Početna plata u IT sektoru u Nemačkoj

NK-47-Početna-plata-u-IT-sektoru-u-Nemačkoj
Početna Posao Početna plata u IT sektoru u Nemačkoj

Plata i novac su u Nemačkoj tabu tema tako da nije ni čudo što postoji izreka “O novcu se ne priča” (über Geld spricht man nicht, prim. aut). O primanjima i kako su tekli pregovori o plati možete uglavnom da pričate samo sa strancima. Srećom, postoje različite studije i ankete o zaradama, tako da ipak u neku ruku možete da proverite da li radite za mnogo manje para ili da li zaradjujete više od proseka. Prenosili smo već istraživanje Stepstone-a o prosečnim godišnjim platama, kao i prosečnoj početnoj akademskoj plati. Pored toga, prenosili smo i istraživanje Compensation Partner i ComputerWoche o prosečnim platama u IT sektoru. U ovom tekstu prenosimo istraživanje o početnoj plati u IT sektoru od Staufenbiel Instituta iz marta 2017. godine koje se odnosi na plate u 2016. godini. Bitno je napomenuti da godišnja bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade kao što su bonusi, provizije, premije i ostalo.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Jasan trend, kako u IT tako i van, je da početna plata zavisi od pokrajine u kojoj se nalazite i veličini firme. Što je firma veća, to su plate tendecijalno više što se može videti iz tabele ispod.  Takođe, plate u Istočnoj Nemačkoj niže su od plata u Zapadnoj Nemačkoj. Podaci na obe slike pokazuju donji, srednji i gornji kvantil. Medijana je postavljena tako da je 50% rezultata više ili niže. Ispod donjeg kvantila i iznad gornjeg kvantila nalazi se 25% vrednosti.

nemacki-kutak-plate-it-sektor-developer-salary-germany
Početna bruto plata u IT sektoru u zavisnosti od veličine preduzeća

Na slici ispod se vidi Nemačka podeljena po zonama poštanskog broja tzv. Postleitzahl (PLZ). Iako je na karti ucrtana zona 8 i 9, koje pokrivaju Bavarsku i Tirangiju, podatke za iste Staufenbiel nije naveo. Poznato je iz drugih studija da su u Baverskoj, Baden Virtembergu i Hessenu najviše plate. Staufenbiel navodi da je plata u Bavarskoj u proseku 10.000 € bruto godišnje viša od plate u Saksoniji.

software developer salary germany
Prosečna godišnja bruto plata u IT sektoru. Bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade kao što su bonusi, provizije, premije i slično

Iako nije navedeno u istraživanju, pretpostavlja se da znate nemački jezik i da imate nemačku diplomu. Pri konkurisanju za posao bitno je znati kako se to radi na nemački način. Pročitajte kako se piše CV po nemačkim standardima i preuzimte besplatan obrazac. Takođe, pročitajte kako se konkuriše za posao u Nemačkoj.

Svima koji konkurišu za posao u IT sektoru u Nemačkoj, Nemački kutak želi puno uspeha i berićetne plate 😊

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.