Šta je bolje, neograničen boravak ili nemačko državljanstvo? Velika analiza

Neograničen boravak ili nemačko državljanstvo - velika analiza
Početna Papiri Šta je bolje, neograničen boravak ili nemačko državljanstvo? Velika analiza

Pisali smo o uslovima za sticanje neograničenog boravka u Nemačkoj kao i o (novim) uslovima za dobijanje nemačkog državljanstva. Kako se većina uslova preklapaju, moguće je izabrati jedan ili drugi put. Za vas smo pripremili veliku analizu i poređenje neograničene dozvole i državljanstva – saznajte “šta je bolje” za vas.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Sve zavisi od vaših ciljeva

Donošenje ove odluke najviše zavisi od Vaših ciljeva. Najprostije rečeno, ukoliko želite da radite u Nemačkoj neko (duže) vreme i da se nakon toga vratite u domovinu, neograničena radna i boravišna dozvola bi Vam verovatno najviše odgovarala – time ne biste po povratku u rodnu zemlju tražili radnu i boravišnu dozvolu. 

Sa druge strane, ukoliko želite ceo život provesti u Nemačkoj, mnogo lakše poslovno i turistički putovati svetom, možda i raditi u inostranstvu, u tom slučaju je bolje za Vas da uzmete nemačko državljanstvo. 

Analiza – neograničen boravak ili nemačko državljanstvo

Sastavili smo 10ak najbitnijih kriterijuma koji (po našem mišljenju) treba da se uzmu u ozbir pri donošenju odluke i odabiru za jedan ili drugi put.

KriterijumiNiederlassungserlaubnis
tj. neograničeni boravak
Einbürgerung
tj. naturalizacija
1️⃣ Rad u Nemačkoj i mogući poslovi/zanimanjaOtvara Vam se mogućnost rada na poslovima van Vaše prvobitne struke (ako ste radili kao inžinjer, možete krenuti da radite kao kelner). Ne možete raditi u vojsci ili postati državni službenik tj. Beamter.Možete izabrati da se bavite bilo kojim poslom tj. otvara Vam se mogućnost za poslove koji su dostupni samo državljanima Nemačke (vojska, u većini slučajeva policija, državni službenik tj. Beamter itd).
2️⃣ Preseljenje u drugu zemljuNeograničena boravišna dozvola ne daje Vam povlastice pri selidbi po svetu. Uslovi Vašeg pasoša važe nevezano za boravišnu dozvolu. Ukoliko se preselite u neku drugu zemlju i provedete u njoj duže od šest meseci, automatski gubite neograničenu boravišnu i radnu dozvolu.EU: Kada uzmete nemačko državljanstvo, imate mogućnost preseljenja u druge države Evropske unije bez bilo kakvih dodatnih viznih poteškoća. Samo nađete stan i posao i prijavite se u policiji da ste tu = birokratski Vam je svejedno da li se selite iz Frankfurta za Berlin ili iz Hamburga za Barselonu ili Pariz.

NON-EU: Na svetskom nivou važe uslovi koji važe za državljane Nemačke (mnogo lakši nego za državljane država bivše Jugoslavije).
3️⃣ DokumentaZa nova dokumenta morate ići u konzulat ili ambasadu nakon čega morate otići do Ausländerbehörde [Aus-lender-behorde] kako biste prebacili vizu ili boravšnu dozvolu u novi pasoš.Za Vas i Vaša dokumenta zadužena je lokalna državna uprava.
4️⃣ Politika i političko angažovanjeNemate pravo glasa na nemačkim i evropskim izborima, dok na izborima u domovini možete učestvovati ukoliko Vaša država omogućava glasanje iz inostranstva. Naravno, uvek možete otputovati kući i glasati. Kao stranac ne mozete učestvovati ni u nemačkom političkom životu (mnogo više od samog glasanja), niti smete voditi politiku druge zemlje u Nemačkoj.Možete se politički angažovati u Nemačkoj i glasati na evropskim i nemačkim izborima. Nemate pravo na glasanje na izborima u domovini, niti iz Nemačke niti tokom posete domovini.
5️⃣ PutovanjaUslovi putovanja se ne razlikuju u odnosu na bilo kakvu drugu nemačku vizu i boravišnu dozvolu. Uslove putovanja odredjuje Vaš trenutni pasoš.

Detaljnije informacije o vizama: Pregled viza za turiste ↗️
Možete putovati u mnogo više zemalja bez viza bez dodatnih birokratskih prepreka. Po sajtu Passport Index ↗️, nemački državljani mogu bez viza da putuju u 167 zemalja (127 kompletno bez viza, za 40 zemalja se viza dobija na aerodromu po sletanju aviona) dok Nemcima prava viza za ulazak treba za samo 31 zemlju. → Nemačka: 127, 40, 31.

Poređenje sa našim zemljama: Hrvatska: 117, 43, 38
Srbija: 86, 45, 67
Crne Gore: 78, 43, 77
Makedonija: 77, 45, 76
BIH: 74, 43, 81.
6️⃣ Povratak u domovinuU bilo kom trenutku možete da se vratite da živite u domovini „kao da nikad niste ni bili u Nemačkoj“. Ipak, ukoliko ostanete duže od šest meseci u domovini, Niederlassungserlaubnis automatski prestaje da važi. Ukoliko želite da se vratite u domovinu i provedete tamo duže od 3 meseca, moraćete da izvadite vizu, radnu i/ili boravišnu dozvolu.
7️⃣ Poseta domoviniPri poseti domovine ne morate da se prijavljujete nadležnim organima da ste u zemlji.Tokom svake posete domovini morate se prijaviti u policijskoj stanici da ste u zemlji. Bar teoretski hehe.
8️⃣ Troškovi predavanja zahtevaIzmeđu 113€ i 147€, u zavisnosti od vrste Niederlassungserlaubnis-a.Sam zahtev košta 255€. Uz to dolaze eventualni troškovi otpusta iz matičnog državljanstva.
9️⃣ Negativne posledice u rodnoj državiBez (poznatih) negativnih posledica.Ukoliko izgubite rodno državljanstvo, postoji eventualno mogućnost gubljenja nasledstva ili ne-daj-Bože oduzimanja imovine. Raspitajte se dobro u Vašoj državi kako ispis iz državljanstva utiče na Vašu imovinsku sadašnjost ili perspektivu kao i na druge slične negativne efekte. 
➡️ Da li Vas interesuje još neki vid poređenja? Da li smo još nešto izostavili?
Pišite nam u komentarima kako bi dopunili tabelu 😍
⬅️⬅️
Poređenje neograničene boravišne dozvole i nemačkog državljanstva po raznim aspektima života

Kao i sve u životu, ni jedna ni druga opcija nije samo bela niti samo crna. O tome koji aspekti ove odluke će da prevagnu, mora svako za sebe da odluči.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Rodno državljanstvo UVEK možete ponovo dobiti

Bitno je naglasiti da, ukoliko se odlučite za nemačko državljanstvo, u svakom trenutku možete uzeti nazad Vaše rodno državljanstvo, recimo ukoliko ipak želite da se zauvek vratite u domovinu. Za to je potrebno da odete u odeljenje za državljanstva u policiju i da podnesete zahtev za ponovno primanje u državljanstvo. Naravno, ova usluga košta. Da ponovimo iz prethodnih tekstova, po zakonima koji danas važe (mart 2023. godine), u trenutku ponovnog dobijanja rodnog državljanstva, nemačko državljanstvo automatski prestaje da važi ukoliko niste dobili saglasnost Nemačke da smete da uzmete staro državljanstvo. 

Uskoro dolazi tekst o procesu dobijanja i predavanju zahteva za upis u državljanstvo Nemačke. Stay tunned što bi se reklo 😀

Za koju opciju biste ili ste se već odlučili?

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

5 Responses

 1. Korisno bi bilo saznati, kakvi su uslovi o dobijanju kredita (stambenih ili nenamjesnkih kredita), tj. da li viza ili državljanstvo imaju utjecaj na VISINU fiksne kamate, obračuna rizika i sl. Jer, banke većinom ne daju takve službene informacije (mislim da ni ne smiju), da li je kamata veća, manja ili ista za radnike (sa vizom ili sa državljanstvom), neovisno o visini plate i dr. uslova potrebnih za kredit.

  1. Zdravo Edi, dobro pitanje na koje nemamo odgovor. To bi svakako bilo interesantno saznati, ali gotovo je nemoguce dobiti konkretne i pouzdane informacije takvog tipa bez da neko ne nadrlja… Slicno, postoje i “soft differences” tj. blagih razlika u ljudskim glavama (hteli oni to ili ne), tipa kad se prijavljujete za stan ili posao…

  2. Pozz @Edi, evo odgovora iz prve ruke:
   stambeni kredit uzeo sam pre ~4god dok nisam ni poceo proceduru za prijem u nemacko drzavljanstvo, ali u tom trenutku sam vec bio sa u stalnim boravkom u Nemackoj. Niko me nije pitao za drzavljanstvo ali mozdaj je pored Schufe i to negde provereno.
   Na visinu kamate uticalo je iskljucivo sve vezano za finansije a ne moje poreklo, dakle: koliko donosim svog kapitala u investiciju, koliko dugo zelim garantovanu kamatu, koliku mesecnu ratu planiram. Pored toga je na kamatu uticala i visina primanja, porodica, eventualno ostali krediti i troskovi, trenutna stanarina, u kom stanju je nekretnina (nova ili stara gradnja) i sl. Bukvalno ono sto i treba da zanima onoga ko ulaze svoj novac. Drzavljanstvo u mom slucaju nije imalo ni najmanji uticaj.

  3. Stambeni kredit se lako dobija sa niederlassungserlaubnis-om, a finansijski uslovi (visina kamate, rok otplate i ostalo) su isti kao i da imas nemacki pasos – zavise od trzista a ne od tvog statusa.

   Generalno pravilo je da banke bez problema daju kredite cija duzina otplaćivanja ne prelazi duzinu vazenja boravisne/radne dozvole (vize).

   Pricam iz licnog iskustva.

 2. Da li ima novosti oko dobijanja dvojnog drzavljanstva. e.g. Nemackog i Srpskog?

  Procitao sam tvoj clanak iz Januara 2023. Veoma je informativan i moram da te pohvalim, profesionalan i sveobuhvatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.