Test za nemačko državljanstvo – Einbürgerungstest

145 NK Blog Einbürgerungstest - Test za nemačko državljanstvo
Početna Papiri Test za nemačko državljanstvo – Einbürgerungstest

Pozdrav društvo, nije me bilo neko vreme – taman sam hteo da vam dam malo vremena da pročitate moje hvalospeve o Hamburgu u 9 delova.

Kako se sa promenom vlasti 2022. godine pojavila ideja da se izmeni zakon u smeru olakšavanja dobijanja nemačkog državljanstva, krenuo sam i sam da se pripremam za to. Jedan od preduslova (sve uslove za dobijanje nemačkog državljanstva pročitajte u Nikolinom tekstu) je i da položite test o poznavanju  nemačke istorije, društvenog i političkog uređenja – koji se zove Einbürgerungstest [Ajn-burgerungs-test] – u slobodnom prevodu: test naturalizacije, jer sa uzimanjem nemačkog državljanstva postajate naturalizovani državljani Nemačke. U ovom tekstu ću pisati o njemu.

Odmah da vam kažem, da je test sam po sebi prilično jednostavan i nije nikakav bauk, štaviše možda i najlakši preduslov od svih koji vam trebaju. Proteklih godina procenat uspešnosti je između 98,2 i 98,8% polagača – otprilike samo onaj koji neće, ne položi 🙂

Samo 3,5% ljudi nije položilo test tokom vežbanja. Izvor slike: einbuergerungstest-online.eu

Test je na zaokruživanje na 33 pitanja

Test je na zaokruživanje i sastoji se od 33 pitanja. Imate na raspolaganju 60 minuta za odgovaranje. Svako pitanje ima 4 ponuđena odgovora i samo jedno je tačno. Potrebno je da tačno odgovorite na 17 ili više pitanja kako biste položili.

Test je naravno na nemačkom i treba vam bar B1 nivo da biste razumeli, ali nije uslov da imate položen nemački pre izlaska na test. 

Od tih 33 pitanja, 30 pitanja vezana su za Nemačku kao celinu tj. državu i dolaze iz oblasti

  • Život u demokratiji
  • Istorija i odgovornost
  • Čovek i društvo 

Preostala 3 pitanja vezana su za pokrajinu u kojoj polažete test.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Prijava za Einbürgerungstest – čekanje na termin može potrajati i nekoliko meseci

Isto kao za sve termine u Nemačkoj, u poslednje vreme se čeka prilično dugo na termin i za Einbürgerungstest – otprilike 2-3 meseca unapred morate da ga rezervišete – to je bar moje iskustvo u Hamburgu, dok je prijatelj u Berlinu dobio termin tek za 5 meseci. 

Test se zakazuje u mestu u kom imate prijavljeno prebivalište. U Hamburgu se možete prijaviti ili u “inlingua Sprachschule” ili u “VHS Hamburg” gde sam se ja prijavio. 

Ukoliko radite test u nekoj drugoj pokrajini, posetite sajt Einbürgerungstest-online, izaberite vašu pokrajinu i pogledajte u kojoj instituciji možete polagati test – ili jednostavno izguglajte “Einbürgerungstest (ime vašeg grada)”.

Cena testa iznosi trenutno (februar 2022) 25€ i ona je ista, nebitno gde polažete test. Plaćanje se vrši online, prilikom prijavljivanja, a nakon što se prijavite, dobićete email sa potvrdom datuma i mesta gde će se održati polaganje.

Priprema za test – Vežbajte sa svog telefona ili kompjutera za Einbürgerungstest

Da ponovim, Einbürgerungstest se sastoji od 2 grupe pitanja – 30 pitanja vezana su za Nemačku, a ostalih 3 za pokrajinu u kojoj polažete test.

Prvih 30 pitanja izvlače se iz grupe od 300 pitanja vezanih za Nemačku, dok se ostala 3 pitanja izvlače iz baze od 10 pitanja vezanih za pokrajinu u kojoj polažete. Pitanja su vezana za neke elementarne stvari iz nemačke istorije (npr. kada je srušen Berlinski zid), iz politike (npr. kako glasi puno ime partije CDU, ili koliko treba glasova da dobije partija da bi prošla cenzus), i iz društvenog uređenja (npr. koji je format državnog uređenja nemačke države).

Pitanja su unapred poznata (kao i njihovi odgovori naravno) tako da možete da vežbate kod kuće pre testa. Za to vam je potrebno između par sati i 3 dana – u zavisnosti od dosadašnjeg znanja.

Postoje različite aplikacije i internet stranice sa pitanjima i odgovorima, neke su bolje urađene, neke lošije, ali je svrha kod svih ista – da nekoliko puta prođete kroz moguća pitanja – i ona su na svim sajtovima ista. 

Evo dva primera pomoću kojih sam se ja spremao za test:

Savet: Izaberite grupu pitanja za konkretnu pokrajinu u kojoj polažete.

Kliknite na link da vidite primer pravog Einbürgerungstest-a.

Polaganje Einbürgerungstest-a traje 60 minuta

Na polaganje, obavezno ponesite identifikacioni dokument sa sobom (npr. pasoš i boravišnu dozvolu). Preporučujem vam da dođete bar 15 minuta pre ispita, kako bi vas nadležni našli na listi i sproveli do prostorije gde polažete. 

Po mom iskustvu, u klupi sedi po jedna osoba. Nakon što svi dođu, dežurna osoba pokupi mobilne telefone ili vam kaže da ih stavite u providne kese na stolu. Potom dobijate pitanja i imate 60 minuta da odgovorite na njih, nakon čega organizatori kupe testove. 

Ukoliko završite ranije, naravno, možete ranije napustiti prostoriju.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

U par slučajeva je moguće biti oslobođen testa

Ukoliko ste pohađali integracioni kurs i položili koji se zove “Leben in Deutschland” (“život u Nemačkoj”) i to sa minimum 17 poena, onda možete priložiti ovaj test umesto Einbürgerungstest-a. Test “Leben in Deutschland” možete položiti i sa 15 poena, ali onda Vam on ne važi umesto Einbürgerungstest-a pri predavanju zahteva za nemačko državljanstvo.

Takođe, ukoliko imate završeno “odgovarajuće obrazovanje u Nemačkoj” možete biti oslobođeni. Kao i kod ostalih zakonskih okvira, različite pokrajine ovo mogu tumačiti drugačije. 

Primera radi, jedan prijatelj koji je završio osnovne studije u Nemačkoj na engleskom je u Hamburgu bio oslobođen testa. Sa druge strane, drugi prijatelj u Berlinu koji je završio i osnovne i master studije na Nemačkom nije bio oslobođen. Obrazloženje u Berlinu je glasilo da “odgovarajuće obrazovanje” znači diploma srednje škola, a ne univerzitetska diploma. 

Takođe, možete biti oslobođeni i na osnovu izvesnog broja godina ili bolesti, ali to su više specifični slučajevi za koje trebaju obrazloženja ili advokat. Test je više nego jednostavan za položiti, pa savet je da uradite test umesto da tražite način da se oslobodite istog.

Čekanje na rezultate testa traje i do 3 meseca

Na kraju ide “zanimljiv” detalj – na rezultate testa se čeka 3 meseca tj. 12 nedelja. 

Savet: Pošto test nema rok trajanja, njega zapravo možete prijaviti i položiti i pre predaje zahteva za nemačko državljanstvo. Time smanjujete mogućnost oduživanja procesa dobijanja državljanstva usled čekanja na termin za Einbürgerungstest kao i čekanja na njegove rezultate.

Sertifikat o položenom ispitu ili informaciju da niste položili test dobijate poštom. Ukoliko ste položili, sa tim sertifikatom možete upotpuniti zahtev za nemačko državljanstvo.

Nadam se da će vam ovo pomoći!
Srećno! 😊

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

6 Responses

  1. Pozz, Zivim i radim u Nemackoj i imam uredni Madjarski EU pasosh.3 Soban stan, imam devojku koja radi ovde sa pribavilistem Ghane i Vizu na Godinu dana a ja na 10 Godina koja mi istice sl godine Decembra , hteli bi da se vencamo i osnujemo porodicu i da Ona preko mene dobije stalni boravak Sta i kako ..?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.