Deutschlandticket – 49€ karta za celu Nemačku

nemacki-kutak-deutschlandticket-49€ticket-dticket
Početna Život Deutschlandticket – 49€ karta za celu Nemačku

Update 16.03.2023: Nemački parlament je prihvatio nacrt zakona za “Deutschlandticket”, čime je načinjen još jedan korak do njenog uvođenja. Poslednja prepreka je Bundesrat, koji će glasati 31. marta. Očekuje se da ne bude problema i da će zakon biti i zvanično odobren.

Prošlo leto imali smo 9€ kartu koja je prodata više od 50 miliona puta. Ona je bila jedna od najvažnijih i najpopularnijih mera nemačke Vlade protiv povećane cene goriva. Kao naslednik ove kratke akcije, nemačka Vlada osmislila je takozvani Deutschlandticket, poznat još kao 49-Euro-Ticket ili D-Ticket – kako ga ko zove 😊 U ovom tekstu odgovaramo na sva pitanja o novoj karti. Ukratko.

D-Ticket kao mesečna pretplata u iznosu od 49€

Nova 49€ karta tj. Deutschlandticket kreće da važi od 01. maja 2023. godine, a počeće da se prodaje 03. aprila. (Napomena autora: još se čeka samo potvrda komisije EU, ali to ne bi trebalo da bude problem). 

Cena karte se neće menjati u skorije vreme, mada nemačka Vlada nije odbila mogućnost izjednačenja cene Deutschlandticket sa inflacijom narednih godina.

Za razliku od 9€ karte, za Deutschlandticket će se sklapati mesečna pretplata koja se može svakog meseca otkazati.

D-Ticket se može kupiti u aplikaciji Deutsche Bahn kao i u aplikaciji prevoznika u Vašem gradu.

Trenutno (januar 2023.) se još razmatra o tome da li će Deutschlandticket biti isključivo u digitalnoj formi ili će biti i papirne verzije. Folker Vising (Volker Wissing), nemački ministar za saobraćaj, želi isključivo digitalnu kartu, dok neke pokrajine (kao što je recimo Bavarska) insistiraju i na papirnoj varijanti. Još nije poznato kako će se rešiti ovo pitanje. 

Pokrajinama je omogućena opcija da uvedu dodatna pojeftinjenja za one koji pohađaju Ausbildung, za učenike i đake, kao i za osobe sa nedovoljnim primanjima.

Poslodavci mogu da finansiraju Deutschlandticket – Jobticket

Novi D-Ticket može da se koristi i kao Jobticket, tj. karta za prevoz koju poslodavac može da ponudi zaposlenima kao jedan od benefita. Poslodavci imaju bolju nabavnu cenu (za 5%) ukoliko preuzmu najmanje 25% od ukupne cene karte. Dakle, ukoliko poslodavac nudi Jobticket kao benefit, Vaša mesečna pretplata će iznositi 35€. Ili još manje, ukoliko vaš poslodavac preuzme veći procenat cene. 

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Za šta može da se koristi Deutschlandticket?

Uslovi korišćenja nove 49€ karte tj. Deutschlandticket isti su kao i za 9€ kartu. D-Ticket se ne može prenositi jer je personalizovan sa ličnim/osobnim podacima na njoj.

✅ Karta važi za… 

 • Sa Deutschlandticket-om možete se voziti u gradskom prevozu svih gradova Nemačke
 • Sa novom kartom možete se voziti u regionalnom saobraćaju Deutsche Bahn (samo za 2. klasu, za 1. klasu se mora kupiti normalna karta)
 • Karta važi za neograničenu vožnju tokom meseca u kojem važi

⛔ Karta NE VAŽI za… 

 • Karta ne važi za FlixBus ni FlixTrain, niti za Deutsche Bahn vlakove/vozove IC, ICE, EC i ECE
 • Karta ne važi za specijalne turističke rute kao npr. Zugspitzbahn 
 • Karta ne važi za bicikl, za koji Vam treba dodatna (normalna) karta.
 • Karta ne važi van teritorije Nemačke (napomena autora: pitanje pograničnih delova je još otvoreno)

Postoje još neka otvorena pitanja

 • Još se ne zna kako će se rešiti pitanje vođenja jedne osobe sa sobom tokom večernjih časova, vikenda ili praznika. Za 9€ kartu važila su pravila iz vašeg mesta.
  Update 16.03.2023: Kako trenutno mediji prenose, vođenje dodatne osobe u večernjim časovima neće biti dozvoljeno.
 • Deca se do sada nisu spominjala. Za 9€ kartu važila su pravila da deca do 6 godina mogu besplatno putovati sa osobom koja poseduje kartu, dok deca od 6 godina moraju imati svoje karte.
  Update 16.03.2023: Kako trenutno mediji prenose, deca do 6 godina će moći besplatno da se voze, dok će starijoj deci biti potrebna dodatna karta.
 • Pitanje kućnih ljubimaca je još otvoreno. Za 9€ kartu važilo je da kućni ljubimci mogu besplatno putovati sa osobom koja ima kartu ukoliko je to bilo moguće u Vašem mestu i sa normalnom kartom.
  Update 16.03.2023: Vođenje ljubimaca sa sobom će verovatno zavisiti od mesta do mesta. Recimo u Berlinu će biti dozvoljeno.

Napomena autora: Kada budu donete konačne odluke, ažuriraćemo tekst 🤓

razvoj broja putnika u javnom transportu, deutschlandticket
Razvoj broja putnika u javnom transportu u 2022. godini i uspeh 9€ karte, izvor: Tagesschau.de

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Sjajne vesti, zar ne? Od maja 2023. godine moćićemo putovati za samo 49€ – kako kroz svoj grad tako i kroz celu Nemačku – koliko god hoćemo. JEJ!!! 🎉

Šta Vi mislite o Deutschlandticket-u? Jel imate još neka pitanja na koja nismo odgovorili? Pišite nam ili na blogu ili na društvenim mrežama…

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

2 Responses

 1. Odlično vijest…mada je ona karta od 9 e bila bolja ali šta je zu je.Mene zanima Jobticket…da li će poslodavac moji poručiti jednu ili dvije Karte
  POZZ

  1. Zdravo Enisa, baš tako. Vaš poslodavac ne bi trebalo dve da naručuje već samo jednu – Deutschlandticket kao Jobticket – onda će Vam mesečna karta biti još jeftinija 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.