nemacki-kutak-logo

Šta je bolje, neograničen boravak ili nemačko državljanstvo? Velika analiza

Neograničen boravak ili nemačko državljanstvo - velika analiza

Pisali smo o uslovima za sticanje neograničenog boravka u Nemačkoj kao i o (novim) uslovima za dobijanje nemačkog državljanstva. Kako se većina uslova preklapaju, moguće je izabrati jedan ili drugi put. Za vas smo pripremili veliku analizu i poređenje neograničene dozvole i državljanstva – saznajte “šta je bolje” za vas.

Sve zavisi od vaših ciljeva

Donošenje ove odluke najviše zavisi od Vaših ciljeva. Najprostije rečeno, ukoliko želite da radite u Nemačkoj neko (duže) vreme i da se nakon toga vratite u domovinu, neograničena radna i boravišna dozvola bi Vam verovatno najviše odgovarala – time ne biste po povratku u rodnu zemlju tražili radnu i boravišnu dozvolu. 

Sa druge strane, ukoliko želite ceo život provesti u Nemačkoj, mnogo lakše poslovno i turistički putovati svetom, možda i raditi u inostranstvu, u tom slučaju je bolje za Vas da uzmete nemačko državljanstvo. 

Analiza – neograničen boravak ili nemačko državljanstvo

Sastavili smo 10ak najbitnijih kriterijuma koji (po našem mišljenju) treba da se uzmu u ozbir pri donošenju odluke i odabiru za jedan ili drugi put.

KriterijumiNiederlassungserlaubnis
tj. neograničeni boravak
Einbürgerung
tj. državljanstvo
1️⃣ Rad u Nemačkoj i mogući poslovi/zanimanjaOtvara Vam se mogućnost rada na poslovima van Vaše prvobitne struke (ako ste radili kao inžinjer, možete krenuti da radite kao kelner). Ne možete raditi u vojsci ili postati državni službenik tj. Beamter.Možete izabrati da se bavite bilo kojim poslom tj. otvara Vam se mogućnost za poslove koji su dostupni samo državljanima Nemačke (vojska, u većini slučajeva policija, državni službenik tj. Beamter itd).
2️⃣ Preseljenje u drugu zemljuNeograničena boravišna dozvola ne daje Vam povlastice pri selidbi po svetu. Uslovi Vašeg pasoša važe nevezano za boravišnu dozvolu. Ukoliko se preselite u neku drugu zemlju i provedete u njoj duže od šest meseci, automatski gubite neograničenu boravišnu i radnu dozvolu.EU: Kada uzmete nemačko državljanstvo, imate mogućnost preseljenja u druge države Evropske unije bez bilo kakvih dodatnih viznih poteškoća. Samo nađete stan i posao i prijavite se u policiji da ste tu = birokratski Vam je svejedno da li se selite iz Frankfurta za Berlin ili iz Hamburga za Barselonu ili Pariz.

NON-EU: Na svetskom nivou važe uslovi koji važe za državljane Nemačke (mnogo lakši nego za državljane država bivše Jugoslavije).
3️⃣ DokumentaZa nova dokumenta morate ići u konzulat ili ambasadu nakon čega morate otići do Ausländerbehörde [Aus-lender-behorde] kako biste prebacili vizu ili boravšnu dozvolu u novi pasoš.Za Vas i Vaša dokumenta zadužena je lokalna državna uprava.
4️⃣ Politika i političko angažovanjeNemate pravo glasa na nemačkim i evropskim izborima, dok na izborima u domovini možete učestvovati ukoliko Vaša država omogućava glasanje iz inostranstva. Naravno, uvek možete otputovati kući i glasati. Kao stranac ne mozete učestvovati ni u nemačkom političkom životu (mnogo više od samog glasanja), niti smete voditi politiku druge zemlje u Nemačkoj.Možete se politički angažovati u Nemačkoj i glasati na evropskim i nemačkim izborima. Nemate pravo na glasanje na izborima u domovini, niti iz Nemačke niti tokom posete domovini.
5️⃣ PutovanjaUslovi putovanja se ne razlikuju u odnosu na bilo kakvu drugu nemačku vizu i boravišnu dozvolu. Uslove putovanja odredjuje Vaš trenutni pasoš.

Detaljnije informacije o vizama: Pregled viza za turiste ↗️
Možete putovati u mnogo više zemalja bez viza bez dodatnih birokratskih prepreka. Po sajtu Passport Index ↗️, nemački državljani mogu bez viza da putuju u 167 zemalja (127 kompletno bez viza, za 40 zemalja se viza dobija na aerodromu po sletanju aviona) dok Nemcima prava viza za ulazak treba za samo 31 zemlju. → Nemačka: 127, 40, 31.

Poređenje sa našim zemljama: Hrvatska: 117, 43, 38
Srbija: 86, 45, 67
Crne Gore: 78, 43, 77
Makedonija: 77, 45, 76
BIH: 74, 43, 81.
6️⃣ Povratak u domovinuU bilo kom trenutku možete da se vratite da živite u domovini „kao da nikad niste ni bili u Nemačkoj“. Ipak, ukoliko ostanete duže od šest meseci u domovini, Niederlassungserlaubnis automatski prestaje da važi. Ukoliko želite da se vratite u domovinu i provedete tamo duže od 3 meseca, moraćete da izvadite vizu, radnu i/ili boravišnu dozvolu.
7️⃣ Poseta domoviniPri poseti domovine ne morate da se prijavljujete nadležnim organima da ste u zemlji.Tokom svake posete domovini morate se prijaviti u policijskoj stanici da ste u zemlji. Bar teoretski hehe.
8️⃣ Troškovi predavanja zahtevaIzmeđu 113€ i 147€, u zavisnosti od vrste Niederlassungserlaubnis-a.Sam zahtev košta 255€. Uz to dolaze eventualni troškovi otpusta iz matičnog državljanstva.
9️⃣ Negativne posledice u rodnoj državiBez (poznatih) negativnih posledica.Ukoliko izgubite rodno državljanstvo, postoji eventualno mogućnost gubljenja nasledstva ili ne-daj-Bože oduzimanja imovine. Raspitajte se dobro u Vašoj državi kako ispis iz državljanstva utiče na Vašu imovinsku sadašnjost ili perspektivu kao i na druge slične negativne efekte. 
➡️ Da li Vas interesuje još neki vid poređenja? Da li smo još nešto izostavili?
Pišite nam u komentarima kako bi dopunili tabelu 😍
⬅️⬅️
Poređenje neograničene boravišne dozvole i nemačkog državljanstva po raznim aspektima života

Kao i sve u životu, ni jedna ni druga opcija nije samo bela niti samo crna. O tome koji aspekti ove odluke će da prevagnu, mora svako za sebe da odluči.

Rodno državljanstvo UVEK možete ponovo dobiti

Bitno je naglasiti da, ukoliko se odlučite za nemačko državljanstvo, u svakom trenutku možete uzeti nazad Vaše rodno državljanstvo, recimo ukoliko ipak želite da se zauvek vratite u domovinu. Za to je potrebno da odete u odeljenje za državljanstva u policiju i da podnesete zahtev za ponovno primanje u državljanstvo. Naravno, ova usluga košta. Da ponovimo iz prethodnih tekstova, po zakonima koji danas važe (mart 2023. godine), u trenutku ponovnog dobijanja rodnog državljanstva, nemačko državljanstvo automatski prestaje da važi ukoliko niste dobili saglasnost Nemačke da smete da uzmete staro državljanstvo. 

Uskoro dolazi tekst o procesu dobijanja i predavanju zahteva za upis u državljanstvo Nemačke. Stay tunned što bi se reklo 😀

Za koju opciju biste ili ste se već odlučili?

Podeli tekst na društvenim mrežama

Gde su naši klubovi i žurke, restorani, lekari, advokati, sportska i kulturna udruženja i njihovi događaji?

2 Responses

  1. Korisno bi bilo saznati, kakvi su uslovi o dobijanju kredita (stambenih ili nenamjesnkih kredita), tj. da li viza ili državljanstvo imaju utjecaj na VISINU fiksne kamate, obračuna rizika i sl. Jer, banke većinom ne daju takve službene informacije (mislim da ni ne smiju), da li je kamata veća, manja ili ista za radnike (sa vizom ili sa državljanstvom), neovisno o visini plate i dr. uslova potrebnih za kredit.

    1. Zdravo Edi, dobro pitanje na koje nemamo odgovor. To bi svakako bilo interesantno saznati, ali gotovo je nemoguce dobiti konkretne i pouzdane informacije takvog tipa bez da neko ne nadrlja… Slicno, postoje i “soft differences” tj. blagih razlika u ljudskim glavama (hteli oni to ili ne), tipa kad se prijavljujete za stan ili posao…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Gde su naši klubovi i žurke, restorani, lekari, advokati, sportska i kulturna udruženja i njihovi događaji?