Otvoren konkurs za 12 stipendija doktorskih studija iz ekonomije

NK-56-Otvoren-konkurs-za-12-stipendija-doktorskih-studija-iz-ekonomije
Početna Studije Otvoren konkurs za 12 stipendija doktorskih studija iz ekonomije

Univerziteti Georg Avgust u Getingenu (Georg-August-Universität Göttingen) zajedno sa Lajbnic Univerzitetom u Hanoveru (Leibniz Universität Hannover) ima otvoren konkurs do 9.10.2017 za 12 doktorskih pozicija iz oblasti globalizacije i razvoja i internacionalne ekonomije sa početkom od 01.04.2018. Kao sve ostale doktorske pozicije i na ovim se potpisuje ugovor i dobija plata za istraživački rad. Pozicije su otvorene u istraživačkom timu GLAD (Globalization and Development) radne grupe RTG (Research Training Group) čije istraživanje finansira Nemačka istraživačka fondacija DFG.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

O istraživanju

Radna grupa RTG želi da istraži globalizaciju i razvoj kombinacijom makro pristupa globalizaciji i mikro pristupa razvoju koristeći inovativne metode ekonometrije, eksperimenata i teorija. Meriće se stvari poput protoka kapitala, rada i tehnologije i njihov uticaj na domaćinstva i osobe u zemljama u razvoju. Projekti unutar RTG baviće se različitim podtemama iz prethodno navedene oblasti. Program, između ostalog, uključuje i predavanja, učešće na internacionalnim konferencijama, razmenu naučnika i supervizora. Lokacije istraživanja su Getingen i Hanover, ali će se od učesnika zahtevati internacionalna putovanja radi istraživačkih razmena, prikupljanja podataka i praksi. Za naučnike sa decom program obezbeđuje dodatnu finansijsku pomoć za brigu o detetu tokom putovanja.

Uslovi

Potrebni uslovi su:

  • Diploma, master ili magistar iz ekonomije ili slične discipline sa specijalizacijom u razvoju ili internacionalnoj ekonomiji, poljoprivredne ekonomije, ekonomske geografije i slično
  • Odlično znanje Engleskog. Kao dokaz TOEFL ili sličan test.
  • Analitičke sposobnosti i poznavanje rada na kompjuteru
  • Dokaz o interesovanju o temama sa kojima se zanima radna grupa RTG

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Ugovor i plata

Istraživači dobijaju ugovor na tri godine sa nedeljnim radnim vremenom od 26 sati odnosno 65% standardnog radnog vremena. Visina plate u nemačkom javnom sektoru je regulisana platnim razredima, a u ovom slučaju je to E13 TVL, odnosno platni razred koji odgovara kvalifikacijama mladnog naučnika koji teži doktorskoj tituli. Prema tome, ne radi se zapravo o stipendiji, već o otvorenom radnom mestu za buduće naučnike. Pošto je ugovor na 65 % radnog vremena, time je i plata 65 % od utvrđene sume. Platni razredi imaju više nivoa, a E13 TVL ima konkretno 5. Ugovor od tri godine znači da se prve dve godine vodite na prvom nivou i time imate zagarantova primanja od 65 % plate od 3.510 € bruto mesečno. Dakle, plata je prve dve godine 2281,5 € bruto mesečno. U trećoj godini ste kvalifikovani za drugi nivo E13 TVL razreda pa je plata 65% od 3.896 € bruto mesečno. Dakle, zagarantova primanja u trećoj godini ugovora su 2532,4 € odnosno povišica od 250,9 €.

Program je tako organizovan da se za tri godine napiše doktorska disertacija. Eventualno se može produžiti za koji mesec, a finansiranje se nalazi unutar radne grupe. Ipak, produživanje ugovora na par meseci nije zagarantovano, ali u dosadašnjem radu je uvek sprovedeno uspešno, kako je za blog potvrdila naučnica iz radne grupe RTG Dr. Friderike Lenel. Pošto je ugovor na 65%, profesori imaju pravo da od Vas traže da 65% nedeljno za katedru vršite aktivnosti poput držanja nastave, pomoći pri istraživačkim projektima, prikupljanja podataka na terenu (pa i u inostranstvu) i slično, dok Vam 35% vremena preostaje za istraživački rad. Dr. Lenel je objasnila da u praksi to nije slučaj i da doktoranti veoma malo rade za katedru i da pritom projekti na kojima doktoranti rade za katedru su po pravilu deo doktorske disertacije. Stoga se istraživački rad i rad za katedru ne mogu jasno razdvojiti. Dr. Lenel je objasnila da u radnoj grupi ima doktoranata koji su potpisali ugovor na 100% i time se obavezali da redovno drže predavanje i vežbe. Kako Dr. Lanel kaže na kraju krajeva, sve zavisi kod kog profesora ćete pisati disertaciju i šta ćete sa njim ispregovarati tokom intervjua. Takođe napominje da je standard za doktorske studije iz ekonomije 50% ugovora i da time univerzitet Getingen i Lajbnic relativno puno plaća odnosno 15% više.

Potrebna dokumenta i proces konkurisanja

Konkuriše se upload-ovanjem dokumenata na stranici univerziteta. Osnovna potrebna dokumenta su CV (saznajte kako se piše CV po nemačkim očekivanjima), motivaciono pismo na dve strane, dokaz o znanju Engleskog. Više informacija o konkursu, potrebnim dokumentima i linku za konkurisanje možete naći ovde.

Doktorsko mesto i stipendiju sigurno nećete dobiti ako ne konkurišete, dok u suprotnom imate šanse. Stoga Nemački kutak ohrabruje sve koje zanima globalizacija i razvoj da pokušaju i konkurišu. Srećno 🙂

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.