Iskustvo sa internacionalnog Web Science mastera u Koblencu

web-science_master_koblenz
Početna Studije Iskustvo sa internacionalnog Web Science mastera u Koblencu

Nakon skoro dve godine master studija na programu Web Science, kojim se bliži kraj, drago mi je što mogu da podelim svoje iskustvo sa onima koji možda razmišljaju da se upute u sličnu avanturu. Pisaću o uslovima studiranja na Universität Koblenz-Landau [Univerzitet Koblenc-Landau], sadržaju i atmosferi na master programu Web Science kao i o situaciji po pitanju troškova stanovanja i kakvo je tržište rada u Koblencu i okruženju.

Opredelio sam se za Nemačku jer su studije maltene besplatne

Želju da studije nastavim u inostranstvu imao sam još početkom osnovnih studija na Fakultetu organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu, sa idejom da steknem moderna znanja, živim okružen ljudima sa svih strana sveta i razvijam se na ličnom i profesionalnom nivou. Kada je momenat za apliciranje došao, ta želja je možda malo i oslabila, jer je u tom momentu predamnom bilo i više nego dovoljno dobrih prilika za početak karijere. Na kraju sam ipak odlučio da se otisnem u nepoznato i budem izložen izazovima kojih kod kuće nije bilo tako mnogo. Za Nemačku sam se opredelio kako bih unapredio znanje Nemačkog, kao i zbog činjenice da su studije maltene besplatne.

U toku potrage za fakultetom, odlučio sam da se fokusiram na pronalaženje programa koji mi najviše odgovara. To je značilo da program treba da bude na engleskomi i da uklopi moja tri osnovna interesovanja: data science, web programiranje i preduzetništvo. Za pretragu sam koristio DAAD-ov portal koji me je doveo do Univerziteta Koblenc-Landau i programa Web Science. Bio sam toliko zadovoljan programom predstavljenim na sajtu da sam odlučio da apliciram samo za ovaj univerzitet.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Web Science je internacionalni program sa fokusom na akademiju

Univerzitet Kobelenc-Landau ne spada u najpoznatije univerzitet iz Nemačke, ali institut WeST koji je zadužen za program Web Science dugi niz godina objavljuje vrlo značajne radove i okuplja poznate istraživače vođene profesorom Stefenom Stabom. Celokupan program studija odvija se na Engleskom jeziku, za koji se može reći da je dominantan u ovoj oblasti. Tako i većina studenata dolazi iz inostranstva. Najbrojniji su studenti iz Indije, Irana i Kine, zatim iz Ukraine, Rusije, a ima nas nekoliko i iz Srbije. Svake godine broj studenata na smeru raste. Izvan programa Web Science i Mathematical Modelling koji su internacionalni, većina studenata dolazi  iz Nemačke i studira neki od od programa vezanih za pedagogiju, filologiju ili informatiku.

Što se tiče uslova za upis, potrebno je imati TOEFL sa ostvarenih 80  ili više poena, prosek od preko 8.5 na našim univerzitetima i motivaciono pismo koje se čita ako nešto u aplikaciji nije zadovoljavajuće. Apliciranje se vrši preko portala Uni-Asisst, gde obrada traje oko 4 nedelje, a odgovor od univerziteta možete očekivati oko 2 nedelje nakon što im aplikacija stigne..

Nastava se obično sastoji iz predavanja i vežbi. Predavanja obično drže profesori, dok vežbe drže PhD studenti, tutori ili profesori. Glavna karakteristika studija su domaći zadaci koji su kombinacija praktičnih programerskih zadataka, matematike i teorije. Tako da vrlo lako može da se desi da u jednom semestru radite po 4-5 domaćih zadataka svake nedelje što u nekom trenutku ume da bude naporno ali vam učvršćuje znanje. Kod predmeta iz poslovnih oblasti domaći su obično u vidu prezentacija i eseja. Većina predmeta je u toku sa najsavremenijim temama i metodama koje mogu biti primenjene u oblastima koje se trenutno brzo razvijaju. Nabrojaću nekoliko ključnih: Machine Learning, Data Science, Network Theory, Computational Social Science, Intro to Web Science, Online Consumer Behavior, Entrepreneurship itd. Moj omiljeni predmet na programu je definitivno Mašinsko učenje, koje nam je na sjajan način predavao Markus Štrohmajer, koji na žalost studenta iz Koblenca sada predaje na prestižnom Univerzitetu RWTH Ahen – članom TU9 kluba.

Pored klasičnih kurseva mogu se uzimati seminari koji su obično praktičnog karaktera. Obavezno je učestvovati u jednom research lab-u koji je ujedno najveći i najkorisniji projekat koji nosi 12 ESPB. Projekat mog tima u okviru laba je imao za cilj da napravi pretraživač slika, koji prepoznaje i uči nove objekte u slikama koristeći neuronsku mrežu. Ovaj projekat bio je izvrsna prilika za učenje, timski i praktični rad.

web science master koblenz stefan vujovic izlet sa kolegama
Na izletu sa kolegama sa fakulteta u kraljevskom zamku Kohem nedaleko od Koblenca (2017). Izvor: lična arhiva

Generalno, ovaj master program je orijentisan pre svega na naučni rad, ali na određenim katedrama (prvenstveno vezanim za biznis i preduzetništvo) ima prostora za rad na temama koje su vezane za industriju. Moja glavna zamerka je ne tako jaka povezanost inžinjerskih katedri sa industrijom. Ovo je posledica činjenice da dosta metoda koje imaju praktičnu primenu i koje smo naučili na ovom masteru, firme iz Koblenca još uvek ne primenjuju jer nisu toliko digitalizovane poput onih u Minhenu i Berlinu. Ukoliko sam propustio neki detalj, o svemu ovom sam pisao i na Engleskom na Quora platformi.

Prilika za studentski posao ima čak i sa slabim znanjem Nemačkog

Što se tiče pronalaženja posla za vreme studija, tu postoji više opcija. Na univerzitetu obično ima otvorenih mesta za istraživački rad ili razvoj softvera. Preko puta univerziteta, nalazi se tehnološki centar u kojem su startapi i male firme koje se uglavnom bave uslužnim delatnostima, tako da njima uvek trebaju developeri, marketeri i tu ima više opcija za one koji pričaju bar malo nemačkog. Takođe, dosta studenata radi u nekoj od firmi u gradu, ali za njih je najčešće potreban dobar nivo poznavanja Nemačkog. Neki studenti čak rade u Bonu koji je na 40 minuta vozom ili Kelnu koji je na nekih sat i 20 minuta od Koblenca. Sve u svemu, za svakog se nađe neki posao.

Univerzitet ima odličnu infrastrukturu koji uključuje centar dobrodošlice

Ono što je prilično zgodno je da univerzitet ima centar za dobrodošlicu, koji pokušava internacionalnim studentima da pomogne oko pronalaženja smeštaja, administracije i sličnih izazova tokom prvog semestra. Meni su konkretno pomogli oko pronalaska privremenog, a kasnije i stalnog smeštaja u Koblencu. Takođe, na početku svakog semestra se organizuju događaji i žurke kako bi se novi studenti što pre upoznali međusobno i sa prethodnim generacijama. Tipično su to žurke na kampusu na kojima se roštilja ili mogu da se probaju kolači i torte koje donose studenti iz viših semestra po receptima iz zemalja sa svih strana sveta. Početkom svakog semestra dešava se i Pub Crawl gde novi studenti imaju priliku da sa starijima obiđu pabove po gradu.

master koblenz web science stefan vujovic
Sportska zona kampusa uoči događaja dobrodošlice novim studentima (2016). Izvor: lična arhiva

Od dostupne infrastrukture na fakultetu, sve se nalazi na jednom kampusu, tu su biblioteka, menza, učionice, fiskulturna sala, tereni za fudbal, košarku i staza za atletiku, a blizu kampusa je i gradska plaža. U biblioteci uvek može da se nađe mesto, a postoje i sobe za grupni rad za koje treba doći malo ranije jer se brzo popunjavaju.

Troškovi života u Koblencu su niži nego u većim gradovima

Prednost života u Koblencu su nešto niži troškovi života od onih u većim gradovima. Naime, soba u WG-u može se rentirati za nekih 250-350 evra (Warm Miete), što je otprilike koliko i cena stanovanja u domu, a garsonjere se mogu naći za oko 450 evra. Grad je prilično lepo uređen i nalazi se na ušću reka Mozel i Rajna, a okružen je mnogobrojnim tvrđavama i zamkovima koji su deo UNESCO-a, što čini okolna mesta vrlo interesantnim za obilaske.  

stefan vujovic web science master koblenz
Pogled na reku Rajnu koja prolazi pored univerzitetskog kampusa u Koblencu (2017). Izvor: lična arhiva

Semestarska karta za prevoz pokriva Koblenc i okolna mesta, ali na žalost ne važi u okviru cele pokrajine Rajna Palatinat. Jeftini letovi ka Srbiji su iz Dortmunda i Baden-Badena (oko 2 sata od Koblenca) za Beograd i Niš. Najjeftiniji letovi su iz Frankfurt Hana (oko sat vremena) do kojeg se ide besplatno, ali su letovi za Temišvar, što nekad može biti dobra opcija.      

Ono što je prilično zgodno je da univerzitet ima centar za dobrodošlicu, koji pokušava internacionalnim studentima da pomogne oko pronalaženja smeštaja, administracije i sličnih izazova tokom prvog semestra. Meni su konkretno pomogli oko pronalaska privremenog, a kasnije i stalnog smeštaja u Koblencu.

Kompatibilan program sa ISiT-om na FON-u u Beogradu

U poređenju sa osnovnim studijama iz Informacionih sistema i tehnologija na FON-u rekao bih da je intenzitet sličan. Čak bih rekao da su mi možda prve dve godine osnovnih studija bile dosta teže od svih narednih na oba fakulteta. Smatram da su studije na FON-u pragmatičnije, tj. prilično orijentisane na rad u privredi, makar na poslednjim godinama studija gde se dosta ispita polaže radom na praktičnom projektu (pogotovo master). Sa druge strane mislim da su studije u Koblencu dosta bolje po pitanju pripreme za rad u akademiji. Što se tiče nastavnog osoblja, mislim da je tu odnos sličan, proporcije dobrih i ne tako dobrih predavača mi se čine ujednačeno. Iako na FON-u mora da se položi niz predmeta iz matematike i njoj srodnih nauka, moram da kažem da sam neke ozbiljnije primene svega toga video tek na studijama u Nemačkoj. Studentske organizacije na FON-u se više bave sticanjem znanja i povezivanjem studenata sa privredom, dok u Koblencu više služe za organizovanje nekih događaja, žurki i ostvarivanja prava studenata. Možda sam subjektivan, ali dosta više hakatona, studentskih takmičenja i konferencija imali smo oko FON-a. S druge strane, preko univerziteta u Koblencu jednom godišnje mogu da se dobiju finansije za odlazak na letnju školu negde u Evropi. Takođe, interesantna stvar je da u Nemačkoj ljudi prilično dugo studiraju jer nisu u obavezi da plaćaju studije u zavisnosti od broja ispunjenih uslova za razliku od našeg slučaja gde je studentu u interesu da što pre završi fakultet. Svakako mislim da je idealno kombinovati ova dva fakulteta jer nekako se dopunjuju, što jedan nudi, drugi nema i obrnuto.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Perspektiva za IT-evce sa masterom je izvanredna

Sa ovom master diplomom u Nemačkoj su otvorena vrata i u industriji i  akademiji. Naravno, bitnije je to koliko i šta znate nego šta na diplomi piše, ali u nemačkoj se master diploma ceni, a to se odražava na platu. Nakon završetka ovog programa studenti tipično idu u 2 smera. Prvi, rad u akademiji odnosno  doktorat. Drugi, rad u industriji u velikim korporacijama ili startapima. Ja sam se konkretno orijentisao na Data Science, koji je trenutno deficitaran, tako da se radna dozvola i posao dobijaju relativno lako. Takođe, sa znanjima iz ove oblasti postoji sve više prilika za rad na zahtevnim projektima u modernim međunarodnim i domaćim kompanijama u Beogradu i Novom Sadu, pri čemu uslovi ne zaostaju značajno za onima iz Nemačke.  

Sve u svemu, preporučujem master u inostranstvu jer je sjajna prilika za upoznavanje novih ljudi, sticanje novih iskustava, sagledavanja šire slike, sazrevanje, sticanja novih znanja, novih navika, poboljšavanja jezika i još mnogo benefita koji se nekako potkradu. Ako kojim slučajem imate neka pitanja u vezi studija u Koblencu, vrlo rado ću odgovoriti u sekciji za komentare.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.