Šest saveta za vaše putešestvije kroz Nemačku

NK-Šest-saveta-za-vaše-putešestvije-kroz-Nemačku
Početna Turizam Šest saveta za vaše putešestvije kroz Nemačku

Nemačka je zemlja fudbala, zamkova, srednjovekovnih gradova i dobrog piva. Bez obzira da li ste dobili posao, stručnu praksu, idete na kurs jezika, upisali ste studije ili idete na studentsku razmenu, evo par saveta kako da maksimalno iskoristite vikende i uživate u svim čarima ove srednjoevropske zemlje.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

 1. ZAMKOVI
  Nijedna druga zemlja ne podseća na bajku koliko Nemačka. Na teritoriji države nalazi se preko 150 srednjovekovnih zamkova, a možda najpoznatiji među njima jeste zamak Nojšvanštajn (Schloss Neuschwanstein), izgrađen za vreme Ludviga II od Bavarije. Zamak je poslužio kao inspiracija Volt Dizniju pri dizajniranju zamka za crtani Uspavana lepotica.
Schloss Neuschwanstein
Zamak Nojšvanštajn – inspiracija Dizniju
 1. ROMANTIČNI PUT PO NEMAČKOJ
  Pokrajina u Nemačkoj koja će vas zasigurno ostaviti bez daha jeste Bavarija. Posebnu pažnju privlači takozvani Romantični put (Romantische Straße) po Nemačkoj, koji počinje u Vircburgu (Würzburg), a završava se u Fisenu (Füssen). Na ovoj putanji naići ćete na niz srednjovekovnih gradića, među kojima je najpoznatiji Rotenburg povrh Taubera (Rothenburg ob der Tauber). Prelepe zgrade, arhitektura, i uličice čine ovaj grad atraktivnom lokacijom tokom cele godine, a posebno u vreme novogodišnjih praznika, jer se ovde nalazi jedan od najpoznatijih božićnih vašara (Weihnachtsmarkt). 
Rothenburg-ob-der-Tauber
Rotenburg povrh Taubera – jedno od najpoznatijih mesta na Romantičnom putu
 1. BERLINSKI ZID
  Berlin je grad koji nikako ne treba da zaobiđete na svojim putešestvijama kroz Nemačku. Poznat po arhitekturi, spomenicima, uličnim grafitima i alternativnom stilu života, Berlin nudi po nešto za svakoga. Možda najpoznatiji simbol Berlina jeste Berlinski zid, ili bolje rečeno ostaci zida. Ako se zadesite u Berlinu obavezno se prošetajte do graničnog prelaza Čarli (Checkpoint Charlie – najpoznatija granica između Zapadne i Istočne Evrope), gde za par evra (ili čak i besplatno) možete dobiti vizu koja se nekada izdavala za prelazak iz jednog dela države u drugi. Pogledajte vodič kroz Berlin
East-Side-Gallery-Olivera-Ivanovic
Ispred Berlinskog zida – “Ko želi da svet ostane ovakav kakav jeste, taj ne želi da svet opstane” – Erih Frid
 1. KATEDRALE
  Pored zamaka, Nemačka je poznata i po katedralama. Keln, Minhen, Ahen, Berlin, Hambug, samo su neki od gradova u kojima se nalaze poznate katedrale. Katedrala u Kelnu (Kölner Dom) poznata je po tome što je u vreme kada je izgrađena, bila čak četiri godine najviša građevina na svetu u periodu od 1880 do 1884. Izgradnja ove gotičke katedrale trajala je šest vekova, a čak i danas traju radovi na obnovi pojedinih delova koji nikada nisu bili završeni, ili su se vremenom urušili. Titulu najviše katedrale na svetu preotela joj je katedrala iz Ulma (Ulmer Münster) koja sa samo par metara više odnoso 162 metara trenutno drži titulu najviše katedrale na svetu.
Kölner-Dom
Katedrala u Kelnu
 1. KARNEVALI I OKTOBARFEST
  Nemci su poznati po organizovanosti, poslovnoj etici i struktuiranom načinu rada. Međutim, par puta godišnje dopuštaju sebi da se u potpunosti opuste, što za neke strance može biti i kulturni šok. Karnevali pre početka proleća i Oktobarfest u jesen su manifestacije koje nikako ne treba da propustite. Karneval je period kada možete videti svoje kolege kako na posao dolaze obučeni u kostime gusara, policajaca, leptira, i mnogo toga još. Sa druge strane kraj septembra poznat je po tome što većina nemaca uzme par slobodnih dana i zapute se u Minhen, prestonicu Oktobarfesta, gde uživaju uz dobru hranu i pivo i neracionalno troše pare.
Karneval-Olivera-Ivanovic
Karneval u Bonu
 1. HRANA
  Nemci slobodno vreme većinom provode napolju. Bez obzira da li je temperatura +25 ili 0 stepeni, možete sresti entuzijastične lokalce kako jedu i piju ispred restorana. Pored posebne krofne sa džemom Berlina (Berliner), jela od kiselog kupusa i krompira, nemci su još poznati i po specijalitetima od mesa. Kobasica (Wurst) jedan je od specijaliteta koje možete videti na svakom koraku. Posebno poznata jeste kobasica sa karijem odnosno Currywurst.
Currywurst-u-Olivera-Ivanovic
Kobasica sa karijem u Bonu na manje od 10 stepeni

Bez obzira da li se odlučite da putujete širom zemlje, ili se fokusirate na istraživanje pokrajine u kojoj ćete biti, u Nemačkoj svi mogu da pronađu nešto za sebe. Privikavanje možda neće biti lako, ali verujte mi Nemačka je jedna od onih zemalja iz kojih tek kada odete shvatite koliko vam nedostaje.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.