nemacki-kutak-logo

Početna plata u IT sektoru u Nemačkoj

NK-47-Početna-plata-u-IT-sektoru-u-Nemačkoj

Plata i novac su u Nemačkoj tabu tema tako da nije ni čudo što postoji izreka “O novcu se ne priča” (über Geld spricht man nicht, prim. aut). O primanjima i kako su tekli pregovori o plati možete uglavnom da pričate samo sa strancima. Srećom, postoje različite studije i ankete o zaradama, tako da ipak u neku ruku možete da proverite da li radite za mnogo manje para ili da li zaradjujete više od proseka. Prenosili smo već istraživanje Stepstone-a o prosečnim godišnjim platama, kao i prosečnoj početnoj akademskoj plati. Pored toga, prenosili smo i istraživanje Compensation Partner i ComputerWoche o prosečnim platama u IT sektoru. U ovom tekstu prenosimo istraživanje o početnoj plati u IT sektoru od Staufenbiel Instituta iz marta 2017. godine koje se odnosi na plate u 2016. godini. Bitno je napomenuti da godišnja bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade kao što su bonusi, provizije, premije i ostalo

Jasan trend, kako u IT tako i van, je da početna plata zavisi od pokrajine u kojoj se nalazite i veličini firme. Što je firma veća, to su plate tendecijalno više što se može videti iz tabele ispod.  Takođe, plate u Istočnoj Nemačkoj niže su od plata u Zapadnoj Nemačkoj. Podaci na obe slike pokazuju donji, srednji i gornji kvantil. Medijana je postavljena tako da je 50% rezultata više ili niže. Ispod donjeg kvantila i iznad gornjeg kvantila nalazi se 25% vrednosti.

nemacki-kutak-plate-it-sektor-developer-salary-germany
Početna bruto plata u IT sektoru u zavisnosti od veličine preduzeća

Na slici ispod se vidi Nemačka podeljena po zonama poštanskog broja tzv. Postleitzahl (PLZ). Iako je na karti ucrtana zona 8 i 9, koje pokrivaju Bavarsku i Tirangiju, podatke za iste Staufenbiel nije naveo. Poznato je iz drugih studija da su u Baverskoj, Baden Virtembergu i Hessenu najviše plate. Staufenbiel navodi da je plata u Bavarskoj u proseku 10.000 € bruto godišnje viša od plate u Saksoniji.

software developer salary germany
Prosečna godišnja bruto plata u IT sektoru. Bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade kao što su bonusi, provizije, premije i slično

Iako nije navedeno u istraživanju, pretpostavlja se da znate nemački jezik i da imate nemačku diplomu. Pri konkurisanju za posao bitno je znati kako se to radi na nemački način. Pročitajte kako se piše CV po nemačkim standardima i preuzimte besplatan obrazac. Takođe, pročitajte kako se konkuriše za posao u Nemačkoj.

Svima koji konkurišu za posao u IT sektoru u Nemačkoj, Nemački kutak želi puno uspeha i berićetne plate 🙂

Podeli tekst na društvenim mrežama

Gde su naši klubovi i žurke, restorani, lekari, advokati, sportska i kulturna udruženja i njihovi događaji?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Gde su naši klubovi i žurke, restorani, lekari, advokati, sportska i kulturna udruženja i njihovi događaji?