlandstipendium iznosi 300 evra mesečno i dodeljuje se studentima univerziteta nezavisno od njihovog porekla odnosno državljanstva. Pravo na stipendiju imaju svi redovni studenti, uključujući i studente prvog semestra studija. Jednu polovinu sredstava izdvaja univerzitet, dok drugu polovinu sredstava obezbeđuju mahom privatne kompanije, ali i neke fondacije ili istaknuti pojedinci poput bivših profesora ili studenata

Stipendija se dodeljuje svake godine i isplaćuje se 12 meseci. Nakon isteka stipendije student ima pravo da ponovo konkuriše. Univerzitet u Hajdelbergu dodeljuje oko 70 stipendija novim studentima i otprilike isto toliko stipendija studentima koji su stipendije primali u protekloj godini.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Ocene, iskustvo sa prakse i društveno koristan rad su najvažniji kriterijumi

Kriterijum za dodelu stipendije jeste uspeh na univerzitetu i društveni angažman samog studenta. Uz to se u obzir uzimaju i drugi faktori poput obrazovanja roditelja, invaliditeta studenta i drugi. Značajnu ulogu igraju i (dobrovoljne) prakse koje je student radio tokom studija. Generalno studenti starijih godina imaju prednost pri dobijanju stipendije jer sami imaju više vremena na raspolaganju da urade prakse, društveno se angažuju i generalno ispune sve kriterijume u potpunosti.

Mnogi studenti se za stipendiju prijavljuju više pute, pa i ja. Prošle godine sam konkurisao i bio odbijen. Ove godine sam imao bolje pripremljenu prijavu, više društvenog angažovanja, ali i jednu praksu više, što je verovatno povećalo moje šanse za dobijanje stipendije. Kako predstavnici firmi imaju uticaja na izbor studenata koji primaju stipendije, važno je i istaći da je prilikom prijave verovatno poželjno izraziti želju za budući rad u industriji ili makar oblasti kojom se neke od firmi koje su uključene u sufinansiranje celokupnog programa bave. Kandidat za stipendiju ne može da izabere firmu od koje stipendiju traži, već se time bavi komisija.

Proces konkurisanja traje dugo

Za procedu je najbolje da pitate na matičnom univerzitetu jer se rokovi mogu razlikovati od univerziteta do univerziteta. Na Univerzitetu u Hajdelbergu prijave za stipendiju budu otvorene do kraja avgusta. Dodatna dokumentacija se eventualno može dostaviti do kraja septembra, u slučaju da recimo neke ocene i dalje nisu uneta ili potvrde određenih društvenih aktivnosti ne mogu blagovremeno biti izdate. Studenti koji konkurišu na fakultet mogu da dodatno izaberu opciju da paralelno konkurišu i za stipendiju. Ceo proces prijave i selekcije traje relativno dugo. Krajem novembra komisija studentima javlja rezultate konkursa, a sama svečana dodela stipendije održava se početkom decembra. Kako stipendije pokriva vremenski period od oktobra jedne godine do septembra sledeće, studenti koju stipendiju dobiju u novembru početkom decembra primaju isplate stipendije za tri meseca: oktobar, novembar i decembar.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Šta još stipendija nudi?

Generalno stipendisti imaju mogućnost da stupe u kontakt sa firmom ili organizacijom koja sufinansira njihove stipendije. Uz to sam univerzitet stipendistima prosleđuje dodatne informacije koje mogu biti korisne za dalje razvoj karijere. Kako sa stipendiju dobio pre nekoliko nedelja, nisam u potpunosti siguran koje će aktivnosti od strane univerziteta biti organizovane tokom budućih meseci. Stipendisti nemaju faktički nikakve obaveze ni prema univerzitetu ni prema kompaniji. Jedino ograničenje je to da stipendisti ne smeju da primaju druge stipendije koje iznose više od 30 evra mesečno.

boris_sevarika_deutschlandstipendium
Boris Ševarika i ostali dobitnici Deutschlandstipendium hajdelberškog univerziteta (Decembar 2018). Izvor: uni-heidelberg.de

Par saveta za druge studente

Svima bih savetovao da detaljno analiziraju na koji se način društveno mogu angažovati. Ima dosta aktivnosti koje se na univerzitetu mogu obavljati, a koje spadaju pod kategoriju društvenog angažovanja. Većina univerziteta ima spisak različitih studentskih grupa koje imaju potpuno različite ciljeve i tu je obično moguće pronaći jednu adekvatnu studentsku grupu pri kojoj je moguće biti društveno angažovan. Takođe je moguće obavljati različite zadatke u studentskom domu, pomoći zainteresovanim studentima iz ex yu preko Nemačkog kutka i drugog.

Smatram da je pisanje motivacionog pisma veoma važno. Preporučio bih svima da budu veoma konkretni, izbegavaju uopštene izjave i besadržajne reči, već jasno iznesu razloge zbog kojih im je stipendija potrebna i objasne kako će im stipendija pomoći da ostvare planove koje imaju pred sobom.

Deutschlandstipendium je stipendija u iznosu od 300 € koju dodeljuje univerzitet uz podršku firmi, organizacija, fondacija i pojedinaca. Najvažniji kriterijumi pored ocena su iskustvo sa (dobrovoljnih) praksi i društveno koristan rad. Neretko je studenti dobijaju tek iz drugog ili trećeg pokušaja. Svima koji se odluče da konkurišu za istu, želim puno sreće i strpljenja pri pripremi prijave!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

One Response

  1. Pozdrav,
    Odličan tekst, i sama sam upravo konkurisala za ovu stipendiju, ohrabrujuće je, svakako, čuti da je još neko iz Srbije stipendista.
    Naime, kako sam konkurisala ove godine na osnovne studije fizike na engleskom jeziku, u Lajpcigu, neophodna mi je stipendija (pre svega zbog vize, gde moram da dokažem da imam oko 8000 evra na računu, što ne mogu da ispunim bez stipendije). Pretražila sam toliko sajtova, ali nisam pronašla nijednu, osim ove, koja me kvalifikuje, s obzirom da ne znam nemački i sve su istraživačke ili za master studije… Da li imaš bilo kakvu informaciju o stipendijama, koja bi mogla da mi pomogne, da ispunjavam uslove?
    Hvala na izdvojenom vremenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.