Iskustvo dobijanja DAAD stipendije za diplomirane studente svih naučnih disciplina

bojana_spalevic_daad_master_stipendija
Početna Studije Iskustvo dobijanja DAAD stipendije za diplomirane studente svih naučnih disciplina

Za master studije Corporate Communication odnosno Korporativna komunikacija na univerzitetu Hochschule der Medien u Štutgartu dobila sam DAAD stipendiju 2017. godine. S tim u vezi, ovaj tekst je džepno izdanje u kome ćete saznati šta je DAAD stipendija, koja su potrebna dokumenta i kako izgleda proces konkurisanja, koji kriterijumi su bitni za stipendiju, kako je izgledao intervju, a možete pronaći i linkove, koji vam mogu pomoći boljem razumevanju napisanog, ukoliko ja rečima nisam to dočarala na najbolji način.

DAAD stipendija podržava inostrane akademce da dođu u Nemačku

Deutsche Akademische Austauschdienst [Dojče akademiše aus-tauš-dinst] (DAAD) odnosno Nemačka služba za akademsku razmenu je organizacija koja nudi stipendiju studentima, diplomcima, doktorantima, docentima i naučnicima koji žele da studije ili svoje istraživanje nastave u Nemačkoj. DAAD ima ukupno 57 informativnih cenatara u 60 zemalja. U okviru ove mreže postoje i DAAD regioni, koji u sebi okupljaju više država, na primer DAAD za Severnu Ameriku, DAAD za Afriku, DAAD za jugoistočnu Evropu, srednjeistočnu Evropu i Tursku itd. Sve kontakte osoba odgovornih za svaki od ovih DAAD regiona naći ćete na njihovom sajtu. U slučaju Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore to je DAAD za jugoistočnu Evropu, srednjeistočnu Evropu i Tursku. Sam DAAD finansiraju Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za obrazovanje i istraživanje, Ministarstvo za ekonomski rad i Evropska unija. Godine 2017 DAAD je raspolagao budžetom od 522 miliona €.

Različite stipendije za različite oblasti i različiti rokovi za konkurisanje

Kada govorimo o stipendijama za master studijama, postoje pet vrsta stipendija:

  • Studijske stipendije za diplomirane studente svih naučnih disciplina
  • Studijske stipendije za diplomirane studente iz oblasti muzike
  • Studijska stipendija za diplomirane studente iz oblasti scenskih umetnosti
  • Studijske stipendije za diplomirane studente iz oblasti ekonomskih nauka
  • Studijska stipendija za diplomirane studente iz oblasti likovnih umetnosti, dizajna/vizuelne komunikacije i filma.

Jedna od ključnih razlika između stipendija je rok za konkurisanje. Kod umetničkih stipendija rok je 31. oktobar za podnošenje dokumentacije, dok za sve ostale je 15. novembar. Moja stipendija je iz kategorije Studijske stipendije za diplomirane studente svih naučnih disciplina. Oblast u kojoj studiram je oblast društvenih nauka.

Konkurisanje za DAAD stipendiju i za univerzitet su dva odvojena procesa

Bitno je znati da se ne konkuriše paralelno za DAAD stipendiju i fakultet, već su ta dva procesa odvojena. Takođe, ne morate prethodno biti primljeni na fakultet da biste konkurisali za stipendiju. Za DAAD stipendiju sam konkurisala u četvrtoj godini osnovnih studija dok sam još bila redovna studentkinja Fakulteta političkih nauka (novembar 2016), a na željeni fakultet sam konkurisala tek nakon potvrde o dobijenoj DAAD stipendiji (april 2017), a sama stipendija je počela u oktobru 2017.

Pre same aplikacije odgovorite sebi na dva pitanja – šta ću studirati i na kom jeziku ću studirati. Iz vlastitog iskustva kažem da je potrebno početi minimum dva meseca unapred sa odabirom programa. U bazi podataka, koju ćete pronaći pod linkom, naći ćete željeni program i sami definisati kriterijume pretrage. Nakon odabranog programa, polako, ali sigurno možete krenuti dalje u pohod na dokumenta.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Dokumenta potrebna za apliciranje za DAAD stipendiju

U vezi sa dokumentima koja su potrebna za apliciranje, važno je znati da DAAD ne traži overene prevode sudskih tumača prilikom podnošenja dokumentacije, njih ćete dostaviti tek ukoliko dobijete stipendiju. Još jedan važan dokument je i zvaničan sertifkat o jeziku na kom ćete studirati. Ukoliko posedujete zvaničan sertifikat jezika njega ćete priložiti. Ukoliko još ne, ne paničite. DAAD organizuje OnSet ili OnDaf test za jezik. OnSet je test engleskog jezika, a OnDaf test nemačkg jezika. Ovi sertifikati su zamenski jezički sertifikat do momenta dok ne dostavite zvaničan sertifikat o jeziku. Ove sertifikate regularno koristite pri apliciranju za stipendiju. Prilikom aplikacije na željeni fakultet morate imati zvaničan sertifikat jezika poput TOEFL i drugih.

O terminima polaganja ovih testova postoje obaveštenja na sajtu Informativnog centra DAAD i na FB stranici. Uz ovaj „zamenski sertifikat“ dostavljate i izjavu da ćete ispit za zvaničan sertifikat polagati i navodite tačan datum polaganja, kao i datum do kada ćete rezultate položenog ispita dostaviti DAAD-u. Pored jezičkog sertifikata (ili „zamenskog sertifikata“), dostavljate i uverenje da ste redovan student/kinja, uverenje o položenim ispitima, popunjen formular o  željenim programima (maksiumum tri, navodite ih, po redu, od za vas najvažnije do onog koji je željeno na poslednjem mestu), uverenja o praksi ili volontiranju, preporuku profesora, CV i uverenje o sistemu ocenjivanja na visokoškolskoj ustanovi na kojoj ste student/kinja. Mislim da je to sve što vam je potrebno, ali da budete sigurno pogledajte još jednom zvaničan konkurs! Nakon što prikupite dokumenta, sledeći korak je registrovanje na DAAD Portal i skeniranje svih dokumeta i postavljanje istih na portal. Nakon što su sva dokumenta postavljena, portal će ih spojiti u jedan PDF dokument, koji je siže vaše aplikacije.

U vezi sa dokumentima koja su potrebna za apliciranje, važno je znati da DAAD ne traži overene prevode sudskih tumača prilikom podnošenja dokumentacije, njih ćete dostaviti tek ukoliko dobijete stipendiju.

Ovaj PDF dokument treba odštampati u dva primerka i poslati na adresu ambasade. Aplikacija za DAAD stipendiju se tako sastoji iz dokumenata koja ste postavili na portal i poslali putem portala, i od dokumenata koji su odštampani i predati/poslati ambasadi. Odštampana dokumenta možete poslati poštom ili otići lično do amasade i predati.

Sva dokumeta prevodite na jezik na kojem je i vaš studijski program. U mom slučaju to je bio nemački jezik, jer su moje master studije na nemačkom. Već je pomenuto da nije potreban prevod sudskog tumača već da prilikom apliciranja možete dostaviti i vlastiti prevod. Svaku od ovih informacija, proverite još jednom putem dostupnih linkova.

Možete otići u DAAD na besplatne konsultacije

O osnovnim pravilima i uslovima stipendiranja sam saznala na predavanju DAAD Informativnog centra iz Beograda na Fakultetu političkih nauka. Takođe, još jedan događaj koji je poznat u Beogradu je i Sajam stipendija, koji se svaki put organizuje neposredno pred istek roka za apliciranje za DAAD stipendiju, te sam i njega iskoristila da razjasnim sebi pojedine nedoumnice. Važno je istaći da DAAD Informativni centar ima i besplatne konsultacije koje se mogu zakazati putem imejla. Više o samim terminima i mestu održavanja konsultacija pronaći ćete na zvaničnoj stranici. Na konsultacijama je moguće zaposlenima postaviti sva pitanja poput nejasnoća u vezi sa dokumentima koji se prilažu u aplikaciji, testovima jezika koji su neophodni za studije u Nemačkoj, kako se nakon dobijene stipendije aplicira na fakultet, i drugo. Savetujem da na konsultacije obavezno idite pripremljeni, nakon pročitanih čestih pitanja i odgovara.

Atmosfera tokom intervjua je bila podržavajuća

Pored postavljanja dokumenata na portal i slanja odštampanog sižea aplikacije ambasadi, postoji i intervju. O tome da li sam prošla prvi krug selekcije saznala sam u januaru putem imejla i ujedno dobijala poziv za intervju, koji je u  bio krajem januara.

Intervju je bio na nemačkom jeziku, jer sam ja odabrala studijski program na nemačkom. Ukoliko je studijski program na engleskom, intervju se odvija na engleskom jeziku. Intervju je održan u Zadužbini Ilje M.Kolarca, na Studentskom trgu. Na početku intervju mi je predstavljena cela komisija, koja se sastojala (ako se dobro sećam), od direktorke DAAD-a u Beogradu, odgovornog za DAAD region kom pripada Srbija, dva profesora sa Beogradskog univerziteta i dva profesora iz Nemačke.

Pitanja koja su mi postvaljena, pored toga zašto sam se odlučila za navedene studijske programe, bila su o predmetima na odabranom fakultetu u Nemačkoj, mojoj motivisanosti i stručna pitanja iz oblasti novinarstva (ja sam bila studentkinja Novinarstva i komunikologije na Fakultetu političkih nauka). Atmosfera je bila podržavajuća. Svi su bili nasmejani i trudili se da me opuste i da učine da se osećam udobno i prijatno. Ja sam bila nervozna na samom početku. Nakon intervjua nisam mogla da se setim šta sam tačno odgovorila na koje pitanje i bila sam uplašena, jer je to jedan od intervjua koji određuje moju budućnost u naredne dve godine.

Kada me pitaju, da li je prosek ocena bitan, odgovorim da nije, ali ja sam bila studentkinja sa prosečnom ocenom 10 tako da mi niko ne veruje preterano kada to kažem. U Fejsbuk grupi za ex-yu Studente u Nemačkoj sam pročitala da postoje i studenti koji su sa prosečnom ocenom 8 dobili stipendiju. Jedan od odlučujućih kriterijuma je da budete svoji tokom itervjua i da pokažete da baš vi zaslužujete tu stipendiju. Takođe, upoznajte sa dobro sa svojim budućim studijskim programom i imajte odgovore na to zašto ste birali taj smer, te predmete, taj fakultet.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

DAAD stipendiju zvanično uručuje nemački ambasador

U aprilu, tri meseca nakon itervjua, saznala sam da sam dobitnica stipendije. Obavestili su me prvo putem imejla, a nakon toga se i na mom profilu na DAAD portalu, koji sam otvorila prilikom apliciranja, pojavila ista informacija. Glavna svečanost povodom uručivanja stipendije upriličena je 23. maja 2017. godine. Na ovoj ceremoniji su pored dobitnika DAAD stipendije za master, učestvovali i dobitnici stipendije za doktorske i postdoktorske studije, kao i dobitnici istraživačkih stipendija i dobitnici stipendije Fondacije Zoran Đinđić. Proslava je upriličena u rezidenciji ambasadora Nemačke u Beogradu.

U skladu sa svim prethodno navedenim ceo proces trajao je šest meseci.

Pored mesečne stipendije DAAD pokriva osiguranje, troškove dolaska za Nemačku i intenzivan kurs jezika

DAAD stipendija traje onoliko koliko traju vaše studije odnosno istraživanje. Ovaj podatak navodite već prilikom apliciranja za stipendiju. Moje master studije traju tri semestra i počele su u oktobru 2017. te shodno tome stipendija traje tri semestra tj. do kraja marta 2019. godine. Moja stipendija je stipendija za master studije odnosno stipendija za diplomirane studente svih naučnih disciplina. Iznos stipendije je za svakog stipendistu ili stipendistkinju isti nezavisno od univerziteta i pokrajine. Za master studije, stipendija je 850 € mesečno, dok su stipendije za istraživanje ili PhD studije veće.

Pored mesečne stipendije, DAAD plaća i različita osiguranja kao npr. zdravstveno osiguranje.  Pored toga, pokriva i troškove vašeg dolaska u Nemačku. DAAD je unapred odredio budžet za taj put, to je 225 evra. Ovaj novac ćete dobiti pri dolasku na intenzivni kurs. Na vama je da se uklopite u ovaj budžet i sami odaberete prevozno sredstvo kojim ćete doći. Važno je znati da pre početka stipendije imate mogućnost škole jezika odnosno intenzivni kurs nemačkog jezika u trajanju od dva meseca u različitim gradovima Nemačke koji takođe plaća DAAD. Pored plaćenog kursa jezika, dobijate i džeparac koji je u mom slučaju iznosio 410 €. Tokom kursa jezika obezbeđen je i smeštaj, tako da to nije briga samih stipendista. Kursevi se sprovode u jezičkim centrima sa kojima DAAD sarađuje. U mom slučaju je to bila škola jezika Speak&Write u Marburgu u blizini Frankfurta na Majni. Upoznala sam i stipendiste koji su jezičke kurseve imali u Berlinu ili Kelnu. Intenzivni kurs i grad u kom se on odvija ne birate sami, već to bira DAAD.

bojana_spalevic_daad_marburg_skola_jezika
Obilazak Margburga tokom slobodnog vremena (2018) Izvor: lična arhiva

Zahvaljući DAAD stipendiji jednostavnije do studentske vize

Kada dobijete stipendiju, dobijete i kontakt osobe koja je odgovorna za vas. U svakom trenutku možete postaviti pitanje toj osobi i zatražiti pomoć za rešavanje nekih od mogućih problema. Kao DAAD stipendista pojednostavljen je i proces do studentske vize. DAAD nam je već na prvom okupljanju uručio i spisak dokumenata za vizu, koja do dana odlaska u ambasadu morate da pribavite i ponesete sa sobom.

Moje obaveze kao DAAD stipendistkinje su učešće na okupljanjima i dostavljanje transkripta položenih ispita

Kao DAAD stipendistkinja imam obavezu da prisustvujem zvaničnim okupljanima DAAD stipendista, koja su do sada bila organizovana u oktobru 2017, na početku mojih master studija, i u maju 2018. Planirano je još jedno okupljanje nakon perioda stipendiranja. Prvo okupljanje je bilo organizovanu u Bonu. Bilo je potrebno da sami organizujemo svoj put do Bona, ali nakon toga su nam refundirani troškovi puta. To je bio orijentacioni seminar za DAAD stipendiste za region  jugoistočna Evropa, srednjeistočna Evropa i Turska.

Drugo okupljanje je bilo u Bambergu. Ovaj put je DAAD organizovao prevoz od mesta studiranja do Bamberga. Razlika drugog i prvog okupljanja je u tome što je drugo okupljanje bilo po oblasti u kojoj se studira, i svi studenti iste oblasti, bez obzira na DAAD region su bili okupljeni na jednom mestu. Okupljanja traju tri dana. Prvog dana je dolazak i pozdravna reč, drugi dan je predviđen za predavanja i radionice, a treći dan je odlazni dan. Pristustvom svakom od ovih okupljanja, pored toga što ćete upoznati druge DAAD stipendiste, imate i priliku do postavite pitanja, u vezi sa problemom ili nedoumnicom koju imate predstavnicima DAAD-a. Uvek je orgaizovano vreme savetovanja sa svakim od sektora DAAD-a, kao npr. odeljenje za osiguranje, ili odeljenje za finansije.

Pored obaveznih okupljanja, bila sam u obavezi da dostavim, na kraju drugog semestra, dokaz o položenim ispitima i uverenje o ocenama, kako bi DAAD nastavio stipendiranje. Prilikom dostavljanja zahteva za produženje stipendije, bitno je da se vidi da ispite polažete i da radite sve što je u vašoj moći da studije završite na vreme. Ne bih rekla da postoji odredjeni broj ECTS poena koji mora biti prikupljen ili prosek ocena koji mora biti ostvaren.

Saveti za buduće generacije

Izdvojte potrebno vreme i posvetite se potpuno prikupljanju dokumenata. Pažljivo birajte programe i uskladite sve sa vašim mogućnostima. Na intervju budite prirodni, nasmejani, i opušteni, ako je moguće. Pokažite da ste vredni te stipendije, i biće vaša. Trudite se da obogatite svoj CV vannastavnim aktivnostima i istaknite zašto ste odabrali baš određeni studijski program. I da, u redu je i da plačete, ako ne ide, i da se smejete kad je sve sjajno! Budite uporni! DAAD stipendija je sjajna – interesantni ljudi, drugačije iskustvo i potpuno novi VI!

Pažljivo čitajte koja su vam dokumenta potrebna i više puta proverite da li je sve tu! Poštujte rokove i pratite termine za jezičke testove. Idite na konsultacije ili šaljite email ukoliko imate neke nedoumnice!

Srećno!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.