Neograničene boravišne dozvole: Niederlassungserlaubnis i Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU

Neograničene boravišne dozvole: Niederlassungserlaubnis i Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU
Početna Papiri Neograničene boravišne dozvole: Niederlassungserlaubnis i Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU

Jedan od “velikih ciljeva” tokom dugogodišnje mukotrpne borbe sa ABH (Ausländerbehörde) je dobijanje neograničene boravišne dozvole. A da li ste znali da ne postoji JEDNA, već više vrsta te dozvole? U ovom tekstu Vam predstavljamo sve njene vrste kao i EU alternativu iste.

Pre nego što krenemo – sećate se razlike između vize i boravišne dozvole?

Niederlassungserlaubnis: 6 vrsta neograničenih boravišnih i radnih dozvola za Nemačku

Niederlassungserlaubnis [Nider-lasungs-erlaubnis] (u slobodnom prevodu: dozvola za naseljenje) omogućava nosiocu iste neograničen boravak i rad u Nemačkoj. Do dozvole za neograničeni boravak i rad se može doći na više načina, a Vaša trenutna boravišna dozvola diktira da li možete aplicirati za takozvani “trajni boravak” ili ne.

Vaša trenutna boravišna dozvola diktira da li možete aplicirati za takozvani “trajni boravak”.

Vrste Niederlassungserlaubnis su sledeće:

1. Dozvola za naseljenje za priznate azilante i izbeglice
Ova dozvola se može dobiti nakon izbegličkog ili azilnog statusa. Opširnije informacije o Niederlassungserlaubnis für anerkannte Asylberechtigte und Flüchtlinge možete naći ovde ↗️

2. Dozvola za naseljenje za strane apsolvente nemačkih viših obrazovanih ustanova
Ukoliko ste završili studije ili Ausbildung u Nemačkoj, ovo može biti put za Vas. Više informacija o Niederlassungserlaubnis für Fachkräfte možete videti ovde ↗️

3. Dozvola za naseljenje za članove porodice nemačkih državljana
Ovo je verovatno najbolji put za osobe čiji bračni partner ima već nemačko državljanstvo. Opširnije o Niederlassungserlaubnis für Familienangehörige von Deutschen možete videti ovde ↗️

4. Dozvola za naseljenje za one koje poseduju Plavu Kartu EU
Ukoliko ste trenutno nosilac Plave Karte, ovo je onda za Vas relevanten put. Više informacija o Niederlassungserlaubnis für Inhaber einer Blauen Karte EU možete pronaći ovde ↗️ 
Sve što treba da znate o Plavoj karti
Iskustvo vađenja Plave karte nakon završenih studija u Nemačkoj
Iz Beograda do nemačke Plave karte

5. Dozvola za naseljenje za decu preko 16 godina
Ukoliko Vam deca žive u Nemačkoj i želite za njih da podneste zahtev za neograničenu boravišnu dozvolu, onda je ovo verovatno put za Vas. Opširnije o ovoj Niederlassungserlaubnis für Kinder (ab 16 Jahre) možete videti ovde ↗️

6. Dozvola za naseljenje za preduzetnike
Ukoliko imate svoju firmu, ovo može biti put za Vas. Opširnije o ovoj Niederlassungserlaubnis für Selbständige pronađite ovde ↗️ 

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Uslovi za neograničenu boravišnu i radnu dozvolu

Svaka od gore 6 navedenih dozvola ima svoje uslove. Takođje, uslovi zavise i od Vaše polazne tačke. Primera radi, drugačiji je put u zavisnosti da li imate univerzitetsku diplomu ili ne, koju boravišnu dozvolu trenutno imate i slično. 

U ovom tekstu, objasnićemo koji su uopšteni uslovi za sticanje Niederlassungserlaubnis-a. Dodatne uslove za konkretne dozvole za naseljenje možete pročitati na gorepomenutim linkovima.

Uopšteni uslovi za sticanje Niederlassungserlaubnis-a su sledeći: 

 1. Da neprekidno živite minimum 5 godina u Nemačkoj. Vreme koje ste proveli na studijama ili nekom drugom vidu obrazovanja računa se sa koeficijentom 0,5. Primera radi, osoba sa 3 godine radnog staža u Nemačkoj i 4 godine studiranja može predati zahtev za Niederlassungserlaubnis (3*1+4*0,5=5)
 2. Možete se finansijski samostalno izdržavati.
 3. Imate važeći ugovor o zakupu stana (Mietvertrag) za Vas i Vašu porodicu ukoliko ste u braku.
 4. Aktuelnu prijavu prebivališta
 5. Posedujete važeće zdravstveno osiguranje.
 6. Uplaćivali ste minimum 60 meseci (5 godina) penziono osiguranje. Ovo u praksi znači da ste radili 5 godina u Nemačkoj. 
 7. Niste osuđivani zbog nekog krivičnog dela.
 8. Posedujete diplomu nemačkog jezika: minimum B1 nivo jezika.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Olakšice za pojedine grupe: Plava karta, apsolventi nemačkih univerziteta …

Osobe koje imaju Plavu Kartu EU (po zakonu § 19a Abs. 6 AufenthG ↗️) kao i samo osnovno znanje nemačkog jezika (A1), mogu umesto posle 60, već posle 33 meseci kvalifikovanog rada da predaju zahtev za Niederlassungserlaubnis. Ukoliko osoba ima minimum dobro poznavanje jezika (B1), taj period se čak smanjuje na 21 meseci.

Osobe koje su studirale u Nemačkoj mogu već nakon dve godine rada u struci i uplaćivanja penzionog osiguranja (koje se automatski odbija od plate) da zatraže neograničeni boravak.

Preduzetnici mogu već nakon 3 godine da zatraže Niederlassungserlaubnis. Uslov za to je da je preduzeće profitabilno i da pomoću njega preduzetnik može da izdržava sebe i svoju porodicu. Uz to, preduzetnik mora redovno sebi uplaćivati penziono osiguranje. Za Freelancere ova povlastica ne važi.

Ukoliko ste u braku ili partnerskoj zajednici sa nosiocem nemačkog pasoša ili živite sa detetom koji ima nemačko državljanstvo, onda ne morate dokazivati uplate u penziono osiguranje. Ipak, ostali navedeni uslovi važe i u ovom slučaju.

Osobe koje moraju da pohađaju Integracioni kurs mogu da iskoriste potvrdu sa pohađanja tog kursa i time potvrdie osnovno znanje nemačkog jezika kao i posedovanje znanja o pravnom i socijalnom uređenju i životnim uslovima u Nemačkoj.

Kako izgubiti neograničen boravak

Niederlassungserlaubnis prestaje da važi ukoliko osoba bude deportovana u domovinu, ukoliko nema važeći pasoš, ukoliko promeni državljanstvo ili ukoliko napusti Saveznu Republiku Nemačke na duže od šest meseci. 

Napuštanje Nemačke na 6 meseci u praksi znači odjava prebivališta u Nemačkoj. Ipak, nije ni za isključiti da mogu nastati poteškoće ukoliko budete prijavljeni u Nemačkoj, a zapravo se odselite negde drugde. U praksi se gleda samo prijava prebivališta, ali ako vas uhvate na zub ili na granici postave pitanje-dva na koja date čudan odgovor, onda mogu proveravati da li ste stvarno bili u Nemačkoj.

U nekim slučajevima moguće je zadržati Niederlassungserlaubnis čak iako živite u drugoj državi više od šest meseci – za to je potrebno da ste minimum 15 godina proveli redovno u Nemačkoj pre nastanka tog problema. 

Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU: Neograničena boravišna i radna dozvola za EU

Pored Niederlassungserlaubnis, postoji i Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU – koji se do decembra 2013. zvao Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EG.

Ovim papirom po članu § 9a Aufenthaltsgesetz ↗️ imate dozvolu za neograničeni boravak u EU. U odnosu na Niederlassungserlaubnis, Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU omogućava više prava – pre svega mogućnosti rada u drugim zemljama Evropske unije.

Uslovi za dobijanje neograničenog boravka u EU su skoro kompletno isti kao i za Niederlassungserlaubnis, uz dodatnu potvrdu da delite i poštujete vrednosti nemačkog društva (što je samo potpis na jednom papiru). Više informacija o uslovima pronađite ovde ↗️.

Selidba unutar EU

Možete napustiti Nemačku na period do 12 meseci. Ukoliko ste pre Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU posedovali Plavu kartu Evropske Unije, ovaj period se produžava na čak 24 meseca.

Ukoliko želite da se preselite u neku drugu zemlju Evropske unije, možete to učiniti sa Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU na čak 6 godina i sa jako malo administracije. Ipak, ovo pravilo ne važi za Dansku, Veliku Britaniju i Irsku.

Ukoliko želite da se na duži vremenski period preselite u neku drugu zemlju Evropske Unije, možete jednostavno otputovati u tu zemlju i zatražiti tamo vašu boravišnu dozvolu. U slučaju da ne posedujete Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU, za takav korak biste morali da se vratite u domovinu i tamo podnesete zahtev. Kao i za prethodno pravilo, ovo ne važi za Dansku, Veliku Britaniju i Irsku.

U ovom tekstu upoznali smo se sa vrstama Niederlassungserlaubnis-a, tj. neograničenog boravka i rada u Nemačkoj kao i sa njegovom alternativnom na nivou Evropske unije. Pišite nam Vaša iskustva tokom procesa dobijanja ovih dokumenata, ili razmišljanja o njima, pročitajte i poređenje ovih dozvola sa uzimanjem nemačkog državljanstva 😊

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

16 Responses

 1. Izgleda da postoje izuzeci za dobijanje Niederlassungserlaubnis-a.
  Danas smo dobili nove Aufenthaltstitel-e. Supruga je nosilac vize, ima srednju stručnu spremu i tačno je 3 godine u Nemačkoj. Dobila je Niederlassungserlaubnis.
  Kćerka i ja smo došli na spajanje porodice i mi smo dobili produžetak od 2 godine.
  Da napomenem da smo i supruga i ja priložili sertifikate o položenom testu nemačkog jezika na nivou B1 i sertifikate o položenom Einbürgerungstest.

  1. Zdravo Lucky, hvala na poruci.
   Koju boravišnu dozvolu je imala Vaša žena pre dobijanja Niederlassungserlaubnis? Ako je imala Plavu Kartu, to onda spada u “normalan rok” navedem u tekstu. Ako ne, još bolje 😎 🎉

 2. Zdravo Nikola. Interesuje me da li znaš možda da li preko vize za zapadni Balkan (nekvalifikovani radnici) moze da se dodje do stalnog boravista nakon 5 godina uz sve one opste uslove. Svašta sam pročitala i nisam našla taj podatak. To bi trebalo da bude Niederlassungserlaubnis. Hvala ti unapred na odgovoru 🙂

  1. Zdravo Saša, za Niederlassungserlaubnis važe uvek gore navedeni uslovi, nevezano za to sa kojom se vizom ulazi u zemlju (viza za zapadni Balkan ili recimo početak studija).
   Ukoliko Vam je pitanje i dalje otvoreno, javie koju trenutno boravišnu dozvolu posedujete sada – to ce nam verovatno dati konkretan odgovor na Vase pitanje 😊

 3. Zdravi svima,
  zivim i radim u Nemackoj 5 god i 4 meseca. Zelim da se vratim u Srbiju na neko vreme. Zbog dece ,unuka,
  a Vizu Imam do kraja 2025 god. Znam da treba da odjavim osiguranje,Stan…
  i da mi ostaje viza. Ne znam Samo da Li postoji neki Rok ili je to do datuma do kad vazi.
  Hvala unapred

  1. Zdravo Aleksandra, to zavisi od boravisne dozvole koju imate trenutno. Ali – uglavnom – ne biste smeli da se odjavljujete uopste niti da budete van Nemacke duze od 6 meseci – u suprotnom ce boravisna dozvola prestati da vazi.

 4. Zdravo Nikola,

  Molim te, ja sam radila uNemackoj 33 meseca na plavoj karti i ne radim zadnjih 6 meseci. Pre par dana sam se od javila sa Agentur für Arbait i za nedelju dana se odjavljujem od boravisne adrese, iz stana.

  Polozila sam A1 I onaj test za integraciju , jel postoji Sansa da apliciram za stalnu boravisnu vizu? Ja sam vec u dr zamlji van EU na poslu, al sad vidim da je bilo mnogo bolje u DE… i vratila bi se jednog dana…Jako bih ti bila zahvalna na odgovor

  1. Zdravo Sofija, ukoliko se jos niste odjavili mozete da pokusate, ali posto ne radite trenutno u Nemackoj, mislim da ne biste imali sanse da je dobijete. Cak i da je dobijete, ona gubi vazenje ako ne zivite u Nemackoj duze od 6 meseci (ako pricamo o Niederlassungserlaubnis).

   Najbolje bi bilo da se posavetujete sa advokatom… Ali nisam siguran koliko mogu da pomognu.

 5. Zdravo,
  Meni ce 14 god u Januaru od kad sam u Njemackoj muz ima stanu vizu I dosla sam na spaj. Porodici imam dvoje djece ovdje rodjen.. Polozila intern. Kurs Do A2 B1 nisam zadnja dva puta mi nisu trazili B1 bio jedino probl. Platne Liste kod covjeka i nisu mi dali stalnu… Sad smo to ponijeli sve ok ali mi sad od jednom traze b1.. Ne razumjem🤷‍♀️
  Hvala na odg.

  1. Nazalost, Dzeni, ne znam sta da kazem, sem da je b1 neophodan i da vam to sigurno treba :/
   A to sto neki put traze nesto a neki put ne, to je vec do njih i ne bi trebalo da to bude stalno tako. Uglavnom savetujemo uvek da se pogledaju uslovi i ako se oni ispunjavaju, onda nema problema. Cak iako oni prave neke probleme, Vi mozete dokazati da ispunjavate uslove…

 6. Dobar dan. Hteo bih da pitam poceo sam da radim sa vizom Zapadni Balkan u Nemackoj. A imam fakultetsku nostrifikovanu diplomu. Da li predajem za privremeni boravak ili moze neka druga opcija? Hvala!

 7. Gospodine Nikola, zanima me, da li znate kako mogu članovi porodice osobe koja ima Niederlassungserlaubnis dobiti isti. Moj suprug je dobio nedavno Niederlassungserlaubnis a sin i ja smo došli na vizu za spajanje porodice i napunili smo 5 godina boravka u oktobru 2023. Da li treba da podnesemo i mi Antrag i kakve uslove treba da ispunimo još mi kao porodica? Ja imam položen B1 integracioni ovde u Nemačkoj i tzv. Einburgerungs test. Sin je maloletan i ide u školu. Veliki pozdrav i hvala na odgovoru unapred.

  1. Zdravo Milena, hvala na pitanju.

   Koliko ja znam, svaka odrasla osoba se za Niederlassung gleda pojedinacno (voleo bih da me neko ispravi ako gresim). Tako da je potrebno da podnesete Antrag kada vi licno ispunite uslove navedene u tekstu 😊

   Veliki pozdrav
   Nikola

 8. Dobar dan…zanima me da li moram da imam B1 polozeno? za spajanje porodice?u Nimbergu sam sest punih godina.dosli smo na spajanje porodice muz ima stalnu vizu…stim da ja imam politiku i A2 ali to nije dovoljno izgleda ..imam dvoje velike dece.. cerka je isto dobila trajnu vizu zavrsila je ausbildung..da nije i to bi bilo???sin jos nije verovatno kad zavrsi skolu..kako se to onda zove spajanje porodice…svako individua za sebe..izvinite Nikola nije to do vas..unapred hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.