TU9 – Liga elitnih nemačkih tehničkih univerziteta

NK-026-TU9-–-Liga-elitnih-nemačkih-tehničkih-univerziteta
Početna Studije TU9 – Liga elitnih nemačkih tehničkih univerziteta

U Nemačkoj je pozitivna selekcija od velike društvene važnosti. Sa pozitivnom selekcijom se počinje već tokom prva četiri razreda osnovne škole, kada se deca razvrstavaju na osnovu njihovih rezultata i stručnih mišljenja nastavnika. Tako naprednija deca imaju drugačiji put školovanja i završe u gimanziji. Kako tokom osnovnog obrazovanja postoji selekcija najboljih, tako postoji i tokom višeg obrazovanja. Isto tako, selekcija najboljih postoji i van obrazovanja, pa postoje elitni klubovi u sportu, preduzentištvu i čemu god još možete da zamislite. Jasno profilisanje najboljih možete naći u svim sferama društva. Ovaj tekst se bavi najboljim tehničkim univerzitetima koji formiraju klub zvan TU9. TU je akronim od Technische Universität, odnosno tehnički univerzitet, a broj devet indikuje koliko članova klub broji. Bitno je znati da postoje elitni klubovi u istraživačkom radu i elitni klubovi u nastavi. TU9 je elitni klub istraživačkog rada osnovan 2006. godine.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Članice i ciljevi

TU9 liga rasprostranjena je po celoj Nemačkoj, a članice su:

  • RWTH Aachen
  • TU Berlin
  • TU Braunschweig
  • TU Darmstadt
  • TU Dresden
  • Leibniz Universität Hannover
  • Karlsruhe Institut für Technologie
  • TU München
  • Universität Stuttgart
TU9 na karti
Geografska lokacija članica TU9 kluba. Izvor: tu9.de

TU9 pored univerziteta ima i mrežu u koju su uključene svetske poznate firme (npr. Ford), kao i poznate ličnosti iz sveta privrede poput direktora Daimler-a (firma koja pravi Mercedes prim. out), BMW-a, sveta politike i slično. Ciljevi TU9 su bolja kooperacija tehničkih univerziteta na internacionalnom nivou i selekcija najboljih naučnika, izgradnja internacionalne mreže naučnika i povećanje zainteresovanisti kod đaka za STEM (skraćenica za Science, Technology, Engineering, and Mathematics) odnosno MINT na nemačkom (Mathematik, Informatik, Naturwissenschaften und Technik).

Istraživački rad

TU9 predstavlja univerzitete koji predvode istraživački rad. Po statistici iz 2008. godine, okruglo 57% svih disertacija u inženjerskim naukama napisano je unutar TU9 kluba. Klub se uglavnom izbori za 25% vanbudžetskog novca, koji je investiran u istraživanje. Na primer, 2003 godine je investirano 6,6 milijardi vanbudžetskih sredstava u akademsko istraživanje, a 25% tog novca je dobilo ovih devet univerziteta. To je ubedjlivo najveći deo kolača i njegova bitnost se može oslikati saznanjem da su se za drugi najveći deo tj. 24,7 % izborile sve medicnske instuticije zajedno. Po rankiranju Humboldt fondacije, članice TU9 su veoma atraktivne i za internacionalne naučnike, tako da strani naučnici i istraživači čine minimum 40% od ukupnog broja studenata na svakom univerzitetu . Time se članice TU9 svrstavaju u top 20 svih univerziteta Nemačke po broju stranih naučnika. To znači da ako planirate da radite doktorske studije iz tehničkih nauka, TU9 je prava adresa za Vas.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Master studije

Pored istraživačkog rada, TU9 univerziteti su vodeći i u nastavi tehničkih i prirodnih nauka, a uključuju i smerove iz ekonomskih, društvenih i humanističkih nauka. Okruglo 10% svih studenata u Nemačkoj studira na TU9. Pre svega, to su prvi univerziteti na kojima ćete u sklopu master studija da učite najsvežije rezultate istraživačkog rada, koji će na druge univerzitete stići kroz dve do tri godine. TU9 takođe uključuje tzv. Doppelabschluss, odnosno programe koje uključuju deo studija u inostrastvu pa na kraju dobijate diplome dva ili više univerziteta. Kao master student bićete sigurno uključeni u istraživački rad u vidu nastavnog projekta ili kao zaposleni, a nisu male šanse za to ni tokom osnovnih studija. Kako u istraživačkom radu, tako i u nastavi je TU9 internacionalno orijentisan pa 16% studenata čine stranci. To znači da ako planirate da radite master studije a naknadno i doktorat iz tehničkih nauka, studije na nekoj od članica od TU9 je pravi izbor iz više razloga. Prvo, moći ćete da se upoznate iz prve ruke sa profesorima i projektima i da uvidite da li je to za Vas. Drugo, moćićete da uspostavite lični kontakt sa profesorima i naučnicima i time poboljšate sebi šanse za doktorsko radno mesto. Treće, moći ćete da “krenete” sa doktorskim radom već u sklopu master studija. Listu master studija na engleskom možete naći ovde. Na TU Berlin su i doktorske studije na engleskom, a pretpostavljam da je isti slučaj i na ostalim univerzitetima članicama.

Stipendije za kratkoročne boravke

Članice TU9 kluba nude stipendije za kratkoročne boravke koji uključuju letnje škole, jezičke programe, prakse, istraživačke projekte i slično. Različiti univerziteti nude različite programe i traže druge uslove. Listu svih programa možete naći ovde. Neretko strani studenti preko ovih programa dođu u Nemačku, a kad su u njoj, pronađu i neki od načina kako da ostanu. Načina je mnogo što je razumljivo jer strategija Nemačke vlade je da privuče što veći broj mladih naučnika i talenata.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Tipični smerovi

Ponuda smerova za studiranje, kako osnovnih tako i master studija, prevelika je pa nema smisla navoditi sve. Svaki od univerziteta ima svoj fokus, a fokus svakog univerziteta možete videti ovde. TU9 se uključio i u Massive Open Online Course inicijativu pa možete okusiti njihova predavanja besplatno na nekoj od MOOC platformi ili se informisati preko zvaničnog Twitter naloga. Ako niste sigurni šta Vas zanima, možete pogledati i zvaničan vodič do pravih studija za Vas.

Nadam se da Vam je tekst pomogao da se orijentiše u moru mogućnosti koja nudi Nemačka i da ste pronašli onu koja Vas zanima.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.