Koliko zarađuju IT stručnjaci u Nemačkoj?

NK-009-Koliko-zarađuju-IT-stručnjaci-u-Nemačkoj-
Početna Posao Koliko zarađuju IT stručnjaci u Nemačkoj?

Pošto se u Nemačkoj retko priča o primanjima, jedan od glavnih načina da se informišete je da pratite različite studije i ankete o platama. U prethodnim tekstovima smo pisali kako o početnim tako i prosečnim godišnjim bruto platama po struci, pokrajini i sektoru. U ovom tekstu ćemo se fokusirati na plata IT stručnjaka.

Jedan od poznatijih nemačkih IT časopisa Computerwoche i firma spezijalizovana na analizu plata Compensation Partner sproveli su studiju u periodu od maja do avgusta 2015. godine o primanjima IT stručnjaka. Analiziranih 15.579 podataka dolazi iz preduzeća različitih veličina i odnosi se na 28 razližitih IT funkcija. Primanja su bruto i uključuju varijabilni deo zarade kao što su bonusi, provizije, premije i ostalo.

IT plate su porasle u poređenu sa prošlom godinom, ali manje nego što je prvobitno bilo očekivano. Dok je pretprošle godine rast bio rekordnih 6%, prethodne godine iznosio je 2,2%. Ipak stručnjaci iz Compensation Partner smatraju rast u naredne dve godine od 3% do 4% realnim.

Iskustvo i diploma su od velikog uticaja

Prosečna početna plata IT stručnjaka iznosi 36.278 €, što na prvi pogled izgleda dosta manje nego očekivano. Razlog za to je da primerak uključuje i stručnjake bez univerzitetske diplome. Radnicima sa 3 do 6 godina iskustva prosečna plata raste na 49.991 €, dok profesionalci do 10 godina iskustva godišnje zarade 56.252 €. U proseku najviše zarađuju IT programeri sa preko 10 godina iskustva i sa godišnjom bruto platom od 63.820 €. Jasan je trend da sa iskustvom plata raste tako da programeri na poziciji seniora u proseku zaradjuju skoro duplo više nego mladi profesionalci.

Studija pokazuje da je pored iskustva i diploma takođe veoma važan faktor kod plate. Programeri sa stručnom spremom zarađuju u proseku 48.170 € bruto godišnje. Profesionalci sa osnovim studijama zarađuju “samo” 50.000 € što se može objasniti pretežno mlađom radnom snagom. Sa master diplomom plata iznosi u proseku 60.151 €. To znači da je IT jedna od struka gde postoji značajna razlika u plati između radnika sa bečelor i master diplomom. Na kraju, doktori iz IT-ja zarade godišnje u proseku 73.749 €.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Veće preduzeće znači viša plata

Tendcija koja je evedintna na celom radnom tržištu, oslikava se i u IT sektoru. Iako studija pokazuje da su plata u manjim i srednjim preduzećima više porasle nego u velikim, razlika u primanjima je dalje znatno primetna.

IT savetnik na početku svoje pedesete godine u konsultantskoj firmi do 20 radnika zarađuje 65.578 € dok u velikoj firmi preko 5.000 radnika za isti posao dobija 72.650 €.

U proseku trend pokazuje da ako IT stručnjak pređe iz malog preduzeća u srednje preduzeće do 1.000 radnika, može da očekuje u prosesku 7.000 € više na godišnjem nivou. Ako pređe u korporaciju može da računa na povišicu do 16.000 €

Samo dva zanimanja prebacuju cifru od 70.000 €

Najvišu platu bez odgovornosti prema osobolju imaju stručnjaci iz IT-security sa prosečnom godišnjom bruto platom od 71.070 €. Kao jedan od najbitnijih faktora za sve većom potražnjom sigurnosnih eskperata je industrija 4.0, odnosno Internet of Things. Pored sigurnosnih stručnjaka, jedini IT stručnjaci bez odgovornosti prema osoblju koji u proseku zarađuju više od 70 hiljadu su IT projekt menadžeri sa platom od 70.267 €. Ako opis posla uključuje i odgovornost prema osoblju, plata je viša od 25 do 33%. Na trećoj poziciji po visini zarade su SAP savetnici sa 68.552 €, a slede ih IT savetnici sa 67.005 € godišnje. Developeri zarađuju u proseku 57.500 €.

Sa druge strane najmanje zarađuju stručnjaci iz user-support i web-developeri sa 43.000 odnosno 37.000 evra bruto godišnje. Pritom, studija navodi da radnici iz podrške nemaju baš sigurnu budućnost jer potencijal outsourcing-a još uvek nije skroz iskorišćen tako da može da se očekuju dalja premeštanja podrške u inostranstvo zarad smanjenja troškova.

Pokrajina utiče i na IT plate

Iako su IT poslovi u najvećoj meri nevezani za geografsku lokaciju i remote poslovi su sve više zastupljeniji, pokrajina u kojoj radite i te kako ima uticaj na primanja. Kao i kod ostalih zanimanja, plate u Zapadnoj Nemačkoj su više nego u Istočnoj Nemačkoj. Plate u metropolama poput Minhena, Štutgarta i Frankfurta su i do 20% više od proseka, dok  su u oblasti oko Drezdena 20% niže od proseka. U pokrajini Maklenburg-Zapadna Pomeranija su čak i do 30% niže od proseka. Ipak treba uzeti u obzir da su troškovi života u Istočnoj Nemačkoj niži od Zapadne Nemačke.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Različiti sektori – različite plate

Kao što je za očekivati nije isto da li radite u bankarskom ili marketinškom sektoru. Plate su najviše u sektoru robe široke potrošnje, hemijskom sektoru kao i u sektoru medicinske tehnike. Studija je analizirala sektore u odnosu na projekt menadžere, IT savetnike i administratore. Sledeći grafikon pokazuje tabelarni prikaz rezultata najbolje plaćenih sektora za prethodno navedene funkcije.

plate-po-it-funkciji

Iako se nisu ostvarila entuzijastična predviđanja rasta, plate u IT sektoru su ipak nastavile da se uvećavaju. U proseku su najviše plaćeni stručnjaci za IT sigurnost, a najmanje web developeri. Studija još otkriva da plata raste enormno sa godinama iskustva, da zavisi od sektora u kome radite, ali i od vaše geografske lokacije.

Ako se bavite programiranjem, a zanima Vas praksa ili posao u Nemačkoj, slobodno nam pošaljite CV i vreme kada biste radili u Nemačkoj na posao(at)nemackikutak.com. Uzmite u obzir da treba da planirate minimum četiri meseca unapred, jer proces vađenja svih papira traje u proseku tri meseca. Ovo naravno ne važi za građane Hrvatske pošto su oni članovi EU tako da mogu kratkoročnije da planiraju. Znanje Nemačkog nije obavezno, ali što bolje znate Nemački, lakše možemo da Vam pomognemo oko posla.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

4 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.